به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از "العهد"؛ تحلیلگران غربی معتقدند که تحویل دو جزیره «صنافیر» و «تیران» از جانب «مصر» به «عربستان سعودی» چه بسا منعکس کننده پیشرفت روابط «عربستان» و «اسرائیل» باشد. آنها چنین پیشرفتی را بازتاب گسترش دستور کار منافع مشترک بین دو طرف به شمار می آورند.
در همین راستا تحلیلگران اسرائیلی تأکید می کنند که توافق در مورد این دو جزیره همراه با طرح های ساخت پل در کرانه جزیره «تیران» نشان دهنده عمق روابط استراتژیک بین «عربستان سعودی»، «مصر» و «اسرائیل» است.
پختگی روابط عربستان- اسرائیل
«سیمون هندرسون» در مقاله ای در تاریخ 13 آوریل سال جاری نوشت: خبر تحویل دو جزیره «صنافیر» و «تیران» از سوی «مصر» به «عربستان سعودی» با مخالفت شدیدی داخل «مصر» روبرو شد. وی گفت: چنین به نظر می رسد که قانونگذاران مصری و سعودی با توجه به طرح ساخت پل از طریق تنگه «تیران» که «مصر» و «اسرائیل» را به یکدیگر مرتبط می سازد، در مورد سازش با اسرائیل قانع شده اند.
نویسنده تصریح کرد «عادل جبیر» وزیر امور خارجه «عربستان» منکر تماس رسمی با اسرائیل در مورد این دو جزیره شده است. وی از چالش های دیپلماتیک با شروع ساخت پل سخن گفته و اینکه امکان کشتیرانی اسرائیل در زیر پل سعودی میتواند خشم «عربستان» را تحریک کند.
نویسنده تأکید کرد نقطه ضعف بزرگتر این توافق، مخالفت داخلی در «مصر» بوده و موضوع گیری های «عبد الفتاح السیسی» قوی نیست؛ هر چند که گزارش ها از باقی ماندن این جزایر به طور عملی تحت حاکمیت مصر حکایت می کنند.
نویسنده اسرائیلی نوشت: خبر تحویل دو جزیره به عربستان هرگز برای «اسرائیل» غافلگیر کننده نبوده است و حمایت این رژیم از انتقال حاکمیت دو جزیره نشان دهنده منافع مشترک هر سه طرف مصری، اسرائیلی و سعودی است. هر سه طرف، توافق نامه مکتوب را امضا کردند و در آن حق آزادی کشتیرانی در تنگه «تیران» برای اسرائیل لحاظ شده است. آمریکا نیز در مذاکرات شرکت داشته و از امضاکنندگان توافق بوده است.
* دلایل ادامه ائتلاف میان ملک سلمان و اردوغان
«چنگیزکاندار» روزنامه نگار ترک نوشت: «رجب طیب اردوغان ، رئیس جمهور ترکیه در فرودگاه «آنکارا» از «ملک سلمان» استقبال کرد که بر اساس پروتکل «ترکیه» رفتاری غیر معمول در مراسم استقبال از مهمانان خارجی در کاخ ریاست جمهوری به حساب می آید.
این نویسنده ترک تأکید کرد این پول عربستان است که موجب گرمی روابط «ترکیه» و «عربستان» شده است. وی این دلیل را برای توجیه چنین رابطه ای ناکافی خواند و دلیل اصلی آن را تغییرسیاست پیشین«ملک سلمان» نسبت به «إخوان المسلمین» در ترکیه برشمرد.
نویسنده به سخنان «اردوغان» اشاره کرد که «ملک سلمان» را ضامن امنیت و صلح و ثبات منطقه خوانده است.
در حالی که نویسنده اشاره کرد "پول عربستان ممکن است یکی از علل" گرمی "در روابط ترکیه و عربستان" باشد گفت: «این یک دلیل کافی برای تفسیر این گرمی نیست؛ بلکه ممکن است دلیل مهمتر، تصمیم ملک سلمان مبنی بر تغییر سیاست سلف خود به سمت اخوان المسلمین، که نزدیک به رهبری ترکیه است، باشد."
نویسنده اشاره کرد که «ملک سلمان» بالاترین مدال افتخار «ترکیه» را دریافت کرد و «اردوغان» نیز «ملک سلمان » را ضامن امنیت و صلح و ثبات منطقه برشمرد.
او نوشت: گویا «ملک سلمان به دنبال وساطت بین ترکیه و مصر است، اما این تلاش در حال حاضر به دلیل استقبال آنکارا از پارلمان تبعیدی مصر که غالبا از اخوان المسلمین هستند، امکان پذیر نمی باشد.
این نویسنده یکی دیگر از دلایل اتحاد «ملک سلمان» و «اردوغان» را حتی در صورت شکست وساطت بین مصر و ترکیه، در رابط دیگری به نام «باراک اوباما» می داند. البته وی از تیرگی روابط شخصی بین «أردوغان» و «سلمان» از یک سو و «اوباما» از سوی دیگر سخن گفت و به وضعیت بی اعتمادی میان واشنگتن و ریاض پیش از سفر اوباما به عربستان سعودی طی هفته آینده و همچنین تصمیم کاخ سفید در رفع محرمانه بودن اطلاعات مربوط به حمایت عربستان از حوادث یازده سپتامبراشاره کرد.
نظر شما