به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، دی میستورا در تهران، استانبول میزبان نمایندگان ایرانی، سفر موگرینی ۲۸ فروردین به تهران، وزیر اطلاعات ایران به کویت رفت، کلنگزنی در فردو ظرف یکی دو هفته آینده از سرتیترهای برخی از اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
دی میستورا وارد تهران شد
« استفان دي ميستورا» نماينده ويژه دبيركل سازمان ملل متحد در امور سوريه، دوشنبه شب بيروت را به مقصد تهران ترك كرد.
دي ميستورا بعداز آنكه از سوريه و از طريق مرز زميني وارد لبنان شد، از طريق فرودگاه بين المللي بيروت راهي تهران شد.
دي ميستورا در آستانه دور جديد گفت وگوهاي سوري – سوري در ژنو قبل از تهران به سوريه رفت و با مقامات ارشد اين كشور ديدار و گفت و گو كرد.
قرار است 13 ماه آوريل دور جديد گفت وگوها در ژنو برگزار شود.
امروز دی میستورا به دیدار و گفت و گو با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه می پردازد.
استانبول میزبان نمایندگان ایرانی
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به منظور شرکت در نشست وزرای خارجه سازمان همکاری های اسلامی وارد استانبول شد.
این در حالی است که ظریف در فرودگاه استانبول مورد استقبال سید عباس عراقچی معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه و مقامات محلی قرار گرفت.
نشست وزیران امور خارجه كشورهای عضو سازمان همكاری اسلامی كه مهم ترین نهاد اجرایی این سازمان بزرگ است، امروز (سه شنبه) با حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه برگزار می شود.
در نشست كارشناسی سازمان همكاری اسلامی كه روزهای یكشنبه و دوشنبه برگزار شد هیاتی از مقام های بلندپایه جمهوری اسلامی ایران به سرپرستی سید عباس عراقچی معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه به منظور بررسی دستور كار اجلاس سران شركت كرد.
نشست وزیران امور خارجه كشورهای عضو نیز پس از اجلاس كارشناسان در روزهای سه شنبه و چهارشنبه (24 و 25 فروردین) برگزار می شود.
سیزدهمین نشست سران سازمان همكاری اسلامی روزهای پنجشنبه و جمعه (26 و 27 فروردین) در استانبول برگزار می شود.
روز گذشته سخنگوی وزیر خارجه ترکیه از سفر روحانی به این کشور برای حضور در این نشست خبرداده بود و محمود واعظی رئیس ایرانی كمیسیون مشترك اقتصادی ایران و تركیه گفت:دكتر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران برای شركت در اجلاس سران كشورهای اسلامی اواخر هفته جاری به شهر استانبول تركیه سفر خواهد كرد.
ظریف بعد از عراقچی راهی استانبول می شود
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران فردا -سه شنبه - در نشست سازمان همکاری اسلامی در استانبول ترکیه شرکت می کند.
نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی که مهم ترین ارگان اجرایی این سازمان بزرگ است، فردا با حضور محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه برگزار می شود.
در نشست کارشناسی سازمان همکاری اسلامی هیاتی از مقام های بلندپایه جمهوری اسلامی ایران به سرپرستی سید عباس عراقچی معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه به منظور بررسی دستور کار اجلاس سران شرکت کرد.
نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو نیز پس از اجلاس کارشناسان در روزهای سه شنبه و چهارشنبه (24 و 25 فروردین) برگزار می شود.
سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی روزهای پنج شنبه و جمعه (26 و 27 فروردین) در استانبول برگزار می شود.
سفر موگرینی ۲۸ فروردین به تهران/وزیر اطلاعات ایران به کویت رفت
حسین جابری انصاری، سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در اولین نشست خبری خود در سال 95 با اشاره به سفر امروز رییس جمهور قزاقستان به تهران گفت: این سفر آغاز شده و هیئت مقدماتی قبل از آمدن آقای نظربایف در ایران حضور یافتند و در دو روز گذشته 40 تفاهم نامه اقتصادی به امضا رساندند.
وی افزود: امروز قرار است 11 تفاهم نامه نیز با حضور روسای جمهور 2 کشور به امضا برسد و همچنین نمایندگان دو کشور در خصوص مسایل بین المللی، منطقه ای و همکاری های مشترک در سازمان های بین المللی و منطقه ای گفت و گو خواهند کرد.
جابری انصاری در ادامه از سفر نخستین وزیر ایتالیا فردا به تهران خبر داد و گفت: وی در این سفر در خصوص حوزه های مختلف گسترش همکاری بین ایران و ایتالیا با نمایندگان کشورمان به بحث و گفت و گو خواهد پرداخت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین از سفر فدریکو موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران در روز شنبه 28 فروردین خبر داد و گفت: خانم موگرینی را هفت نفر از کمیسیونرهای اتحادیه اروپا در این سفر همراهی می کنند تا در زمینه های مختلف همکاران خانم موگرینی با ایران به توافق برسند.
جابری انصاری در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری به سفر امشب استفان اینیستورا نماینده سازمان ملل در سوریه اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه 25 فروردین دور جدید گفت وگوهای سوری - سوری در شهر ژنو برگزار می شود آقای اینیستورا به ایران سفر خواهد کرد و در این خصوص به بحث و گفت و گو با آقای ظریف می پردازد.
26 فروردین حج 95 تعیین تکلیف می شود
سخنگوی وزیر امور خارجه در خصوص فریضه حج 95 گفت: سیاست دولت جمهوری اسلامی ایران تسهیل مقدمات برگزاری حج است. در این رابطه علیرغم برخوردهای نامناسب عربستان سیاست خویشتن داری خود را ادامه می دهد و 26 فروردین نمایندگان سازمان حج و زیارت راهی عربستان خواهند شد.
وی توضیح داد: این سفر قرار بود 4 ماه قبل صورت بگیرد که عربستان آن را به 19 اسفند موکول کرد و در تاریخ 19 اسفند نماینده ما پس از سفر به دوبی برای دریافت ویزای عربستان با ممانعت وزارت خارجه این کشور مواجه شد و در حال حاضر نیز 5 نفر از هیئت هشت نفره ایرانی ویزای عربستان دریافت کرده اند و امیدواریم عربستان آنگونه که ادعا می کند حج از مسایل سیاسی جدا است، اقدام کند.
مرحله نخست قرارداد F300 اجرایی شد
جابری انصاری در ادامه در خصوص سری اول F300 که وارد بندرانزلی شده بود مرحله نخست این قرارداد مسیر اجرایی طی کرده و زمان بندی جدید تا پایان قرارداد اقدامات تکمیلی انجام شود.
سفر وزیر اطلاعات به کویت
جابری انصاری در ادامه این نشست در خصوص اقدامات جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط با کشورهای همسایه توضیح داد و در همین رابطه گفت: اخیرا وزیر اطلاعات کشورمان نیز سفری به کویت داشته است.
واکنش به تحریم های ثانویه عربستان علیه ایران
سخنگوی وزیر خارجه در خصوص اجرای تحریم های ثانویه عربستان بر علیه ایران در راستای ممانعت از توسعه صادرات نفتی کشور گفت: مواضع این گونه عربستان بالاتر از ظرفیت های اجرایی این کشور است و یک نوع ایستادگی در برابر قدرت بین المللی تلقی می شود.
وی در واکنش به رزمایش آمریکا در آب های خلیج فارس سیاست ایران حفظ ثبات و امنیت منطقه و کشورهای منطقه است و معتقدیم مداخله کشورهای دیگر در منطقه بیش از اینکه تحقق کننده منافع منطقه باشد، مشکل آفرین است.
وی در توضیح در خصوص سفر وزیر اطلاعات به کویت گفت: این سفر در خصوص تبادل نظر سیاسی بین دو کشور انجام شده و ایران و کویت هر دو در خصوص ثبات منطقه نظرهای مشترکی دارند.
جابری انصاری راجع به حضور عراقچی در نشست همکاری های سازمان اسلامی گفت: این سفر انجام شده و در خصوص حضور در جلسه سران این سازمان هنوز مشخص نیست در چه سطحی از جمهوری اسلامی حضور خواهند یافت.
وی تاکید کرد: امیدواریم سازمان همکاری های اسلامی به محل جدال و تسویه حساب های سیاسی کشورهای عضو تبدیل نشوند.
جابری انصاری در خصوص بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه محمدجواد ظریف چند بار اعلام کرده که مجبور شده ایم از برخی از خطوط قرمز برجام عبور کنیم، گفت: برجام توافقی است که با طی مراحل قانونی در سطوح قانونی اتخاذ تصمیم شده است و مسئولیت اجرای مذاکرات بر عهده وزارت خارجه بوده و در کنار وزارت خارجه، نهادهای فنی هم حضور داشته اند و جزییات فنی برجام را نظارت می کردند.
وی یادآور شد: بعد از انجام مذاکرات مرحله به مرحله این توافقات در عالی ترین سطوح تصمیم گیری کشور مطرح شده و در نهایت هم در مجلس شورای اسلامی، شورای عالی امنیت ملی و جلسه سران کشور این موضوع طرح شد و با دستورات مقام معظم رهبری و مصوبه مجلس توافقات اجرایی می شود.
وی در خصوص تبادل زندانیان ایران و آمریکا نیز گفت: هنوز اطلاعات جدیدی در این زمینه وجود ندارد.
سخنگوی وزیر خارجه در خصوص ارایه گزارش سه ماهه برجام به کمیسیون امنیت ملی و شش ماهه به صحن علنی مجلس گفت: این گزارش در حال تکمیل شدن است و وزارت خارجه وظیفه قانونی خود را می داند.
برجام دفاعی نخواهیم داشت/افراط در منطقه زاییده اشغال عراق توسط امریکاست
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه استونی با اشاره به روابط صدساله ایران و استونی گفت: در سال 1921 روابط دو کشور اغاز شد و در سال 1931 قرارداد مودت را امضا کردیم و ما اولین کشوری بودیم که استقلال استونی بعد از فروپاشی شوروی به رسمیت شناختیم.
وی با اشاره به گفتگوهای دو وزیر خارجه در دیدار امروز افزود: امروز در زمینه های مختلف همکاری از جمله حوزه های سیاسی، پارلمانی، فرهنگی، علمی و اقتصادی به بحث و گفتگو پرداختیم.
ظریف ادامه داد: در حال حاضر 22 دانشجوی ایرانی در استونی حضور دارند و دو استاد ایرانی نیز در آنجا تدریس می کنند و همکاریهای ما می تواند افزایش یابد.
وی استونی را یکی از کشورهای پیشرفته در زمینه دنیای الکترونیک توصیف کرد و گفت: در این زمینه دو کشور می توانند با یکدیگر به همکاری بپردازند.
همچنین وزیر خارجه استونی در دو روز اقامت خود در ایران با همکاران من جلسه خواهد داشت و به دیدار رئیس اتاق بازرگانی خواهد رفت تا همکاری بخش خصوصی دو کشور نیز افزایش یابد.
وزیر خارجه کشورمان همچنین تحولات منطقه را یکی دیگر از مباحث دیدار امروز خود با وزیر خارجه استونی عنوان کرد.
ظریف در ادامه این نشست مطبوعاتی در پاسخ به سوال خبرنگاری در واکنش به اظهارات اخیر جان کری وزیر خارجه امریکا بر علیه ایران گفت: قسمت اول اظهارات کری در حدی بی اساس بود که وزارت خارجه امریکا ان را تکذیب کرد و مشخص است هم اقای کری و هم وزارت خارجه امریکا می دانند که بحث موشکی ایران غیرقابل مذاکره است.
وی با تاکید بر این نکته که اگر دولت امریکا در مورد مباحث دفاعی جدی است باید فروش سلاحهای خود به منطقه که باعث جنگ علیه مردم بی گناه یمن شده کاهش دهد گفت: امریکا همچنان باید فروش سلاحهایی را به رژیم صهیونیستی متوقف کند تا علیه غیرنظامیان به کار می رود.
ظریف گفت: دولت امریکا به خوبی می داند که بحث دفاعی ایران موضوع معامله نیست و برجامی درخصوص مسایل دفاعی در کار نیست.
وی به اظهارات دیگر جان کری مبنی بر حمایت ایران از تروریست اشاره کرد و گفت: درخصوص حمایت از تروریست این اظهارات انقدر بی اساس است که دنیا این اظهارات را قبول ندارد و امروز تروریست و افراط در منطقه خطر بزرگی است که زاییده حضور اشغال عراق توسط امریکاست و ما این خطر را قبل از حمله به عراق پیش بینی کردیم و اعلام کردیم ولی متاسفانه امروز مردم عراق سوریه و جهان اثار شوم سیاست تهاجمی و خطرناک امریکا در دوران رئیس جمهور بوش را مشاهده می کنند.
ظریف افزود: امروز هم خطر داعش و افراط گرایی توسط برخی که بر منافع کوتاه مدتشان نگاه می کنند دامن زده شده است و امروز جان کری باید از متحدانش سوال کند که اسلحه داعش از کجا امده، نفت داعش را چه کسی می خرد و آثار عتیقه ای عراق و سوریه توسط داعش دزدیده می شود در کجا به فروش می رسد.
ظریف تصریح کرد: به کجای تهمتهای نخ نما علیه جمهوری اسلامی ایران جدی تر به مسایل نگاه کنند و بیشتر از این دنیا را گرفتار سیاستهای غلطشان نکنند.
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری راجع به اقدامات جمهوری اسلامی ایران برای پایان دادن به بحران قره باغ توضیح داد: از ابتدای بحران جمهوری اسلامی ایران با طرفهای درگیر و وزیر دفاع ما با وزرای دفاع اذربایجان و ارمنستان تماس داشته و من نیز مکالمه تلفنی با وزیر خارجه ارمنستان داشتم و به صورت حضوری با وزیر خارجه اذربایجان و رئیس جمهور این کشور به دیدار و گفتگو پرداختم.
وی تاکید کرد: رئیس جمهور کشورمان نیز با روسای جمهور دو کشور به تبادل نظر پرداخت و سیاست جمهوری اسلامی ایران حل و فصل مسالمت امیز اختلافات براساس حقوق بین الملل است ما از اینکه درگیریها در منطقه پایان یابد استقبال می کنیم و به دو طرف اعلام کردیم که از توانمندیهایمان برای پایان دادن به این اختلاف بهره خواهیم برد.
افزوده شدن ۲۲۰ تن کیک زرد به ذخایر کشور/ کلنگزنی در فردو ظرف یکی دو هفته آینده
علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما در خصوص چشمانداز فناوری هستهای پس از اجرای برجام به تشریح آخرین تحولات صنعت هستهای پرداخت.
وی با بیان اینکه در حوزه اکتشاف در صنعت هستهای به سرعت در حال پیشرفت هستیم، ادامه داد: در سال 88 از هلیکوپتر برای اکتشاف و استخراج استفاده میکردیم ولی اکنون 2 هلیکوپتر داریم به طوری که توانستیم تاکنون 73 درصد کشور را پوشش دهیم و ظرف یکی دو سال آینده مابقی را پوشش خواهیم داد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه مواد اولیه استراتژیکترین بخش صنعت هستهای کشور است، گفت: در مواد اولیه و در زمینه اکتشاف و استخراج هیچ محدودیتی نداریم. فاصله مسافتی که برای اکتشاف و استخراج طی میشود را آژانس مراقبت میکند تا کیک زرد به جای دیگری منتقل نشود.
به گفته وی اگر بهترین نوع سانتریفیوژ را داشته باشیم، ولی مواد اولیه نداشته باشیم فایدهای ندارد.
وی درباره سانتریفیوژهایی که جمعآوری شدند، خاطرنشان کرد: 10 هزار تا از سانتریفیوژهایی که جمع آوری شدند اصلا غنی سازی نمیکردند، در حال حاضر 5 هزار و خوردهای از سانتریفیوژها در حال غنی سازی هستند و 3 هزار و خوردهای غنی سازی نمیکنند.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره راکتور آب سنگین اراک نیز گفت: آب سنگین ما سر جایش است و نمونه سوخت تست راکتور بازطراحیشده اراک ظرف دو سه روز آینده برای تست در راکتور تهران قرار میگیرد.
معاون رئیس جمهور اضافه کرد: در مورد 2 نیروگاه قدرت در بوشهر که با روسها قرارداد بستهایم در آینده کلنگ زنی خواهد شد، در بوشهر جانمایی شده، اما بر سر یک مشخصه فنی با روسها اختلاف داشتیم که در صورت حل شدن این مشکل و تامین نظر کارشناسان ما، کلنگ زنی ظرف چند هفته آینده انجام میشود.
وی همچنین گفت که 220 تن کیک زرد به ذخایرمان اضافه کردهایم که در آینده بیشتر خواهد شد.
صالحی درباره بیمارستان تخصصی هستهای نیز اظهار داشت: زمین بیمارستان هستهای که قول داده بودیم گرفتهایم و گروهی برای تامین تجهیزات یکی دو هفته آینده به اتریش خواهند رفت. مشکل بودجه در این زمینه نداریم و بودجه را تامین کردهایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه گفت: سانتریفیوژهای متعددی را برای بخش سلامت ساختهایم و در کشاورزی نیز فعالیتهای خوبی داشتهایم.
وی در خصوص بازطراحی راکتور آب سنگین اراک گفت: کارگروهی طبق برجام تشکیل شده و اعضای آن ایران، آمریکا و چین هستند که در رابطه با بازطراحی اراک با یکدیگر مشارکت میکنند، البته طراحی را خود ما انجام دادهایم اما در معرض دید آنها قرار میگیرد و اگر مشکلی داشته باشد بررسی و اصلاح میکنیم و در نهایت به دنبال گرفتن تایید علمی آنها هستیم.
صالحی ادامه داد: آب سنگینی که به آمریکا فروختیم آنها چک کردند و تاییدیه آزمایشگاههای آمریکا را در رابطه با کیفیت آب سنگین گرفتیم و وارد عرصه بینالمللی فروش آب سنگین شدیم.
وی گفت: رئیس جمهور تاکید داشت که ما بتوانیم در زمینه ساخت راکتورهای کوچک در سواحل مکران برنامه ریزی داشته باشیم و چین اصرار داشت که قراداد بازطراحی راکتور اراک را با این موضوع مرتبط کند.
صالحی افزود: قرارداد برای بازطراحی با یک شرکت ایرانی بسته شده، اما قرارداد با چین هم سر جای خود است و امیدواریم این قرارداد به نتیجه برسد. یک سری از طراحیها را برای چین فرستاده و آنها نظر دادهاند. ممکن است در یکی دو ماه آینده در این زمینه به نتیجه برسیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: نسبت به قرارداد و انتظاری که داشتیم کمی عقب هستیم و راضی کردن چینیها برای اینکه دو قرارداد بازطراحی و ساخت راکتور در مکران را به هم مرتبط نکنند، کمی زمان برد.
وی گفت: در رابطه با آب سنگین خیالمان راحت است و میخواهیم در رابطه با اراک نیز مانند آب سنگین به تایید بین المللی برسیم. حفره هایی که در مخزن قبلی راکتور اراک بود باید جایش عوض شود و راکتور جدید اصلا قابل مقایسه با راکتور قبلی نیست.
صالحی درباره تاسیسات فردو هم عنوان کرد: در فردو با روسها بر روی ایزوتوپهای پایدار کار میکنیم خیلی کار جلو رفته و روسها با جدیت کار را پیگیری میکنند و در دو سه هفته آینده یک کلنگ زنی در این زمینه در فردو خواهیم داشت.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به سؤالی درباره بودجه و تعداد نیروهای سازمان اظهار داشت: سازمان انرژی اتمی منابع درآمدی متعددی دارد و 12 هزار نیروی انسانی دارد که تعدادی استخدام دولتی و تعدادی شرکتی و برخی پروژهای هستند. به کارگیری نیرو در سازمان سه نوع است حدود 9 هزار نفر شرکتی هستند که به صورت سالیانه با آنها قرارداد بسته میشود و برخی پروژهای هستند که بعد از پایان پروژه کارشان با سازمان تمام میشود.
عراقچی نماینده ایران در جلسه سازمان همکاری های اسلامی
سید عباس عراقچی معاون حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان امروز به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران در جلسه سران سازمان همکاری های اسلامی در استانبول ترکیه حضور می یابد.
بنابراین گزارش، در زمستان ۹۴ حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان از دعوت از رئیس جمهور برای شرکت در این جلسه خبرداده بود.
به گزارش شبستان، عراقچی در جلسه مقدماتی این نشست که در جده برگزار شد نیز حضور یافته بود.
نظر شما