تفسیر آیات الهی نباید به منابر طولانی‌مدت منحصر شود

حجت الاسلام بهشتی تنوع مخاطبان و شرایط را ضرورت‌ساز اعمال تنوع در قالب فعالیت‌های قرآنی دانست و گفت: ارایه تفسیر از آیات الهی نباید به منابر طولانی‌مدت منحصر شود.

 

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدجواد بهشتی، کارشناس قرآنی در نشست تخصصی مسجد و تفسیر قرآن مسجد را شایسته‌ترین مکان برای توسعه فرهنگ غنی وحی دانست و گفت: بررسی ارتباط تنگاتنگ میان مسجد و قرآن نیازمند پرداخت بیشتری است تا بتوان از این وضعیت در راستای تحقق اهداف استفاده کرد.

وی با تاکید بر این که دو واژه مسجد و تفسیر در بیش از 600 حدیث در کنار یکدیگر به کار رفته‌اند، اظهار کرد: امیرالمومنان (ع) می‌فرمایند تمامی دانش‌ها از آغاز تا پایان در مصحف شریف وجود دارد و مسجد به عنوان دانشگاه اصلی دین محل ارایه این دانش‌ها است.

حجت‌الاسلام بهشتی با تأکید بر لزوم تمرکز یافتن فعالیت‌های قرآنی در مساجد تصریح کرد: باید همراه با عبادات و واجبات در خانه الهی قرآن و فعالیت‌های مرتبط با آن نیز مورد توجه قرار بگیرد چرا که مسجد محل یادآوری اوامر و نواهی خداوند است.

 

تنوع مخاطبان و شرایط ضرورت‌ساز اعمال تنوع در قالب فعالیت‌های قرآنی

این کارشناس قرآنی تنوع مخاطبان و شرایط را ضرورت‌ساز اعمال تنوع در قالب فعالیت‌های قرآنی دانست و بیان کرد: آیات الهی در هفت گروه اوامر، نواهی، تشویق‌ها، توبیخ‌ها، قصص، مثل و گفت‌‌وگوها جای می‌گیرد که بهترین مکان برای تشریح و تبیین این آیات خانه امن الهی یعنی مسجد است.

وی ادامه داد: بنا بر اقوال گذشتگان دو عامل انگیزشی یعنی درد منفعت و دفع ضرر در پرداخت انسان‌ها به فعالیت‌های مختلف وجود دارد و آیات قرآن نیز به این دو سازوکار تشویقی و توبیخی تأکید داشته و مسجد را بهترین محل ارایه آنها می‌دانند.

حجت‌الاسلام بهشتی با بیان این مطلب که در طول تاریخ اسلام علما به ندرت توانسته‌اند تفسیر کامل قرآن را برای مردم بیان کنند، عنوان کرد: بهترین شیوه تفسیر قرآن آن است که حداقل با حضور نمایندگانی از سه نسل ارایه شود که مسجد به دلیل حضور مخاطبانی از اقشار مختلف این تنوع را فراهم می‌کند.

وی استفاده از تفاسیر موضوعی را عامل پرداخت مسایل مبتلابه جامعه دانست و ابراز کرد: می‌توان با تبیین و تفسیر آیات مرتبط به خانواده یا ائمه جماعات به نیازهای مختلف مخاطبان پاسخ داده و از طریق انجام فعالیت‌های متنوع قرآنی در مساجد بستر جذب مخاطبان گسترده را فراهم کرد.

 

مبلغ یا مفسر در نگاه شهید مطهری دارای 17 ویژگی است

حجت‌الاسلام بهشتی با اشاره به انتشار مجموعه یادداشت‌های شهید مطهری ادامه داد: استاد مطهری در این یادداشت‌ها برای رساندن پیام یا تبلیغ چهار رکن محتوا، حامل، ابزار و روش را برمی‌شمارد و تأکید می‌کند ما در تبلیغ دین بیشترین سرمایه‌گذاری را در محتوا گذاشته و در دیگر ارکان ضعف‌های اساسی داریم.

این کارشناس قرآنی با بیان این مطلب که حامل، مبلغ یا مفسر در نگاه شهید مطهری دارای 17 ویژگی است، تصریح کرد: خصوصیاتی همچون شناخت پیام، اعتقاد و باور به آن، امانت‌داری و صداقت و مهارت انتقال پیام در زمره این ویژگی‌ها قرار می‌گیرد که ما در مقایسه با مبلغان مسیحی بسیار در بهره‌مندی از این خصایص کوتاهی کرده‌ایم.

وی تأکید کرد: مسیحیان علی‌رغم محتوای تحریف شده دین‌شان با استفاده از روش و ابزارهای اثرگذار توانسته‌اند اهداف خود را محقق کنند در حالی که ما با آنها فاصله بسیار داریم.

 

تفسیر، پرده برداشتن از حقایق قرآن است

حجت‌الاسلام بهشتی با تأکید بر لزوم ارایه خطبه‌ها و سخنرانی‌های کوتاه‌مدت با هدف جذب مخاطبان حداکثری اظهار کرد: بررسی مجموعه خطبه های پیامبر(ص) نشان می‌دهد که تعداد خطبه‌های طولانی ایشان همچون خطبه غدیر خم انگشت‌شمار است. در نهج‌البلاغه نیز خطبه‌های امیرالمؤمنان از یک صفحه تجاوز نمی‌کند، از این رو باید این شیوه ائمه (ع) را الگوی خود قرار دهیم‌.

وی تفسیر قرآن را به محورهای طولانی‌مدت منحصر ندانست و خاطرنشان کرد: تفسیر، پرده برداشتن از حقایق قرآن است که در کوتاه‌ترین زمان ممکن هم انجام می‌شود، از این رو باید همسو با نیاز کنونی مدارس، دانشگا‌ه‌ها و سایر محیط‌های علمی، فرهنگی تفاسیر کوتاه را ارایه کرد.

شایان ذکر است، نشست تخصصی مسجد و تفسیر قرآن چهارشنبه سوم تیر در سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان کشور برگزار شد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 53335

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha