حجت الاسلام و المسلمین رضا برنجکار، قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث موسسه دارالحدیث، در گفتگو با خبرگزاری شبستان در قم، عنوان کرد: پژوهشگاه قرآن و حدیث یکی از بخشهای مهم موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث است که از سال 1374 به عنوان پژوهشکده علوم و معارف حدیث فعالیت میکرد و در سال 92 تبدیل به پژوهشگاه قرآن و حدیث شد.
قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث موسسه دارالحدیث اظهار داشت: پژوهشکده علوم و معارف حدیث رسما از سال 74 شروع به فعالیت کرد، بعد از 16 سال، پژوهشکده کلام اهل بیت (ع) در سال 90 تأسیس شد و پژوهشکده تفسیر اهل بیت(ع) و پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی در سال 91 تأسیس شد.
در حوزه تاریخ کلام فعالیتهای چشمگیری نداشتیم
حجت الاسلام و المسلمین برنجکار افزود: وزارت علوم در سال 92 چهار پژوهشکده علوم و معارف حدیث، تفسیر اهل بیت(ع)، کلام اهل بیت (ع) و اعتقادات و همچنین پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی را که هر یک دارای 3 گروه هستند، رسما به عنوان پژوهشگاه تصویب کرد و این پژوهشگاه طی مراسمی با حضور آیت الله صافی گلپایگانی، مسئولین وزارت علوم و بزرگان حوزه افتتاح شد.
وی بیان کرد: پروژههای متعددی در پژوهشگاه در دستور کار قرار دارد از جمله بخشی از پروژهها به روانشناسی اختصاص دارد، تعدادی از پروژهها در حوزه اخلاق کاربردی قرار دارد که یکی از موضوعات بین رشته ای است، در حوزه کلام و تاریخ کلام نیز پژوهشهایی صورت میگیرد.
قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث موسسه دارالحدیث تصریح کرد: متأسفانه تا کنون پژوهشگران ایرانی در حوزه تاریخ کلام فعالیتهای چشمگیری نداشتند و ما الان یک کتاب تاریخ کلام نداریم، بر همین اساس، یکی از گروههای این پژوهشگاه تاریخ کلام است که بیش از 20 پروژه در این حوزه در دستور کار قرار گرفته است.
تفسیر جامع قرآن کریم در دستور کار پژوهشگاه قرآن و حدیث
حجت الاسلام و المسلمین برنجکار یادآور شد: حوزه دیگر پژوهشهای پژوهشگاه قرآن و حدیث، موضوعات کلامی است، نقد مستشرقان یکی از موضوعات در حوزه کلام است که گروه مستشرقان در این بخش به پژوهش میپردازند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از عرصههای پژوهشی پژوهشگاه قرآن و حدیث، تفسیر جامع قرآن کریم بر اساس حدیث است که یک کار بسیار عظیمی است، به طوری که تا به امروز، سوره حمد در دو جلد به چاپ رسیده است، همچنین علوم قرآن کریم و پاسخ به شبهات ایجاد شده در خصوص قرآن کریم از دیگر بخشهای پژوهشی پژوهشگاه، علوم قرآن است.
تدوین موسوعه جامع حدیثی در پژوهشگاه قرآن و حدیث
قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث تصریح کرد: یکی از کارهای پژوهشی موسسه دارالحدیث، تدوین موسوعه جامع حدیثی با عنوان دانشنامه قرآن و حدیث است که تا کنون 16 جلد آن منتشر شده است و این کار نیز یکی از کارهای عظیم پژوهشی است که در آن، مجموعه احادیث به صورت تخصصی و اجتهادی در یک دانشنامه گردآوری میشود.
حجت الاسلام و المسلمین برنجکار یادآور شد: پژوهشگاه در عرصه حدیث، موسوعههای تخصصی را نیز در دستور کار دارد از جمله، موسوع اعتقادی است که این موسوعه تا کنون در 10 جلد در موضوعات معرفت شناسی، توحید و عدل منتشر شده است و هم اکنون در مرحله نبوت است و در آینده موضوع امامت و معاد نیز در دستور کار قرار میگیرد.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از کارهای پژوهشی پژوهشگاه این است که برای هر یک از امامان معصوم (ع) موسوعههایی تدوین میشود که در این خصوص، موسوعه امام حسین (ع) در 16 جلد منتشر شده است، موسوعه امام علی (ع) در 12 جلد منتشر شده است، همچنین موسوعه امام مهدی (عج) در 10 جلد منتشر شده است و موسوعه دیگر امامان در دستور کار قرار گرفته است.
آثار پژوهشگاه قرآن و حدیث تا کنون 30 بار حائز رتبه شده است/احادیث اهل سنت در قالب «وسایل الشیعه» تدوین میشود
قائم مقام پژوهشگاه قرآن و حدیث عنوان کرد: یکی از پژوهشهای مهم پژوهشگاه قرآن و حدیث، پژوهش در مورد احادیث اهل سنت است که احادیث اهل سنت در قالب کتاب «وسایل الشیعه» تألیف شیخ حر عاملی آورده میشود، کتاب «وسایل الشیعه» از جمله کتابهایی است که فقها بر اساس آن فتوا میدهند.
حجت الاسلام و المسلمین برنجکار افزود: این پژوهش که مورد استقبال اهل سنت نیز قرار گرفته است، تحت عنوان «احادیث اهل سنت علی نهج وسایل الشیعه» است که احادیث اهل سنت بر اساس تنظیم وسایل الشیعه تدوین میشود تا نشان دهیم که فقه شیعه در احادیث اهل سنت نیز مقبول است، همچنین بین احادیث اهل و سنت در فقه مقایسه ای صورت میگیرد.
وی در پایان تصریح کرد: تا کنون 23 کتاب منتشر شده در موسسه دارالحدیث در کتاب سال جمهوری اسلامی، کتاب سال حوزه، جشنواره مطبوعات و ... حائز رتبه شده است و آثار پژوهشگاه قرآن و حدیث مجموعا 30 بار حائز رتبه شده است که یکی از افتخارات موسسه دارالحدیث است.
نظر شما