هنرستان ابوذر اصفهان ۸۰ ساله شد/تجدید خاطره دانش‌آموزان ۷۴ ساله

خبرگزاری شبستان: همزمان با هشتادمین سالگرد تاسیس هنرستان ابوذر اصفهان دانش‌آموزان ۷۴ ساله این هنرستان برای تجدید خاطره‌ها گرد هم می‌آیند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، درست 80 سال پیش بود که دفتری برای ثبت‌نام توسط حاج زمانی نماینده اداره کل فلاحت وصناعت در عمارت چهل ستون اصفهان باز شد و پس از ثبت‌نام عده‌ای هنرجو، عمارتی در سمت غربی باغ از مرحوم کازرونی  اجاره شده و اولین هنرستان فنی در اصفهان گشایش یافت.

 

در همان سال مرحوم صوراسرافیل حکمران اصفهان زمین‌های هنرستان صنعتی که هم اکنون به نام هنرستان ابوذر است را از مالکین متعدد خریداری کرد. مساحت این زمین 24 هزار متر مربع و از قرار هر متر 12 ریال خریداری شد. اداره صناعت اصفهان که پس از آن به اداره پیشه وهنر تغییر نام داد شروع به ساختن کارگاه کرد که در سال 1315 به پایان رسید و هنرستان به محل جدید انتقال یافت.

 

هنرستان توسط مرحوم کاظم سیاح که یکی از رجال قاجاریه و در آن زمان رئیس اداره پیشه وهنر اصفهان بود اداره بود. هنرستان در آن هنگام دارای رشته‌های آهنگری، مکانیکی، درودگری و یک کلاس نقاشی بود که توسط آقای ناصحی اداره می‌شد. درودگری هم توسط شخصی به نام لئون آقایان که مدتی دوره نجاری جدید را در آلمان گذرانده بود، سرپرستی می‌شد.

 

در سال 1318  به دستور مرحوم سیاح شعبه هنرهای دستی مثل خاتم کاری و منبت کاری وقلم‌زنی وکاشی سازی و زریبافی به رشته‌های هنرستان اضافه شد با این تفاوت که هنرجویان سه رشته اول  با داشتن تصدیق ششم پذیرفته شده و پس از شش سال دوره هنرستان مدرک دیپلم می‌گرفتند. از جمله هنرجویان ان دوره آقای عباس صفاپور و آقای رستم شیرازی بودند که از مفاخر اصفهان در هنر نقاشی محسوب می شوند.     

                                                         

ولی هنرجویان هنرهای دستی با دیدن دوره دو ساله گواهینامه مخصوص در رشته مربوطه دریافت می‌کردند . ضمناً شعبه نقاشی نیز به دو شعبه تقسیم شد.که یکی شعبه مینیاتور که  توسط مرحوم عیسی بهادری و یک شعبه طبیعت و رنگ و روغن که توسط مرحوم نور محمد معیری اداره می شد. این سمت شعبه های نقاشی و هنرهای دستی را هنرستان هنرهای زیبا نامیدند.

 

عیسی بهادری هنرستان هنرهای زیبا و خلیل اسفندیاری هنرستان فنی را اداره می‌کردند. ضمنا هنرستان یک نفر رئیس آلمانی داشت که برای مدتی شخصی به نام مِسترولف و بعد هم گنادت بودتا بود. این ادامه داشت تا آن که سوم شهریور 1320 پیش آمد و اوضاع ایران به دلیل ورود متفقین به کشور به کلی عوض شد . روسای آلمانی هنرستان توسط شهربانی بازداشت شدند و اسفندیاری استعفا داد.

 

از این موقع هنرستان به دو قسمت تقسیم شد یکی هنرستان فنی دارای رشته‌های آهنگری و درودگری و دیگری هنرستان دارای رشته‌های نقاشی مینیاتور و نقاشی طبیعت و نقشه قالی وزریبافی وکاشی سازی ومنبت کاری وخاتم سازی و مجسمه‌سازی و قلم زنی به نام هنرستان هنرهای زیبا اداره می‌شد.

