بداخلاقی های انتخاباتی/استفتاء حکم شرعی خرید و فروش رأی

خبرگزاری شبستان: تصاحب کرسی مجلس شورای اسلامی با روش‌های خلافی چون خرید آراء موجب تضییع حقوق سیاسی و خیانت به مسلمانان می شود و در شریعت اسلامی این رفتار ناپسند به عنوان یکی از منکرات، مورد نکوهش قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، رقابت کاندیداهای دهمین دوره مجلس شورای اسلامی با آغاز تبلیغات انتخاباتی از پنج شنبه(۲۹ بهمن) آغاز شد تا در این مدت داوطلبان بتوانند اهداف و برنامه‌های خود را برای مردم بازگو کرده و بیشترین آراء مردم را برای نشستن بر کرسی مجلس کسب کنند.

 

در استان گیلان بیش از ۱۹۰ نفر جهت کسب ۱۳ کرسی مجلس در ۱۱ حوزه انتخابیه با یکدیگر به رقابت می‌پردازند که در این بین گاهی اوقات ممکن است اخلاق انتخاباتی رعایت نشده و طرفداران فرد یا گروهی جهت کسب آراء بیشتر به تخریب سایر کاندیداها، وعده‌های کذایی و خریدن رأی مردم پرداخته و مشکلاتی را ایجاد کنند.

 

اما آنچه که در سال‌های اخیر درحال رواج است خرید و فروش آراء مردم است. برخی از کاندیداهای مجلس شورای اسلامی یا اطرافیان آنها جهت پیروزی در میدان رقابت با روشهای مختلفی از قبیل پرداخت وجه نقد، توزیع گوشی تلفن همراه و سیم کارت، توزیع غذای گرم و لباس‌های ویژه، وعده امتیازات دولتی و غیر آن، اقدام به خرید آراء می‌کنند. این متخلفان از ضعف فرهنگی و فقر مالی برخی افراد سوء استفاده کرده و مرتکب رفتارهای ضداخلاقی و ضد دینی می‌شوند.

 

رهبر معظم انقلاب در بیاناتشان در جمع زائرین و مجاوران حرم رضوی فرمودند: « انتخابات سرمايه‏ گذارى عظيم ملت ايران است؛ مثل اين‌كه شما سرمايه ‏سنگين و عظيمى را در بانك می‌ گذاريد، بانك با آن كار می‌كند و شما از سودش استفاده می‌كنيد؛ انتخابات يك چنين چيزى است. ملت ايران سرمايه ‏گذارى عظيمى را می‌كند، سپرده ‏گذارى بزرگى را انجام می‌دهد و سود آن را می‌برد.

آراء يكايك شما مردم سهمى است از همان سرمايه ‏گذارى و سپرده‏ گذارى. هر رأيى كه شما در صندوق مى‌اندازيد، مثل اين است كه يك بخشى از پول آن سپرده را داريد تأمين می‌كنيد. يك رأى هم اهميت دارد.

هرچه انتخابات پرشورتر باشد، عظمت ملت ايران بيشتر در چشم مخالفان و دشمنانش ديده خواهد شد؛ براى ملت ايران حرمت بيشترى خواهند گذاشت؛ دوستان شما هم در دنيا خوشحال می‌شوند. عظمت ملت ايران را حضور مردم در انتخابات نشان می‌دهد.»(۱۳۸۸/۱/۱)

 

در متن قانون تبلیغات انتخابات مجلس نیز بر این امر، خرید آراء، به عنوان یک تخلف و جرم تاکید شده است که ارتکاب امور ذیل جرم محسوب می‌شود: خرید و فروش رأی، رأی گرفتن با شناسنامه کسی که حضور ندارد، تهدید یا تطمیع در امر انتخابات، رأی دادن با شناسنامه جعلی، رأی دادن با شناسنامه دیگری، رأی دادن بیش از یکبار، توصیه به نوشتن اسم کاندیدای معین در ورقه رأی توسط افراد متفرقه در محل اخذ رأی.

 

بدون شک تصاحب کرسی مجلس شورای اسلامی با این روش‌ها موجب تضییع حقوق سیاسی دیگران و خیانت به مسلمین و سرنوشت آنان است و در شریعت اسلامی این رفتار ناپسند به عنوان یکی از منکرات، مورد نکوهش قرار گرفته است.

 

***استفتاء حکم شرعی خرید و فروش رأی

سوال: ۱- خرید آرای افراد در ازای پرداخت مواردی چون وجه نقد، غذا، اجناس، وعده امتیازات و .. چه حکمی دارد؟۲-  آیا مورد فوق الذکر مصداق رشوه و ارتشاء است؟ ۳- حکم پولی که از کاندیداها و یا طرفداران آن‌ها برای دادن رأی به آن‌ها، دریافت می‌شود، چیست؟ ۴- اگر پولی که از کاندیداها و یا طرفدارانشان برای رأی دادن به وی دریافت کند، ولی به آن فرد رأی ندهد حکم مصرف این پول چیست؟ ۵- برخی از نامزدهای انتخاباتی و طرفدارانشان با این توجیه که اگر ما اقدام به خرید رأی نکنیم افراد بی‌صلاحیت و ناشایسته به مجلس راه خواهند یافت، اقدام به خرید رأی می‌کنند؟ آیا خرید رأی در این صورت جایز است؟

 

پاسخ آیت الله العظمی حسین نوری همدانی،

هرگونه تخلف از قوانین جایز نیست

 

پاسخ آیت الله العظمی حسین مظاهری،

آنچه نوشته اید جایز نیست.

 

پاسخ آیت الله خامنه ایی،

جایز نیست.

 

پاسخ آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی،

استفاده از امتیازات مختلف برای خریدن آراء در انتخابات اسلامی مطلقا جایز نیست و کسانی که از این راه کسب رأی کنند مشروعیت آنها زیر سوال است و رأی دهندگانی که با این امور به افرادی رأی می‌دهند که صلاحیت ندارند نیز از نظر شرعی مرتکب خلاف شرع شده اند. اصولا توسل به این امور دلیل بر عدم صلاحیت است.

 

پاسخ آیت الله العظمی سیدمحمدعلی علوی گرگانی،

۱) اینگونه کارها خلاف اخلاق انتخاباتی است و باید اجتناب گردد. ۲) از مصادیق رشوه نیست مگر حق فردی از بین رود لکن در هرحال زشت و مذموم است. ۳) دریافت این پول‌ها در انتخاب افراد موثر و شایسته برای اداره کارهای مهم مملکت نوعی عمل مذموم است و شایسته نیست و اگر موجب از بین رفتن حق و یا احیای منکری در جامعه شود بعید نیست که حرام هم باشد.۴) مالک آن پول نمی‌شود.۵) خرید رأی با این دلایل موجه نمی‌شود و باید برای عموم مردم از طرق مختلف ایجاد آگاهی نمود و مردم را به فرد لایق برای رادی دادن رهنمون کرد.

 

 

کد خبر 526201

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha