خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ابراز نگرانی رژیم صهیونیستی از قدرت ایران در سوریه، قطعنامه تحریم کره شمالی بندهایی هم درباره ایران دارد، بزرگ ترین سند همکاری های گمرکی تاریخ ایران و روسیه نهایی شد، گزارش دیلی کالر از انتخابات ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
جمعبندی تحقیقات اولیه در مورد ورود نیروهای آمریکایی به آبهای ایران
پایگاه فارین پالیسی در گزارشی در مورد ورود گروهی از نظامیان آمریکایی به آبهای ایران در خلیج فارس، نوشته است که گزارش اولیه تحقیق در مورد این حادثه آماده شده است.
بر اساس بررسیهای صورت گرفته، این 10 نفر که قصد داشتهاند در مسیری طولانیتر از حد معمول و برای شرکت در یک تمرین نظامی از کویت به بحرین بروند، به دلیل مشکل فنی برای یکی از قایقهایشان، دیر راه افتاده و با مسیر هم آشنایی نداشتهاند.
در جریان این سفر در روز 22 دی (12 ژانویه) انجام شد، این نیروها که سوار بر دو قایق بودند، به دلیل آنچه در این گزارش خطای یا نقص سیستم ناوبری، نقص فنی و ناآشنایی نیروها با مسیر عنوان شده، وارد آبهای ایران شده و در نزدیکی جزیره فارسی توسط نیروهای سپاه پاسداران بازداشت شدند.
این حادثه همچنان تحت تحقیقات نظام قرار دارد، اما به نوشته فارین پالیسی، گزارش نتایج تحقیقات مقدماتی در مورد این حادثه، که تنها چند روز پیش از اجرایی شدن برجام رخ داد و پتانسیل تبدیل شدن به یک بحران را داشت، این هفته به «کوین دونگان» فرمانده ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا که بر فعالیتهای تفنگداران آمریکایی در خاورمیانه نظارت میکند، تحویل داده شده است.
دونگان 30 روز برای بررسی این گزارش و تصمیمگیری در مورد اینکه آیا به تحقیقات بیشتر نیاز هست یا نه و همچنین ارائه توصیه به مقامات مافوق خود برای محاکمه یا توبیخ نیروها، زمان دارد. مقامات مافوق این توصیهها را بررسی خواهند کرد و نهایتا فرمانده نیروی دریایی آمریکا یا معاون او، در این رابطه تصمیمگیری میکنند.
فارین پالیسی به نقل از چندین مقام نظامی، دولتی و افراد مطلع از روند تحقیقات نوشته است که این نیروها قرار بوده در تمرینی در بحرین مشارکت کنند و برای این کار کمتر از 24 ساعت زمان داشتهاند. بنا بر این گزارش، تنها یکی از قایقهای آنها برای انجام سفر آماده بوده و آنها مجبور شدهاند یک قایق دارای نقص فنی را تعمیر کنند و آن را برای این سفر 240 مایل دریایی (بیش از 400 کیلومتر) به کار گیرند.
یک مقام آمریکایی میگوید بروز مشکل در سامانه ارتباطی این نیروها، آنها سه ساعت دیرتر از برنامه راه افتادهاند و همین امر آنها را تحت فشار قرار داده است. این نیروها که برای سوختگیری در شب آموزش ندیده بودند و در عین حال به دلیل مسافت طولانی نیاز به سوختگیری داشتهاند، درخواست میکنند که یک تانکر سوخت پیش از غروب آفتاب در طول مسیر به آنها سوخت برساند. به ادعای فارین پالیسی، این افراد ارتباط مستقیمی با تانکر نداشتهاند و از طریق یک مرکز ارتباطی در مکانی افشانشده در منطقه، پیامهای خود را به آن میرساندهاند. در جریان تلاش برای رسیدن به این تانکر بوده که به این قایقها «به اشتباه» وارد آبهای سرزمینی ایران در غرب جزیره فارسی شدهاند.
این نیروها برای مسیریابی از سامانه جیپیاس استفاده میکردهاند، اما به ادعای فارین پالیسی مساحت بسیار کم جزیره فارسی موجب شده تا این منطقه روی نقشه جیپیاس مشخص نباشد. بنا بر این گزارش، نیروهای آمریکایی زمانی که وارد آبهای ایران شدهاند، نمیدانستهاند که در نزدیکی این جزیره قرار دارند.
یکی از نکات مبهم در این گزارش، این است که مرکزی که با نیروهای آمریکایی در ارتباط بوده و هر 30 دقیقه یک بار اطلاعات مربوط به موقعیت و جهت حرکت آنها را دریافت میکرده، به آنها اعلام نکرده است که در حال حرکت در مسیری نادرست هستند.
بعد از ورود به آبهای ایران، موتور یکی از قایقها دچار نقص فنی شده و این نیروها مجبور به توقف میشوند. در همین بوده است که گشتیهای سپاه پاسداران این قایقها را محاصره و نیروهای آمریکایی را بازداشت میکنند.
به نوشته فارین پالیسی، پیش از بازداشت و زمانی که قایقهای ایرانی به سمت آمریکاییها نشانه رفته بودند، نقص فنی قایق آمریکایی برطرف شده و آنها میتوانستهاند با تیراندازی به سمت نیروهای ایرانی، بگریزند، اما این اقدام میتوانسته به بروز درگیری گستردهتر منجر شود و همین امر موجب شده تا آنها از چنین اقدامی خودداری کنند.
بعد از آنکه این نیروها زانو زده و با دستانی پشت سر، بازداشت میشوند، به جزیره فارسی منتقل شده و یک به یک مورد بازجویی قرار میگیرند. این نیروها میگویند هرچند که چشمان آنها بسته و از آنها فیلم گرفته شده، اما مورد برخورد فیزیکی یا دیگر انواع بدرفتاری قرار نگرفتهاند.
همزمان مرکز عملیات آمریکا در منطقه بعد از آنکه از ورود این نیروها به آبهای ایران مطلع میشود، از ناوشکن «یو اسt> اس آنزیو»، یک قایق گارد ساحلی و یک کشتی انگلیسی میخواهد که به این نیروها کمک کنند. هنوز زمان اعزام نیروهای کمکی و اینکه آیا آنها میدانستهاند که دو قایق در محاصره نیروهای ایرانی هستند یا نه، مشخص نیست. نهایتا این کشتیها زمانی به منطقه میرسند که نیروهای آمریکایی به محاصره قایقهای سپاه درآمده بودند.
به نوشته فارین پالیسی، نهایتا بعد از گفتوگوهای تلفنی جان کری وزیر خارجه آمریکا و همتای ایرانیاش، محمد جواد ظریف، تصمیم به آزادسازی این نیروها گرفته میشود. پیش از آزادی این افراد، از فرمانده این نیروها خواسته شده است که در برابر دوربین در این مورد نظر خود را بیان کند. در جریان همین پرسش و پاسخ بود که «دیوید نارتکر» فرمانده این گروه از نیروهای آمریکایی، بابت اشتباه خود از ایران عذرخواهی کرد.
بر اساس نتایج بررسیها، هنوز مشخص نیست که آیا این عذرخواهی قوانین نظامی واشنگتن را نقض کرده یا نه. با این وجود، اقدام نارتکین به انتقاد جمهوریخواهان از دولت باراک اوباما منجر شده است. اما پنتاگون میگوید بیش از آنکه به اقدامات این نیروها بپردازد، به دنبال مشخص کردن دلیل بروز این حادثه است.
فارین پالیسی نوشته است که این حادثه سوالات زیادی را به وجود آورده است، از جمله اینکه آیا نیروی دریایی به خوبی قایقها را تعمیر و نگهداری میکند؟ اینکه آیا این نیروها به درستی آموزش دیده بودند؟ آیا به طور کامل در مورد سفر توجیه شده بودند؟ اینکه چه کسی در طول مسیر بر عملکرد آنها نظارت میکرد؟
همزمان با این تحقیقات، کنگره خواستار تحقیقات بیشتر در این رابطه شده و حتی جان مک کین رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا هشدار داده است که اگر دولت اوباما اطلاعات کافی به کنگره ندهد، نیروهای آمریکایی دخیل در این حادثه را به کنگره احضار میکند. در مقابل، کاخ سفید میگوید در جریان بودن بررسیها، محدودیتهایی را برای ارائه اطلاعات بیشتر، ایجاد کرده است.