 

این وضع ادامه داشت تا هنرستان فنی از وزارت پیشه و هنر مجزا شد و به وزارت فرهنگ انتقال یافت وهنرستان زیبا زیر نظر نخست وزیر قرار گرفت. در این زمان برای تقسیم عمارت موجود بین دو هنرستان مشاجره در گرفت.

 

بهادری با کمک رئیس اداره‌ای به نام هنرهای ایرانی که زیر نظر نخست  وزیر اداره می‌شد و رئیس آن همسر شمس پهلوی بود می‌خواست دیواری میان هنرستان ایجاد کند. آن چه از دیوار در روز ساخته می شد توسط هنرجویان هنرستان فنی خراب می‌شد. تا جایی که به شکایت و حضور رئیس کلانتری در محل کشیده شد و در نهایت پهلبد (همسر شمس) به اصفهان آمد و پس از مذاکراتی با مهدوی مدیر کل فرهنگ قرار شد کلاس‌هایی ساخته شده به هنرستان زیبا واگذار شود و ساختمان جدیدی با کلاس‌های زیاد برای هنرستان فنی ساخته شود.

 

رئیس هنرستان فنی در آن زمان ابراهیم طاهبازیان بود و که برای ساختمان جدید فعالیت زیادی نمود و هنرستان مرهون زحمات ایشان است. در سال 1335 هنرستان فنی شعبه‌های زیادی پیدا کرد شعبه برق، اتوماتیک، جوشکاری، ریخته گری، درود گری، آهن تراشی و رنگرزی و هنرجویان زیادی در این رشته‌ها به تعلیم پرداختند و دوره هنرستان سه ساله شد یعنی با مدرک سیکل پذیرفته می‌شدند و پس از سه سال مدرک دیپلم می‌گرفتند.

 

در سال 1339 مهندس طاهبازیان برای دوره دیدن به خارج از کشور عزیمت نمود و ریاست هنرستان به مرحوم مهندس مصطفی خوئی محول شد وتا سال 1342 ایشان هنرستان اداره می کرد.

 

از این تاریخ به بعد به طور کلی هنرستان‌ها در اصفهان توسعه یافت. دوره تکنولوژی برای دریافت مدرک فوق دیپلم و بعدها دوره تربیت معلم فنی و حرفه‌ای دایر شد ضمن اینکه هنرستان‌های دیگری به نام هنرستان شماره دو، هنرستان شاه عباس و هنرستان نساجی ساخته شد که اکثراً اداره کنندگان این هنرستان‌ها همان هنرجویان اولیه هنرستان مادر بودند. از همین روست که بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی و در حال حاضر نیز شاهد گسترش و رشد هنرستان‌ها در تمامی استان هستیم.

 

امروز جشن 80 سالگی هنرستان ابوذر اصفهان است که با همه فراز و نشیبی که طی کرده همچنان در جوار زاینده رود به عنوان نگینی در عرصه دانش و فرهیختگی در رشته های مهندسی می‌رخشد و هنرمنان زیادی را تربیت کرده است.

 

اما صدرالدین بهشتی، عضو هیات امنای فعلی هنرستان ابوذر در گفت‌وگویی با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان، از برگزاری جشن 80 سالگی دبیرستان ابوذر در روزهای پایانی اردیبهشت سخن به میان آورد و اظهار داشت: فراخوانی را اعلام کرده تا دانش‌آموزان هنرستان ابوذر در سال‌های 1321 تا 1375 را گرد هم آوریم و جشن 80 سالگی این هنرستان را برگزار کنیم.

 

وی تجدید خاطره‌ها و راه‌اندازی محفل دوستانه بین همکلاسی‌های قدیمی را هدف از اعلام این فراخوان اعلام کرد و گفت: باید توجه داشت که در این محفل هنرمندان و نخبگان زیادی را خواهیم دید که موجب افتخار مسئولان این هنرستان خواهند بود.

 

کد خبر 540846

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha