به گزارش گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: اولین نماز جماعت در اسلام با حضور پیامبر(ص)، حضرت علی(ع) و حضرت خدیجه(س) تشکیل شد. عفیف می گوید: با عباس عموی پیامبر در اطراف کعبه نشسته بودم، ناگهان دیدم مردی آمد و در کنار کعبه ایستاد. سپس پسری وارد شد و در طرف راست او ایستاد و به دنبال آن زنی را دیدم که آمد و پشت سر آنها قرار گرفت. آنگاه مشاهده کردم که این دو به پیروی از آن مرد حرکاتی را انجام می دهند. از عباس پرسیدم جریان چیست؟ این مساله عجیبی است. او گفت: آن مرد محمد فرزند برادرم و آن پسر، علی فرزند برادر دیگر من است. آن زن هم خدیجه همسر محمد است. محمد می گوید: پروردگار من، پروردگار آسمانها و زمین است و خدا به او امر کرده است این دین را برگزیند و وظایف شان را این طور انجام دهند.
آنگاه عباس گفت: به خدا سوگند که بر روی زمین کسی به جز همین سه نفر پیرو این دین نیست(محب الدین طبری، 1403،ص113)
اهمیت نماز جماعت از دیدگاه قرآن
فضیلت نماز جماعت بسیار زیاد است به طوری که در چند جای قرآن به طور صریح به آن اشاره شده است. قرآن در سوره اعراف آیه 28 می فرماید: «قل امر ربی بالقسط و اقیموا وجوهکم عند کل مسجد» (بگو هر آیینه پروردگارم به رعایت انصاف و عدل فرمان داد و فرموده رویهایتان را نزد هر مسجدی راست دارید.
شیخ طبرسی در مجمع البیان می نویسد: معنای آن این است که به هنگام هر نماز، آهنگ رفتن به مسجد کنید و این نزد بیشتر علما، امر استحبابی به شرکت در نماز جماعت است و در نزد کمتر آنان امر وجوبی است.
در سوره بقره آمده است: «یا بنی اسراییل ... و ارکعوا مع الراکعین»، ای بنی اسراییل با رکوع کنندگان رکوع کنید.
خداوند در این آیات یهود را به قبول قرآن و اجرای برنامه های آن فرا می خواند و اشاره دارد که از مهمترین برنامه های اسلامی، خواندن نماز به صورت گروهی و دسته جمعی است و نماز جماعت جزء متن دین مبین اسلام است. ضمنان به کار ب ردن واژه رکوع و راکعین به جای صلوة و مصلین آمده است. زیرا رکوع در دین یهود نبوده و این از ویژگی های نماز مسلمانان است.
درباره فضیلت نماز جماعت خداوند در سوره آل عمران خطاب به مریم می فرماید: (وارکعی مع الراکعین). علمای شیعه فرمانی را که در این آیه آمده است، نسبت به نمازهای جمعه و عیدین با وجود شرایط، امر وجوبی دانسته اند و در سایر موارد حمل بر استحباب مؤکد کرده اند. ضمنا در این آیه که خطاب به حضرت مریم است دلالت بر استحباب شرکت در نماز جماعت است.
اهمیت نماز جماعت در احادیث و روایات
پیامبر بزرگوار اسلام(صلی الله علیه و آله وسلم) فرمودند: « و اما الجماعه فان صفوف امتی فی الارض کصوف الملائکه فی السماء و الرکعه فی جماعه اربعه و عشرون رکعه کل رکعه احب الی الله، عز و جل، من عباده اربعین سنه و اما یوم القیامه یجمع الله فیه الاولین و الاخرین للحساب فما من مومن مشی الی الجماعه الا خفف الله علیه، عزوجل، اهوال یوم القیامه ثم یامر به الی الجنه» .
و اما نماز جماعت، به راستی صف های امت من در زمین، مانند صف های فرشتگان آسمان است و یک رکعت نماز که در جماعت خوانده شود، با بیست و چهار رکعت نماز هم ارزش است و هر رکعت آن نزد خدای عزوجل، محبوب تر از چهل سال پرستش است. در ر وز قیامت خداوند اولین و آخرین را برای حسابرسی اعمال گرد می آورد. پس هیچ مومنی نیست که به سوی جماعت گام بردارد مگر آنکه خدای عزوجل از هراسناکی روز قیامت بر او می کاهد و آنگاه فرمان می دهد که او را به بهشت روانه سازند.
حضرت امیرالمومنین علی (علیه السلام) درباره نماز جماعت فرمودند: «من صلی الفجر فی جماعه رفعت صلاته فی صلاه الابرار و کتب یومئذ فی وفد المتقین». آنکه بامدادان به جماعت نماز بگزارد، نمازش با نماز ابرار بالا می رود و نام اش آن روز در گوره متقین نوشته شود. امام صادق(علیه السلام) هم به نماز جماعت بسیار سفارش کرده اند و فرموده اند: «فصل صلاه الرجل فی جماعه علی صلاه الرجل وحده خمس و عشرون درجه فی الجنه». برتری نماز مرد در جماعت بر نمازی که تنها بخواند، بیست و پنج درجه در بهشت است.
همچنین آن بزرگوار بر این عقیده بودند که هرکس نماز بامداد و خفتن را به جماعت بخواند، در پناه خداوند خواهد بود و کسی که به آن ستم روا دارد، به خدا ستم کرده و آنکه کوچک اش بشمارد خدا را کوچک شمرده است.
برگرفته از کتاب نماز و نهضت مسجدسازی
نظر شما