یک کارمند سنا که خواسته نامش فاش نشود، میگوید: «خودداری دولت از ارائه جزئیات مهم در مورد آنچه که رخ داده، به خصوص بازداشت آمریکاییها، کنگره را ناراحت کرده است.»
آمریکا یک نفر را به اتهام «صادرات غیرقانونی» به ایران بازداشت کرد
وزارت دادگستری آمریکا روز سهشنبه از بازداشت مقام اجرایی ارشد یک شرکت بینالمللی متالورژی به اتهام صادرات غیرقانونی فلزات با کاربری دوگانه غیرنظامی-نظامی به ایران خبر داد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، «اردال کیویومکو» 44 ساله، شهروند آمریکا و ساکن نیویورک است. او قرار بود سهشنبه برای دفاع از خود در دادگاهی در نیویورک حاضر شود.
واشنگتن این فرد را که مدیر اجرایی شرکت «گلوبال متالورژی» است، به دو مورد صادرات پودر کوبالت نیکل به ایران متهم کرده است. به گفته آمریکا، این پودر که صادرات آن به ایران بدون دریافت مجوز وزارت خزانه داری آمریکا، «غیر قانونی» است، قابلیت استفاده از صنایع فضایی، موشکی و هستهای را دارد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم نوشته است که این فرد از مسیر ترکیه اقدام به صادرات این ماده فلزی به ایران کرده است.
در صورتی که کیویومکو گناهکار شناخته شود، ممکن است به 20 سال حبس محکوم شود. هنوز مشخص نیست که آیا او وکیلی برای اظهار نظر در این رابطه دارد یا نه. شرکت او نیز تماسهای خبرنگاران را بیپاسخ گذاشته است.
هنوز مقامات ایرانی به این خبر واکنشی نشان ندادهاند.
آمریکا بعد از برنامه جامع اقدام مشترک اعلام کرده است که به اعمال فشار به تهران از مسیر تحریمهای باقی مانده، از جمله در ارتباط با برنامه موشکی، ادامه خواهد داد.
واشنگتن هفته گذشته نیز یک ایرانی را با ادعای نقض تحریمها بازداشت کرد.
دیلی کالر گزارش کرد: میانهروهای ایران برنده انتخابات نبودند
وبگاه آمریکایی «دیلی کالر» در گزارشی نوشت: میانهروهای ایران برنده انتخابات نبودند. این وبگاه در آغاز گزارش عنوان داشت: در حالیکه انتخابات ایران به عنوان پیروزی میانه روها و شخص «باراک اوباما» رییس جمهور آمریکا و توافق هستهای وی ستوده میشود اما کارشناسان بر این باورند که این پیروزی آن طور نیست که به نظر میرسد زیرا مسئله اینجاست که بسیاری از میانه روها تنها نام میانه رو را یدک میکشند.
«مت مکاینس» کارشناس اندیشکده امریکن اینترپرایز در این باره معتقد است: «نامزدهایی در این انتخابات بودند که در واقع میانه رو نبودند و ایده پیروزی میانهروها بر اساس واقعیت اصلی که میانه روهای واقعی از حضور در انتخابات بازماندند، صحت ندارد.»
«سعید قاسمی نژاد» از کارشناسان (و متواریان فتنه 88) اندیشکده دفاع از دموکراسی نیز در این زمینه به دیلیکالر گفت: « اصولگرایان در مجلس خبرگان رهبری پیروزی قاطعانهای داشتند. مورد گیج کننده این ماجرا این است که در واقع اصلاح طلبها نامزد کافی برای پرکردن لیستهای خود نداشتند تا اصولگرایان را شکست دهند.»
از دیدگاه وی اصلاح طلبان تنها پیروزیهای محدودی را آن هم در حاشیههای تهران داشتند که قابل پیشبینی بود و نتایجی که نمیتواند منعکس کننده کل کشور باشد.
قاسمی نژاد در ادامه گفت: «اصولگرایان و اصلاحطلبها در مجلس با هم یکی شدهاند و البته بسیاری از نامزدهای تحت حمایت اصلاح طلبها نیز همه چیز هستند جز اصلاح طلب و آنها حتی با معیارهای جمهوری اسلامی نیز یک اصلاح طلب محسوب نمیشوند.»
به نوشته دیلی کالر، هر دو کارشناس متفقالقول اعلام کردند که انتخابات تغییر واقعی در روابط ایران و آمریکا پدید نخواهد آورد.
مک اینس همچنین گفت که «حسن روحانی» رییس جمهور و میانه روهای همراهش در آغاز میتوانند از دست بالاتری برخوردار باشند اما احتمالا قادر به اصلاحات واقعی کافی نخواهند بود و تغییر موثر واقعی در آینده و در زمانی ایجاد میشود که در مجلس خبرگان رهبری نیز یک میانه رو بتواند رهبری میانهرو تر انتخاب کند.
مک اینسبا توضیح این مورد که بعید است تغییراتی در بدنه سنتی اصولگرایان ایران در طبقه بالای قدرت رخ دهد، افزود:«کاخ سفید البته در حال شرط بندی در این مسئله و انتخاب یک میانه روی واقعی به عنوان رهبر ایران است.»
وی ادامه داد که انتظار تغییر در رابطه ایران و آمریکا و در کل سیاست خارجی ایران را ندارد.
و اما سعید قاسمی نژاد نیز در این زمینه گفت: «اصولگرایان به خاطر سلطه بر مجلس خبرگان احاطه قاطعانهای بر امور دارند.»
واشنگتن: نتایج انتخابات ایران هنوز نهایی نشده است
«جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا امروز در کنفرانس خبری روزانه وزارتخانه متبوعه خود، در خصوص انتخابات ایران سخن گفت.
کربی یک روز پس از نهایی شدن آرای انتخابات خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی گفت: «نتایج هنوز اولیه است و هیچ ارزیابی قطعی از نتایج انتخابات در تهران نداریم.»
منظور کربی از تکیه بر رأی «تهرانیها»، ادامه سناریوی رسانههای خارجی برای القای اختلاف میان آحاد ملت ایران بر اساس نتایج آرای انتخابات روز جمعه است.
دادگاه اروپا حکم مسدود کردن وجوه شرکت ملی نفت در ۴ سال گذشته را تأیید کرد
دادگاه عدالت اروپا روز سهشنبه با رد شکایت شرکت ملی نفت ایران حکم مسدود کردن وجوه این شرکت در ۴ سال گذشته را تأیید کرد. شورای اروپا، در سال ۲۰۱۲، وجوه تمامی موسسات تحت مالکیت دولت ایران در بخش نفت و گاز را به بهانه برنامه موشکی و هستهای را مسدود کرد. بر همین اساس، این شورا در ۱۶ اکتبر سال ۲۰۱۲، رأی به مسدود کردن اموال شرکت ملی نفت ایران داد.
شرکت ملی نفت ایران از دادگاه عمومی خواست رأی به ابطال این حکم دهد اما موفق نشد. این شرکت، سپس با درخواست تجدید نظر از دادگاه عدالت اروپا، خواستار ابطال حکم بدوی دادگاه عمومی شد.
دادگاه عدالت اروپا، امروز، سهشنبه درخواست تجدید نظر شرکت ملی نفت ایران را رد کرده و حکم مسدود ماندن وجوه این شرکت را تأیید کرد.
نتیجه این حکم اینکه، مسدود سازی وجوه شرکت ملی نفت تا تاریخ ۱۶ ژانویه سال ۲۰۱۶ معتبر بوده است. از این تاریخ، با رفع تحریمهای بینالمللی علیه ایران، وجوه مورد نظر آزاد شده است.
قطعنامه تحریم کره شمالی بندهایی هم درباره ایران دارد
قطعنامهای که شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است روز سهشنبه برای تحریم کره شمالی درباره آن رأیگیری کند بندهایی هم درباره ایران دارد.
به گزارش رویترز، این قطعنامه که به ابتکار آمریکا و چین تهیه شده، ضمن گسترش تحریمها علیه کره شمالی، خواستار انجام بازرسی از تمامی محمولههای رد و بدل شده با این کشور آسیایی است. این قطعنامه همچنین کشورهای را ملزم میکند اتباع فعال کره شمالی در سوریه، ایران و ویتنام در فهرست تحریم است.
رأیگیری درباره این قطعنامه از ساعت 20 به ساعت گرینویج (11:30 به وقت تهران) آغاز خواهد شد. چین قبلاً اعلام کرده تحریمهای جدید سازمان ملل علیه کره شمالی را، در صورت تصویب، قاطعانه اعمال خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز، بر اساس نسخهای از پیشنویس این قطعنامه که به رویتش رسیده، مینویسد کشورهای عضو سازمان ملل، موظف به انجام بازرسی از تمامی محمولههایی خواهند بود که از سرزمینهای آنها به سمت کره شمالی ارسال میشود. قبل از این، کشورها تنها در صورت در اختیار داشتن دلایل منطقی مجاز به انجام این کار بودند.
تمهیدات دیگر در این قطعنامه، ممنوع کردن تمامی قطعات هواپیما و سوخت راکت به کره شمالی و ملزم کردن کشورها به اخراج دیپلماتهای کرهای مرتکب فعالیتهای غیرقانونی را شامل میشود. 16 فرد و 12 سازمان کره شمالی هم در لیست سیاه قرار خواهند گرفت.
کره شمالی از سال 2006 به بهانه انجام آزمابشهای هستهای و پرتاب موشک هدف تحریمهایی سختگیرانه قرار گرفته است.
از جمله نفراتی که انتظار میرود هدف تحریمها قرار بگیرد، نمایندگان سازمان «همکاری تجارت توسعه معدن کره» در ایران و سوریه خواهند بود.
مهر:
ابراز نگرانی رژیم صهیونیستی از قدرت ایران در سوریه
سفیر رژیم صهیونیستی در مسکو ضمن ابراز نگرانی از حضور پر رنگ کشورمان در سوریه خواستار جلوگیری از دسترسی نیرو های نظامی ایران به لبنان شد.
«زووی هایفتز» روز دوشنبه در دیدار با «والنتینا ماتوینکو»، سخنگوی مجلس روسیه، ضمن تمجید از فعالیت های روسیه در پایان دادن به جنگ داخلی سوریه خواستار جلوگیری از دسترسی نیرو های نظامی ایران به لبنان شد و گفت که این کار امنیت رژیم اسرائیل را به خطر می اندازد.
وی گفت: ما تلاش های روسیه در جهت برقراری آتش بس در سوریه را ستایش می کنیم و متوجه فعالیت های روسیه در سوریه هستیم. اما معتقدیم ممانعت در برابر حضور ایران در سوریه به معنای عدم توانایی این کشور در رساندن تسلیحات از راه سوریه به لبنان است.
گفتنی است، «موشه یعلون»، وزیر دفاع رژیم صهیونیستی نیز روز دوشنبه نسبت به حضور پر رنگ ایران در سوریه و تقویت موقعیتش در سوریه ابراز نگرانی کرده بود.
موگرینی:اتحادیه اروپا درصدد تعمیق مناسبات با تهران است
«فدریکا موگرینی» در گفتگو با خبرگزاری آذربایجانی «ترند» با پراهمیت خواندن توافق هسته ای ایران از آن به عنوان نقطه آغازین روابط نام برد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به منظور شرکت در یک نشست گازی در باکو به سر می برد همچنین اظهار داشت: اتحادیه اروپا تعامل دوجانبه با تهران را از سرگرفته است.
موگرینی در ادامه این گفتگو افزود: اراده دوجانبه برای تداوم رایزنی های سیاسی و از سرگیری روابط اقتصادی نزدیک با تهران وجود دارد و اتحادیه اروپا علاقه مند به تعمیق همکاری ها با ایران در حوزه های تجارت، انرژی، محیط زیست و حاکمیت قانون است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین گفت: اطمینان دارم که چنین تعاملی نه تنها به نفع شهروندان ایرانی و اتحادیه اروپا است، بلکه تاثیر مثبت آن به سراسر منطقه گسترش خواهد کرد.
موگرینی قرار است بهار آینده به ایران سفر کند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
بازداشت یک آمریکایی به اتهام صادرات غیرقانونی به ایران
وزارت دادگستری آمریکا میگوید یک تبعه این کشور به اتهام صادرات پودر کوبالت نیکل به ایران، بازداشت شده و قرار است در دادگاه حاضر شود. دستگاه قضایی آمریکا از بازداشت مقام اجرایی ارشد یک شرکت بینالمللی متالورژی به اتهام صادرات غیرقانونی فلزات با کاربری دوگانه غیرنظامی-نظامی به ایران خبر داد.
«اردال کیویومکو» 44 ساله، شهروند آمریکا و ساکن نیویورک است. او قرار بود سهشنبه برای دفاع از خود در دادگاهی در نیویورک حاضر شود.
واشنگتن این فرد را که مدیر اجرایی شرکت «گلوبال متالورژی» است، به دو مورد صادرات پودر کوبالت نیکل به ایران متهم کرده است. به گفته آمریکا، این پودر که صادرات آن به ایران بدون دریافت مجوز وزارت خزانه داری آمریکا، «غیر قانونی» است، قابلیت استفاده از صنایع فضایی، موشکی و هستهای را دارد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم نوشته است که این فرد از مسیر ترکیه اقدام به صادرات این ماده فلزی به ایران کرده است.
در صورتی که کیویومکو گناهکار شناخته شود، ممکن است به 20 سال حبس محکوم شود. هنوز مشخص نیست که آیا او وکیلی برای اظهار نظر در این رابطه دارد یا نه. شرکت او نیز تماسهای خبرنگاران را بیپاسخ گذاشته است.
هنوز مقامات ایرانی به این خبر واکنشی نشان ندادهاند.
ایرنا:
یواس ای تودی : انتخابات ایران رای مردم در حمایت از توافق هسته ای بود
یک روزنامه آمریکایی در گزارشی، انتخابات ایران را یک همه پرسی در مورد توافق هسته ای با قدرت های جهانی خوانده و گفته است که نتایج این انتخابات به معنای طرفداری مردم ایران از غرب نیست.
روزنامه یواس ای تودی با اشاره به این که لیست های ارائه شده از سوی اصلاح طلبان برای پارلمان و مجلس خبرگان تنها شامل نامزدهای اصلاح طلب نمی شد بلکه نامزدهای از جناح های دیگر را نیز شامل می شد، نوشت : این وحدت انتخاباتی موجب تقویت حکومت ایران خواهد شد.
این روزنامه در ادامه گزارش خود به قلم ایلان برمن نایب رئیس شورای سیاست خارجه امریکا نوشت : گنجانده شدن برخی از نامزدهای محافظه کار در لیست اصلاح طلبان به طور اتفاقی صورت نگرفت بلکه ناشی از رد صلاحیت ها بود.
یو اس ای تودی سپس با استناد به سخنان حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و متحدان سیاسی اش استناد کرده و می نویسد: مردم ایران سخت حامی توافق هسته ای و مزایای مادی حاصل از این توافق هستند.
روزنامه امریکایی با اشاره به یک نظر سنجی جدید دانشگاه مریلند از افکار عمومی ایرانیان گفته است در واقع پس از گذشت هفت ماه از امضای توافق هسته ای ، مواضع ایران در قبال غرب تغییری نکرده است.
یواس ای تودی معتقد است که این توافقنامه تنها باعث تقویت حکومت ایران شده و مزایای اقتصادی گسترده ای نصیب جمهوری اسلامی کرده است تا بتواند بیش از غرب مانور دهد.
بنوشته این روزنامه ، با توجه به آنچه که گفته شده است این موضوع که چرا سیاستمداران ایران صرف نظر از این که به کدام دسته و گروه تعلق دارند خط مشی ملی گرایی را در انتخابات دنبال کرده اند توجیه پذیر می شود.
بزرگ ترین سند همکاری های گمرکی تاریخ ایران و روسیه نهایی شد
گمرکات ایران و روسیه برای ایجاد «کریدور سبز گمرکی» به توافق رسیدند. این توافق که بزرگ ترین سند همکاری های گمرکی تاریخ دو کشور به شمار می رود در سفر «ولادیمیرمالینین» معاون اول رئیس کل گمرک فدراسیون روسیه به تهران و در دیدار با مسعود کرباسیان رئیس کل گمرک ایران نهایی شد.
بنابراین گزارش محتوای کامل این سند به زودی منتشر خواهد شد، اما براساس توافق های انجام شده، یکی از مهم ترین محورها، توافق برای صادرات محصولات کشاورزی ایران به روسیه است.
براساس این توافق، گمرک روسیه ترخیص محصولات کشاورزی فاسدشدنی ایران را در اولویت کاری خود قرار خواهد داد. علاوه بر این محصولات کشاورزی ایران در کریدور سبز گمرکی روسیه قرار می گیرد و گمرک ایران متعهد شده اطلاعات و ارزش گمرکی این کالاها را به گمرک روسیه ارسال کند تا نسبت به ترخیص سریع محصولات کشاورزی ایران اقدام شود.
معاون اول رئیس کل گمرک فدراسیون روسیه در این زمینه گفت: با هیچ کشور دیگری غیر از ایران مسائل گمرکی را با این سرعت حل نکرده ایم.
براساس این یادداشت تفاهم، گمرکات ایران و روسیه درخصوص سایر کالاها نیز اقدام به مبادله داده ها پیش از ورود کالا خواهند کرد تا از ارزش گمرکی کالاهای اظهارشده اطمینان حاصل کنند.
همچنین گمرکات دو کشور توافق کردند ارزش گمرکی کالاهای صادراتی و وارداتی ایران به زبان روسی ترجمه و در سایت گمرک ایران قرار داده شود تا صادرکنندگان و واردکنندگان بدانند ارزش های گمرکی ایران چگونه است.
ایجاد پنجره واحد تجاری از دیگر مواردی است که دو طرف درباره آن به توافق رسیدند و مقرر شد این موضوع در موافقت نامه تجدیدنظر شده همکاری های گمرکی گنجانده شود.
از دیگر مواردی که براساس یادداشت تفاهم کریدور سبز گمرکی اجرایی خواهد شد، توسعه ترانزیت میان ایران و روسیه است. که در بخش جاده ای، دریایی و ریلی صورت خواهد گرفت و تسهیلات کریدور سبز گمرکی شامل بخش ترانزیت نیز می شود.
گمرکات دو کشور همچنین توافق کردند تا مسیر ریلی را از طریق کشور آذربایجان توسعه دهند و ترانزیت دریایی نیز با محوریت بنادر آستراخان، ماخاچ قلعه و بندر علیا از طرف کشور روسیه و بنادر آستارا، انزلی، امیرآباد و نوشهر توسعه یابد.
در این زمینه مسیر ترانزیت ریلی با توجه به استقبال تجار و بازرگانان دو طرف مورد تأکید قرار گرفت. بر پایه این گزارش، پیشنهاد روسیه مبنی بر ایجاد یک سازمان منطقه ای گمرکی با حضور کشورهای عضور اوراسیا و ایران مورد پذیرش طرف ایرانی قرار گرفت.
به گفته کرباسیان، رئیس کل گمرک ایران با اجرای یادداشت تفاهم کریدور سبز گمرکی، پیش بینی می شود سطح روابط تجاری دو کشور به 10 برابر افزایش یابد و 30 میلیارد دلار اجرای پروژه مشترک میان دو کشور نیز تعریف شده است.
این گزارش می افزاید: متن پیش نویس یادداشت تفاهم کریدور سبز گمرکی و تبادل ارزش گمرکی کالاها بین دو کشور در حضور مسعود کرباسیان رئیس کل گمرک ایران به امضای ولادیمیر مالینین معاون اول رئیس کل گمرک فدراسیون روسیه و بهزاد شیری معاون برنامه ریزی و امور بین الملل گمرک ایران رسید.
براساس این گزارش، جزئیات بیشتر درباره یادداشت تفاهم کریدور سبز گمرکی میان گمرکات ایران و روسیه بزودی منتشر خواهد شد.
به گزارش ایرنا، تحریم های اروپا علیه روسیه و همچنین مناقشات مسکو و آنکارا، فرصت صادرات کالاهای ایرانی به این کشور را افزایش داده است.
کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور آبان ماه امسال در روسیه توافق کردند ارزش روابط اقتصادی تهران و مسکو را از نزدیک به دو میلیارد دلار کنونی به 10 میلیارد دلار در آینده ای نزدیک افزایش دهند.
نظر شما