مصرف مایعات فراوان از افطار تا سحر برای روزه داران الزامیست

متخصصان تغذیه معتقدند؛ مصرف مایعات فراوان از افطار تا سحر برای روزه داران الزامیست، زیرا در طول روز هر فرد حدود 10 لیوان آب از طریق تعریق از دست می‌دهد.

 خبرگزاری شبستان: کمتر از دوروز به شروع ماه مهمانی خدا مانده است، در این چند سال اخیر که ماه رمضان در فصل تابستان قرار گرفته، باید به نحوه خوراک و فعالیت‌های روزه داران در این ماه توجه ویژه داشت، آن هم به این دلیل که با رعایت نحوه تغذیه مناسب بتوان تکالیف الهی را در ماه مهمانی خداوند بجا آورد‌. آنچه می‌خوانید نظرات «مسعود کیمیاگر»، متخصص تغذیه در گفت وگو با خبرگزاری شبستان درباره نحوه تغذیه در ماه رمضان است.

 

آقای دکتر، با توجه به اینکه ماه رمضان امسال در فصل تابستان قرار گرفته و گرمای هوا فشار زیادی را به روزه‌داران وارد می‌آورد شما چه رژیم غذایی برای این افراد پیشنهاد می‌کنید؟

در این ماه روزه‌داران باید مایعات فراوانی بین افطار تا سحر مصرف کنند، با توجه به اینکه در طول روز هر فرد حدود 10 لیوان آب از طریق تعریق از دست می‌دهد و این تعرق برای کسانی که در هوای آزاد و زیر نور خورشید فعالیت می‌کنند همچون کشاورزان، پلیس‌ها و پارکبانان که در ساعت حدود نیم لیتر تا یک لیتر آب از بدن آنان دفع می‌شود باید رعایت شود، این افراد باید بین افطار تا وعده سحری مایعات بیشتری مصرف کند. در ضمن در وعده سحری هم روزه داران باید دو فنجان چای و قبل از آن میوه‌هایی همچون هندوانه و سالاد مصرف کنند تا املاح این مواد در طول روز در بدن آزاد شود. البته توصیه اصلی این است که چنین افرادی که در معرض کمبود آب هستند ساعاتی که در مجاورت هوای آزاد قرار می گیرند را به حداقل رسانده و فعالیت‌ها را حتی‌الامکان صبح‌ها تا ساعت 11 انجام دهند.

 

به نظر شما مصرف مایعاتی همچون آب مفید است یا آب میوه ها و شربت‌های صنعتی؟

آب میوه و شربت‌ها پرکالری هستند، البته مصرف آب هم به تنهایی جوابگو نیست بلکه بدن انسان نیازمند املاح است آن هم به این دلیل که با تعرق بدن آب و املاح زیادی از قبیل سدیم، پتاسیم از دست می‌ رود، لذا باید مایعات مصرفی مخلوطی از آب، میوه‌ها و آب‌میوه‌ها باشد، باید توجه کرد که با مصرف این اقلام دریافت کالری برای افراد زیاد نشود، زیرا باعث چاقی در افراد می شود. در ضمن مصرف شربت‌های سنتی مناسب است به شرطی که زیاد شیرین نبوده و رقیق‌تر باشد تا ذائقه عادت کند به شربت‌هایی که خیلی شیرین نباشد. لازم به ذکر است که برای تأمین مایعات در بدن حتی شربت‌ها و آب‌میوه‌هایی که به صورت پودری با آب مخلوط می‌شود هم در این شرایط مناسب است. اما باید توجه داشت که بهترین منبع کسب مایعات هندوانه، طالبی، خاک‌شیر و چای است؛ اما در مصرف چای باید توجه داشت که مصرف بیش از اندازه آن مضر و ادرارآور است.

 

آیا برای افرادی که بیماری‌هایی جزیی همچون سرماخوردگی دارند روزه‌داری پیشنهاد می‌شود؟

بله، هیچ منافاتی ندارد و در این فصل سرماخوردگی کمتر اتفاق می‌افتد. اما باید توجه داشت که افراد سرما خورده باید مایعات فراوان مصرف کنند و بنابراین شرایط می‌توانند روزه‌دار باشند؛ در غیر این صورت روزه داری ممکن است در بهبود سرما خوردگی تأخیر بیاندازد که در این شرایط فرد معاف از روزه‌داری است.

 

به نظر شما گرفتن روزه‌ برای افراد کم‌خون مضر است. پیشنهاد شما برای این افراد چیست؟

در اصل کم خون مانعی برای روزه‌داری نیست، زیرا کم‌خونی را می‌توان با یک قرص آهن و یا مولتی ویتامین در فاصله افطار تا سحر کنترل کرد به شرط اینکه فرد وعده‌های غذا را کامل مصرف کند.

 

آیا رژیم غذایی آقایان با خانم‌ها فرق می‌کند؟

به تبع آقایان 700 کالری نیاز بدن‌شان از خانم‌ها بیشتر است، وقتی هم که از تعریق صحبت می‌کنیم ،در اصل تعریق آقایان بیشتر از خانم هاست، از این رو باید در وعده های غذایی دقت لازم را اتخاذ کنند.

 

خانم‌های شیرده یا سالمندان در این ایام چه رژیم غذایی را مورد توجه قرار دهند؟

خانم‌های شیرده عموما به دلیل اینکه افت شیردهی پیدا می‌کنند گرفتن روزه برایشان توصیه نمی شود. همچنین سالمندان می‌توانند روزه‌دار باشند، آن هم به این دلیل که سالمندان نیاز بدن‌شان به غذا کم است، اگر فقط مایعات بدن‌شان تأمین شود تحمل بهتری دارند و آنها هم به دلیل اینکه اغلب کار یدی بیرون از منزل انجام نمی‌دهند، مشکلی ندارد.

 

توصیه شما به مبتلایان دیابت در ایام ماه رمضان چیست؟

برای افرادی که به دیابت نوع یک و وابسته به انسولین مبتلا هستند روزه گرفتن جایز نیست. دیابتی‌های نوع دوم هم در صورتی که قند بدنشان طبیعی باشد می توانند روزه بگیرند. در ضمن هیچ‌کس بدون مصرف وعده سحری مجاز به گرفتن روزه نیست، بخصوص نوجوانان و افرادی که به دیابت مبتلا هستند. لازم به ذکر است، روزه برای کسانی که مبتلا به چربی خون هستند، بسیار مناسب است.

پایان پیام/

 


 

کد خبر 54221

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha