خبرگزاری شبستان- صومعهسرا، گردشگری یکی از صنایع بزرگ و در حال رشد جهان به شمار میرود که در این بین تالابها از مکانهای مورد توجه برای عده بیشماری از گردشگران محسوب میشوند.
شهرستان بندرانزلی عمده ترین نقطه جمعیتی مجاور تالاب صومعهسرا است. این تالاب با طول 33 کیلومتر و عرض 18 کیلومتر از شمال به شهر بندرانزلی و دریای خزر، ازشرق به روستای حسن رود، از غرب به روستاهای نوده جیره سر و علی آباد کپورچال و از جنوب به روستاهای هندخاله و نوخاله ختم میشود.
مجاورت با شهرهای بزرگی چون رشت، بندرانزلی، صومعه سرا، فومن و همچنین راههای ارتباطی فراوان، این تالاب را از حیث گردشگری به یکی از قطبهای بزرگ کشور تبدیل کرده است و هر ساله تعداد زیادی از گردشگران سراسر کشور در ایام تعطیلات به ویژه فصل بهار و تابستان به این منطقه مسافرت میکنند
با توجه به اینکه ۶۰درصد از تالاب انزلی در صومعهسرا است اما این تالاب در حوزه گردشگری مغفول مانده و فراهم شدن زیرساختها سبب برندسازی این تالاب میشود..
تالاب بین المللی صومعه سرا متشکل از اکوسیستمهای مختلف بوده و این تنوع باعث رشد و توسعه زندگی سنتی این منطقه شده است، تالاب صومعهسرا در فصول مختلف مناظر زیبا و مختلفی دارد و توریستها با شرکت در برنامههای اکوتوریسم در تالاب، میتوانند از مشاهده تغییرات فصلی لذت ببرند.
فراهم شدن زیرساختها سبب برندسازی تالاب صومعهسرا میشود
حمیدرضا آذر پور، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری گیلان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از صومعهسرا اظهار کرد: 90 درصد مهمانان، گردشگران و مسافرانی که به گیلان میآیند از تالاب، دریا و رودخانهها استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه برخی از ظرفیتها از قبل بوده، معروف شده و جا افتاده است، افزود: مسافری که به گیلان سفر میکند در نظرش این است اول به تالاب انزلی سری بزند اما نمیداند که بخش عمده این تالاب در صومعهسرا واقع شده است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با بیان اینکه تالاب صومعهسرا زیباییهای خاص خود را دارد، گفت: حضور پرندگان، رویش گیاهان تالابی و .. یک زیبایی خاصی به این منطقه داده است.
آذرپور با بیان اینکه یک سری ظرفیتها به مرور فراهم میشود، تصریح کرد: انجام مطالعات، فراهم شدن زیرساختها و بودجه از عواملی است که میتواند تالاب صومعهسرا را برندسازی کند.
وی خاطرنشان کرد: اگر میراث فرهنگی به عنوان دستگاه دولتی در این مقوله وارد شود مقداری محدودیت وجود دارد و در این راستا باید شرایطی فراهم شود تا سرمایهگذار بخش خصوصی در این حوزه فعالیت کند.
جذب سرمایهگذاران به گیلان در قالب بستههای سرمایهگذاری
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با بیان اینکه وظیفه این نهاد آماده کردن زیرساختها و مسیرهاست، اظهار کرد: تلاشمان بر این است که با جذب و جلب سرمایهگذار و معرفی جاذبههای گیلان در قالب بستههای سرمایهگذاری، آنها را ترغیب و تشویق کنیم تا در این حوزه سرمایهگذاری کنند.
آذرپور افزود: دولت متولی خوبی برای بحثهای سرمایهگذاری نیست و نمیتواند باشد، در یک زمانی مهمانپذیرهای گردشگری زیر نظر سازمان میراث فرهنگی بود اما به سازمان تامین اجتماعی واگذار شد تا آنها بهرهبرداری کنند.
وی با بیان اینکه گروهی در استان به نام رفع موانع سرمایهگذاری تشکیل شده که بسیاری از موانع را در راستای سرمایهگذاران میتواند رفع کند، گفت: این تصمیم و اراده در این استان وجود دارد که از سرمایهگذارانی که در این حوزه میخواهند سرمایهگذاری کنند، حمایت شود.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان تصریح کرد: سرمایهگذار باید یک سری شاخصهها داشته باشد تا یک پروژه را به سرانجام برساند و آن نقطه نظر میراث فرهنگی را برآورده کند.
آذرپور خاطرنشان کرد: مرکز سازمان میراث فرهنگی سرمایهگذاران را در حوزههای مختلف به میراث فرهنگی گیلان معرفی میکند و ما هم با آغوش باز از آنها استقبال خواهیم کرد.
نوع تفکر و رفتار ما نسبت به مهمانان وجه تمایز گیلان با دیگر استانها است
وی با بیان اینکه مهمترین مسئلهای که مورد توجه یک مسافر و گردشگر قرار میگیرد، فرهنگ، آداب و رسوم گیلانیان و نوع رفتار ماست، اظهار کرد: نوع تفکر و رفتار ما نسبت به مهمانان وجه تمایز گیلان با دیگر استانها است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان افزود: امسال با توجه به اینکه استان گیلان را به عنوان پایلوت مراسم ملی «نوروز بازار» قرار دادهاند، بخشی از آداب، رسوم و فرهنگی که مربوط به آن ایام میشود مانند نوروزی خوانی و پخت شیرینی مخصوص و ... را میتوان علاوه بر رشت و لاهیجان، در صومعهسرا هم اجرا کرد.
مغفول ماندن تالاب صومعهسرا در حوزه گردشگری
علیرضا مهرگان، رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صومعهسرا در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از صومعهسرا با اشاره به پتاسنیل بالای تالاب انزلی که بیش از 60درصد از آن در صومعهسرا است، خاطرنشان کرد: متاسفانه تا کنون اطلاع رسانی درستی از این تالاب نشده و با توجه به اینکه منطقههای ساحلی تالاب سمت این شهرستان، بسیار زیباست ولی به دلیل عدم معرفی مناسب تاکنون ناشناخته مانده است.
وی با بیان اینکه نصب تابلوی راهنمای مسیر تالاب در صومعهسرا وتولم شهر از جمله کارهاییست که برای معرفی بیشتر تالاب در این شهرستان انجام شده تا مسافران مسیر راه را به راحتی پیدا کنند،اظهار کرد: ایجاد سایت گردشگری و معرفی تالاب از دیگر کارهای انجام شده در این راستا است.
رئیس مییراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صومعهسرا افزود: 2 رستوران سنتی با مجوز میراث فرهنگی در جوار تالاب در حال فعالیت هستند که غذاهای دریایی و هوایی آنها بسیار معروف است.
احداث اسکله گردشگری در صومعهسرا
مهرگان گفت: در نظر داریم با توجه به اعتباری که فرماندار برای ایجاد اسکله در تالاب گذاشته است، اسکله گردشگری در خور شهرستان در آیندهای نزدیک احداث کنیم.
وی با بیان اینکه منطقه سلکه هر ساله پذیرای پرندگان مهاجر و بومی است که در حال بازسازی است، تصریح کرد: هر سال تعداد زیادی از گردشگران برای دیدن این منظره به این منطقه سفر میکنند.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صومعه سرا خاطرنشان کرد: معرفی مناسب جاذبهها ازطریق رسانههای ارتباط جمعی و ایجاد سایت معرفی جاذبههای صومعهسرا، با توجه به اینکه نرمافزارهای اجتماعی و اینترنتی روز به روز در زندگی مردم اهمیت بیشتری پیدا میکند یکی از راهکارهای جذب گردشگر و توریسم است.
وی گفت: برگزاری جشنوارههای مختلف در روستاهای صومعهسرا، هماهنگی برای آمدن تورهای گردشگری به منظور بازدید از جاذبهها و تالاب این شهرستان، برپایی مراسم آیینی مختلف از جمله نوروز خوانی، چهارشنبه سوری به صورت سنتی چنانکه تداعی کننده گذشته برای نسل امروز باشد از دیگر راهکارهای جذب گردشگر و توریسم است.
معرفی مناطق گردشگری صومعهسرا
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صومعهسرا خاطرنشان کرد: تالاب هنده خاله، نرگستان و سیاه درویشان، باغات چای و مزارع توتون، دهکده ییلاقی تنیان و پارک جنگلی سیاهکوه از مهمترین جاذبههای گردشگری شهرستان صومعهسرا میباشد.
مهرگان اظهار کرد: محوطه تاریخی گسکر هفت دغنان، مناره آجری گسکر، اثر باستانی مناره بازار و سیدخروسه، حمام کسما، پل گازروبار، پل خشتی گوراب تولم، ساختمان قدیمی مرحوم آیت الله ضیابری از مهمترین جاذبههای تاریخی شهرستان است.
وی افزود: منطقه ساحلی تالابی باقلاکش، منطقه کوهپایه جلگهای تنیان، منطقه کوهپایه جنگلی سیاه کوه، مناطق جلگهای گسکر و نوخاله از منطاق نمونه گردشگری شهرستان صومعهسرا است.
رئیس مییراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صومعهسرا گفت: بقاع متبرکه آقا سیدجعفرآقا، آقاسیدمهدی آقا، آقا سیدزکی، آقا سیدسلطان، آقا سید جلالالدین و سیدمجمدجان ضیابر از مهمترین جاذبههای مذهبی صومعهسرا است.
مهرگان تصریح کرد: شکرسیاه، حلوای ضیابری، رشته و خشکار، حصیر، بامبو، محصولات سفالی و بافتنیهای سنتی از مهمترین سوغات و صنایع دستی شهرستان صومعهسرا محسوب میشوند.
برگزاری کلاسهای صنایع دستی به صورت رایگان
وی با بیان اینکه کلاسهایی که در حال منسوخ شدن بودند را برنامهریزی کردهایم تا به آموزش علاقهمندان بپردازیم، خاطرنشان کرد: در حال حاضر کلاس آموزشی تولیدات چرم به صورت رایگان در حال برگزاری است.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صومعهسرا اظهار کرد: نمایشگاههای صنایع دستی در طول سال برگزار میکنیم تا هنرمندان به سهولت عرضه محصولات را داشته باشند.
مهرگان افزود: با توجه به استقبال گردشگران در عید 94 از غرفههای صنایع دستی و فروش مناسبی که هنرمندان داشتند بیانگر این است که گردشگران به خرید محصولات صنایع دستی علاقه مند هستند.
فعالیت 350 هنرمند صنایع دستی در صومعهسرا
وی گفت: بیش از 350 هنرمند صنایع دستی در این شهرستان شناسایی شدهاند که نیمی از آنها بیمه صنایع دستی هستند و برنامهای داریم که هنرمندان زیادتری را شناسایی کنیم.
رئیس مییراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صومعهسرا تصریح کرد: تاسیسات گردشگری شهرستان شامل 19 هتل و رستوران و مجتمع گردشگری و پذیرایی است که با مجوز از میراث فرهنگی فعالیت میکنند و دارای اصول و ضوابط خاصی هستند تا خدمات مطلوب مورد نظر این نهاد را به مسافران ارائه دهند.
نظر شما