آیت الله احمد بهشتی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، در خصوص تاثیر و گستره تقوای اسلامی و علوی در زندگی، اظهارداشت: امیرالمومنین(ع) درنهج البلاغه خطاب به فرزندش امام حسن مجتبی(ع) می فرماید: " ولزوم امره" التزام به فرمان خدا، از لوازم و فروع تقواست، در واقع تقوا آثار و لوازمی دارد که برخی از آن ها از سوی خداست، و اموری است که او باید انجام دهد، از قبیل گره گشایی مشکلات، روزی رسانی، سوق دادن، به سوی بهشت، حفظ از لغزش و گناه و از این قبیل موارد، برخی دیگر هم از جانب انسان است، مانند التزام به اطلاعات و تعهد به عبادت.
وی بیان داشت:می توان این طور تلقی کرد که فایده و غایت فرستادن پیامبران و انزال قرآن و غیر قرآن، همه و همه تحقق بخشیدن به روح اطلاعت و عبادت در بندگان است؛ از این رو خدای متعال در مقام بیان فلسفه بعثت انبیا و فرستادن سفیران الهی می فرماید:*و ما ارسلنا من رسول الا لیطاع باذن الله* هیچ پیامبری را نفرستادیم، جز به خاطر این که به اذن خدای متعال، اطلاعات و فرمان بُرداری شود.
اطاعت خدا فرمان بُرداری با میل و رغبت است
آیت الله بهشتی تصریح کرد: از آن جا که واژه اطلاعات از "طوع" است، معلوم می شود که هر طاعتی فرمانبرداری است، ولی هر فرمان برداری اطاعت نیست، چرا که در اطاعت، مفهوم طَوع و میل و رغبت نهفته است، بنابراین اگر فرمانبرداری از روی میل، رغبت، خشنودی و محبت نباشد، بلکه از روی جبر، کراهت، انزجار و نفرت باشد، اطلاعات نیست.
وی افزود: در فرازی که ذکر شد " لزوم امره " حضرت علی(ع) التزام به فرمان خدا را مطرح کرده است، نه اطاعت را، از آن جا که التزام به امر از آثار و فواید تقواست، بدون تردید هرکس که به تقوا روی آورده، به آثار آن نیز ملتزم است.
التزام به امر خدا قهری و جبری نیست
استاد حوزه علمیه تاکید کرد: این التزام، جبری و قهری نیست، بنابراین در ردیف اطاعت است، بلکه شاید معنا و مفهومی ظریف تر و لطیف تر دارد، چرا که التزام به امر، حاکی از آن است که میان انسان و فرمان خدایگان، رابطه ناگسستنی، پیوندی ناگشودنی و علقه ای جدانشدنی وجود دارد.
آیت الله بهشتی عنوان داشت: آن که تقوا را شعار خود قرار داده، تنی دارد در گرو فرمان خدا، دلی دارد آکنده از عشقی فراوان و بر افروخته از آتش شوق مقربان درگاه الهی، چنین کسی فرمان هرگز معشوق را از نظر نمی اندازد و محبوب را هرگز از دل و دیده بیرون نمی کند.
وی خاطرنشان کرد:هدایت ویژه قرآنی که بر فراز عرش عظمت نشسته است، برای پرهیزکارانی است که به ایمان به غیب، اقامه نماز، انفاق و اعتقاد به وحی آسمانی، ملتزم شده اند و به آخرت یقین دارند.
آیت الله بهشتی ادامه داد: دلی که از یاد خدا بی بهره است، ویرانه ای بیش نیست، یاد خدا همچون نور پر فروغی ست که زوایای قلب آدمی را روشن می سازد و او می تواند در پرتو آن نور، حقایقی را به اندازه شعاع نور قلبی خود ببیند، کمال خانه در آبادانی خانه است.
وی یادآورشد: بر اساس آیات قرآن یاد خدا روح عبادت است و دلی که از یاد خدا بی بهره است آرامش ندارد، حتی فلاح و رستگاری انسان به بسیار یاد کردن خداوند متعال بستگی دارد.
استاد حوزه علمیه ابراز داشت: با توجه به رهنمودهای قرانی و کلمات اولیای الهی یاد خدا و ذکر خدا وسیله برای آبادانی خانه دل، روح عبادت، وسیله ای برای آرامش دل و رفع اضطاب، افسردگی و دل مرده گی، فلاح، رستگاری، سعادت و رفع عوامل بدبختی ست.
نظر شما