آینده روابط عربستان و آمریکا در هاله ای از ابهام/آیا اوباما در سفر اخیر خود، گواهی فوت روابط واشنگتن-ریاض را صادر کرد؟

خبرگزاری شبستان: «سایمون هندرسون» مدیر برنامه خلیج فارس و انر‍ژی موسسه واشنگتن در یاداداشتی پیرامون سفر اخیر "باراک اوباما" به عربستان و دیدار او با ملک سلمان پیش بینی کرد که این آخرین سفر اوباما در دوره ریاست جمهوری اش به ریاض باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از وب سایت "عربی21"؛ «هندرسون» با انتشار مقاله ای در سایت موسسه واشنگتن نوشت: چنین جلساتی بین سران دولت ها معمولا برای گفتگو در مورد منافع مشترک صورت می گیرد. حال سؤال معمول این است که آیا متحدان نیز همان دیدگاه عاریتی را دارند؟

«هندرسون» می افزاید: با توجه به روابط فعلی آمریکا و عربستان، هر دو طرف می کوشند تا به ظاهر بگویند همچنان با همان دیدگاه گذشته به مسائل می نگرند. هر چند مدعی هستند که این سفر در راستای تلاش برای ایجاد ائتلاف بین دو طرف صورت می گیرد اما احتمالا به میزان فاصله و دوری واشنگتن و ریاض طی هشت سال گذشته اشاره دارد. مهمترین مسأله «اوباما» در خاور میانه به راه انداختن جنگ علیه «داعش» است. او به دنبال ادامه عملیات نظامی تحت پوشش ائتلاف اسلامی گسترده است که عربستان یک عضو بارز آن به شمار می آید. مهم ترین مساله «عربستان سعودی» نیز موضوع «ایران» است. چرا که توافق هسته ای سال گذشته، از دیدگاه دربار آل سعود، وضعیت هسته ای ایران را متوقف نمی کند ، بلکه آن را تایید می کند. بدتراز آن اینکه آمریکا به ایران به عنوان یک متحد احتمالی برای جنگ علیه «داعش» می نگرد.

 

آیا موضع اوباما تغییر کرده است؟

وی تاکید کرد به نظر نمی رسد که نگرش اوباما در قبال عربستان سعودی از سخنرانی خود در سال 2002 تغییر کرده باشد و نمی توان اظهارات او را در مورد پادشاهان عربستان نادیده گرفت.

 

دولت آمریکا دشمنان ال سعود را ترجیح می دهد

«هندرسون » تاکید کرد که شک و تردید اوباما در کل دولت او نفوذ کرده است و این موضوع به جایی رسیده است که مسئولین سعودی از آن ترس دارند که دولت آمریکا «ایران» را بر متحد دیرینه خود ترجیح دهد. «گلدبرگ» نوشت: این روزها زمزمه هایی از کاخ سفید به گوش می رسد دال بر اینکه «مقامات شورای امنیت ملی» به ریاست «اوباما» یادآور می شوند اکثریت قریب به اتفاق هواپیماربایان حادثه یازده سپتامبر ایرانی نبوده بلکه از عربستان سعودی بودند. نکته جالب توجه اینکه «اوباما» در برابر حرف های این نویسنده مبنی بر اینکه نباید  طرف «عربستان» را در مقابل ایران به اندازه گذشتگان بگیرد، واکنش منفی نشان نداد .

«هندرسون» به رهبران سعودی اشاره کرد که به طور فزاینده ای از بی تفاوتی «اوباما» نسبت به محدود کردن ایران در منطقه می ترسند.بیشترین نگرانی عربستان را سطر اول مقاله «اتلانتیک» در مورد تشویق «اوباما» نسبت به «ایران» و دشمنان آن برای یافتن یک راه موثر جهت برقرای صلح سرد در منطقه ایجاد کرد.

 

اختلافات در مورد خاورمیانه، علت تنش در منطقه

هندرسون تاکید کرد که  نقطه نظرات مختلف در مورد خاور میانه دلیل تنش های موجود بین «ریاض» و «واشنگتن می باشد. اما احتمال وجود مشکلات دیگری بین «ملک سلمان» و «اوباما» نیز بالاست. هنگامیکه «اوباما» برای تسلیت درگذشت «ملک عبد الله» به ریاض آمد، گفت و گویی با «ملک سلمان» انجام داد اما پادشاه عربستان آن را ادامه نداد. برخی دستیاران او با بیان اینکه زمان ادای فریضه نماز بود، تلاش کردند تا از این کار او عذر خواهی کنند. در سپتامبر گذشته نیز «ملک سلمان» در بازدید از کاخ سفید، «محمد» پسرش را به نمایندگی از خود برای صحبت فرستاد.

 

مناقشه ضروری

با توجه به نظرات هندرسون، احتمال ناتوانی دو کشور برای دوری از بحث های رقابت انگیز خود در مورد حوادث یازده سپتامبر و حضور 15 نفر عربستانی در میان حمله کنندگان بالا می باشد. این موضوع از طریق درخواست کنگره برای انتشار 28 صفحه از گزارش محرمانه این حوادث دوباره از سر گرفته شده است و احتمالا دلیل آن به جلوگیری از در تنگنا قرار دادن حکومت عربستان به دلیل امکان وجود رابطه بین هواپیماربایان و مسئولین سعودی است. «ریاض» هشدار داد در صورت هر گونه تصمیم کنگره برای محاکمه حکومت عربستان در مورد حوادث یازده سپتامبر، اقدام به فروش دارایی صد ها میلیارد دلاری خود در آمریکا خواهد کرد.

«هندرسون»  توضیح داد که اگر حاکمان عربستان به اصلاح روابط خود با آمریکا امیدوارند، باید راهی برای پایان دادن به چنین مسائلی را بیابند. اما انتقادات تندی که رئیس جمهور آمریکا در مجله «اتلانتیک» مطرح کرد، بازگشت روابط دیپلماتیک و اقتصادی  موجود بین آمریکا و عربستان  را به سطح گذشته و فعال خود غیرممکن می سازد.

کد خبر 538105

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha