مقاومت اقتصادی برابر اسراف از راه های ورود به جمع رجبیون است

خبرگزاری شبستان: رجبیون مصرف متعادل نیز دارند و می دانند اسراف گناه بوده و با توبه سازگار نیست و این رویکرد آن ها را مسیر رجبیون دور می کند و نمی توانند در راه اراده خدا قرار بگیرند.

 حجت الاسلام علی خیاط، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی در گفت و گو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که در پیش گرفتن چه نوع از سبک زندگی می تواند افراد را در زمره رجبیون قرار دهد، گفت: برای این که انسان مخاطبِ «أین رجبیون» قرار بگیرد، باید تلاش و سعی کند که از قبل ماه رجب با یک آمادگی وارد این ماه شود.

 

وی ماه راجب را ماه استغفار دانست و افزود: اگر ما از قبل برنامه داشه باشیم که در این ماه مبارک تغییر در زندگی خود ایجاد کنیم، می توانیم به رجبیون نزدیک شویم؛ مهم ترین اقدامی که در این ماه موثر است و افراد را به سیره رجبیون نزدیک کرده و در زمره آن ها قرار می دهد، استغفار است.

 

این کارشناس علوم قرآنی اظهار کرد: در حقیقت اگر از گذشته ای که مورد رضایت خداوند نیست بازگردیم و استغفار کنیم، و واقعا تصمیم بگیریم از فرصت این ماه استفاده کنیم، می توانیم به هدف نزدیک شده و در زمره رجبیون قرار بگیریم، لذا انسان با توبه و استغفار می تواند روح خود را بشوید و پاک کند.

 

وی استغفار را حمام روح دانست و بیان کرد: همان طور که بدن با شستشو و حمام، از چرک و آلودگی پاک می شود، دل و قلب و باطن نیز با استغفار از ناخالصی رها و پاک و پاکیزه می شود و پس از این اقدام یعنی توبه و بازگشت و استغفار می توان با این ظرف پاک و طیبی که آماده کرده ایم، رحمت ریزان و فراوان خداوند را دریافت کنیم و بدانیم که انسان برای بهره مند شدن از رحمت الهی، باید آمادگی پیدا کند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی تاکیدکرد: به طور مثال اگر بارانِ شدید باریدن بگیرد و ما تنها یک لیوان در اختیار داشته باشیم، ظرفیت این لیوان به سرعت پُر شده و به همان اندازه ما می توانیم از باران بهره مند شویم اما اگر فردی استخر بزرگی در اختیار داشته باشد، قطعا می تواند از باران بیشتری بهره مند شده و مدت ها از آن استفاده کند؛ دریافت رحمت الهی نیز به همین صورت است و به ظرف وجودی انسان ها بستگی دارد که خود آماده کرده اند.

 

وی با بیان اینکه در تعبیر روایی به ماه رجب، اصب گفته می شود، توضیح داد: اصب یعنی ماهی که در آن رحمت های الهی ریزان است مانند باران؛ لذا ماه رجب ماه باران رحمت الهی اما این که ما چطور می توانیم از این باران رحمت استفاده کنیم به توبه و استغفار باز می گردد و به پاک کردن ظرف وجودی خود. در این زمان است که می توان از فرصت ماه رجب و رحمت الهی بهره برد و گام های بلندی در مسیر کمال برداشت و برای طول سال هم ذخیره داشته باشیم.

 

مولف کتاب «تجلی قرآن در نیایش معصومان (علیهم السلام)» ابرازکرد: اما برای این بهره بردن و استفاده کردن هم باید اعمال ماه مبارک رجب را انجام داد و در پی انجام مساله خاص و دور از ذهنی نبود؛ ادعیه و زیارات و اعمال مستحبی که در این ماه وارد شده است، همین موارد بسترهایی است که رحمت الهی در آن ها ریزان است لذا پایبندی به اعمال ماه رجب می تواند ما را در زمره رجبیون قرار دهد.

 

این کارشناس علوم قرآنی همچنین در پاسخ به این سوال که چگونه تمرکز بر مسائلی همچون دوری از اسراف و تجمل و در نظر گرفتن مسائل اقتصادی می تواند به عنوان یکی از خصایص رجبیون ما را در زمره این گروه قرار دهد، به شبستان گفت: شاید این موارد تنها متعلق به ماه مبارک رجب نباشد.

 

حجت الاسلام خیاط در ادامه تشریح کرد: اسلام برای برنامه های اقتصادی انسان نیز برنامه ریزی دارد و افراد حق ندارند از هر راه و مسیری کسب مال داشته باشند بلکه باید از راه حلال و مشروع و درست باشد از سوی دیگر اسلام برای مصرف این مال نیز برنامه ریزی دارد و ما حق نداریم اگر درآمدی داشتیم و حلال هم بود، بی حساب و کتاب آن را خرج و مصرف کنیم که این نیز معصیت است.

 

وی اظهار کرد: بنابراین، در مصرف مال نیز باید دقت به خرج داد و رویه اعتدال را در پیش گرفت همان طور که قرآن در اوصاف مومنین می فرماید آن ها کسانی هستند که نه اسراف می کنند و نه تنگ دستی: والَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَلِكَ قَوَامًا؛ و كسانى‏اند كه چون انفاق كنند نه ولخرجى مى‏كنند و نه تنگ مى‏گيرند و ميان اين دو [روش] حد وسط را برمى‏گزينند. (سوره فرقان، آیه 67)

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی در پایان یادآور شد: لذا رجبیون مصرف متعادل نیز دارند و می دانند اسراف گناه بوده و با توبه سازگار نیست و این رویکرد آن ها را مسیر رجبیون دور می کند و نمی توانند در راه اراده خدا قرار بگیرند.

 

 

کد خبر 535077

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha