خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: فرودگاه بینالمللی امام خمینی در ۳۰ کیلومتری جنوب تهران میان بزرگراه تهران-قم و بزرگراه تهران-ساوه و در یک سایت ۱۴ هزار هکتاری قرار گرفتهاست. این فرودگاه بعنوان جایگزین فرودگاه بینالمللی مهر آباد طراحی گردید که اکنون در داخل بافت شهر تهران قرار گرفته است. فرودگاه امام توسط شرکت فرودگاههای کشور اداره میشود و مرکز فعالیت شرکتهای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران، ماهان، آسمان، قشم، کاسپین، تابان و زاگرس است. تا اوت ۲۰۱۴ فرودگاه امام خمینی میزبان بیش از ۴۰ ایرلاین بوده که با بیش از ۷۰۰ پرواز هفتگی تهران را به شهرهائی در بیش از ۳۰ کشور جهان متصل میکنند.
بنابراین گزارش، فاز یک فرودگاه امام خمینی دارای یک ترمینال مسافر بری فعال با ظرفیت جابجایی ۶/۵ میلیون مسافر و ۱۲۰ هزار تن بار در سال بوده و فاز ۲ فردگاه نیز در حال ساخت میباشد. در شهریور ۹۳ پل ارتباطی فاز ۱ و ۲ با تغییر کاربری به عنوان ترمینال موقت حجاج مورد بهرهبرداری قرار گرفت. فرودگاه امام با جابجایی نزدیک به ۵ میلیون مسافر در سال ۱۳۹۲ یازدهمین فرودگاه خاور میانه از نظر جابجایی مسافر است این آمار در ۱۱ ماهه سال ۹۳ به ۵٬۸۴۴٬۰۹۰ مسافر رسید. فرودگاه امام همچنین با جابجایی نزدیک به ۹۹ هزار تن بار در سال یکی از فرودگاههای مهم منطقه در زمینه حمل بار نیز است.
بنابراین گزارش، روند توسعه و بهسازی این شهر فرودگاهی ادامه دارد و ایرنا به نقل از محمود نویدی، مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در این زمینه نوشته است: "همه متقاضیان سرمایه گذاری در این شهر فرودگاهی می توانند به طور مستقیم به سامانه جامع شهر فرودگاهی مراجعه و براساس اولویت تعیین شده در بخش های مختلف اقتصادی در این منطقه آزاد کسب و کار کنند. هم اکنون در فاز نخست 40 هزار مترمربع انبار مسقف در این منطقه آزاد آماده شده است و سرمایه گذاران می توانند در زمین های مختلف صنعت هوایی، صادراتی، ترانزیت، انبارداری، پستی، تولید اقلام سرمایه ای، تجهیزات پزشکی، بورس و سایر فعالیت های اداری در این منطقه فعالیت کنند. این منطقه آزاد در دو محدوده 1500 و دو هزار و 500 هکتاری برای استفاده سرمایه گذاران آماده شده است؛ از همه سرمایه گذاران داخلی و خارجی دعوت می کنیم با توجه به اولویت ها در این منطقه سرمایه گذاری کنند.
این گزارش می افزاید: ایرنا به نقل از عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی نیز درباره این شهر فرودگاهی نوشته است: "ما به دنبال منافعی برد-برد در منطقه هستم و از همه فعالات تجاری و اقتصادی دعوت می کنیم در این مطقه آزاد سرمایه گذاری کنند. با توجه به وجود حمل ونقل چند وجهی و ترکیبی، بدون شک این منطقه آزاد به عنوان مرکز مبادلات بین المللی و قطب منطقه ای تبدیل خواهد شد. اولویت ما در این منطقه آزاد، «ارائه خدمات بیمه ای، مالی و نمایشگاهی» خواهد بود؛ بدون شک این منطقه به دروازه ورود کالا به ایران تبدیل نخواهد شد بلکه آن را بعنوان یک مرکز تجاری برای صادرات تبدیل می کنیم. من از همه بانک ها، بیمه ها، شرکت های حمل ونقل در جهان، شرکت های نمایشگاهی و هتلداری دعوت می کنم در این منطقه سرمایه گذاری کنند زیرا وسعت آن شامل همه بازارهای منطقه ای در خاورمیانه، آسیای میانه و شمال آفریقا خواهد بود. راه اندازی این منطقه آزاد، آغاز یک تحول بسیار بزرگ در اقتصاد ایران است تا کشورمان همچنان بتواند به نقش تعادل خود در منطقه از نظر امنیتی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به خوبی عمل کند."
یادآور می شود: در طرح توسعه فرودگاه بینالمللی امام پهنه ۱۴ هزار هکتاری فرودگاه به دو بخش هوایی و غیر هوایی تقسیم شده است. بخش هوایی شامل ۴۰۰۰ هکتار از اراضی فرودگاه است که به چهار فاز تقسیم شده، فاز اول این پروژه شامل ترمینال مسافری شماره یک و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن با ظرفیت جابجایی حدود ۶/۵ میلیون مسافر در سال است که در حال حاضر سالانه به ۵ میلیون مسافر سرویس میدهد. فاز دوم شامل ترمینال مسافری شماره دو و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن با ظرفیت جابجایی حدود ۲۰ میلیون مسافر در سال در حال حاضر در حال ساخت میباشد، هزینه احداث و تکمیل فاز دوم طرح توسعه فرودگاه حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. فاز سوم شامل ترمینال مسافری شماره سه و تأسیسات و ساختمانهای جانبی آن خواهد بود که از لحاظ معماری و ظرفیت دقیقاً مشابه ترمینال مسافری شماره دو است. در فاز چهارم طرح توسعه این فرودگاه که فاز نهایی بخش هوایی است برای افزایش ظرفیت فرودگاه تا ۹۰ میلیون مسافر در سال برنامهریزی شده است. بخش غیرهوایی طرح توسعه فرودگاه (شهر فرودگاهی) حدود ۱۰ هزار هکتار از اراضی فرودگاه را به خود اختصاص میدهد که شامل ۱۵۰۰ هکتار منطقه آزاد تجاری، ۲۵۰۰ هکتار منطقه ویژه اقتصادی و حدود ۶۰۰۰ هکتار با کاربریهای متفاوت است.
نظر شما