خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشورمان با تاجکستان دارای روابط قدیمی است که در بخش های مختلف اقتصادی و تجاری تقسیم بندی می شود. با افزایش استقبال کشورها به بازار ایران برای سرمایه گذاری؛ کشور تاجکستان نیز تلاش خود را برای سرمایه گذاری بیشتر در طرح ها و پروژهای ایران آغاز کرده است. از جمله تعاملاتی که در این راستا در حال انجام است همکاری های بانکی با کشورمان است.
بنابراین گزارش، ایرنا به نقل از رسانه های محلی از زبان عبدالغفار قربانف، سخنگوی بانک ملی تاجیکستان نوشته است: "با لغو تحریم ها و باز شدن دست ایران برای سرمایه گذاری، بانک های این کشور هم آمادگی خود را برای تشکیل شعبه و نمایندگی در نقاط مختلف تاجیکستان اعلام کرده اند. در ملاقات حجت الله فغانی، سفیر ایران و جمشید نورمحمد زاده، رئیس بانک ملی تاجیکستان، طرف ایرانی، آمادگی سرمایه گذاری بانک های کشورش درتاجیکستان را اعلام کرد و طرف تاجیک نیز ضمن استقبال از این پیشنهاد، همکاری ها در سیستم بانکی را به نفع هر دو کشور عنوان کرد. هم اکنون در تاجیکستان دو بانک ایرانی تجارت و کفالت بانک (زیرنظر بانک سرمایه) فعالیت دارند اما به دلیل تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران نمی توانستند با بانک های تاجیکستان همکاری بانکی داشته باشند. در پی لغو تحریم ها در اواخر سال گذشته میلادی، حساب های بین المللی بانک های ایران باز شده و سیستم بانکی تاجیکستان هم برای عملیات بانکی وهمچنین جلب سرمایه ایرانی به منظور احداث کارخانه های مشترک فراهم شده است. اکنون بانک های ایرانی مستقردرتاجیکستان می توانند با توجه به میزان امکانات ومنابع مالی خود درشهر و نواحی مختلف کشور ما شعبه تاسیس کنند و بانک ملی تاجیکستان هم از فعالیت بانک های ایرانی استقبال می کند.
این گزارش می افزاید: رسانه های محلی تاجکستان گزارش داده اند که: "کارشناسان مسائل اقتصادی معتقدند که افتتاح شعبه های بانکی درتاجیکستان و وارد شدن ارزهای خارجی دراین کشور به بهبود اوضاع مالی و تقویت واحد پول تاجیکستان کمک خواهد کرد. هم اکنون درتاجیکستان در کنار بانک های «تجارت» و « کفالت» یک بانک خصوصی با نام «Kont Investment Bank» (بانک سرمایه گذاری کنت) فعالیت دارد که به بابک زنجانی میلیاردر زندانی ایرانی نسبت داده می شود. این بانک درسال 2007 میلادی در دوشنبه تاسیس شده است.بانک ملی تاجیکستان این موضوع را رد کرده است و می گوید در حال حاضر صاحب این بانک یک شهروند ترکیه ای است نه بابک زنجانی. ایران پس از روسیه دومین شریک راهبردی تاجیکستان محسوب می شود. این کشور در اقتصاد تاجیکستان سرمایه گذاری زیادی کرده است.ازجمله باسرمایه 180 میلیون دلار نیروگاه برقابی «سنگتود - 2» را احداث و مورد بهره برداری قرار داده است. هم اکنون ایران اعلام کرده است که طرح احداث نیروگاه برقابی عینی را نیز بر فراز رودخانه زرافشان با توان 150 مگاوات در حال بررسی دارد. همچنین با سرمایه این کشور تونل استقلال که مناطق شمال تاجیکستان با شهر دوشنبه را برقرار می کند احداث کرده است."
یادآور می شود: امروز در جمهوری تاجيکستان تهيه برنامه طويل المدت رشد ملی استراتژی برای سال های ۲۰۱۵ و نيز برنامه فقرزدايي برای سال های ۲۰۰۶-۲۰۰۸ در حال به اتمام رسيدن است. هدف اصلی اين برنامه به دست آوردن رفاه سياسی و اجتماعی و اقتصادی مردم تاجيکستان در شرايط الويت اصول های آزادی، شرف انسانی می باشد. طبق برنامهريزيها قرار است سطوح فقر از ۶۱ درصد به ۳۲ درصد در سال ۲۰۱۵ کاهش يابد، همزمان ساير علامت های اساسی اجتماعی: مرگ و مير کودک و مادر، تأمين آب تميز و بهداشت، سطح معرفت و محيط زيست بهتر شود.
سهم بخشهاي اقتصادي در توليد ناخالص داخلي: بخش كشاورزي، %۸/۱۹ بخش صنعت %۱/۱۸ و بخش خدمات %۲/۶۲ است.
تجارت خارجي: حجم مبادلات تجارت خارجي در سال ۲۰۰۳ ميلادي به يك ميليارد و ۶۷۹ ميليون و ۲۰۰ هزار دلار رسيد.
صادرات تاجيكستان طي اين مدت ۹۱۴ ميليون و ۹۰۰ هزار دلار و واردات يك ميليارد و ۳۷۵ ميليون و ۵۰۰ هزار دلار بوده كه در نتيجه تراز تجاري منفي و ميزان آن ۴۶۰ ميليون و ۳۰۰ هزار دلار ميباشد. در مقايسه با سال ۲۰۰۳، صادرات تاجيكستان ۸/۱۴ درصد و واردات آن ۵۶/۱1 درصد افزايش داشته است. صادرات عمده: آلومينيوم، برق، پنبه، ميوه، روغن گياهي، منسوجات و واردات عمده عبارتند از: برق، اكسيد آلومينيوم، محصولات نفتي، اكسيد آلومينيوم، ماشين آلات صنعتي، دارو، مواد غذايي
نظر شما