خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند معروف به نیروگاه شهدای پاکدشت (در کیلومتر ۴۵ جاده خاوران و در ۳۵ کیلومتری جاده تهران - گرمسار، تأسیس ۱۳۸۴)، یکی از نیروگاههای ایران از نوع سیکل ترکیبی با ظرفیت تولید ۲۸۶۸ مگاوات است که شامل ۱۲ واحد گازی ۱۵۹ مگاواتی مدل V94.2 با ظرفیت ۱۹۰۸ مگاوات و ۶ واحد بخار ۱۶۰ مگاواتی با ظرفیت ۹۶۰ مگاوات در زمینی به مساحت ۱۹۴ هکتار است. هر دو واحد گازی و یک واحد بخار، یک بلوک نیروگاهی را تشکیل میدهد. نیروگاه دماوند، بزرگترین نیروگاه سیکل ترکیبی خاورمیانه است. میانگین قدرت عملی نیروگاه ۲۳۶۶ مگاوات است که قدرت عملی در زمستان ۲۵۳۲ مگاوات و در تابستان ۲۱۷۲ مگاوات است. میانگین قدرت عملی واحدهای گازی ۱۲۴٫۸ مگاوات و واحدهای بخار ۱۴۴٫۷ مگاوات است.
بنابراین گزارش، سوخت اصلی واحدها، گاز طبیعی است و سوخت پشتیبان آن گازوئیل (نفت گاز) است که گازوئیل در ۹ مخزن مجموعاً به ظرفیت ۲۴۰ میلیون لیتر ذخیرهسازی میشود. این نیروگاه از برج خنککن خشک (هلر) استفاده میکند که برق را به کمک دو پست ۲۳۰ و ۴۰۰ کیلوولت تأمین میکند. هزینه ساخت این نیروگاه حدود دو میلیارد یورو بودهاست. سازنده نیروگاه گروه مپنا است. در نیروگاه گازی، مدل توربینها V94.2 و سازنده آن شرکتهای توگا، آنسالدو و زیمنس است. سازنده ژنراتورهای نیروگاه گازی، شرکتهای پارس ژنراتور، آنسالدو و زیمنس است و سازنده بویلرها، مپنا بویلر - درسان است. عملیات اجراییِ ۱۲ واحدِ بخش گازِ نیروگاه، از سال ۱۳۸۰ شروع و تا سال ۱۳۸۴ پایان یافت و عملیات ساخت و تکمیل ۶ واحدِ بخش بخارِ سیکل ترکیبی، از سال ۱۳۸۴ تا شهریور ۱۳۹۱ به طول انجامید.
این گزارش می افزاید: در اقدامی جدید برای توسعه بهتر و بیشتر این نیروگاه؛ سهام آن برای عرضه در بورس اوراق بهادار معرفی و قرار شد از بهار سال آینده سهام آن به بورس عرضه شود. ایرنا در این رابطه به نقل از جمال الدین عزیزی، مدیر نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند نوشته است: "نیروگاه های کشور به دو شیوه عمده اقدام به فروش برق می کنند. نخستین شیوه مربوط به نیروگاه هایی است که با وزارت نیرو به صورت BOO و BOT (BOT به طرح های احداث، بهره برداری و واگذاری و BOO به طرح های احداث، تملیک و بهره برداری اطلاق می شود) قرارداد دارند و برق شان را به صورت تضمینی به دولت می فروشند. دسته دوم نیروگاه ها در بازار برق حضور داشته و درآمدشان را با تولید برق و «قابلیت ابراز شده برق تولیدی» (قابلیت تولید ابراز شده، ظرفیت آماده تولید واحد نیروگاهی است که مالک نیروگاه، با ملحوظ داشتن مشکلات فنی واحد نیروگاهی و شرایط محیطی و بدون در نظر گرفتن اثرات محدودیت های خارج از مسئولیت خود (از قبیل محدودیت انتقال، حوادث قهریه و دستور مرکز)، آن را برآورد و به مدیر بازار اعلام می کند) خود کسب می کنند. با راه اندازی بورس انرژی در سال های گذشته برخی نیروگاه ها بخشی از برق تولیدی شان را در این بازار به فروش می رسانند."
یادآور می شود: طبق آمار تولید در سال ۱۳۹۱ در نیروگاه سیکل ترکیبی دماوند، مصرف گازوئیل ۶۲۱۵۶۰ هزار لیتر، مصرف گاز ۲۱۰۵۵۷۴ هزار مترمکعب، مصرف آب جهت خنککاری ۳۵۷ هزار مترمکعب، راندمان ۴۳٫۹ درصد و کارکرد نیروگاه در سال ۶۴۹۹ ساعت که کارکرد نیروگاه در سال طبق درصد ۷۴ درصد بودهاست. نیروگاه دماوند بطور متوسط ۵ درصد کل برق کشور را تولید میکند که این مقدار در سال ۱۳۹۱، حدود ۴٫۸ درصد بودهاست.
نظر شما