به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، سفر مقامات عالی ترکمنستان به تهران، رایزنی ایران و کانادا، نگاه مثبت ایران به بازگشایی سفارت ایرلند در تهران، سفر مقتدی صدر به تهران برخی از سرتیترهای اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
نگاه مثبت ایران به بازگشایی سفارت ایرلند در تهران
به نوشته روزنامه آیریش تایمز، از زمان لغو تحریمهای بینالمللی وضع شده علیه ایران طرحها برای بازگشایی سفارت ایرلند در تهران با هدف استفاده از فرصتهای اقتصادی و روابط تجاری با ایران که دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه محسوب میشود، مورد توجه قرار گرفته است.
چارلی فلنگان وزیر امور خارجه ایرلند ضمن اعلام این خبر گفت: شبکه دیپلماتیک ایرلند درحال انجام بازرسیهایی است تا اطمینان یابد که منابع ما با نیازها و فرصتهایمان همسو است.
وی ادامه داد: با آگاهی کامل از عوامل سیاسی، اقتصادی و تجاری، ایرلند به دنبال بازگشایی سفارت خود در ایران است تا از این طریق به شرکتهای ایرلندی در خصوص استفاده از فرصتهای زیادی که اکنون در ایران وجود دارد، کمک کند.
به نوشته آیریش تایمز، یک هیات ایرلندی قرار است اواخر ماه جاری میلادی به تهران سفر کند تا چشم انداز ایران در زمینه خدمات سلامت، تکنولوژی و خدمات مالی را مورد بررسی قرار دهد.
در پاسخ به این خبر، حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان صبح امروز گفت: دولت ایرلند در سال 2011 به خاطر مشکلات مالی سفارت خود در تهران را بست. ما نیز موضع گیری جدید دولت ایرلند را دیده ایم و طبیعی است این چنین اقداماتی باید از مسیر رسمی خود دنبال شود. اگر چنین درخواست رسمی صورت گیرد ما با نگاه مثبت به آن می پردازیم. معتقدیم این درخواست دولت ایرلند از اقدامات و گشایش های پسابرجامی است.
سفر مقتدی صدر به تهران/ایران میانجی شیعیان عراق می شود
خبرگزاری رسمی عراق به نقل از یک مقام رسمی این کشور از سفر سید مقتدی صدر به تهران خبر داد.
پس از آنکه خبرنگار روزنامه الرأی کویت یکشنبه شب مدعی شد که «سید مقتدی صدر» راهی تهران شده، خبرگزاری رسمی عراق هم این خبر را به نقل از یک مقام رسمی تایید کرد.
گفتنی است روز گذشته نیز روزنامه الحیات چاپ لندن به نقل از منابع موثق نوشت که نوری مالکی، نخست وزیر عراق به همراه ابراهیم جعفری، رهبر فهرست ائتلاف ملی و خضیر الخزاعی، معاون رییس جمهور عراق در سفری اعلام نشده، عازم تهران شدند تا مقدمات گفتمان شیعی-شیعی را درخصوص دولت جدید فراهم کنند که این خبر توسط یک منبع آگاه در کشورمان تکذیب شد و اعلام شد که این خبر صحت ندارد.
این در حالی است که حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان صبح امروز در نشست خبری خود از آمادگی جمهوری اسلامی ایران به منظور تسهیل گفت و گوهای شیعی شیعی عراق برای پایان دادن به مشکلات پیش آمده در این کشور خبرداد.
به گزارش شبستان، درگیری های سیاسی، حول اعتراضات به دولت و پارلمان عراق که در یک هفته اخیر به اوج خود رسیده بود، دیروز منجر به ورود معترضان طرفدار جریان مقتدی صدر به پارلمان شد.
به گزارش مسیرآنلاین اعتراضات مردم برای مبارزه با فساد در عراق موضوعی چند ساله است که در مقاطعی موجب ایجاد چادرهای تحصن در میادین شهرهای بزرگ (نظیر انقلاب های سایر کشورهای عربی) شد. این اعتراضات پس از ماجرای خیانت بعضی مسئولان در جریان سقوط قسمت قابل توجهی از خاک عراق به دست داعش کاملا جدی و منسجم شد به طوری که حیدر العبادی طی سال اول درگیری ها، اقدام به جا به جایی هایی در ترکیب مسئولان کرد. البته این تغییرات با مقاومت جریانهای مختلف سیاسی مواجه گردید.
تنش ها بین قوا و مسئولان عراقی از یک سال پیش به این سو و به خصوص در یک ماهه اخیر اوج گرفت و تغییرات گسترده در کابینه عبادی که چند هفته پیش رخ داد، باعث شد بسیاری از نشست ها به درگیری فیزیکی کشیده شود.
در این بین مقتدی صدر به عنوان یکی از مهمترین رهبران جنبش اعتراض به فساد، دیروز در مصاحبه ای خواستار تشکیل کابینه ای به دور از مسائل حزبی شد و البته بر ادامه حضور مردم در خیابانها برای رسیدن به خواسته های خود تاکید کرد.
پس از این سخنرانی بود که طرفداران صدر با ورود به منطقه سبز بغداد (محل ساختمانها حکومتی و دولتی) به پارلمان و بعضی ادارت حمله و آنها ر اشغال کردند.
طی این اشغال، مردم بعضی نماینده های پارلمان را مورد ضرب و شتم قرار داده و اقدام به تخریب اموال عمومی کردند، تا حدی که در منطقه سبز حالت بحرانی اعلام شد و بعضی سفارت ها تخلیه و کارمندان به نقاط امن منتقل شدند. البته فرودگاه بین المللی بغداد هم برای آنچه جلوگیری از فرار مفسدین اعلام شد، تصرف و بسته شد.
گسترش روابط با فرانسه به اجرایی شدن تصمیمات میان دو کشور کمک می کند
علی اکبر ولایتی پس ازدیدار با دبیرکل و قائم مقام وزارت خارجه فرانسه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه جلسه نسبتاً طولانی با دبیرکل وزارت خارجه فرانسه داشتیم گفت: دو کشور روابط طولانی و مطلوبی در زمینه دیپلماسی داشته اند و زمینه و ظرفیتهای لازم برای توسعه روابط در دو کشور وجود دارد.
ولایتی ادامه داد: سفر روحانی به پاریس مقدمات خوبی برای توسعه روابط ایجاد کرد و از اظهارات دبیرکل فرانسه برمی آید که فرانسه مصمم به تقویت روابط دو جانبه میان دو کشور و همکاریهای دو جانبه است به ویژه در تحولاتی که ایجاد می شود روابط دو کشور می تواند بستر مناسبی را فراهم کند.
رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: می خواهیم روابط با فرانسه و کشورهای غرب اسیا توسعه دهیم در بحث سوریه و لبنان و برخی مسایل منطقه ای با هم اتفاق نظر داشتیم و روابط در سطوح مختلف باید به طور متقابل برقرار شود.
وی در مورد سفر هیئت ایرانی به پاریس اظهار کرد: تصمیماتی در سطوح رئیس جمهور دو کشور گرفته شده که برای ادامه و اجرایی شدن این تصمیمات لازم است این سفرها انجام شود ایران به تکنولوژی انها احتیاج دارد و انها به منابع انرژی ما و پیشرفت روابط میان دو کشور بسیار خوب بوده است.
وی در مورد دیدار با رمضان عبدالله رئیس جنبش جهاد اسلامی فلسطین اظهار کرد: رمضان عبدالله دیروز با رهبر انقلاب دیدار کردند و روز گذشته نیز بنده با وی دیدار داشتم.
وی بر عزم جنبش و جهاد اسلامی برای استمرار مبارزه و برافراشته ماندن پرچم انتفاضه تاکید داشته اند.
ولایتی گفت: هر دو طرف در این دیدار راه رهایی فلسطین مقابله با رژیم صهیونیستی و استمرار در مبارزه دانستند.
ولایتی بر نقش فرانسه در اجرای تعهدات برجام تاکید کرد
علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با ماسه قائم مقام و دبیرکل وزارت امور خارجه فرانسه گفت: جمهوری اسلامی همیشه به فرانسه با نگاه مثبت نگریسته است و امیدواریم برای برقراری توسعه روابط گامهایی جدی وعملی برداشته شود. مواضع فرانسه می تواند در زمینه ایجاد یک موضع واحد در اروپا با اثرگذاری مثبت تاثیرات خوبی داشته باشد.
ولایتی اظهار کرد: ما در منطقه مواضع نسبتاً نزدیکی پیرامون مسایل مختلف داریم که می توان از این مواضع به نحو مطلوب برای رفع مشکلات استفاده کرد در ادامه این دیدار ماسه دبیرکل و قائم مقام وزارت خارجه فرانسه گفت: جنابعالی با سفر به فرانسه می توانید در مسیر توسعه همکاریها کمک موثری داشته باشیم و اینده روابط امیدوار کننده است. ما به همکاریهای خود با ایران در زمینه های مختلف عمل خواهیم و نقشه راه خوبی میان دو کشور وجود دارد شما به تاریخ مسلط هستید و می دانید در فرانسه تاریخ در قالب مردم جای گرفته است. همانگونه که در ایران اینگونه است.
این مقام وزارت خارجه فرانسه ادامه داد شما برای استقلال خود اهمیت ویژه ای قائل هستید و امیدواریم با به نتیجه رسیدن برجام دو کشور بتوانند زمینه های همکاری بیشتری را تجربه کنند.
ولایتی در ادامه این دیدار افزود: درخصوص برجام اجرای تعهدات از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و فرانسه در این زمینه باید نقش موثری داشته باشد و نگرانی ها از عدم اجرای تعهدات باید رفع شود تا این اطمینان در ملت ایران از وفای به تعهدات از سوی دو طرف مذاکره به وجود بیاید تا بتوان از منافع مربوط بهره برد و این موضوع بسیار مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
تكذیب ادعاهای مطرح شده در گزارش های روزنامه مصری
دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره ادعاهای منتشره در گزارش های اخیر روزنامه مصری الیوم السابع را در مورد تلاش ایران برای بر هم زدن روابط کشورهای منطقه را به شدت تکذیب کرد.
دفتر حفاظت منافع کشورمان با اشاره به اقدام روزنامه الیوم السابع در انتشار دو گزارش که حاوی ادعاهایی کذب منتسب به دولت و برخی مقامات جمهوری اسلامی ایران و همچنین دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره است، بطور کامل و به شدت ادعاهای مطروح شده در گزارشات فوق الذکر را تکذیب نمود.
در تکذیبیه دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره تاکید شده است : موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در سیاست و روابط خارجی توسعه و گسترش روابط با کشورهای جهان به خصوص کشورهای مسلمان در منطقه بر اساس اصول بدیهی احترام متقابل، عدم دخالت در امور دیگران و احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها می باشد.
این بیانیه مطبوعاتی می افزاید: چنین فضاسازی تبلیغاتی در راستای دامن زدن به فضای غیرواقعی ایران هراسی و تلاش برای جابجایی و تغییر توجهات از دشمن واقعی جهان اسلام، تنها در جهت تشدید تقابل بین کشورهای مسلمان در منطقه به جای همکاری و همگرایی، سوال برانگیز و تعجب آور است و تنها رژیم صهیونیستی از دامن زدن به فضای تقابل بین کشورهای منطقه سود می برد.
دفتر حفاظت منافع کشورمان در قاهره در ادامه تاکید کرده است : راهبرد اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره بر وحدت و همگرایی کشورهایی اسلامی در منطقه و تقویت و توسعه همه جانبه روابط در راستای ثبات و امنیت منطقه و منافع و مصالح مشترک کشورها و ملتهای منطقه است. جمهوری اسلامی ایران همواره از هم گرایی و وحدت کشورهای منطقه در راستای همکاری و شراکت سازنده در راستای حل و فصل سیاسی مسائل و بحران های منطقه بدون مداخله بیگانگان و با مشارکت همه کشورهای بزرگ منطقه استقبال می نماید.
در این تکذیبیه همچنین با اشاره به شرایط حساس کنونی منطقه که کشورها و ملتهای منطقه با چالش ها و تهدیدات مشترک از سوی دشمنان مشترک به خصوص از جانب پدیده شوم تروریسم و تهدید واقعی و اصلی تروریسم دولتی رژیم صهیونیستی مواجهند، بر ضرورت بیش از پیش همکاری و همگرایی میان کشورهای منطقه تاکید شده است.
دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در پایان تاکید کرده است: دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره بر اساس موازین و عرف بین المللی و مقررات و قوانین دیپلماتیک در چارچوب فعالیت های معمول و رسمی خود در جهت توسعه و گسترش روابط و همکاری بین دو کشور بزرگ جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی مصر فعالیت می نماید.
لازم به ذکر است روزنامه و پایگاه خبری الیوم السابع طی روزهای گذشته با انتشار دو گزارش با عناوین «طرح اطلاعاتی ایران برای جاسوسی از پایتخت های عربی» و «گزارش های امنیتی مبنی بر تلاش تهران برای بر هم زدن روابط بین قاهره و کشورهای خلیج فارس» ادعاهایی را در مورد تلاش جمهوری اسلامی ایران برای اخلال در روابط بین کشورهای منطقه مطرح کرده بود.
سفر مقامات عالی ترکمنستان به تهران/رایزنی ایران و کانادا
حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران درخصوص سفر امروز رئیس جمهور کره جنوبی به تهران گفت: رئیس جمهور کره جنوبی امروز به همراه 4 وزیر و هیئت سیصد نفره اقتصادی به تهران امده و در این سفر با رئیس جمهور کشورمان و مقام معظم رهبری دیدار و گفتگو خواهد کرد.
وی افزود: در جریان سفر خانم پارک گئون هانگ به تهران 44 تفاهم نامه امضا خواهد شد.
وی همچنین خبر داد: رئیس کابینه و وزیر خارجه ترکمنستان نیز شنبه 18 اردیبهشت به تهران سفر میکنند.
سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه راجع به اخبار منتشر شده رایزنی های سیاسی ایران و کانادا در نیویورک گفت: نمایندگان ایران و برخی کشورهای غربی مذاکرات سیاسی انجام داده اند که در صورت تکمیل اخبار در این حوزه اطلاع رسانی خواهد شد.
جابری انصاری در ادامه راجع به کمیته پیگیری 2 میلیارد دلار بلوکه شده ایران در آمریکا گفت: این کمیته در حال انجام وظایف خود است و در صورت تکمیل اقدامات گزارش انجام وظایفشان از سوی وزیر اقتصاد ارائه خواهد شد.
جابری انصاری در ادامه در واکنش به مشکلات سیاسی به وجود امده در عراق گفت: طرفهای درگیر در این کشور را به آرامش دعوت می کنیم و امیدواریم که مشکلات سیاسی موجود با درایت مردم عراق و احترام به مالکیت ارزی و حاکمیت این کشور حل و فصل شود و جمهوری اسلامی ایران آمادگی تسهیل گفتگوها بین گروههای مختلف سیاسی در این کشور را دارد.
سخنگوی وزیر امور خارجه در ادامه درخصوص اظهارات همتای امریکایی خود مبنی بر اینکه طبق قوانین داخلی این کشور بلوکه کردن 2 میلیارد دلار دارایی ایران قانونی است و نیای به توجه به حقوق بین الملل نیست عنوان کرد: اقدام امریکا نقض اشکار قوانین بین الملل است و نشاندهنده ترجیح قوانین داخلی بر بین المللی است و ایران با جدیت از مجاری و راههای مختلف سیاسی و دیپلماتیک و حقوقی استیفای حقوقی خود را انجام خواهد داد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در ادامه راجع به سفر دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین به ایران گفت: اقای رمضان عبدالله به ایران امده و در این سفر دیدارهایی با مقامات جمهوری اسلامی ایران داشته است که از ان جمله می توان به دیدار وی با مقام معظم رهبری اشاره کرد.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب در دیدار با رمضان عبدالله مبنی بر تلاش برخی از کشورهای منطقه به منظور دامن زدن به اختلافات طایفهای گفت: برخی از کشورهای منطقه به دنبال گسترش اختلافات داخلی هستند و از آن جمله می توان به عربستان اشار کرد که به جای پاسخ دادن به خواسته های داخلی این کشور و مطالبات مردم عرب به دنبال ان است که از این مسایل فرار کرده و اختلافات طایفهای را گسترش دهد.
سخنگوی وزیر امور خارجه در ادامه راجع به تصمیم گیری نهایی برای اعزام حجاج ایرانی به حج تمتع در سال 95 گفت: شورای عالی حج با حضور نمایندگانی از نهادهای مختلف تشکیل شده که بنابر مواضع دولت عربستان به منظور اعزام حجاج ایرانی تصمیم گیری خواهد کرد و چنانچه تغییری در سیاستهای اشتباه عربستان حتی در لحظه آخر صورت نگیرد این کشور سد راه حجاج ایرانی خواهد شد و این پرونده هم به دیگر پروندههای نقض حقوق بین الملل این کشور اضافه می شود.
جابری انصاری در مورد اظهارنظر وزیر خارجه ایرلند در خصوص بازگشایی سفارت این کشور در تهران گفت: در سال 2011 ایرلند سفارت خود را به دلیل مشکلات مالی در تهران تعطیل کرد و این اظهارنظر اخیر وزیر خارجه ایرلند را ما هم در رسانه های گروهی دیدهایم و طبیعی است که باید از راههای دیپلماتیک رسمی این اقدام صورت بگیرد و در صورت درخواست ایرلند جمهوری اسلامی ایران با نگاهی مثبت و از طریق مجاری رسمی و دیپلماتیک همکاری خود را انجام خواهد داد.
وی در ادامه راجع به وصول کامل پول دریافتی از امریکا در قبال قرارداد آب سنگین اراک اظهار داشت: با توجه به برخورد غیرقانونی اخیر امریکا در بلوکه کردن دو میلیارد دلار دارایی جمهوری اسلامی ایران طبیعی است که سازمان انرژی اتمی به عنوان متولی قرارداد اب سنگین اراک با امریکا تمام تدابیر لازم برای حفظ حقوق ایران و دریافت پول تعیین شده انجام خواهد داد.
شریکان اروپایی بهطور ملموس به فعالیتهای بانکی و مالی تحرک بخشند
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و کریستین دوفرین، رییس مجلس سنای بلژیک با همدیگر آخرین راههای گسترش روابط دوجانبه و مسائل منطقهیی را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.
وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار با اشاره به اهمیت حضور هیات پارلمانی مجلس سنا بلژیک اظهار کرد: حضور هیات پارلمانی مجلس سنای بلژیک در تهران، جایگاه مهمی در گسترش مناسبات دو کشور دارد و نقش پارلمانهای دو کشور در تدوین و وضع قوانین و سیاستهای دو کشور اهمیت فوقالعادهای داشته و دارند.
او با تشریح آخرین وضعیت توافق برجام خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران تعهدات خویش را بهطور جدی اجرا کرده است و از شریکای 1+5 انتظار میرود تا تعهدات و مسوولیتهای خویش را در قبال اجرای دقیق تعهدات خویش بهعمل آورند.
