انتقاد مراجع تقلید از کثرت تعطیلی مدارس / دیگر پنج‌شنبه‌ها تعطیل نیست

خبرگزاری شبستان: مراجع تقلید در آغاز سال تحصیلی ۹۴ انتقادات شدیدی نسبت به کثرت تعطیلی مدارس علمیه مطرح کردند که در طول سال نیز ادامه داشت.

خبرگزاری شبستان-گروه قرآن و معارف: رویدادهای حوزه علمیه در عرصه‌ها و زمینه‌های تهذیبی، خدماتی، رفاهی، آموزشی، پژوهشی و ... بسیار است که در این فرصت، مهمترین رویدادهای آموزشی و پژوهشی ارایه می‌شود.

 

آغازی با طعم انتقاد

برخی مراجع تقلید در آغاز سال تحصیلی 94 انتقادات شدیدی نسبت به کثرت تعطیلی ها مطرح کردند. انتقادی در طول سال نیز ادامه داشت. برای نمونه آیت الله مکارم شیرازی در هفدهمین اجلاسیه اساتید سطح عالی و خارج حوزه علمیه قم که در مدرسه امام کاظم(ع) برگزار شد، گفت:

«تعطیلی حوزه های علمیه در حال حاضر زیاد است و این امر در آینده بیشتر نمود می یابد زیرا ماه رمضان به تدریج به انتهای سال می رسد، تابستان هم که تعطیل است و بعد از آن ماه محرم فرا می رسد بنابراین باید فکری برای حل این مشکل ارایه کرد».

ایشان در اولین جلسه درس خارج خود در سال 95 که هفتم فروردین ماه در مسجد اعظم برگزار شد، باز به این موضوع اشاره کردند:

«نباید طلاب به تعطیلات و بیکاری در تعطیلات عادت کنند؛ زیرا در حوزه تعطیلی معنی ندارد و حتی در تعطیلی نیز باید فعالیت های علمی و تبلیغی انجام داد».

خلاصه، این قصه، سر دراز دارد.

 

 

پنجشنبه ها تعطیل نیست

پیرو دستورالعمل و تاکیدات آیت الله حسینی بوشهری، مدیر حوزه های علمیه کشور، مبنی براینکه پنج شنبه ها روز تحصیلی است نه تعطیلی، برخی مدارس علمیه اقدام به برگزاری کلاس درس در این روز کردند. برای نمونه مدرسه علمیه حجت(عج) تهران، پنج شنبه هر هفته، کلاس های «مبانی سیاسی در اسلام»، «بررسی و شناخت احزاب» و «زبان انگلیسی» برگزار می کند.

همچنین طبق مصوبه مرکز مدیریت حوزه علمیه قم دروسی مانند حدیث خوانی و علم کلام در این روز ارایه می شود. این اقدام، گامی سازنده در اصلاح وضعیت تحصیلی و کاهش تعطیلی حوزه علمیه است.

 

 

برگزاری مهمترین رویداد علمی در شهریورماه

سومین المپیاد علمی حوزه‌های علمیه کشور شهریور 94 با رقابت ۱۷۷ طلبه در قم برگزار شد. این المپیاد در سه مرحله برگزار شد؛ در مرحله مدرسه‌ای، ۸۴۵۱ طلبه شرکت کردند که ۱۵۴۳ نفر به مرحله استانی راه یافتند. سپس ۱۳۲ نفر به همراه ۴۵ نفر از برگزیدگان سفیران هدایت و مراکز تخصصی به مرحله نهایی راه یافتند. این المپیاد در ۴ مقطع ادبیات عرب، فقه و اصول، علوم نقلی و علوم عقلی و به دو شیوه تشریحی و تستی برگزار شد که در ادبیات ۹۶ نفر، فقه و اصول سطح دو ۴۶ نفر، فقه و اصول سطح سه ۱۳ نفر و علوم عقلی و نقلی ۲۴ شرکت داشتند.

سومین المپیاد علمی حوزه‌های علمیه کشور با رشد 20 درصدی شرکتِ طلاب نسبت به دوره قبل برگزار شد.

 

 

الزام طلاب به ارایه پژوهش

توسعه تحقیقات و اجرای رویکردِ پژوهش محور در حوزه های علمیه با توافقِ میان دو معاونت آموزش و پژوهش به نقطه مطلوب رسید آن چنان که هر طلبه موظف به ارایه یک پژوهش در هر نیم سال تحصیلی شد. به این ترتیب که طلاب پایه‌های ۳ تا ۶ در هر نیمسال تحصیلی موظف شدند برای هر درس، یک پژوهش یا تکلیف پژوهشی انجام دهند که ۵ نمره آن درس را شامل می شود. آیین نامه اختصاص ۵ نمره درسی به فعالیت‌های پژوهشی طلاب، آذرماه به مدارس علمیه ابلاغ شد. ضمنا طلاب سطح ۴ ملزم به ارایه پایان نامه درسی شدند.

 

 

همایش کتاب سال حوزه

هفدهمین همایش کتاب سال حوزه، پنج شنبه 29 بهمن ماه با سخنرانی آیت‌ الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید و آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، مدیر حوز علمیه کشور به کار خود پایان داد. این مراسم، از ساعت 9 تا 12 صبح با حضور اساتید درس خارج و سطوح عالی حوزه و اندیشمندان و فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی در سالن همایش‌های بین ‌المللی مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم به نشانی حد فاصل میدان معلم و میدان بسیج برگزار شد.

در این همایش، مقام علمی آيت الله محمدمهدي آصفی(ره)، نماینه مقام معظم رهبری در عراق تجلیل شد.

 

 

 

 

تدوین نقشه جامع علمی حوزه‌

شورای عالی حوزه‌های علمیه کشور، کلیات نقشه جامع علمی حوزه‌ را سه شنبه 24 شهریورماه 94 تصویب کرد.

نقشه جامع علمی حوزه های علمیه ناظر به نقشه جامع علمی کشور و در راستای ایجاد فضای پرسشگری و آزاد اندیشی در سطوح و رشته های مختلف، نظریه پردازی در عرصه های مختلف کشور، مدیریت رشد و پرورش علمی طلاب و مدارس علمیه، برگزاری کرسی های آزاداندیشی، تربیت طلبه تراز انقلاب اسلامی و ... است.

تدوین نقشه جامع علمی حوزه های علمیه جزو اهداف میان مدت معاونت های پژوهش و آموزش حوزه بود که سرانجام در قالب برنامه های گسترده ای شامل تدوین بنیادهای نظری و ارزشی حاکم بر عرصه علم تدوین شد و احتمالا از سال تحصیلی 95-94 با ابلاغ به مراکز مدیریت استانی و سپس مدارس علمیه اجرایی می شود.

طراحان امیدوارند با عمل به نقشه جامع علمی، سیاست های علمی، وضعیت علم و فناوری و نظام اولویت های علم و فناوری حوزه های علمیه وضعیت منسجم و پایداری یابند.

در این نقشه، چشم انداز فعالیت ها و برنامه های علمی حوزه های علمیه در قالب خرده برنامه ها برای یک دهه بعد ترسیم شده است.

 

 

چهارمین همایش وقف و حوزههای علمیه

«چهارمین همایش وقف و حوزه های علمیه» با هدف بررسی فعالیت های وقف در زمینه حوزه های علمیه و گسترش این سنت حسنه، پنج شنبه 24 دی ماه 94 در سالن اجتماعات مدرسه عالی دارالشفاء قم برگزار شد.

آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، مدیر حوزه علمیه کشور و حجت الاسلام والمسلمین علی محمدی، رییس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور، سخنرانان این برنامه بودند که طی آن، نهادها و شخصیت های فعال در زمینه وقف تقدیر شدند.

در چهارمین همایش وقف و حوزه‌های علمیه، نرم افزار جامع وقف حوزه‌های علمیه رونمایی شد؛ نرم افزاری که دارای ابواب فقهی، شرعی، حقوقی است، همچنین بخش مقالات پژوهشی در حوزه وقف در این مجموعه گردآوری شده است که پژوهشگران می‌توانند از آنها استفاده کنند.

استفتائات مقام معظم رهبری (مد ظله) در حوزه وقف در این نرم افزار بارگذاری شده است که بیش از 900 استفتاء در موضوع وقف است، همچنین در این نرم افزار، مراجع و علمایی که اموال خود را وقف کرند و وقف نامه‌های آنها موجود است، معرفی شده اند و نیت آنها نیز در این نرم افزار بیان شده است.

 

کد خبر 532753

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha