به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، سردارعلی باباخانی، رییس پژوهشکده تاریخ ادبیات و فرهنگ دفاع مقدس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس ستاد کل نیروهای مسلح و مسئول اجرای دانشنامه استانی در سطح کشور، امروز(25 اسفند) در همایش علمی ترویجی فرماندهان، پیشکسوتان، استادان دانشگاه، نویسندگان و پژوهشگران دفاع مقدس استان گیلان که با محوریت دانشنامه استانی دفاع مقدس در پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان برگزار شد، اظهار کرد: خرسندم از اینکه در اولین کارگاه تخصصی دانشنامه استانی دفاع مقدس که برای اولینبار در سطح کشور در استان گیلان برگزار شده است، شرکت کردم.
وی با بیان اینکه استان گیلان همیشه اولینها را از آن خود میکند، گفت: با شروع به کار تدوین دانشنامه استانی دفاع مقدس، استان گیلان افتخار اولین استان آغاز کننده این طرح را از آن خود کرده است.
باباخانی اذعان کرد: گذشتهنگری و گذشتهنگاری رشته پر دامنهای است که در مراکز دانشگاهی و پژوهشی بسیار مورد توجه است.
وی با اشاره به اینکه در آیات قرآنکریم نیز 14 مورد خداوند متعال به انسانها در مورد سیر در گذشته و مطالعه تاکید کرده است، افزود: این امر تاکید بر عبرت آموزی دارد.
هیچ ابهامی در ضرورت مطالعه گذشته وجود ندارد
باباخانی تصریح کرد: هیچ ابهامی در ضرورت مطالعه گذشته وجود ندارد و همه امتها باید عمیق تر به آن بپردازند.
وی با بیان اینکه همه ما محصول گذشته خود هستیم، گفت: وقتی حیات خود را به دو بخش گذشته و آینده تقسیم کنیم میبینیم که آیندهای نداریم و هر آنچه که داریم از گذشته برایمان مانده است پس با نگاه دقیقتر به دوره حیات بشر نگاه کنم.
باباخانی افزود: ما میراث آنچه اکنون داریم و تا کنون تحقق یافته است هستیم و این میراث ما سرمایه و داشته و دارایی ما است.
وی با تاکید بر اینکه این دارایی را باید مرمت و حفاظت کرده و مورد بهره برداری قرار دهیم تا در اختیار آیندگان بگذاریم، گفت: هر چه از این گذشته درک درستتری داشته باشیم به معنی فهم درست سرمایه است.
آینده بهتر مرکب از تلخ، شیرین و پیروزی و شکست است
باباخانی آینده بهتر را مرکب از تلخ، شیرین و پیروزی و شکست دانست و اضافه کرد: حتی بخشهای تلخ و ناگوار هم سرمایه به حساب میآیند چرا که برای ما هزینه داشته است.
وی با اشاره به سابقه دایره المعارف دفاع مقدس که از سال 72 ضرورت آن احساس شد، گفت: این دایره المعارف در ابتدا به عنوان فرهنگ واره، تهیه شد اما بعدها در آبان ماه سال 78 ، مقام معظم رهبری در بازدید از نمایشگاه کتاب فرمودند(یک دایرالمعارف تهیه کنید) و بر این کار صحه گذاشتند و مهم آن است که دایره المعارف یک مرجع میشود، منتهی چیز محکم و قوی، مستند و بی تعارف باشد.
باباخانی با بیان اینکه سه هزار مدخل تا سال 89 تهیه شد و تا پایان دهه 80 این مجموعه در یک جلد در تیراژ محدود منتشر شد، افزود: نقدهای بسیار خوبی پس از انتشار در این راستا دریافت شد و بازنگری خوبی در این دایره المعارف شکل گرفت.
وی ادامه داد: از سال90 نیز فضا را برای نقد باز گذاشتیم و بیش از 90 درصد دایره المعارف اول را بازنگری کردیم تا به وضعیت نسبتا قابل قبول برای داشتن دایره المعارف و شیوه مقاله و.. رسیدیم.
باباخانی بیان کرد: در دایره المعارف جدید هم در ساختار و هم محتوا دارای شکل جدیدی هستیم که دایره المعارف را در حوزه ملی و استانی تقسیم کردیم.
دفاع مقدس در استانها متاثر از آحاد مردم و رزمندگانی است
وی دفاع مقدس در استانها را متاثر از آحاد مردم و رزمندگانی دانست که در استانها ریشه دارند و گفت: از این رو پژوهشها را در استانها در دانشنامههای استانی و در سطح ملی به عنوان دایره المعارف نامگذاری کردیم.
باباخانی با ابراز خرسندی از پیشگامی استان گیلان در این عرصه، تصریح کرد: امیدوارم هم اندیشی شهرستانهای استان گیلان برای سایر استانها الگو قرار بگیرد و دانشنامه استان گیلان با شروع خوبی که داشته زودتر از برنامه 5 ساله ششم ارایه شود.
وی در ادامه از راه اندازی سایتی در همین راستا خبر داد که هر استان تحقیقات خود را میتواند در آن ارایه دهد و گفت: یک دایره المعارف پویا نیز برنامهریزی کردیم که در آن به مخاطب اجازه داده میشود با رعایت موازین قانونی، مطالب ما را ویرایش کرده و مطالب جدید به ما ارایه دهد.
باباخانی هدف از این کار را فرصتی برای دستیابی اقشار مختلف مردم به خصوص دانشجویان به ارزشهای مورد توجه دفاع مقدس در لایههای مختلف جامعه عنوان کرد.
دایره المعارف ملی دفاع مقدس 400 هزار مدخل در 14 جلد خواهد داشت
وی در ادامه با بیان اینکه در دایره المعارف ملی 400 هزار مدخل در 14 جلد تعریف کردهایم، افزود: ما برای کل کشورها یک مدخل در این دایره المعارف تعربف کردیم چرا که همه کشورهای دنیا در دوران دفاع مقدس به نوعی علیه ما در کمک به دشمن نقش داشتند.
باباخانی همچنین از تدوین دایره المعارف تخصصی که قابلیت تدوین جدا مثل دانش آموزان، کارگران، روحانیت، زنان و.. را داشته باشد پس از به سرانجام رسیدن دایره المعارف استانی و ملی خبر داد و گفت: ما هر موضوعی که قابلیت تبدیل شدن به دایره المعارف را داشته باشد، خواهیم داشت چون اکنون هیچ محتوایی را شروع نکرده ایم نمیتوانیم سراغ همه اقشار برویم .
انسانها گنجینه ای از منابع هستند
وی با تاکید بر اینکه ما از گنجینه ای از منابع برخوردار هستیم، خاطر نشان کرد: انسانها به عنوان کسانی که در دوران دفاع مقدس از هر قشر و سن و سالی حضور داشتند و هر موضوعی که به دفاع مقدس مربوط شود در این دایره المعارف گرد هم خواهد آمد و یا در غیر این صورت به عنوان تک مقاله در دایره المعارف استانی درج می شوند.
نظر شما