عبدالرضا آتشین صدف، کارشناس ارشد فلسفه سبک زندگی در بخش دوم گفت و گوی خود با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در خصوص بازی های مجازی، در پاسخ به این سوال که آیا بازی های رایانه ای و مجازی می تواند قدرت تفکر کاربران را تحت الشعاع قرار داده و از آنها سلب کند، اظهار کرد: به طور کلی بازی ها می توانند بر قدرت تفکر فرد تاثیر بگذارند.
وی ادامه داد: اگرچه بازی هایی که رویکرد منفی دارند، می توانند بر قدرت تفکر کاربر تاثیر منفی بگذارند اما نه این که به طور کامل این قدرت را از او بگیرند. اتفاقا برخی بازی ها قدرت تفکر را افزایش می دهند و جالب آن که به طور کلی بازی ها، کاربر را به لحاظ فکری درگیر کرده و موجب می شوند او تلاش فکری بیشتری داشته باشد.
به گفته آتشین صدف از این رو گاه برخی از بازهای ها فرد را به تفکر بیشتری وادار می کنند. مثلا این که او را در یک بحرانی قرار می دهند که باید با انتخاب و تفکر، راه خروج از آن را پیدا کند. از سوی دیگر البته تمام این وادار کردن به تفکر و اندیشه، الزاما ریشه مثبتی ندارد و این گونه نیست که حتما بهترین و سالم ترین راه و گزینه را پیش روی کاربر بگذارد تا او انتخاب کند چه بسا ممکن است در بازی انجام خلاف و فرار و گریز از پلیس را مقابل او گذاشته و این مساله موجب می شود خلاقیت فرد در جهت منفی تحریک شده و یاد بگیرد چگونه با اعمال منفی از مخمصه های موجود خارج شود.
مدیر گروه اوقات فراغت موسسه سبک زندگی آل یاسین همچنین در پاسخ به این سوال که چه راهکارهایی برای مصون ماندن از آسیب های این بازی ها پیشنهاد می شود، به شبستان گفت: ما نمی توانیم رویکرد حذفی نسبت به بازی های مجازی و رایانه ای و تلفن همراه و .... داشته باشیم.
وی افزود: در حقیقت سیاستگذاران فرهنگی و متولیان مربوط باید فناوری بازی های مجازی را درک کرده و این گونه نباشد که راهکار را در پیش گرفتن رویکرد حذفی بدانند.
آتشین صدف تاکید کرد: بنابراین، سیاست گذاران فرهنگی اگر بازی های سالم و مناسبی در اختیار کاربر قرار ندهند، او نیز به سراغ بازی های مخرب و ناسالم رفته چراکه جایگزینی ندارد.
مدیر گروه اوقات فراغت موسسه سبک زندگی آل یاسین تصریح کرد: لذا به نظر می رسد ما باید به سمت تولید بازی هایی با جذابیت بهتر برویم و از قافله عقب نمانیم و اجازه استحاله فرهنگ خود را در سایه بازی های غربی به کاربران ندهیم.
وی با تاکید بر اینکه از سوی دیگر در مواجهه با اعتیاد به بازی ها، فیلم ها، ترویج الگوهای منفی و ... باید افزایش سواد رسانه ای را در دستور کار قرار دهیم، اضافه کرد: به این صورت که اطلاعات خانواده ها و کاربران را درباره جنبه های مثبت و منفی این تولیدات، از طریق انتشار کتاب، بروشور، مقاله، برگزاری کارگاه های آموزشی، نشست، همایش، انتشار مصاحبه و گفت و گو با کارشناسان مربوط و .... جنبه های مثبت و منفی این محصولات را برای افراد جامعه آشکار کرد.
این کارشناس ارشد فلسفه سبک زندگی در ادامه توضیح داد: همچنین باید بازی های خوب و مناسب و جذاب را تولید و معرفی، و کاربر را به استفاده از آن ها تشویق و ترغیب کرد.
وی کنترل و نظام رده بندی را نیز دیگر موضوعی دانست که از بُعد دولتی و خانوادگی در مورد این بازی ها باید بدان پرداخت و گفت: تقریبا در تمام دنیا، نظام طبقه بندی بر اساس محتوا، گرافیک و سن، وجود دارد اما در ایران رویکرد طبقه بندی منفی است و باید به صورت صحیح معرفی شود.
آتشین صدف ابراز کرد: در حقیقت باید به مخاطب اطلاعاتی همچون بازی مناسب با سن و فرهنگ و جنس و مذهب داده شود و با توجه به این مولفه ها، فرد یا خانواده دست به گزینش بازی بزنند.
وی اذعان کرد: از سوی دیگر خانواده ها باید بر بازی ها نظارت داشته باشند به این صورت که حداقل کودک یا نوجوان در ساعات محدودی مشغول بازی شود نه این که بیشتر روز خود را به این امر اختصاص دهند و دچار اعتیاد مجازی یا توهم و مشکلات جسمی و روحی شوند.
مدیر گروه اوقات فراغت موسسه سبک زندگی آل یاسین در پایان یادآور شد: بنابراین، اتخاذ تصمیمات مناسب از سوی دولت و خانواده ها، در حفظ فرزندان این مرز و بوم از آسیب های بازی های رایانه ای، نقش مهم و موثری را خواهد داشت.
نظر شما