به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، نوش آفرین انصاری، عضو هیات مدیره شورای کتاب کودک، امروز(5 اسفند) در همایش ملی کتابخانه های عمومی؛ عوامل و موانع جذب و توسعه مخاطب، گفت: خوشبختانه شاهد تغییر در وضعیت نهاد کتابخانه های عمومی کشور هستم به طوری که اکنون تعداد بسیاری از اساتید حاضر در هیأت امنای نهاد حضور دارند.
وی با بیان اینکه این تحول بزرگی در نهاد کتابخانه های عمومی کشور است، افزود: اما هنوز اکثر مدیران کتابخانه های عمومی غیر کتابدار هستند و این یکی از خطرناک ترین مسائل این حوزه است که باید به آن پرداخته شود.
انصاری، تصریح کرد: در حوزه کتابداری نباید غیر کتابدار متولی امر کتابداری باشد چرا که با صرف دستور دادن نمی توان نهاد عمومی را اداره کرد.
وی با تاکید بر اینکه کتابداران و دانشگاه در عوامل مؤثر جذب و توسعه دو ضلع یک مثلت هستند، ادامه داد: ضلع سوم این مثلث مردم هستند که باید نیازهایشان را مطرح کنند تا برآورده شود.
دبیر شورای کتاب کودک، خاطر نشان کرد: باید توجه کنیم که کتابخانه های عمومی جایگاه پژوهش نیستند و هدف اصلی کتابخانه های عمومی ایجاد علاقه و انگیزه به مطالعه است و بحث ایجاد لذت، بحثی محوری است.
وی با تاکید بر ضرورت تلاش برای جذب بیشتر مخاطب در کتابخانه ها، اذعان داشت: از عوامل جذب مخاطب درکتابخانه های عمومی می توان به ساختمان، امکانات رفاهی، چیدمان، ساعت کاری، ارزش اجتماعی یا حضور مسئولان در کتابخانه عمومی، فراگیر بودن، تنوع خدمات، آزدی عمل، ارزیابی، تشویق و مدیریت اشاره کرد.
انصاری، اظهار کرد: تمرکز و تمرکز گرایی به ضرر کتابخانه های ایران است و کتابداران را محدود کرده که باید در این راستا فکری شود.
وی با اشاره به ضرورت آموزش، عمل و هدایت در راستای ایجاد تحول، ابراز کرد: آموزش رسمی تا حدودی نیاز کتابداران را برآورده می کند اما باید بدانیم دانشگاه ها، کتابداران کتابخانه عمومی نمی سازند، فقط کتابدار با مجموعه اطلاعات پایه تربیت می کند.
عضو هیات مدیره شورای کتاب کودک، تاکید کرد: بر این اساس بدنه ای از کتابداران وجود دارند که باید برای کتابخانه عمومی تعلیم مجدد ببینند.
وی در بخش دیگر سخنان خود به تعطیلی انجمن کتابداری اشاره کرد و افزود: در حالی که فعالیت انجمن در کنار آموزش رسمی کمک کننده است، اما تعطیلی ۲۲ ساله آن یک فاجعه انکار ناپذیر در کالبد کتابدارای ایران محسوب می شود.
انصاری، با بیان اینکه کتابداران کتابخانه های عمومی مشعل داران جریان راه ایران هستند، یاد آور شد: در کتابخانه عمومی نیاز به سازو کار جدی داریم و در دوره های کوتاه مدت و کارگاهی باید کتابداری مانند کتابدار خانواده تربیت کنیم.
این نویسنده و پژوهشگر علوم کتابداری و اطلاع رسانی ایران، همچنین بر تقویت بخش زن در کتابخانه های عمومی تاکید کرد و افزود: برنامه ریزی برای حضور بانوان در کتابخانه های عمومی باید به صورت جدی تر دنبال شود.
وی اضافه کرد: طرح هایی مانند کانون توسعه عمومی برای کودکان و نوجوانان و با من بخوان از جمله فعالیت هایی است که انجام شده و گسترش آنها می تواند در آنچه دنبال می کنیم موثر باشد.
انصاری، با اشاره به موضوع همایش که عوامل و موانع جذب و توسعه مخاطب در کتابخانه های عمومی است، خاطر نشان کرد: این موضوع با شهامت انتخاب شده و ای کاش با همین شهامت نیز دستاوردهای آن را اجرایی کرد.
نظر شما