به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، همزمان با برگزاری دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری؛ رسانه های خارجی در گزارش های مکرر به بازتاب این حماسه ملی پرداخته اند. در گزارش زیر بخشی از اخبار رسانه های خارجی که از سوی واحد مرکزی خبر، مهر، فارس منتشر شده است را می خوانیم:
المیادین:
خبرنگار شبکه المیادین از اصفهان گزارش داد: حضور مردم در پای صندوق های رای در انتخابات ایران به حدی است که از همان آغاز رای گیری ، صف در پای صندوق های رای تشکیل شده است.
رویترز:
خبرگزاری رویترز از تهران گزارش داد: آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم ایران امروز جمعه طی سخنانی هنگام انداختن آرای خود به صندوق ، حضور گسترده رای دهندگان ایرانی را در دو انتخابات مهم در کشور خواستار شد و اعلام کرد حضور قدتمندانه مردم درانتخابات دشمنان ایران را مایوس خواهد کرد. انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری راس ساعت هشت صبح امروز به وقت محلی در سراسر کشور آغاز شد.
خبرگزاری رویترز یادداشت روز خود را به انتخابات ایران اختصاص داده است و می نویسد: در انتخابات پارلمانی ایران طرفداران رئیس جمهور درصدد پیروزی در مقابل رقیبان خود هستند. رویترز برای طرفدران رئیس جمهور ایران از عنوان میانه رو استفاده کرده که با شرکت در انتخابات خبرگان سعی در میانجی گری بین اصلاح طلبان و اصولگرایان را دارد. روحانی بار دیگر تلاش می کند به مجلس خبرگان راه پیدا کند در حالیکه که هم حزبی هایش برای ورود به مجلس تلاش می کنند. این خبرگزاری می نویسد هم اکنون مجلس در اختیار اصولگرایان است و اعتدالگرایان سعی می کنند این موازنه را بر هم بزنند. روحانی در انتخابات روز جمعه سعی می کند به نوعی رابط و پلی بین دو حزب راست و چپ باشد که به نوعی در دو سوی طیف سیاسی ایران به سر می برند.
الجزیره:
الجزیره در گزارش خود می نویسد: انتخابات امروز آزمونی برای «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران، است. چون بعد از حصول توافق هسته ای و برداشته شدن تحریم ها این انتخابات می تواند به عنوان واکنش مردم به سیاست های اعتدال گرایان ایران محسوب شود. در حدود ۵۰ میلیون نفر واجد شرایط رای دادن در ایران هستند. پیش بینی می شود که میزان مشارکت مردم در انتخابات امروز در مقایسه با انتخابات پارلمانی چهار سال قبل بیشتر اما در مقایسه با انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۳ که منجر به پیروزی حسن ورحانی شد کمتر باشد. الجزیره، اقتصاد و امور خارجه را مهمترین موراد مطرح در انتخابات این دوره برشمرد.
المنار:
شبکه لبنانی «المنار» گزارشی را در خصوص انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری منتشر کرد. بر اساس این گزارش، این پایگاه لبنانی نوشت: از ساعت ۸ صبح امروز، مراکز اخذ رأی درب های خود را به روی رأی دهندگان ایرانی گشودند. آیت الله خامنه ای اولین کسی بودند که صبح امروز در انتخابات شرکت کردند و پس از آن نیز مردم را به حضور حماسی و گسترده در این انتخابات فراخواندند. قرار است انتخابات امروز در ایران تا ساعت ۱۸ ادامه داشته باشد؛ در این انتخابات بیش از ۴۵۰۰ نامزد با یکدیگر رقابت می کنند. حدود ۵۵ میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری هستند. ۴۷۰ خبرنگار عربی و خارجی از ۲۹ کشور انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در ایران را پوشش خواهند داد. این شبکه لبنانی همچنین بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی پس از انداختن رأی خود در صندوق را پوشش داده و به نقل از ایشان نوشت: حضور گسترده در این انتخابات ناامیدی را برای دشمن رقم خواهد زد.
النشره:
پس از آغاز انتخابات امروز پایگاه لبنانی النشره به پوشش این انتخابات پرداخت. بر اساس این گزارش، این پایگاه در گزارش خود نوشت: آیت الله خامنه ای به عنوان رهبر ایران اولین رأی انتخابات را در صنوق های رأی انداخت. النشره همچنین اعلام کرد: آیت الله خامنه ای پس از انداختن رأی خود در صندوق مردم ایران را به مشارکت گسترده در انتخابات دعوت کرد. این پایگاه لبنانی به نقل از رهبر معظم انقلاب اسلامی نوشت: مشارکت مردمی گسترده در این انتخابات دشمنان ایران اسلامی را ناامید خواهد کرد.
این پایگاه لبنانی به نقل از «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران نوشت: انتخابات امروز، بررگ زرینی در تاریخ سیاسی انقلاب اسلامی خواهد بود. النشره همچنین به نقل از ظریف ادامه داد: هرچقدر که مشارکت مردمی در انتخابات گسترده تر باشد، دشمن بیشتر می فهمد که باید با زبان احترام با ملت ایران سخن بگوید. این پایگاه لبنانی به نقل از «هاشمی رفسنجانی» رئیس مجلس تشخیص مصلحت نظام نیز نوشت: حضور گسترده مردم در انتخابات نشان دهنده آگاهی بیش از پیش آنان است.
آر آی وای نیوز پاکستان:
«آر آی وای نیوز» پاکستان، امروز جمعه انتخابات جمهوری اسلامی ایران با حضور بیش از شش هزار داوطلب برگزار می شود، انتخاباتی که پس از لغو تحریم ها و برقراری برنامه هسته ای ایران با قدرت های بزرگ جهانی، صحنه رقابت اصولگرایان و اصلاح طلبان شده است. این رسانه همچنین ضمن اشاره به ۵۸۶ نامزد زن برای حضور در مجلس شورای اسلامی بیان کرد که از ۸۷ کرسی که برای مجلس خبرگان این کشور در نظر گرفته شده است هیچ کرسی به خانم ها اختصاص داده نشده است. این رسانه در ادامه به امیدواری مردم برای بهبود شرایط اقتصادی نیز اشاره کرده است.
فرانس پرس:
این نخستین انتخابات پس از توافق هسته ای ایران با کشورهای ۱+۵ است. به نوشته این رسانه غربی نزدیک به ۵۵ میلیون واجد شرایط رای دادن برای انتخاب ۲۹۰ نماینده مجلس شورای اسلامی و ۸۸ نماینده مجلس خبرگان امروز جمعه در سراسر ایران پای صندوق های رای حاضر می شوند. این خبرگزاری همچنین به سخنان رهبر معظم انقلاب که در ساعات اولیه رای خود را به صندوق انداخت اشاره کرد و نوشت: آیت الله «علی خامنه ای» رهبر عالی ایران از مردم خواست با بهترین انتخاب، آینده خوبی را برای کشور رقم بزنند.
تایمز اسرائیل:
پایگاه خبری «تایمز اسرائیل» در مطلبی تحت عنوان «رایگیری در اولین انتخابات بعد از توافق هستهای ایران آغاز شد»، نوشت، این رایگیری رفراندومی برای حسن روحانی رئیسجمهور ایران بعد از توافق هستهای تاریخی است. این رسانه صهیونیستی نوشته، اصلاحطلبان به دنبال «تغییرات دموکراتیک» بیشتر هستند و حامیان میانهرو روحانی اصولگرایان را به چالش میطلبند آنهم اصولگرایانی که مخالف توافق هستهای و رابطه با غرب هستند. «تایمز اسرائیل» همچنین نوشت، روحانی این رایگیری را برای جلوگیری از تسلط محافظهکاران در مجلس و سرعت بخشیدن به اصلاحات داخلی حیاتی تلقی کرده است.
جروزالمپست:
روزنامه «جروزالمپست» نیز در گزارشی تحت عنوان «اولین رایگیری بعد از رفع تحریمها میتواند آینده جمهوری اسلامی را شکل دهد» نوشت: این دور از انتخابات که اولین انتخابات بعد از توافق هستهای ایران با قدرتهای جهان است، میتواند تعیین کند آیا جمهوری اسلامی بعد از سالها تحریم، به خروج از انزوا ادامه میدهد یا نه. در این گزارش آمده، حامیان حسن روحانی شدیدا محافظهکارانی را که مخالف تنشزدایی با غرب هستند را به چالش کشیدهاند. این روزنامه صهیونیستی سپس نوشت، پیشبینی نتیجه این انتخابات دشوار است زیرا محافظهکاران معمولا در مناطق روستایی بهتر عمل میکنند و جوانان شهری نیز بیشتر به کاندیداهای اصلاحطلب اقبال دارند.
بلومبرگ:
پایگاه خبری آمریکایی «بلومبرگ» نیز در گزارشی نوشت، حسن روحانی به دنبال افزایش حمایت از پارلمان از خود است. در صورتی که مجلسی همسو با روحانی شکل نگیرد، ممکن است که انتخاب وی در انتخابات بعدی ریاست جمهوری در معرض تهدید قرار گیرد.
نیویورک تایمز:
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» هم با انعکاس خبر برگزاری انتخابات در ایران نوشت، روحانی امیدوار است با استفاده از اعتباری که با برجام به دست آورده، حمایتها از او در مجلس بیشتر شود تا او بتواند وعده آزادیهای اجتماعیاش را پیش ببرد.
آی تی وی انگلیس:
شبکه «آیتیوی» انگلیس که خبرنگار خود را به تهران اعزام کرده و برای انتخابات صفحه ویژهای باز کرده، نیز نوشته است: انتخابات امروز تا حد زیادی یک رفراندوم برای حسن روحانی رئیسجمهور ایران است.
گاردین:
روزنامه «گاردین» نیز در مطلبی آورده، هیچ نشانهای دال بر تحریم سازماندهیشده انتخابات وجود ندارد.
سی ان ان:
شبکه خبری «سیانان» هم نوشته، «انتخابات حساس امروز مشخص میکند که حسن روحانی میتواند اصلاحات مد نظر خود را پیش ببرد یا این مسیر مسدود میشود. تبلیغات انتخاباتی در تهران بسیار فشرده بوده و طرفداران هر دو طیف به خیابانها آمده بودند».
اسکای نیوز:
شبکه خبری «اسکای نیوز» نیز در گزارشی تحت عنوان «انتخابات ایران دوران بعد از تحریمها را ترسیم خواهد کرد» نوشت، «یک مجلسی که حامی رئیسجمهور باشد، به روحانی امکان میدهد به اصلاحات اقتصادی خود در داخل و تعامل دیپلماتیک در خارج ادامه دهد و محدودیتهای اجتماعی را کاهش دهد».
بی بی سی:
بیبیسی نیز با اشاره به برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری نوشت، اصلاحطلبان امیدوارند تا نفوذ خود را در هر دو نهادی که تحت کنترل محافظهکاران است، افزایش دهند. این رسانه انگلیسی همچنین نوشت، نتیجه این دور از انتخابات شانس حسن روحانی برای انتخاب مجدد در سال 2017 را تحت تاثیر قرار میدهد.
یادآور می شود: شبکه های رویترز لایو، ای پی تی ان، الجزیره مباشر، العالم و پرس تی وی حضور مقام معظم رهبری در پای صندوق رای و بیانات ایشان را به طور زنده پخش کردند.
نظر شما