خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: توصیه های ارزی اوباما به ایران، دسترسی ایران به دلار آزاد است، عربستان به دنبال کُند کردن روند افزایش صادرات نفت ایران، توقیف یک کشتی ایرانی توسط نیروی دریایی آمریکا از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
واشنگتن اعطای مجوز به ایران برای دسترسی به دلار در مبادلات خارجی را رد کرد/تأکید بر حفظ توان تحریمها
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روزنامه روز دوشنبه گمانهزنیهای پیشین درباره اعطای مجوز دسترسی به ایران برای استفاده از دلار در مبادلات خارجی را رد کرد. وی علیرغم این احتمال داد
«مارک تونر»، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاران در این باره گفت: «دولت، قصد نداشته و ندارد به ایران امکان دسترسی به نظام مالی آمریکا را بدهد.»
روزنامههای آمریکایی، از جمله والاستریتژورنال در روزهای گذشته ادعا کرده بودند دولت آمریکا در حال بررسی ساز و کارهایی برای صدور مجوز دسترسی محدود ایران به دلار در مبادلات خارجی است.
ایران و گروه 1+5 تیرماه سال جاری به توافقی برای پایان دادن به یک دهه بحران بر سر برنامه هستهای ایران رسیدند. این توافق، موسوم به «برجام»، در ازای ایجاد برخی محدودیتها در برنامه هستهای ایران، تحریمهای مالی و اقتصادی را علیه این کشور رفع میکند.
بعد از اجرایی شدن «برجام»، اتحادیه اروپا تقریباً تمامی تحریمها علیه ایران را رفع کرد، اما ایالات متحده آمریکا تحریمهای وضع شده به بهانههای غیرهستهای را علیه ایران حفظ کرده است. بسیاری از بانکهای بینالمللی، به دلیل هراس از نقض همین تحریمها که زیرپا گذشتن آنها در گذشته با جریمههای بسیار سنگین هم همراه شده، عدم انجام تراکنشهای مربوط به اشخاص و موسسات ایران را به خطر در این زمینه ترجیح میدهند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری روز دوشنبه درباره اینکه آیا توافق هستهای به ایران اجازه دسترسی به ارز آمریکا با وساطت بانکهای خارجی را میدهد، ابراز تردید کرد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار آسوشیتدپرس درباره اینکه آیا ایران از طریق بانکهای خارجی قادر به استفاده از دلار خواهد بود گفت: «باید به عقب برگردم و ببینم که این در متن اصلی (برجام) بود یا نه. خاطرم نیست (که در متن بوده باشد.)»
باراک اوباما، بامداد شنبه در یک کنفرانس خبری گفت ایران نیازی به استفاده از دلار در مبادلات تجاریاش ندارد و میتواند از ارز سایر کشورها استفاده کند.
«مارک تونر» در بخش دیگری از این کنفرانس خبری بار دیگر درباره تحریم ایران به بهانه آزمایش موشکی اظهارنظر کرد.
تونر در پاسخ به سوال خبرنگاری که مدعی بود دولت آمریکا اخیراً با تغییر لحن، آزمایشهای موشکی ایران مغایر با قطعنامه شورای امنیت و نه نقض آن میداند گفت: «این آزمایشها با بخش جداگانهای از برجام مغیر هستند و ما همیشه گفتهایم که ما سایر رفتارهای ایران (غیر از موضوع هستهای) و رفتارهای بد این کشور، حتی اگر جزء برجام نباشد را نادیده نمیگیریم. و ما تحریمهایی (علیه ایران) اعمال خواهیم کرد - و توان وضع تحریم در مواقع مقتضی را حفظ کردهایم.
توصــــیــــههای ارزی اوبــــامــــا بــــه ایــــران
یک رسانه آمریکایی گزارش داده وکلای شرکتهای اروپایی، آسیایی و آمریکایی، علیرغم رفع تحریمهای هستهای علیه ایران هنوز به این شرکتها توصیه میکنند از انجام هر گونه تجارت با ایران خودداری کنند.
اینترنشنالبیزینستایمز (آیبی تایمز) مینویسد توافق هستهای تصویبشده که قرار بود تحریمهای دهههای پیش علیه ایران را در ازای وضع برخی محدویتهای علیه برنامه هستهای این کشور پایان دهد. اما، با آنکه ایران بعد از اجرای برجام از انزوای اقتصادی بیرون آمده، روند رفع تحریمها با سرعت مورد انتظار کارشناسان پیش نرفته است.
در حالی که اتحادیه اروپا تقریباً تمامی تحریمها علیه ایران را رفع کرده، ایالات متحده آمریکا تحریمهای اولیه را پابرجا نگاه داشته است- موضوعی که به نوشته آیبیتایمز موجب شده مشاوران حقوقی شرکتها به موکلانشان توصیه کنند به دلیل احتمال نقض تحریمهای واشنگتن از انجام هر مبادله مالی با ایران خودداری کنند.
منشأ این هراس، جریمههای سنگینی است که تنظیمکنندگان مالی آمریکا پیشتر علیه برخی شرکتهای متهم به مبادله با ایران با ارز آمریکا وضع کردهاند.
شرکتهای اروپایی، رسانههای غربی و مقامات غربی در ماههای گذشته بارها به این موضوع اذعان کردهاند که امتناع بانکهای بینالمللی از انجام تراکنشهای بانکی مربوط به قرادادهای تجاری مانعی عمده برای سرمایهگذاری آنها در ایران بودهاند.
وکیل حقوقی شرکت «شپرد مولین» که اسمش را فاش نکرده به «آیبیتایمز» گفت: «در کل، هیچ موسسه مالی آمریکایی نمیتواند از نزدیک چیزی که ایران در آن دخیل بوده، رد بشود، و هیچ موسسه خارجی هم نمیتواند با هر مبادلهای که مربوط به ایران باشد از نظام مالی آمریکا عبور کند.»
قوانین آمریکا بانکهای این کشور را از معامله با ایران به دلار منع میکند. این قوانین همچنین از سال 2006 بانکهای کشورهای ثالث را هم از انجام نقل و انتقالات دلاری برای ایران منع کرده است.
وکیل شرکت «شپرد مولین» درباره هشدار وکلا به بانکهای خارجی هم اظهارات مشابهی مطرح میکند: «وکلا به بانکهای خارجی توصیه میکنند همچنان از انجام تراکنشهای ایران خودداری کنند. قانون شماره 1 و صریح وزارت خزانهداری آمریکا این است که اجازه ندهید هیچ مبادلهای نزدیک نظام مالی آمریکا شود چون با مسئولان آمریکایی به مشکل برمیخورید.»
مانعتراشیهایی از این دست موجب شده مقامهای ایرانی واشنگتن را به دلیل خدعه در عمل به تعهداتش برای رفع تحریمهای اقتصادی، مورد سرزنش قرار دهند.
حضرت ایتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب، در بخشی از سخنرانی روز اول فروردین در اجتماع انبوه و پرشور زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع) به همین موضوع اشاره کردند و آن را خدعهگریهای آمریکا در توافق هستهای و اشکالتراشیهای آنها برای عدم پایبندی به تعهداتشان در این توافق خواندند.
ایشان گفتند: «به تعبیر وزیر محترم امور خارجه، بر روی کاغذ تعهداتی را انجام دادند اما در عمل و از طریق راههای انحرافی مانع از تحقق آن تعهدات شدند.»
مقام معظم رهبری افزودند: «اکنون با وجود توافق هستهای، همچنان معاملات بانکی ما دچار مشکل است و پولهای ایران نیز بازگردانده نشده است زیرا کشورهای غربی و کشورهای تحت تأثیر آنها، از آمریکاییها هراس دارند.»
مقامات آمریکایی چند روز پیش در گفتوگو با آسوشیتدپرس مدعی شدهاند احتمال دارد دولت اوباما به زودی برای بانکها و دولتهای خارجی امکان استفاده از دلار در برخی مبادلات تجاری با ایران را فراهم آورد.
این خبر موجی از انتقادات تند نمایندگان کنگره آمریکا را در پی داشت که دولت اوباما را به مماشات با ایران متهم میکنند.
سرانجام، باراک اوباما، بامداد شنبه در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی در همین گفت ایران نیازی به استفاده از دلار در مبادلات تجاریاش ندارد و میتواند از ارز سایر کشورها استفاده کند.
وی گفت: «ضروری نیست که ما رویکردی را دنبال کنیم که به آنها (ایرانیها) حق استفاده از مبادلات معادل دلاری را بدهیم؛ آنها میتوانند از طریق موسسات مالی اروپایی هم کارشان را پیش ببرند.»
تحلیلگران و فعالان اقتصادی درباره امکان استفاده ایران از سایر ارزها برای پیشبرد مبادلات تجاری اظهارنظر کردهاند. «جوزف شاتز» و «بنیامین اورسکز»، دو تحلیلگر آمریکایی چندین پیش در تعبیری جالب خاطرنشان کردند با آنکه دربهای ایران پس از توافق هستهای به روی ایران گشوده شده، برای شرکتهای اروپایی راه ورود به تهران هنوز از واشنگتن میگذرد.
به گفته این تحلیلگران، با آنکه قراردادهای تجاری با ایران میتوانند با «یورو» یا «پوند» انجام شوند، اما بانکهای جهانی بزرگ که بسیاری از شرکتهای بینالمللی مراودات خود را با آنها انجام میدهند، همگی مبادلات دلاری دارند و در داخل آمریکا فعالیت میکنند.
موضوع دخالت تحریمهای اولیه آمریکا در مبادلات تجاری با ایران بیش از هر چیز در نامهنگاریهایی که اسفندماه بین دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس و مدیر بانک انگلیسی بارکلیز انجام شد، نمایان است.
کامرون این نامه را پس از آن نوشت که شرکت گریسسازی «مولیاسلیپ» به دلیل امتناع بانک یاد شده از انجام تراکنش مالی، قادر به تکمیل قراردادی به ارزش 14000 پوند با یک شرکت توزیعکننده ایرانی نشد.
دیوید کامرون در نامه به «جس استالی»، مدیر اجرایی «بارکلیز»، اقدام این بانک را در تضاد با سیاستهای دولت تحت امرش خوانده است.
اما «استالی» در پاسخ به کامرون نوشته که با توجه به حفظ تحریمهای اولیه آمریکا علیه ایران، این بانک کماکان ملزم به محدود کردن فعالیتهای تجاری با ایران است.
«جیس استیلی» در پاسخ به نامه کامرون به نکتهای اشاره کرده که پرده از حقیقتهای میدانی مربوط به رفع تحریمها برمیدارند.
مدیر بانک بارکلیز مینویسد: «موسسات انگلیسی با توجه به تحریمهای اولیه آمریکا، در رویکرشان نسبت به ایران دچار تردید هستند و بر همین اساس، ارتباط مستقیم شرکتها و افراد حقیقی با ایران را محدود میکنند.»
وی ادامه داده است: «همچنین از آنجا که عرضه خدمات مالی مان با فرایندهای مالی آمریکا گره خورده است، مجبوریم در این باره محدودیتهای تجاری با ایران را رعایت کنیم.»
واشنگتن: دسترسی ایران به دلار آزاد است ولی بازار مالی خود را به روی آنها نمیگشاییم
«مارک تونر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا امشب در میان خبرنگاران در خصوص تحریمهای بانکی و دلاری ایران سخن گفت.
وی در ابتدا به آزمایشهای موشکی اخیر ایران اشاره کرد و گفت: «این نقض بخشی از برجام بود ولی تکرار میکنم که هدف برجام، جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای بوده که ایران از این منظر، تاکنون به همه تعهدات خود پایبند بوده است.»
سخنگو ادامه داد: « ایران اما اقدامات مخرب خود در منطقه را ادامه میدهد و کماکان از حزباله حمایت و موشک بالستیک آزمایش میکند؛ اعلام میکنیم که هنوز توانایی اعمال تحریم و فشار بر ایران را برای خود حفظ کردهایم.»
تونر در خصوص تحریمهای باقیمانده ایران گفت: «دولت آمریکا قصد ندارد نظام مالی خود را در معرض دسترسی ایران قرار دهد و چنین کاری هم نکرده است.»
وی در تفسیر این «منع دسترسی» البته گفت که تبادلات تجاری شرکتهای خارجی با ایرانیان با استفاده از «دلار آمریکا» مشمول این قضیه نمیشود و تحریمی برای استفاده از دلار اعمال نمیشود.
مارک تونر همچنین گفت که دولت آمریکا در حال برگزاری نشستهایی با بانکهای خارجی است تا میزان رفع تحریمهای ایران را برای آنها با شفافیت توضیح دهد.
فایننشال تایمز: عربستان به دنبال کُند کردن روند افزایش صادرات نفت ایران است
روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی نوشت که عربستان سعودی تلاش میکند با اقداماتی روند افزایش صادرات نفت ایران را کُند و آهسته کند و در این راستا ورود نفتکش های ایرانی به آبهای خود را محدود و ممنوع کرده است.
ایران پیش از این برای صادرات نفت خود با موانعی چون بیمه، انتقال پول و دیگر محدودیتهای قانونی مواجه بود. به دنبال توافق هسته ای ژانویه 2016، ایران اجازه یافت صادرات نفت خود را دوباره افزایش بدهد.
فایننشال تایمز نوشت؛ از زمان لغو تحریمها ایران فقط بخش کمی از نفت خام خود را به اروپا از جمله به شرکت سسپا اسپانیا، توتال فرانسه و شرکت لیتاسکوی روسیه فروخته است.
یک کارگزار کشترانی میگوید که تا اواسط ماه آوریل حدود 8 تانکر ایرانی از جزیره خارک بارگیری شده که 12 میلیون بشکه نفت فروخته شده را منتقل خواهد کرد.
این روزنامه انگلیسی در ادامه نوشت؛ براساس اطلاعیه و دستورالعملی که یک شرکت بیمه کشتیرانی در ماه فوریه به اعضای خود ارسال کرده است، کشتیهای ایرانی که حامل نفت خام این کشور هستند از ورود به بنادر عربستان و بحرین منع شدهاند.
در این اطلاعیه همچنین آمده است، کشتیهایی که یکی از 3 مقصد آخر آنها بنادر ایران بوده است قبل از ورود نیاز به اخذ مجوز از مقامات عربستانی و بحرینی دارند.
مهر:
توقیف یک کشتی ایرانی توسط نیروی دریایی آمریکا
پنتاگون روز دوشنبه ادعا کرد که نیروی دریایی آمریکا اقدام به توقف و ضبط یک فروند کشتی ایرانی، حامل هزاران قبضه سلاح در دریای عرب نموده است. آمریکا می گوید احتمالا این کشتی در حال اعزام به یمن بوده است.
به ادعای مقام های آمریکایی، بنا بر این بیانیه، این محموله شامل ۱۵۰۰ قبضه سلاح کلاشینکوف، ۲۰۰ نارنجک انداز دستی و ۲۱ مسلسل کالیبر ۵۰ میلیمتری بوده است.
آمریکا می گوید خدمه کشتی را آزاد کرده است.
نخست وزیر ایتالیا هفته آینده به ایران میآید
نخست وزیر ایتالیا امروز دوشنبه از برنامه خود برای سفر به ایران در هفته آتی خبر داد. این سفر که در تاریخ ۱۲ آوریل (۲۴ فروردین) انجام می شود نخستین سفر رهبران غربی به ایران پس از اجرای برجام محسوب می شود.
سفر «ماتئو رنزی» به ایران دو روزه خواهد بود. دفتر نخست وزیری ایتالیا با مخابره این خبر توضیح بیشتری درباره آن نداده است.
باشگاه خبرنگاران جوان:
کاخ سفید: با ایران مقابله میکنیم
«جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید امشب به خبر توقیف یک کشتی حامل تسلیحات که ادعا میشود از سوی ایران به سمت یمن میرفته، واکنش نشان داد.
ارنست به گزارشهای منتشر شده در خصوص توقیف یک کشتی حامل سلاح که ادعا میشود از ایران به سمت یمن میرفته، واکنش نشان داد و گفت: «آمریکا متعهد به تقابل با فعالیتهای ثباتزدایانه ایران در منطقه است.»
وی ادامه داد: «رئیسجمهور (باراک اوباما) در نشست ماه آینده با رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس)، بحث تشدید اقدامات در راستای تقابل با ایران را با این افراد به بحث خواهد گذاشت.»
جاش ارنست به ابعاد حقوقی ارسال سلاح برای انقلابیون یمن پرداخت و گفت: «مشخصاً این اقدام ایران برای ما نگرانکننده است زیرا حمایت از شورشیان یمن بر خلاف قطعنامههای سازمان ملل است.»
سخنگوی کاخ سفید در خصوص نحوه مقابله با ایران بر سر این دستاویز جدید گفت: «کارشناسان امنیت ملی ما این بحث را بررسی خواهند کرد و رد صورتی که نیاز ببینند، آن را در شورای امنیت سازمان ملل با دیگر کشورها بررسی خواهیم کرد.»
یکی از خبرنگاران از ارنست پرسید که تقابل شورای امنیتی آمریکا با ایران به چه صورتی خواهد بود؟
سخنگو پاسخ داد: «هنوز خیلی زود است که بگوییم برای مقابله با ایران چه روشی اتخاذ خواهیم کرد.»
آخرین اعتراف داگان: نابودی تاسیسات اتمی ایران غیر ممکن است
مِئیر داگان رئیس سابق دستگاه جاسوسی اسرائیل قبل از مرگ خود در مصاحبه ای نابودی کامل برنامه تاسیسات هسته ای ایران را با یک حمله نظامی غیر ممکن خوانده بود.
روزنامه یدیعوت آحارونوت این مصاحبه را 17 مارس قبل از مرگ میر داگان رئیس سابق موساد، آژانس جاسوسی و عملیات ویژه اسرائیل و مغز متفکر جنگ مخفی علیه تاسیسات هسته ای ایران انجام داده بود و خلاصه آن را روز دوشنبه منتشر کرد.
داگان در این مصاحبه به مخالفت خود با حمله به تاسیسات هسته ای ایران اشاره کرده بود که سال 2010 بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و ایهود باراک که آن زمان وزیر جنگ اسرائیل بود قصد داشتند انجام دهند.
وی گفته بود: « نادرست است که فرض کنیم با یک حمله نظامی می توان برنامه هسته ای ایران به صورت کامل نابود کرد. چنین توانایی نظامی هرگز وجود ندارد. فقط می توان آن را برای دوره ای محدود به تاخیر انداخت .»
میر داگان در این مصاحبه از نتانیاهو به شدت انتقاد و او را متهم کرده بود منافع خود را به منافع ملی ترجیح می دهد.
وی در این مصاحبه نتانیاهو را با اسم مستعار بی بی Bibi خطاب کرده و گفته بود: « من نخست وزیران اسرائیل را به خوبی می شناسم. هیچ کدام از آنها مقدس نیستند. اما آنها یک ویژگی مشترک داشتند در صورتی که منافع شخصی آنها با منافع شخصی مغایرت داشت منافع ملی را ترجیح می دادند. اما این ویژگی را من نمی توانم برای دو نفر تایید کنم: بی بی و ( ایهود ) باراک.»
مئیر داگان بین سال های 2002 تا 2010 در دوره نخست وزیری آریل شارون، ایهود اولمرت و نتانیاهو ریاست موساد را به عهده داشت و با توجه به توانایی های مختلف خود با مقامات بلند پایه اسرائیل در ارتباط بود.
وی که از منتقدان سر سخت نتانیاهو بود، به یدیعوت آحارونوت که رابطه خوبی با نخست وزیر اسرائیل ندارد، گفته بود: «بی بی بدترین مقامی است که من می شناسم. او مانند باراک خود را باهوش ترین افراد در جهان می داند در حالی که کسی نمی داند آنها واقعا در پی چه چیزی هستند.»
طبق گزارش رسانه های اسرائیلی، آریل شارون نخست وزیر سابق اسرائیل ماموریت آسیب رساندن به برنامه ایران را برای دستیابی به بمب اتمی به میر داگان سپرده بود.
ایرنا:
مارك تونر:آمريكا منعي براي مبادلات دلاري ازسوي ايران نمي بيند
معاون سخنگوي وزيرخارجه آمريكا ضمن رد اين خبركه آمريكا با دسترسي ايران به تسهيلات مالي آمريكا موافقت كرده ،گفت كه ازنظر واشنگتن مبادلات تجاري ايران با شركت هاي بين المللي برمبناي دلار آمريكا مشروط براينكه بطور مستقيم ازطريق بانك هاي آمريكايي صورت نگيرد، بلامانع است.
مقامات رسمي آمريكا روزپنجشنبه گذشته به آسوشيتد پرس گفتند كه وزارت خزانه داري اين كشور مجوزي را بمنظور لغو ممنوعيت استفاده ازدلار درمبادلات تجاري ايران با كشورهاي ديگر وايجاد تسهيلات براي استفاده ازموسسات مالي ازاين ارز درمبادلات تجاري با ايران آماده كرده است.
دركنفرانس خبري روزدوشنبه وزارت خارجه آمريكا مارك تونرجانشين سخنگوي وزير خارجه اين كشوربه خبرنگاران گفت كه تمهيدات تازه وزارت خزانه داري كشورش به اين معني نيست كه ايران مي تواند ازنظام مالي وبانكي آمريكا درمبادلات تجاري خود استفاده كند.
وي افزود: منظور ازاين تمهيدات ايجاد تسهيلاتي براي ايران است تا ازطريق آن با سهولت بيشتري امكان مبادلات تجاري با كشورهاي ديگر وبرمبني ارزش دلار را پيدا كند.
وي همچنين افزود كه دولت آمريكا الزاما بدنبال اين نيست كه ايران به مبادلات تجاري برمبني ارزش دلار روي بياورد اما براي ايران اين امكان وجود خواهد داشت كه ازطريق موسسات بانكي اروپايي به چنين مبادلاتي اقدام كند.
عربستان شركت هواپيمايي ماهان را تحريم كرد
سازمان هواپيمايي عربستان روز دوشنبه اعلام كرد كه مجوز شركت هواپيمايي «ماهان» براي استفاده از حريم هوايي عربستان و فرود در اين كشور را لغو كرده است.
اين سازمان همچنين مدعي شده كه هواپيمايي ماهان قوانين و مقررات مربوط به ايمني پروازهاي بين المللي را كه در عربستان اجرا ميشود، رعايت نكرده است.
اين در حالي است كه سال گذشته به بهانه حمله به سفارت عربستان در تهران و كنسولگري اين كشور در مشهد، رياض روابط خود با تهران را قطع كرد.
نظر شما