به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، در حاشیه نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری های استان کارگاه های آموزشی و نشست های تخصصی مرتبط با حوزه رسانه نیز برگزار می شود. شب گذشته (10 اسفند) نشست تخصصی بجران مخاطب در نشریات محلی با حضور تعدادی از فعالان رسانه ای، مدیران مسئول هفته نامه های استان، کارشناسان و صاحب نظران و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار شد.
با توجه به وضعیت نشریات محلی که برخی از آنها در طول چندماه حتی یک نوبت هم انتشار پیدا نمی کنند و تعدادی دیگر نیز به بولتن دستگاه های دولتی شبیه هستند تا یک رسانه مردمی، انتخاب موضوع این نشست عاقلانه و منطقی بود.
شبیردائمی، مدرس دانشگاه و کارشناس ارشد علوم ارتباطات در این نشست با بیان اینکه نشریات در استان ما ابتدا انتشار پیدا می کنند و بعد دنبال مخاطب می گردند، گفت: یکی از دلایل این مسئله شاید ساختار نامناسب رسانه های استان باشد که به صورت خانوادگی اداره می شوند که بسیار با آن درگیر هستیم و نکته بعدی نیز عدم توجه به رویدادهای محلی در اینگونه رسانه هاست.
وی با اشاره به نتایج یکی از مقالات علمی در حوزه رسانه های محلی، افزود: حدود 85 درصد مطالب در نشریات استانی کپی شده خبرگزاری ها و سایت روابط عمومی های ادارات بوده، بنابراین ضعف عمده در این بخش عدم تولید محتواست. به عنوان یک مخاطب اگر مسئله و موضوع خاص مرتبط با محل و منطقه زندگی مان را در یک رسانه نبینیم، به طور قطع آن را نخواهیم خواند.
اما رحمت الله رجایی، سردبیر هفته نامه سلیم نیز پا را فراتر گذاشته و معتقد است که مهمترین مسئله در این حوزه، پایین بودن سرانه مطالعه در جامعه است.
وی با بیان اینکه بسیاری از مردم، چیزی نمی خوانند چه برسد به مطبوعات محلی، گفت: مردم ما اهل مطالعه نیستند و فرهنگ ما هم یک فرهنگ شفاهی است، این مسئله خود را در تیراژ پایین چاپ کتاب ها در کشور به خوبی نشان می دهد. بسیاری از کتابخانه های جنبه قرائت خانه پیدا کرده و افراد برای مطالعه کتاب های درسی و کنکور به آنجا مراجعه می کنند.
رجایی با بیان اینکه شاهد مرگ تدریجی کتابفروشی ها در جامعه هستیم، افزود: کتابفروشی مکانی برای عرضه محصولات فرهنگی هستند اما به همان دلیلی که گفته شد، هر روز شاهد تعطیلی و مرگ تدریجی آنها هستیم.
وی با بیان اینکه نشریات ما به قیمت بالایی ندارند، گفت: در کشورما برای هر گونه تفکر و سلیقه ای جملات و نشریاتی وجود دارد اما مشکل اینست که کسی آنها را نمی خواند، از طرفی هم نشریات ما قیمت بالایی ندارند شاید گران ترین روزنامه های کشور یک هزار تومان قیمت داشته باشند اما مردم بازهم به سمت نشریات و مطالعه نمی روند.
محمد آریان نیا، مدیر مسئول هفته نامه کاغذ شیشه ای و سایت خبری کاسپین خبر قائل به یک رابطه مستقیم بین میزان توسعه یافتگی استان و تعداد افرادیست که نشریات محلی را می خوانند.
وی با بیان اینکه گلستان در بسیاری از شاخص های توسعه جزو رتبه های آخر در کشور است، گفت: نیمی از جمعیت استان روستایی هستند که به ویژه در منطقه شرق استان معضلات و مشکلات بسیار زیادی دارند، روستاییانی که حتی از آب و گاز هم محروم هستند، نمی توان انتظار داشت این افراد نشریات محلی بخوانند. در حوزه شهری هم، بسیاری از شهرهای ما هم هنوز شهر- روستاست و همان معضلات و مشکلات روستاها را دارد بنابراین جامعه مخاطب ما برای خواندن مطبوعات محدود به یکسری شهرهایی مانند گرگان، گنبدکاووس، علی آبادکتول و ... می شود.
آریان نیا افزود: از سوی دیگر رقیب قدرتمندی مانند شبکه های اجتماعی تلفن همراه ظهور و بروز پیدا کرده که عملاً رقابت مطبوعات و نشریات استانی با آنها نابرابر و بسیار سخت است. ذائقه مردم هم در این سالها به سمت فضای مجازی و شبکه های اجتماعی هدایت شده، بنابراین تنها تعداد اندکی مخاطب نشریات محلی باقی مانده اند.
حجت الاسلام علی اصغر فضیلت، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز با بیان اینکه بحران مخاطب در رسانه ها مانند هر پدیده اجتماعی معلول علت های عدیده است، گفت: بخشی از این مسئله به خود نشریات برمی گردد که از مطالبی استفاده می کنند که مورد پسند مخاطب نیست که این مسئله با بحث آموزش فعالان رسانه ای در ارتباط است.
وی وجه دیگری از این معضل را متوجه تغییرات و سیاست های دولت ها دانست و افزود: گاهی اوقات دولت ها در یک مقطع زمانی خاصی که ممکن است طولانی و یا زودگذر باشد، سیاست هایی را اعمال می کنند که برای نشریات یک تهدید تلقی می شود و ما شاهد این مقطع بودیم که جبران آن نیازمند یک دوره طولانی است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان با بیان اینکه مطبوعات یکی از ارکان مهم توسعه و تعالی جامعه است، خاطرنشان کرد: این باور باید در جامعه نهادینه شود در این صورت تعامل مخاطب با مطبوعات تغییر خواهد کرد، در این زمان مخاطب حداقل باید بپذیرد که مطبوعات در گردش اطلاعات نقش موثر دارند.
نظر شما