خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان از جمله کشورهای نفت خیز منطقه است و وجود ذخایر بسیار نفت و گاز این نیاز را برای کشورمان ایجاد کرده است که به صنعت حفاری توجه ویژه ای داشته باشد. هم اکنون بیش از یک قرن از حفاری نخستین چاه نفت در ایران از سوی تیم مهندسی، عملیاتی ویلیام ناکس دارسی به رهبری ماریوت میگذرد. نخستین چاه در ایران در منطقه چیاسرخ یا چاه سرخ در شمال غرب قصر شیرین حفر شد و در تابستان ۱۹۰۳ در عمق ۵۰۷ متری به گاز و کمی نفت رسید. در ادامه تلاش های تیم حفاری در سال ۱۲۸۷ هجری شمسی، نخستین چاه اکتشافی و قابل بهره برداری در منطقه مسجد سلیمان نیز به نفت رسید.
بنابراین گزارش، در حال حاضر این صنعت به درجه ای از پیشرفت رسیده که جزو صنایعی است که می توان آن را در اختیار سایر کشورها قرار داد بر این اساس حمدرضا تاکایدی، قائم مقام مدیرعامل شرکت ملی حفاری در گفتگویی با ایرنا تاکید کرده بود: "مسیر حضور ایران در پروژه های حفاری خارج کشور در دوران پساتحریم باز شده است. اولویت اصلی ما در کشورهای همسایه است و بر این اساس قصد داریم در منطقه آسیای مرکزی و خلیج فارس حضور داشته باشیم. پروژه های متعددی را بررسی و در برخی مناقصه ها نیز شرکت خواهیم کرد و حتی برای حضور در قزاقستان نیز پیگیری هایی را انجام داده ایم. منتظریم تا اسناد مناقصه منتشر شود تا در طرح های نفتی این کشور مشارکت کنیم." اما با این وجود همچنان نیازمند سرمایه گذاری های خارجی در این حوزه هستیم به طوری که به گفته مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران نیازمند ٢٠٠ میلیون دلاری برای خرید دکل دریایی هستیم.
این گزارش می افزاید: حیدر بهمنی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در این باره در گفتگویی با شانا با اشاره به افزایش تعداد دکلهای حفاری شرکت ملی حفاری ایران از ٦ دستگاه در اوایل انقلاب به ٧٥ دستگاه در سال ٩٤ متذکر شده است که: "تعداد دستگاههای حفاری این شرکت در سال ٩٥ به ٨٠ دستگاه افزایش می یابد. برای خرید دکل حفاری دریایی حداقل به ٢٠٠ میلیون دلار سرمایه نیاز است. بنا داریم با مشارکت سرمایهگذاران ایرانی یا خارجی، به صورت مشارکت و یا اجاره به شرط تملیک، دکلهای حفاری دریایی خود را افزایش دهیم. دکلهای خشکی را نیز به صورت مشارکت یا اجاره به شرط تملیک افزایش خواهیم داد؛ براین اساس از شرکتهای داخلی و خارجی دعوت میکنیم تا در این زمینه با ما همکاری داشته باشند. با توجه به اینکه برای ظرفیتسازی مخازن جدید نفت و گاز بیش از ٦٠ درصد هزینه سرمایهگذاری در بخش حفاری اکتشاف وتوسعه حفاری انجام میشود، بنابراین سرمایهگذاری برای توسعه این بخش ضروری است."
یادآور می شود: ایران تا پیش از تشدید تحریم ها حضوری فعال در طرح های حفاری چاه های نفت و گاز خارج از کشور داشت به گونه ای که شرکت های حفاری ایرانی، سابقه کار در اروپا را نیز درکارنامه خود ثبت کرده اند. ایران در میدان گازی «رهام» با انگیس در دریای شمال سهم دارد. این میدان گازی در نزدیکی شهر آبردین در سواحل اسکاتلند در دریای شمال قرار دارد؛ 50 درصد این میدان سهم ایران و 50 درصد دیگر در اختیار شرکت بریتیش پترولیوم است. دریای شمال در کناره اقیانوس اطلس و در شمال غربی قارهٔ اروپا واقع شده است و قسمت بزرگی از حوزهٔ آبریز اروپای شمالی و دریای بالتیک وارد دریای شمال می شود. همچنین شرکت های ایرانی پیش از شدت یافتن درگیری ها در لیبی، در این کشور نیز فعالیت می کردند که البته بیشتر مربوط به فعالیت های جنبی حفاری بوده است. رد پای حضور ایرانی ها به چاه های نفت و گاز ترکمنستان نیز می رسد به گونه ای که در این کشور نیز فعالیت های مربوط به اکتشاف و توسعه میدان های نفتی جریان داشته است. با توجه به لغو تحریم ها، شرکت های ایرانی عزم خود برای بازگشت به بازارهای جهانی را جزم کرده و مذاکره های اولیه را شروع کرده اند.
نظر شما