ظریف افزود: ما در زمینه تروریسم و افراطگرایی، مخاطرات و چالشهای مشترک در سطح جهانی و منطقه داریم که با بررسی گذرای عمده اعمال تروریستی و مجریان آن، بهدرستی استنتاج میشود تماماً این رویکردها از یک منبع و فکر الهام میگیرند و تغییر این چالش نیز در گرو توجه به تغییر رفتارها و رویکردهای منابع تغذیه کننده افکار افراطی و تروریستی است.
وی درباره ضرورت تحرک بخشیدن به مناسبات اقتصادی و بانکی اظهار کرد: ما امیدواریم شریکان اروپایی بهطور ملموس و واقعی در جهت تحرک بخشیدن به فعالیتهای بانکی و مالی اقدام کنند تا مراودات دو طرف شاهد آثار آن بهطور عینی باشند.
وزیر امور خارجه کشورمان درباره بحران سوریه گفت: ما در بحران جاری سوریه شاهد رویکردهای خصمانه با کارشکنیهای گروههای النصره و داعش برای نقض آشکار آتشبس با استفاده از تغذیه مالی و تسلیحاتی و راههای تنفسی در منطقه هستیم و متأسفانه شاهد نقص آشکار آتشبس مورد تأیید گروه بینالمللی حمایت از بحران سوریه بطور فاحشی هستیم.
ظریف درباره راهحل سیاسی بحران سوریه گفت: تنها یافتن راهحل واقعی برای بحران سوریه، واگذاری امور به مردم سوریه، اجرای انتخابات با احترام به آرای مردم است ولیکن متأسفانه برخی رویکرد طرفها بر پیچیدهسازی بحران منتهی شده و بر سر راه پیدا کردن راه حل صحیح، با ترک میز مذاکرات، مانع تراشی میکنند.
او با تبیین چشمانداز تحولات منطقه و سوریه تصریح کرد: هیچ گونه راهحل، بهجز راهحل سیاسی برای حل بحرانهای منطقه، در پرتو تجربیات چندین ساله که همگی از خلال بحرانهای عراق، افغانستان و یمن کسب کردهایم، نداریم و تنها پیوستن به مذاکرات و یافتن راهحل مرضی الطرفین بر اساس اراده مردم و احترام به حق تعیین سرنوشت آنان، ساز و کارهای معقول بحرانهای مختلف منطقه است.
وزیر امور خارجه کشورمان به سوالات متنوع هیات و اعضای پارلمانی مجلس سنای بلژیک پیرامون راهحل چالشها درخصوص مسائل سوریه و دیگر چالشهای ناشی از چگونگی شکلگیری تروریسم در اروپا و منطقه و مسائل مورد علاقه بحث و تبادل نظر کردند.
کریستین دوفرین، رییس مجلس سنا با اشاره به روابط در حال پیشرفت بهویژه همکاریهای سیاسی و اقتصادی پارلمانی دوکشور اظهار کرد: ما رایزنیهای دو کشور را در همه زمینهها از جمله مراودات پارلمانی برای نیل به توسعه همه جانبه مناسبات دو کشور در زمینههای اقتصادی پارلمانی دو کشور را تعمیق میبخشیم.
رییس مجلس سنا اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران بهعنوان بازیگر مؤثر و عمده در منطقه همواره در برقراری صلح و ثبات نقش محوری ایفا کرده است و ما نیاز داریم تا با افزایش رایزنیها و ظرفیتهای دیپلماتیک دو کشور در جهت یافتن راهحلهای مؤثر گام برداریم.
رییس مجلس سنا با اشاره به نتایج سازنده سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به بروکسل و ضرورت استمرار تبادل نظرها، خواهان تقویت مناسبات دو کشور در تمامی سطوح شد.
نظر شما