خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: پاکستان کشوری در حال توسعهاست که در جبهههای سیاسی و اقتصادی با چالشهایی روبهرو بودهاست. با وجود اینکه در سال ۱۹۴۷ این کشور بسیار فقیر بود نرخ رشد اقتصادی پاکستان در طول ۴ دهه بعد از آن بهتر از میانگین جهانی بودهاست. اما سیاستهای ناآگاهانه به پایین آمدن این نرخ در دهه ۱۹۹۰ منجر شد. به تازگی تغییرات گسترده اقتصادی به اقتصادی قدرتمندتر منجر شدهاند و به نرخ رشد بهویژه در زمینههای ساخت و تولید و بخشهای خدمات مالی (اقتصادی) سرعت بخشیدهاند. پیشرفتهای بزرگی نیز در موقعیت ارز خارجی و رشد سریع در منابع ارز ثابت در سالهای اخیر شاهد بودهایم. تخمین بدهی خارجی در سال ۲۰۰۵ در حدود ۴۰ میلیارد دلار آمریکا بود. با این حال این بدهی با کمکهای صندوق بینالمللی پول و بخشودگی بدهی از طرف ایالات متحده آمریکا کاهش یافتهاست. تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۰۵ حدود ۶/۴۰۴ میلیارد دلار برآورد شد و تولید سرانه ناخالص ملی آن ۲۴۰۰ دلار آمریکا بود.
بنابراین گزارش، نرخهای رشد تولید ناخالص ملی پاکستان در ۵ سال اخیر شاهد یک افزایش ثابت بودهاند. در سال ۲۰۰۱ نرخ رشد تولید ناخالص داخلی کشور ٪۸/۱ بود ولی در سال مالی که ۳۰ ژوئن ۲۰۰۵ پایان یافت، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی اسمی به حدود ٪۴/۸ رسید. این نرخ رشد پاکستان را پس از چین دارنده دومین نرخ رشد اقتصادی در میان پرچمعیتترین کشورهای جهان قرار داد. با این حال فشارهای تورمی و میزان ذخیره کمتر از مقدار لازم و همچنین عوامل اقتصادی دخیل دیگر امر نگه داشتن نرخ رشد به این میزان را مشکل میسازد.
این گزارش می افزاید: رشد بخشهای غیرکشاورزی ساختار اقتصاد را تغییر دادهاست و اکنون اقتصاد تنها ٪۲۰ تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد. بخش خدماتی حدود ٪۵۳ تولید ناخالص داخلی کشور که تجارت عمده و خرد کشور حدود ۳۰٪ این بخش را تشکیل میدهد. اخیراً بازار بورس کراچی همراه با دیگر بازارهای در حال ایجاد دنیا اوج گرفتهاست. مقادیر هنگفتی از سرمایهگذاریهای خارجی در صنایع متعددی به کار گرفته شدهاند. با این حال سرانه بازار بورس همچنان مخابرات، نرمافزار، خودرو، نساجی، سیمان، کود، فولاد و ساخت کشتی هستند.
بنابراین گزارش، صنعت مهم دیگری که در گذشته از دسترسی خارجی محروم ماندهاست، هوافضا است. تیپهای مختلف توپخانه در ارتش از پیش به گسترده شدن میزان مهمات نظامی پاکستان کمک کردهاند. خبرهایی از احتمال مشارکت عمومی یا خصوصی در برنامههای آینده موشکی به گوش میخورد که میتواند با برنامه فضایی پاکستان همراه شود؛ زیرا تواناییهای کنونی این کشور شامل موشکهای بالستیک میان برد و تحقیقاتی بر روی موشکهای بالستیک قارهپیما میشوند. رویکرد ساختاری برای استفاده از این تواناییهای هوافضایی ممکن است باعث رونق سریعتر اقتصادی پاکستان شود زیرا صنعت هوانوردی پیش تر هم شاهد رشد چشمگیری در سالهای گذشته بودهاست که با حضور شرکتهای هواپیمایی متعددی همراه بودهاست.
این گزارش می افزاید: از آنجا که پاکستان یکی از کشورهای همسایه با کشورمان محسوب می شود که دارای مرز مشترک خاکی گسترده ای با ایران است روابط اقتصادی آن بر کشورمان تاثیر می گذارد چرا که هر دو کشور در طول زمان دارای مراودات تجاری و اقتصادی بسیاری با هم بوده اند. حال در راستای توسعه روابط تجاری و اقتصادی ایران و پاکستان برنامه هایی را در دستور کار خود قرار داده اند. روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران به نقل از مهدی جهانگیری، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نوشته است: " همانطور که رئیس جمهوری و نخست وزیر پاکستان تاکید کرده اند، امیدواریم در فضای پساتحریم شاهد توسعه مناسبات اقتصادی دو کشور باشیم و بتوانیم سطح مبادلات تجاری را به سقف پنج میلیارد دلار برسانیم. از نظر ما رسیدن به این سقف با وجود همه امکانات موجود در دو کشور دور از دسترس نیست و با شناخت و توانایی های موجود و تلاش مضاعف می توان به این هدف رسید. اشتراکات فراوان فرهنگی، قومی، مذهبی و تاریخی میان ایران و پاکستان وجود دارد که این دو کشور را دارای موقعیت بسیار مناسبی برای توسعه روابط همه جانبه بخصوص در زمینه های اقتصادی، فنی و تجاری می کند. ایران همواره در توسعه مناسبات خارجی خود برای کشورهای همسایه و مسلمان جایگاه و موقعیت ویژه ای قائل شده و پاکستان را همواره به عنوان شریکی قابل اتکاء و مهم تلقی کرده است. ایران و پاکستان با جمعیتی مشترک بیش از 270 میلیون نفر و مرز مشترک 909 کیلومتری، جمعیتی جوان و تحصیلکرده، نیروی کار ماهر و ارزان، منابع عظیم طبیعی، اقتصادی که تا حدودی مکمل یکدیگر است و بسیاری از مزایای دیگر از قابلیت ها و ظرفیت های زیادی برای همکاری های مشترک برخوردارند اما متاسفانه تاکنون از این ظرفیت ها به نحو مطلوب و شایسته استفاده نشده است. باوجود این مشترکات، حجم روابط تجاری بین دو کشور و مبادلات مالی و سرمایه گذاری شایسته ظرفیت ها و توانمندی های دو کشور نیست.
تجارت ایران و پاکستان حجم 930 میلیون دلاری دارد و خوشبختانه در دو سال گذشته هیات های مهمی در سطح سیاسی و اقتصادی بین طرفین مبادله شده و تفاهمات سازنده ای صورت گرفته است که امیدواریم باعث توسعه هرچه بیشتر روابط و افزایش حجم مبادلات اقتصادی شود. در کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، پیشنهاد شده حجم روابط در پنج سال آینده هر ساله به میزان 20 درصد افزایش یابد که از نظر ما به راحتی امکان پذیر است و می تواند بیش از اینها افزایش یابد. یکی از راهکارهای این افزایش تبادل هیات های تجاری و اقتصادی است که امروز شما این کار را دنبال می کنید. ضمن آنکه، در سال 2012 نیز هیاتی بلند پایه تجاری از اتاق تهران به شهرهای کراچی و لاهور مسافرت کرد که نتایج خوبی در برداشت. اتاق بازرگانی تهران با همه توان و ظرفیت خود آماده اعزام و پذیرش هیات های تجاری برای شناخت ظرفیت ها و امکانات دو کشور و افزایش حجم روابط تجاری و بازرگانی مشترک است."
این گزارش می افزاید: نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران در ادامه توضیح داده است که: "زمینه های بسیاری برای همکاری های دوجانبه وجود دارد، یکی از این بخش ها انرژی است. پروژه خط لوله از سال 2010 در دستور کار دو کشور قرار گرفت؛ هرچند هنوز به اتمام نرسیده است اما ما می توانیم به سهم خود در تسریع انجام آن کمک کنیم؛ انتقال برق از ایران به پاکستان در جریان است اما با توجه به نیاز دوستان پاکستانی و همچنین توانمندی های بخش خصوصی ایران در این زمینه، امکان همکاری های بیشتری وجود دارد. ایجاد خطوط پروازی، برقراری خطوط حمل و نقل دریایی، احداث و بهسازی مسیرهای ریلی و جاده ای می تواند باعث تسهیل و افزایش حجم روابط شود. همکاری های صنعتی، تجاری، معدن، کشاورزی، بهداشتی، گردشگری و غیره از اهمیت بالایی در روابط دو کشور برخوردار است؛ بخصوص در بخش های کشاورزی، بهداشتی و دام تعامل بیشتر طرفین باعث پیدا شدن راهکارهای مناسب در این زمینه خواهد شد."
نظر شما