خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: از لحاظ اقتصادی ایران و افغانستان بسترها و فرصتهای فراوان همکاری های مشترک در جهت توسعه پایدار دو کشور دارند. اتصال آسیای مرکزی به بنادر جنوب رویای دیرینه ایران بوده است که در سالهای اخیر تلاش کرده از طریق افغانستان کشورهای همسایه شمالی افغانستان ر ا از طریق بنادر جنوبی خود به آبهای آزاد متصل کند که گام های اولیه آن در یک دهه گذشه علی رغم چالش ها و مشکلات جدی امنیتی در افغانستان برداشته شده است. از سوی افغانستان نیز به دلیل وابستگی شدید به بنادر پاکستان و مشکلات موجود فی مابین دو کشور سعی دارد مسیرهای بدیل ترانزیتی و دسترسی به آبهای آزاد را برای خود فراهم نماید.
بنادر جنوبی ایران یکی از کم هزینه ترین و مناسب ترین گزینه های بدیل برای تاجران افغانستانی است. ولی نبود تسهیلات لازم و توسعه ناکافی زیر بناهای بنادر ایران تاکنون مانع افزایش قابل توجهی در ترانزیت افغانستان از طریق این بنادر شده است و اخیرا مقامات هندی اعلام کرده ان برای توسعه روابط تجاری و ترانزیت به اسیای میانه وا فغانستان حاضر در بنادر ایران سرمایه گذاری نماید. با توسعه زیر بناهای بنادر ایران قطعا ایران یکی از مهم ترین مسیرهای ترانزیتی افغانستان و آسیای میانه خواهد شد این می تواند بسترها و فرصتهای کلان توسعه را برای دوکشور همسایه فراهم کند.
بنابراین گزارش، بر اساس برآوردهای تجاری و اقتصادی انجام شده ایران دومین شریک اقتصادی افغانستان است و به گفته مسئولان این احتمال وجود دارد که با تحولاتی که در سطح منطقه رخ داده به اولین شریک اقتصادی افغانستان تبدیل شود. در این رابطه نورالله راغی، سرکنسول جمهوری اسلامی افغانستان در مشهد که به تازگی کار خود را در سمت سرکنسول آغاز کرده در گفتگویی با فارس گفته است: " در سال جاری هم توافق نامههای مهمی در عرصه و زمینههای مختلف میان دو کشور به امضا رسیده است در این سفرها، برای اولین بار بسیار شفاف و واضح و دوستانه تمام مسائل بین 2 طرف مورد بحث قرار گرفت و روی موضوع آب که یکی از موضوعات بسیار مهم در مناسبات هر دو کشور است، مطالعه و مذاکراتی شد.همچنین توافقنامهای را بطور جامع، دو طرف به پیش بردند که انشاالله توافقات روی این موضوعات در بخشهای مختلف بزودی اثرات و نتایج خود را نشان خواهد داد."
این گزارش می افزاید: در همین رابطه روابط عمومی سازمان توسعه تجارت به نقل از همایون رسا، وزیر تجارت و صنایع افغانستان در حاشیه سومین نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در کابل نوشته است: "در حال حاضر 16 درصد نیاز افغانستان از طریق ایران تامین میشود. ما مشترکات فرهنگی و زبانی با یکدیگر داریم، شرکتهای زیادی از کشورهای مختلف در کشور ما سرمایهگذاری کردهاند و به سودهای سرشاری دست یافتهاند اما در رابطه با ایران بیشتر تفاهمات بر روی کاغذ مانده است و ما خواستار عملیاتی شدن آنها هستیم.
عدم همترازی صادرات و واردات یکی موانع درپیش رو گسترش روابط تجاری دو کشور است ما از ایران انتظار داریم با کاهش تعرفههای گمرکی افغانستان، ما را در بهبود تراز تجاری یاری کند. ایجاد خط تولید در کشور ما از سوی ایرانیها میتواند به اقتصاد افغانستان کمک فراوانی کند چرا که کشور ما دارای نیروی کار ارزان و انرژی هستیم. صادرات افغانستان به ایران از طریق استان فراه امکانپذیر نیست و اسناد تجاری افغانستان توسط ایران در این منطقه تایید نمیشود و تنها راه مبادلات با ایران هماکنون اسلام قلعه است و این مسئله مشکل بزرگی در توسعه تجارت بین دو کشور ایجاد کرده است. فراهم کردن عرضه و به نمایش درآمدن کالاهای ایرانی در افغانستان از دیگر خواستههای ما است و هدف از برگزاری این نمایشگاه نزدیکتر شدن تجار دو کشور و کسب اطلاعات بیشتر دو طرف از تجارب یکدیگر است ضمن اینکه بهتر شدن روابط تجاری دو کشور و یافتن بازارهای بیشتر نیز مد نظر بوده است."
نظر شما