آرزوهای تاریخی دکتر صادق آیینه وند

خبرگزاری شبستان: یکی از آرزوهای دکتر آیینه وند این بود که در تاریخ سبک دیگری حاکم شود به نوعی که تاریخ با روش جدید و با محوریت اهورایی، خدایی و اسلامی بازنویسی شود و این نگاه متفاوت به تنهایی می تواند زمینه ساز یک انقلاب در حوزه علوم انسانی باشد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، در پنل تخصصی با عنوان «جریان شناسی تاریخ اسلام» که در مراسم بزرگداشت سالگرد دکتر آیینه وند برگزار شد علی محمد ولوی، استاد تاریخ اسلام در خصوص صادق آیینه وند گفت: دکتر شخصیت خلاقی بود و از ایده های جدید نیز در حوزه اسلام و تاریخ اسلام نیز استقبال می کرد.

 

وی افزود: یکی از آرزوهای دکتر آیینه وند این بود که در تاریخ سبک و سیاق دیگری حاکم شود به نوعی که تاریخ با روش جدید و با محوریت اهورایی، خدایی و اسلامی بازنویسی شود و این نگاه متفاوت به تنهایی می تواند زمینه ساز یک انقلاب در حوزه علوم انسانی باشد.

 

ولوی از دیگر اقدامات دکتر آیینه وند در زمینه تاریخ اسلام، تلاش برای تاسیس رشته های مختلف و زیرشاخه های مختلف تاریخی در دانشگاه ها عنوان کرد و گفت: ایشان همچنین به دنبال این بودند که نگاه دانشگاهی به تاریخ را در حوزه علمیه حاکم کنند که تا حدود زیادی موفق شدند.

 

وی یکی دیگر از آرزوهای دکتر آیینه وند در رشته تاریخ را، جامع تر شدن و حکومت جامعیت بر این رشته برشمرد و گفت: ایشان به دنبال تاسیس دانشکده علوم تاریخی بودند و این را یکی از ضرورت های اصلی جامعه امروز می دانستند و در همین زمینه دانشگاه های علاقه مند و با ظرفیت در این زمینه را تشویق می کردند.

 

این گزارش می افزاید: در ادامه این پنل، دکتر ترکمنی آذر، از دیگر شاگردان آیینه وند در تشریح نگاه رییس سابق پژوهشگاه علوم انسانی تاریخ اسلام گفت: ایشان انسان را به شکل واحد می دیدند و خداوند را پروردگار جهانیان می دانستند و معتقد بودند اسلام باید بشر را برای زندگی در جامعه تربیت کند و ایشان توجه خاصی به جامعه داشتند و همواره پیامبران را رسول هدایت جامعه می دانستند.

 

وی گفت: دکتر آیینه وند همچنین در خصوص عصر غیبت امام عصر (عج) نیز سرفصل های جدیدی در تاریخ انسانیت باز کردند و با اشاره به اینکه اسلام و تاریخ اسلام در حال ادامه است همواره معتقد بودند باید انحراف های زمان صدر اسلام شناسایی شود تا در زمان حال از این انحرافات دور شویم.

 

ترکمنی آذر ادامه داد: دکتر آیینه وند معتقد بودند در اسلام حفظ قدرت مهم نیست و مهم مکتب است و یک مدیر هوشمند اسلامی باید ارزیابی درست و منظمی از وقایع داشته باشد و مسایل روز را تشخیص دهد و همواره بر مکتب اسلامی تکیه داشته باشد.

 

در ادامه این پنل، حجت الاسلام الویری، مدیر کارگروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم نیز در خصوص دکتر آیینه وند و توجه وی به رشته تاریخ اسلامی گفت: دکتر آیینه وند علم را یک پدیده در بستر یک فرد می دانست و معتقد بود نهادها در گسترش علم باید توجه ویژه ای داشته باشند و نهادهای علمی نباید علم را رها کنند.

 

وی یادآور شد: یکی از شاخص ترین ویژگی های دکتر آیینه وند این بود که در کنار کار علمی به نهادهای علم هم اهتمام داشتند و معتقد بودند هیچ رشته علمی بدون توجه ویژه نهادهای علمی نمی تواند گسترش یابد.

 

حجت الاسلام الویری با اشاره به اینکه در همه رشته های تاریخی و گسترش نگاه آکادمیک به تاریخ اسلام و حوزه علمیه قم دکتر آیینه وند نقش موثری داشتند، خاطرنشان کرد: دکتر آیینه وند همواره برای خانواده بزرگ تاریخ تلاش هایی انجام می دادند و در رده های اجرایی نیز پیگیر مطالبات این خانواده بزرگ بودند.

 

وی در ادامه از نگاه خودش به رشته های علمی پرده برداشت و گفت: ما معتقدیم وزارت علوم برای پیشرفت شاخه های مختلف علمی باید شورای تصمیم گیری هر رشته را با وجود اساتید صاحب نام آن رشته و نماینده ای از سوی وزارت علوم تشکیل دهد تا در خصوص هر رشته علمی صاحب نظران آن تنها تصمیم گیر باشند.

 

در این پنل تخصصی، دکتر جان احمدی که به عنوان مجری ایفای نقش می کرد در خصوص آثار به جا مانده از دکتر آیینه وند گفت: 40 کتاب و بیش از 100 مقاله از دکتر به جا مانده که در تلاشیم با تکیه بر دست نوشته ها و آثار دکتر بتوانیم در زمینه تاریخ اسلامی کارهای به جا مانده از ایشان را ادامه دهیم.

 

گفتنی است، این پنل در مراسم نخستین سالگرد ارتحال دکتر صادق آیینه وند، رییس فقید پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و چهره ماندگار برگزار شد که در این مراسم احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران، حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی نهاد ریاست جمهوری، مجتبی شاکری، یکی دیگر از اعضای شورای شهر و تسلیمی قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، بابایی شهردار منطقه 6 تهران، هادی خامنه ای فعال سیاسی اصلاح طلب و فعال فرهنگی، حجت الاسلام حاجی صادقی جانشین نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اعضای خانواده دکتر آیینه وند نیز حضور داشتند و پیش از آغاز این مراسم خیابانی که پژوهشگاه در آن واقع است به نام دکتر آیینه وند تغییر نام یافت.

 

 

کد خبر 540430

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha