خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: استاندارد سوخت یورو4 اروپا سال 2005 تعریف شده است. سوخت دارای این استاندارد باید حداکثر دارای 35 درصد مواد آروماتیک، 18 درصد ترکیبات الفین، یک درصد بنزن، 2.7 درصد اکسیژن و 50ppm سولفور باشد. این سوخت به طور کامل بدون سرب است و عدد اکتان آن نیز بین 91 تا 95 است. بر این اساس کشورمان افزایش تولید بنزین یورو 4 را در دستور کار خود قرار داده است و شانا در این زمینه خبر داده است که: "ظرفیت تولید بنزین یورو ٤ در پالایشگاههای کشور با افتتاح پروژه های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به مرز ٢٨ میلیون لیتر در روز می رسد و تولید گازوییل نیز به مرز صادرات نزدیک میشود."
بنابراین گزارش، حال شانا در خبری تازه در این زمینه نوشته است: "صنعت پتروشیمی کشور با تکیه بر توان فنی و علمی موجود خود، آماده تولید روزانه بین یک تا ١,٥ میلیون لیتر بنزین یورو ٤ و تحویل آن به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است. عملکرد سال ٩٤ وزارت نفت، با کسب تاییدیههای لازم در شهریور ماه سال ٩٤، تفاهمنامه ای با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران امضا شد که در آن پتروشیمی بندر امام متعهد به تحویل ماهیانه ٤٥ هزار تن (معادل ٦٠ میلیون لیتر) بنزین یورو ٤ است. براساس توافق، محمولههای تحویلی ابتدا از سوی لابراتوارهای طرفین مورد آزمایش کیفی قرار گرفته و پس از تطبیق کیفیت آن با استاندارد یورو ٤ و تایید شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برای توزیع در کشور وارد چرخه مصرف میشود.
محصول بنزین یورو ٤ پتروشیمی بندرامام حاصل آمیختن سه ماده پارافینی پایه عاری از سولفور با درصد حجمی ٥٠ درصد، ماده آروماتیکی عاری از بنزن و سولفور با درصد حجمی ٣٥ درصد و در نهایت ماده اکتانافزا به میزان ١٥ درصد است؛ این مجتمع با توجه به تنوع فرآیندهای تولیدی که باعث متمایزشدن این شرکت نسبت به شرکتهای مشابه است، تمام این اجزا را در واحدهای داخلی خود تولید و برای ساخت بنزین یورو ٤ استفاده می کند.
در بنزین تولیدی پتروشیمی بندرامام، برای نیل به استانداردهای مطلوب جهانی، ماده بنزن به عنوان یک عامل نامطلوب به سطح زیر یک درصد کاهش یافته است. همچنین درصد آروماتیک و الفین موجود در آن نیز به سطح کمتر از ٣٥ و ١٨ درصد رسیده و دیگر شاخصهای کیفی نیز در این محصول متناسب با استاندارد یورو ٤ رعایت شده است.
تولید این محصول در پتروشیمی بندرامام گام مهمی در روند خودکفایی تولید بنزین با کیفیت داخلی محسوب میشود؛ امکانات، دانش فنی و توانمندیهای موجود در این مجتمع، امکان حذف کامل بنزن تا زیر نیم درصد حجمی و سولفور تا زیر ٢ پی پی ام را نیز فراهم میآورد که در این صورت تولید و تحویل بنزین با استاندارد یورو ٥ امکانپذیر خواهد بود.
شرکت پتروشیمی بندر امام (ره) از اواخر سال ٩٣ موفق به تولید بنزین با استاندارد یورو ٤ شد و هماکنون این فرآورده با کسب استانداردهای داخلی و بینالمللی لازم، به تولید انبوه و صنعتی رسیده است. همسو با سیاست راهبردی وزارت نفت برای تامین بنزین مورد نیاز مصارف داخلی و جلوگیری از واردات آن و همچنین ارتقای کیفیت بنزین قابلتولید در مجتمعهای پتروشیمی در سطح یورو ٤، در نهایت و با تلاش متخصصان و مهندسان در تمام بخشهای صنعت نفت، مطالعه تولید اقتصادی بنزین یورو ٤ براساس پتانسیل و توان عملیاتی و فنی موجود در پتروشیمی بندر امام (ره) در دستور کار قرار گرفت. به دنبال تولید آزمایشگاهی این محصول، تیم تحقیقاتی از شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، فرآیند نحوه تولید، بارگیری و ذخیرهسازی این محصول را بررسی و فرآیند اصلاحی پتروشیمی بندر امام برای تولید بنزین یورو ٤ را تایید کرد و پس از آن با پیگیریهای انجام شده، این محصول موفق به اخذ استاندارد از سوی اداره استاندارد کشور شد."
یادآور می شود: در ایران بعد از مصوبه دولت از سال 1391 تمام شرکت ها موظوفند خودرو های خود را با استاندارد یورو 4 تولید کنند.شرکت پالایش وپخش ایران نیز در همین راستا تصمیم به اجرای فاز های جدید در پالایشگاه های 8گانه کشور گرفت وبا ساخت واحد های جدید با بالا بردن اکتان بنزین بدون نیاز به افزودنی و همچنین حذف گوگرد مواد پایه سازنده بنزین اقدام به تولید بنزین یورو 4 کرد.همچنین با شستشوی نفت سفید و برش های نفتی سازنده دیزل در واحد های جدید با استفاده از مواد آمینی اقدام به کاهش آلایندگی های این محصول در حد یورو 4 نموده است به گونه ای که نفت گاز معمولی پالایشگاه تهران قبل از تولید با گوگرد بیش از 2000 ppm عرضه می شد و در حال حاضر میزان این آلاینده زیر 80 ppm می باشد. مواد گوگردی تحت عنوان total sulphur طبق استاندارد یورو 4 باید کمتر از 80 ppm و طبق استاندارد یورو 5 کمتر از 10 ppm می باشد.
نظر شما