امروزه موضوع کتاب و کتابخوانی، یکی از مهمترین مسائل مد نظر جامعه فرهنگی به شمار میرود و همهساله، اقدامات بسیاری برای افزایش مطالعه کتاب در سطح جامعه صورت میگیرد.
بسیاری بر این باور هستند که مسئولان باید موضوع مطالعه و افزایش سرانه مطالعه در سطح جامعه را به عنوان یکی از وظایف اصلی خود مد نظر قرار دهند و از این طریق، مانع از بسیاری از آسیبهای موجود شوند.
رسول زرگرپور، استاندار اصفهان با اشاره به اهمیت توجه به موضوع کتاب و کتابخوانی و نقش آن در جامعه میگوید: کتاب، کانون نیاز دل و دیدار اندیشهها و متفکرین در طول تاریخ بشر است و کتابها همواره به صورت نسل به نسل به دست جوامع مختلف رسیده و مردم را از این معلومات بهرهمند ساخته است.
نیاز جامعه، افزایش سرانه مطالعه است
وی به اهمیت موضوع کتاب و کتابخوانی در سطح جامعه اشاره میکند و ادامه میدهد: به هر حال همه دستگاهها باید کاری کنند که موضوع افزایش سرانه مطالعه به عنوان یک مسئله مهم، مد نظر قرار گرفته شود و در این راستا برنامههای مختلفی اجرایی خواهد شد.
استاندار اصفهان با انتقاد از کاهش چشمگیر کتابفروشیها در سطح استان اصفهان طی چند سال اخیر تصریح میکند: متأسفانه امروز تعداد کتابفروشیهای استان اصفهان بر اساس آمار نصف پیتزافروشیها است و این آمار در پایتخت فرهنگ و هنر که با توجه به تعداد حوزههای علمیه و قدمت هزارساله آنها، تمدن شیعه در آن شکلگرفته است قابلقبول نیست.
توجه ویژه اسلام به موضوع مطالعه و علم
دین اسلام به عنوان یک دین آسمانی، همواره در آموزهها و فرامین خود، مسئله مطالعه را یکی از وظایف اصلی مسلمین عنوان کرده و خواستار آن شده که آنها مطالعه را در دستور کار خود قرار دهند.
آیتالله سید یوسف طباطبایینژاد، امام جمعه اصفهان نیز موضوع ترویج فرهنگ کتابخوانی را مهم عنوان کرده و با اشاره به اهمیت مطالعه از منظر اسلام میگوید: از منظر اسلام خواندن و نوشتن ارزش است تا آنجا که خداوند در قرآن کریم به آن قسم یاد میکند. قسمهای ما انسانها برای تایید حرفمان است، اما قسم خداوند نشان از اهمیت آنچه به آن قسم یاد شده دارد.
وی میافزاید: امروز کتاب عامل انتقال علم گذشتگان به آیندگان به شمار میرود و در صورتی که تمام کتابها از بین بروند، چیزی از علم باقی نخواهد ماند.
کتاب، زمینهساز کاهش ناهنجاریهای جامعه
موضوع مطالعه کتاب از سوی دستگاههای فرهنگی نیز به عنوان یکی از دغدغههای مهم مد نظر قرار گرفته است تا جایی که مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان از برنامههای مهم فرهنگی اجرا شده در این راستا خبر میدهد.
وی به اجرای طرح تبلیغی «هدیه کتاب» اشاره کرده و میافزاید: به هر حال، اگر کتاب و کتابخوانی به عنوان یکی از سنتهای مهم در سطح جامعه توسعه پیدا کند، بسیاری از مشکلات و ناهنجاریهای اجتماعی در این زمینه کاهش جدی خواهد داشت و با توجه به این موضوع، طرح تبلیغی «هدیه کتاب» یکی از ویژهبرنامههای مهم ما به شمار میرفت.
اجراي طرح نذر كتاب از سوي سازمان فرهنگي تفريحي
از سوی دیگر تجربه نشان داده که اجرای طرحهای فرهنگی مختلف در سطح جامعه، بدون مشارکت مردمی، تداوم چندانی نخواهد داشت و به همین دلیل، سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، موضوع در اجرای طرح جدید خود، موضوع مشارکت مردمی را مد نظر قرار داده است.
طرح نذر کتاب که از چند سال پیش در سطح کشور رواج پیدا کرده، طی ماههای گذشته اصفهان را نیز زیر پوشش خود قرار داده و با همین رویکرد، سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری اصفهان، تقویت این طرح را مد نظر قرار داده است.
رييس کتابخانه مرکزی اصفهان درباره اجرای این طرح میگوید: طرح نذر کتاب از 6 ماه پیش در شهر اصفهان آغاز شده و در حال حاضر استقبال بسیاری از آن صورت گرفته است به طوری که تا کنون نزدیک به 8 هزار جلد کتاب در این طرح اهدا شده است.
حمیدرضا میرپویا با بیان اینکه 70 درصد این کتابها، درسی بودهاند، ادامه داد: بدون شک این حرکت، نوعی محرومیتزدایی برای مناطق محروم و افزایش فرهنگ عمومی در این نواحی به شمار میرود و خوشحال هستیم که در حال حاضر هر هفته بین 300 تا 400 جلد کتاب در این طرح جمعآوری میشود.
وی تصریح کرد: خوشحال هستم که مردم در این حرکت مناسب و نیکو شرکت کردهاند و در حال حاضر استقبال از آن به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. البته امیدوارم که به جز کتابهای درسی، نذر کتاب در سایر عناوین کتابها نیز اختصاص پیدا کند
گسترش طرح نذر کتاب در شهر اصفهان میتواند سرآغازی باشد برای افزایش سرانه مطالعه در نصفجهان؛ شهری که از منظر فرهنگ و هنر و تمدن، جایگاه والایی در کشور به خود اختصاص داده اما حوزه کتاب و کتابخوانی آن، هنوز هم با نقاط ضعف بسیاری، دست و پنجه نرم میکند.
نظر شما