سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیارد دلاری برای رونق صنعت نفت

خبرگزاری شبستان:نفت جزو مهمترین صنایع کشور است. در سال ۲۰۰۱ ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود؛ توسعه و پیشرفت این صنعت به گفته مسئولان نیازمند سرمایه گذاری خارجی است و به گفته مسئولان نیازمند بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه در این بخش هستیم.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: نفت جزو مهمترین صنایع کشور است. در سال ۲۰۰۱ ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. طبق برآوردهای مجله نفت و گاز، تا ژانویه ۲۰۱۱، ذخایر قطعی نفت ایران در حدود ۱۳۷ میلیارد بشکه می‌باشد که حدود ۱۰ درصد کل ذخایر جهان است و همچنین ایران دارای ۱۰۴۵ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی می‌باشد که حدود ۱۶ درصد از ذخایر کل جهان است. تولیدات نفت و گاز ایران شامل گاز مایع، نفت کوره، گازوئیل، نفت سفید و نفتا می‌شود. توسعه و پیشرفت در صنعت نفت و گاز علاوه بر تلاش داخلی نیازمند سرمایه گذاری خارجی نیز هست؛ امری که در برنامه ریزی های متولیان صنعت نفت به دقت دنبال می شود.

 

بنابراین گزارش، وزارت نفت در این رابطه به نقل از علی کاردر، معاون سرمایه گذاری و تامین منابع مالی شرکت ملی نفت ایران در همایش تخصصی راهبردهای تأمین مالی در حوزه انرژی نوشته است: "سال های گذشته حدود ٧٠ تا ٧٥ میلیارد دلار در بخش نفت سرمایه گذاری شد. سرمایه گذاری ١٠٠ میلیارد دلاری در این بخش با توجه به هدف تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی کشور منطقی و پارامترهای توسعه نیز اکنون فراهم است. ١٤ میلیارد دلار از این اعتباری 100 میلیارد دلاری مورد نیاز صنعت نفت دز برنامه ششم توسعه از محل منابع صندوق توسعه ملی، ١٠ میلیارد دلار از محل قراردادهای موسوم به ای.پی.سی.اف، هشت میلیارد دلار از محل بازار سرمایه ،١٢ میلیارد دلار با استفاده از تسهیلات، ٢٥ میلیارد دلار در قالب قراردادهای جدید نفتی و بقیه از محل منابع این شرکت تامین می شود. ایران مقام سوم هزینه های اجرای پروژه ها را در حوزه بالادستی دارد و با کاهش قیمت نفت خام به ٢٠ تا ٢٥ دلار و شاید ١٨ دلار نیز طرحهای توسعه ای صنعت نفت ادامه خواهد داشت، اما برای تحرک در اقتصاد کشور به درآمدهای بیشتری نیاز است."

 

این گزارش می افزاید:  وی در ادامه توضیح داده است که: "تأمین مالی پروژه های بخش بالادستی و پایین دستی شرکت ملی نفت ایران در دوران قبل از تحریم، مدل های تأمین مالی پروژه ها کوتاه مدت و محرمانه بودند و پس از آن به تدریج به سمت مدلهای مالی بیع متقابل حرکت کردیم. حدود ٢٠ میلیارد دلار از طریق بیع متقابل تأمین مالی شده است و با احتساب بازگشت منابع، بهره مالی، سود و دستمزد پیمانکاران حدود ٣٠ میلیارد دلار با این شیوه تأمین مالی صورت گرفته است. براساس مدل جدید درقرار دادهای نفتی، سرمایه گذاری شرکتهای خارجی ملزم به داشتن شریک ایرانی است و چنانچه در مدل های جدید قراردادهای نفتی، شرکتهای بین المللی حضور داشته باشند، ایران برای طولانی مدت بازارهای هدف را در دست خواهد گرفت. فضای سرمایه گذاری در بخش پایین دست بسیار آماده است. تأمین مالی پروژه های بخش پایین دستی و توسعه آنها نیز باید از سوی شرکت های خصوصی صورت گیرد."

 

یادآور شود: در پایان سال ۲۰۰۸ میزان تولید نفت ایران ۴٬۳۲۵٬۰۰۰ بشکه برآورد شده‌است. همچنین تولید گاز ایران در همین زمان میزان تولید گاز نیز ۱۱۶٫۳ میلیارد متر مکعب می‌باشد. در سال ۱۳۸۹ تولید نفت و گاز در ایران ارزشی بالغ بر ۲۱۷ میلیارد دلار در بر داشته‌است. ایران دارای دومین ذخایر گاز دنیا است و همچنین سومین مصرف‌کننده گاز در دنیا است. به گزارش شرکت بریتیش پترولیوم ایران در سال ۲۰۱۲ حدود ۱۶۰٫۵ میلیارد متر مکعب گاز تولید می‌کرده و ۱۵۰ میلیارد مترمکعب مصرف داشته‌است. بر اساس گزارش‌های جدیدتر مصرف گاز ایران به ۱۶۰ میلیارد مترمکعب رسیده‌است. در سال ۲۰۱۲ روزانه ۱٫۲ میلیون بشکه در روز صادرات نفت داشت. در سال ۲۰۱۱ صادرات نفت از ۲٫۵ میلیون بشکه در روز به ۸۵۰ هزار بشکه در روز در ماه نوامبر کاهش یافت. و تولید نفت نیز با افت ۱ میلیون بشکه‌ای به ۲٫۵ میلیون بشکه در روز رسید. هم‌اکنون حدود ۸۰ درصد از میادین نفت ایران در نیمه دوم عمر خود قرار دارند. و بر اساس اداره اطلاعات انرژی آمریکا، چاه‌های ایران سالانه ۸ تا ۱۳ درصد از توان تولید نفت خود را از دست می‌دهند.

کد خبر 529154

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha