روح قیام سیدالشهداء ریشه در بصیرت برگرفته از قرآن دارد

حجت الاسلام حسینی مواجهه اسلام و جاهیلت را وجه شباهت قیام کربلا با رسالت پیامبر(ص) دانست و گفت: روح قیام سیدالشهداء ریشه در بصیرت برگرفته از قرآن دارد.

حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی اکبر حسینی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان این مطلب که واقعه عاشورا ریشه در تاریخ اسلام دارد، به خبرنگار شبستان گفت: بررسی فرهنگ عاشورایی به عنوان حقیقتی موثر در تاریخ اسلام نیازمند بازگشت به مرحله تقابل جاهلیت با این مکتب انسان ساز است.

وی امر به معرو ف و نهی از منکر را از زیرمجموعه های هدف اصلی امام حسین(ع) دانست و اظهارکرد: این هدفی مشترک میان رسول گرامی اسلام و سالار شهیدان است چنان چه در زیارت اربعین که یکی از نشانه های شیعه به شمار می رود، جامع ترین هدف قیام سیدالشهداء ایثار و فداکردن تمامی هستی خود با شوق بیان شده تا مردم از یوغ بندگی و جهالت رها شوند و این همان تجلی هدف قرآن است.

حجت الاسلام حسینی با اشاره به تقسیم بندی متنوع تاریخ بر اساس علاقه مندی مورخان تصریح کرد: قرآن تاریخ را به دو دوره جاهلیت و اسلام با محور دانش تقسیم کرده است، این یعنی دانش محور ارزش در جامعه اسلامی بوده و این مکتب تجلی گاه دانش و علم الهی است.

مدیر گروه تفسیر ترتیبی مرکز فرهنگ و معارف قرآن اندیشه های دور از اسلام را فاقد اثرگذاری بر زندگی انسان دانست و بیان کرد: هر اندیشه ای که از اسلام دور باشد علی رغم ظاهر مدرن و بنابر تصریح منطق قرآن به بشر کمکی نکرده و مشکلی از او برطرف نمی کند.

تقابل اسلام و جاهلیت وجه مشترک رسالت پیامبر و سیدالشهداء است

وی تقابل اسلام و جاهلیت را وجه مشترک رسالت پیامبر گرامی اسلام و سیدالشهداء خواند و ادامه داد: هر دوی این بزرگواران برای رهایی مردم از جاهلیت و طاغوت زمان وارد میدان نبرد شده اند و این دلیل عشق رسول به امام حسین(ع) است، چراکه در فاصله ای 50 ساله برای دستیابی به یک هدف هدایت مردم را عهده دار شده اند.

حجت الاسلام حسینی با تاکید بر لزوم تبیین شاخص های دوران جاهلیت ابرازکرد: تقابل میان عقلانیت و جهل این امر را ضرورت می بخشد، دانش در این تبیین ابزار تحلیل و نقادی است چراکه عقل فرصت پالایش دانش رابرای درک حقایق قیام تاریخی عاشورا به آدمی می دهد.

خداوند بندگان را در پذیرش حق از شخص محوری نهی می کند

وی با اشاره به بیان جریان جنگ احد در سوره مبارکه آل عمران عنوان کرد: بنابر آیات این سوره بسیاری از مسلمانان با شنیدن شایعه قتل پیامبر یا عقب نشینی کرده و یا از اسلام عدول کردند، در حالی که خداوند در پذیرش دین حق بندگان را از شخص محوری حتی اگر پیامبر باشد نهی می کند و این دلنگرانی منعکس شده الهی در مصحف شریف است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان کرد: امیرالمومنین(ع) نیز پس از 20 سال عزلت نشینی در نخستین خطبه خلافت با استناد به اندرزهای قرآن می فرمایند: دلنگرانی های قرآن بروز کرده و شما به دوران جاهلیت بازگشته اید چراکه وقتی ضروت ولایت از اندیشه جامعه ای حذف شود آن جامعه دیگر اسلامی نیست و مسیر جاهلیت را پیموده و معیارهای الهی حکومت رنگ می بازد.

حذف اندیشه ولایت از جامعه اسلامی بسترساز بازگشت به جاهلیت است
وی حذف اندیشه ولایت از جامعه را زمینه ساز بازگشت به دوره جاهلیت دانست و تصریح کرد: دگرگونی معیارهای الهی حکومت، شکل گیری روابط اجتماعی مبتنی بر غرایز و کنار نهادن ارزش ها در چنین جامعه ای ناشی از کنار گذاشتن مدیران قابل و کارآمد در اصلاح امور است و این مشکل بزرگ جامعه اسلامی به ویژه در دوران سیدالشهداء بود که مدیران نالایق به جای بزرگان عهده دار حکومت شدند.

حجت الاسلام حسینی با اشاره به تاکید سالار شهیدان بر اصلاح امت از طریق قیام کربلا گفت: واژه اصلاح واژه ای قرآنی است، هنگامی که خداوند در سوره مبارکه بقره ویژگی های مومنان و منافقان را بیان می کند، منافقان را مدعی اصلاح گری در جامعه می خواند که مسلمانان را مفسد می دانند در دیگر سور و در معرفی انبیاء اصلاح را به عنوان خصیصه ای مشترک میان تمامی آنها برمی شمارد.

وی افزود: قیام سالار شهیدان نیز با محور اصلاح امت جد همسو با اصلاح گری رایج در قرآن شکل گرفته است، و در تمامی مراحل این قیام از آغاز سفر از مکه تا عراق می توان این شیوه قرآنی رسالت انبیا را در قیام امام مشاهده کرد.

حجت الاسلام حسینی درباره نقش بصیرت برگرفته از قرآن در شناخت ریشه های قیام عاشورا اظهارکرد: خداوند در سوره مبارکه یوسف می فرماید دعوت انبیا بر اساس بصیرت انجام نشده نه با اجبار و یا کاربرد شیوه های تبلیغی و آنچه دعوت انبیا را با دیگر دعوت ها متمایزمی کند همین کاربرد بصیرت برای هدایت مردم است.
 

دعوت به مسیر حق بدون توجه به بصیرت شرک است
وی با بیان این مطلب که خداوند دعوت بدون بصیرت را شرک می داند، عنوان کرد: حرکت امام حسین در تمامی مسیر با تاکید بر بصیرت انجام گرفته و ایشان در بسیاری از منازل یاران را به انتخاب فارغ از وابستگی های قومی و منزلت شخصی خود فرا می خواند، تا بدون بصیرت حرکتی انجام نشود.

مدیر گروه تفسیر ترتیبی مرکز فرهنگ و معارف قرآن تاکید سیدالشهدا برای انتخاب مسیر توسط یاران را زمینه ساز ایجاد قیامی برگرفته از بصیرت دانست و ابرازکرد: ممکن است عنصر بصیرت آنچنان که باید در مسیر کربلا در سخنان امام تجلی نیافته باشد اما باید دانست روح قیام امام حسین در بصیرت قرآنی ریشه دارد.
وی با اشاره به خطبه امام حسین(ع) پیش از آغار حرکت از مکه گفت: سیدالشهداء در این خطبه بر انتخاب با بصیرت تاکید می کند تا با شوق و اشتیاق جان و هستی خود را در راه خداوند ایثار کنید و این تحقق عینی بصیرت است و در تمامی این لحظات بصیرت نقطه اوج قیام است.

حجت الاسلام حسینی با بیان این مطلب که یاران باوفای سالار شهیدان در اوج بصیرت مسیر خود را انتخاب کرده اند، عنوان کرد: آنها ولایت و جایگاه امام را شناخته و به ظرفیت همراهی امام دست یافته اند، چه بسیار کسانی که در ابتدای سفر از یاران بودند اما به دلیل عدم بصیرت سیداشهداء را ترک کردند.

وی خاطرنشان کرد: امام حسین(ع) می توانستند با تحریک احساسات مردمی عده بیشتری را با خود همراه سازند اما تمام تلاش ایشان برای انتخاب همراه با بصیرت یاران بود تا چنین واقعه ای تاریخی در سایه آن رقم بخورد.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 5404

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha