خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بلغارستان با خاکی حاصلخیز و اندکی منابع طبیعی دیگر، اقتصادی استوار بر کشاورزی دارد. تولید در تعاونیهای بزرگ مکانیزه متمرکز است. فراوردههای عمده شامل غلات (گندم، ذرت، جو) و میوه (انگور) و به طور فزایندهای تنباکو است. تولیدات کشاورزی اساس صنایع غذایی و شرابسازی و تنباکو را تشکیل میدهد. وامهای بلوک شرق در توسعه صنایع ازجمله مهندسی و کود سازی و شیمیایی نقش داشتهاست. به دنبال آشوبهای اجتماعی اقتصادی و سیاسی که اروپایی شرق را پس از ۱۹۹۰ در بر گرفت الکوهای تجارت در این منطقه مختل گشت. بلغارستان که روابط بازرگانیاش با شوروی به ویژه نزدیک بود، با کمبودهای شدید بسیاری از کالاها و از جمله نفت، بیشتر از اغلب کشورهای اروپای شرقی لطمه دید. تولید صنعتی کاهش یافت ولی پیشرفت در امر خصوصی کردن صنعت و کشاورزی حاصل شدهاست.
بنابراین گزارش، اقتصاد بلغارستان به طور کلی در سال ۲۰۱۱ به میزان ۱٫۷ درصد نسبت به سال قبل رشد داشت. پیشبینی اقتصادی کمیسیون اروپا برای رشد کلی بلغارستان در سال ۲۰۱۲ میلادی ۰٫۵ درصد بود درحالیکه صندوق بینالمللی پول رشد تولید ناخالص ملی این کشور را در سال ۲۰۱۲ رقم ۰٫۸ درصد اعلام کرده بود. نیروگاه هستهای دو هزار مگاواتی کازلودی بیش از ۳۵ درصد برق بلغارستان را تأمین میکند و افزایش طول عمر دو رآکتور هزار مگاواتی این نیروگاه تا بیش از ۲۰ سال به یکی از اولویتهای دولت بلغارستان تبدیل شدهاست. در راستای افزایش تعاملات اقتصادی میان دو کشور نشست مشترک ایران و بلغارستان در زمینه های اقتصادی، علمی و همکاری های فنی، 16 تا 19 اسفندماه امسال در تهران برگزار شد این در حالی است که معاون وزیر صنعت خبر داده است که تبادلات تجاری ایران و بلغارستان در ۱۰ ماهه ابتدای سالجاری ۵۰ میلیون دلار بوده است.
این گزارش می افزاید: مهر در این رابطه به نقل از ولیاله افخمیراد، معاون وزیر صنعت نوشته است: "بارها تمایل ایران برای همکاری در بخشهای مختلف اقتصادی با کشورهای مختلف دنیا اعلام شده و برای گسترش روابط با بغارستان که اکنون بسیار اندک است، آماده پذیرش سرمایهگذاران بلغاری هستیم. ایران امنترین کشور در منطقه است؛ قوانین و مقررات حمایت از سرمایهگذاری خارجی در کشور ما به خوبی تدوین و بعد از رفع تحریمها هم شرایط برای سرمایهگذاری بهتر از گذشته شده است. به ایران به عنوان مرکز تولید کالا و فروش آن به کشورهای همسایه نگاه کنید؛ ما تمایل به سرمایهگذاریهای مشترک با بلغارستان داریم با توجه به امنیت بالای کشور ما در منطقه خاورمیانه ایران و بلغارستان با همکاری مشترک میتوانند در ایران کالا تولید کرده و به کشورهای همسایه که جمعیت ۴۰۰ میلیونی دارند صادرات کنند. ایرانیها در حوزههای مختلفی همچون خدمات فنی و مهندسی، تولید برق، راه وجادهسازی، سد سازی و سایر بخشها به توانمندیهای بالایی دست یافته و خودکفا شدهاند و میتوانند در بلغارستان پروژههای مختلف را اجرا کند، بنابراین ما آمادگی خود را برای همکاری در این بخشها با شرکای بلغاری اعلام میکنیم.
بنابراین گزارش، رئیس سازمان توسعه تجارت در ادامه تاکید کرده است: "بلغارستان میتواند به طرح احیای جاده ابریشم ایران و چین بپیوندد و دروازه ورود کالاهای آسیایی به اروپا شود. حجم تجارت کنونی بین دو کشور در حد توانمندیهای موجود نیست، این در حالی است که در ۱۰ ماهه سالجاری میزان تعاملات تجاری ما تنها به ۵۰ میلیون دلار خلاصه شده که ۷۵ درصد آن صادرات بلغارستان به ایران و ۲۵ درصد سهم صادرات ایران به بلغارستان است. پیشنهاد ما انعقاد تفاهمنامه تجارت ترجیحی است تا از این طریق بتوانیم جهشی را در تجارت دو کشور ایجاد کنیم، علاوه بر این باید تسهیلاتی را در صدور ویزا، یکسانسازی استانداردها، معافیتهای گمرکی و مالیاتی قائل شد و موانع را برطرف کرد. افزایش و تسهیل در تبادل هیاتهای تجاری، برگزاری نمایشگاههای مشترک و برقراری پرواز مستقیم بین تهران و صوفیه از دیگر تاکیدات افخمیراد برای توسعه روابط بود."
این گزارش می افزاید: لیوبن پتروف، معاون وزیر اقتصاد بلغارستان در دیدار رئیس سازمان توسعه تجارت گفته است: "اگرچه روابط ایران و بلغارستان در حد توانمندی ظرفیتهای دو کشور نیست اما آمار ۱۰ ساله اخیر حاکی از افزایش بیش از ۱۰ برابری تجارت دو کشور است. براساس آمار سازمانهای ذیربط بلغارستان حجم تجارت دو کشور از سال ۲۰۰۴ تا سال ۲۰۱۴ از ۱۴.۳ میلیون دلار به ۱۶۶.۲ میلیون دلار رسیده است که با این وجود هنوز رضایتبخش نیست. ایران و بلغارستان دوشریک سنتی و دیرینه هستند و روابط خوبی از گذشته بین دو کشور وجود داشته است اما در دهه ۶۰ ایران جزو بزرگترین شرکای تجاری بلغارستان در منطقه خود بوده است و حجم مبادلات تجاری در حدود یک میلیارد دلار بود و ما امیدواریم درآینده نزدیک میزان تجارت دو کشور به دهه ۶۰ بازگردد."
این در حالی است که ایرنا نیز به نقل از محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دیدار با ایوایلو موسکوفسکی، وزیر حمل و نقل و فناوری و ارتباطات بلغارستان نوشته است: "بخش آی.سی.تی زمینه تازه ای برای گسترش همکاری های بین ایران و بلغارستان است و تلاش ها برای افزایش همکاری ها در این بخش آغاز شده است. فعال شدن بخش خصوصی ایران و بلغارستان در بخش آی.سی.تی می تواند به گسترش روابط در سایر بخش ها منجر شود. ایران و بلغارستان پیش از این روابط خوبی داشته اند. روابط دو کشور در هفت سال اخیر با وقفه مواجه شد و امروز تلاش ها برای گسترش دوباره روابط آغاز شده است. تلاش داریم با راه اندازی روابط بانکی و زیرساخت های حمل و نقل، روابط اقتصادی دو کشور را به سطح گذشته برسانیم."
یادآور می شود: حجم مبادلات تجاری بین تهران - صوفیه در سال های گذشته روند رو به رشد داشته و دو کشور بر ایجاد کریدور حمل و نقل بین ایران، بلغارستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان تاکید دارند. صادرات ایران به بلغارستان در سال های 2011 و 2012 به ترتیب بیش از چهار میلیون و 149 هزار یورو و افزون بر 6 میلیون و 871 هزار یورو ثبت شده و در عین حال میزان واردات نیز از این کشور بیش از 56 میلیون و 81 هزار یورو و افزون بر 17 میلیون و 925 هزار یورو بود. مهمترین اقلام صادراتی کشورمان به بلغارستان مواد پلاستیکی و پلاستیک، سوخت های فسیلی و روغن های معدنی، میوه و مرکبات، خرما مضافتی، اجزا و قطعات لکوموتیو و غیره و برخی از کالاهای وارداتی از این کشور نیز ماشین آلات صنعتی، کشاورزی، غلات، تولیدات چوبی و مواد غذایی ثبت شده است.
نظر شما