خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: عربستان سعودی سالیان سال است که به صورت پنهان و آشکار دشمنی خود را با کشورمان نشان می دهد؛ طرح ها و اقدامات بسیاری را در این راستا برای ضربه زدن به کشورمان انجام داده است از جمله اقداماتی که چندی قبل و در آستانه توافق هسته ای انجام داد بازی نفتی با کاهش قیمت نفت در بازار بود. در این مسیر کشورهایی نیز هم پیمان عربستان شده بودند اما جایگاه ایران در منطقه و تاثیراتی که لغو تحریم ها گذاشته بود باعث شد این طرح عربستان محکوم به شکست باشد؛ حال با توجه به استقبال کشورهای دیگر برای سرمایه گذاری در ایران؛ باز هم عربستان طرح تازه ای را برای ضربه به بازار ایران در دست گرفته است؛ طرحی که در رسانه ها به طرح فریز نفت نام گرفته است.
بنابراین گزارش، تسنیم در این باره نوشته است: "ایران پس از اجرایی شدن برجام قصد دارد بهسرعت سهم از دست رفته خود از بازار نفت را پس بگیرد. مقامات نفتی ایران پیش از لغو تحریمها وعده داده بودند که تهران بلافاصله بعد از اجرایی شدن برجام روزانه 500هزار بشکه به تولید خود خواهد افزود و این افزایش را طی 6ماهه بعد از لغو تحریمها به یک میلیون بشکه خواهد رساند. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران در نشست ماه دسامبر اوپک در واکنش به درخواستها برای مشارکت تهران در روند کاهش تولید تأکید کرده بود که تا زمانی که تولید ایران به سطح قبل از تحریمها (2.5 میلیون بشکه در روز) نرسد، این کشور حتی حاضر نخواهد بود درباره کاهش تولید صحبت کند.
با توجه به اینکه سطح تولید نفت عربستان و روسیه در حال حاضر در بالاترین رقمها قرار دارد، به نظر میرسد که هدف از طرح توقف افزایش تولید در مقطع زمانی فعلی، تحت تأثیر قرار دادن تلاشهای ایران برای بازگشت به بازار است. عربستان قصد دارد با تقویت ایده توقف افزایش تولید، ایران را از سوی اعضای دیگر اوپک تحت فشار قرار دهد تا روند افزایش تولید و بازگشت به بازار را متوقف نماید، این در حالی است که در طول سالهای تحریم، بخش عمدهای از سهم ایران از بازار توسط عربستان تصاحب شده و اگر قرار باشد تلاشی برای کاستن از مازاد عرضه جهانی صورت پذیرد، این ریاض است که باید از حجم تولید خود بکاهد، نه اینکه با طرح ایده فریز شدن تولید، بهصورت غیرمستقیم، ایران را مسئول هر گونه کاهش بیشتر قیمت نفت جلوه دهد."
این گزارش می افزاید: سید محمدعلی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در گفتگویی با مهر به تشریح پشت پرده نشست ۴ جانبه دوحه، جزئیات سناریوی تحریم نفتی ایران در دوران لغو تحریمها پرداخته و گفته است: "عربستان به دنبال توقف افزایش تولید نفت ایران است. هم اکنون بازار با عرضه حدود ۲ تا ۲.۵ میلیون بشکه نفت مازاد روبرو است و به دلیل پیشی گرفتن عرضه از تقاضا، روند قیمتها کاهشی شده است. هم اکنون تولید نفت اوپک به بیش از ۳۲ میلیون بشکه در روز رسیده است این در حالی است که نیاز با بازار به نفت تولیدی اوپک حدود ۳۰.۵ تا ۳۱ میلیون بشکه در روز برآورد میشود، بیان کرد: بر این اساس توقف افزایش تولید نفت کشورها نمیتواند به بهبود قیمت نفت کمکی کند و تنها آثار روانی این تصمیم از کاهش بیشتر قیمت طلای سیاه در بازار جلوگیری خواهد کرد.
پس از توافق عربستان سعودی و روسیه به منظور توقف افزایش تولید نفت خام، قطر اجرای این تصمیم را به ایران و عراق در نشست تهران ابلاغ کرده است. هم اکنون این سئوال مطرح است که چرا از ایران به عنوان یک عضو تاثیرگذار بازار نفت و اوپک در نشست دوحه دعوت به عمل نیامده است؟ به عبارت دیگر، هم اکنون عربستان سعودی یک سیاست جدید را علیه نفت و بازار ایران اتخاذ کرده است. براساس توافق نشست دوحه، قرار شده است که تولید نفت کشورهای عضو اوپک و روسیه در محدوده تولید نفت ژانویه باقی بماند که در این صورت عملا سناریوی جدیدی برای توقف طرح افزایش تولید نفت ایران در دوران پسا تحریم نوشته شده است.
در صورت اجرای این سناریو توسط ایران عملا یک بار دیگر نفت ایران در دوران پساتحریم، مشمول تحریم جدیدی میشود. در صورتی که ایران از اجرای این سناریوی نفتی امتناع کند، عربستان سعودی و برخی از کشورهای غربی ایران را مقابل اوپک، بازار نفت، تولید کنندگان و مصرف کنندگان قرار میدهند و عملا ایران متهم به کارشکنی در بازگشت ثبات به بازار نفت خواهد شد. افزایش تولید و صادرات نفت ایران در دوران پساتحریم حق طبیعی کشور است. باید صادرات نفت خام ایران به ۲ تا ۲.۵ میلیون بشکه در روز و معادل دوران پیش از اعمال تحریمها بازگردد، که با این تصمیم جدید عربستان سعودی در نشست دوحه، عملا چالشهای جدیدی برای افزایش صادرات نفت خام کشور به وجود خواهد آمد."
این گزارش می افزاید: تسیم در تحلیل این روند نوشته است: "یک مقام ارشد وزارت امور خارجه روسیه نیز با تلاش برای کشاندن پای ایران به ایده توقف افزایش تولید گفته بود، مسکو تمایل دارد شاهد بهبود روابط ایران و عربستان باشد، زیرا در مقطع زمانی فعلی، باید اقدامی مشترک برای تأثیرگذاری بر قیمت نفت صورت پذیرد. عربستان و روسیه، نیمی از درآمدهای خود را از فروش انرژی تأمین میکنند در حالی که اقتصاد متنوع ایران بهلطف تحریمهای غرب وابستگی خود به درآمدهای نفتی را کاهش داده و این امیدواری وجود دارد که با رشد و رونق اقتصادی و افزایش درآمدهای مالیاتی، این کشور بتواند وابستگی خود به درآمدهای نفتی را بیش از پیش کمتر کند. با توجه به این وضعیت، بدون شک افت قیمت نفت بیش از ایران بهضرر عربستان و روسیه خواهد بود و این کشورها که با استفاده از موقعیت حذف ایران از بازار عرضه روزانه نفت خود را به بالای 10 میلیون بشکه در روز رساندهاند، باید بهجای انداختن توپ کاهش تولید در زمین ایران، دست از زیاده خواهی در بازار بردارند و بشکههای نفتی کمتری بهسوی بازار ارسال کنند، تا بازار جهانی نفت بهسوی توازن مجدد حرکت کند."
نظر شما