به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، بیکار در اقتصاد به فردی گفته میشود که در سن کار (۱۵ تا ۶۵ سال) جویای کار باشد اما شغل یا منبع درآمدی پیدا نکند.
کودکان و افراد مسن از آن جهت که قادر به انجام کار نیستند، جزو جمعیت فعال به حساب نمیآیند، زنان خانهدار و دانشجویان اگر جویای کار نباشند، جزو جمعیت فعال شمرده نمیشوند.
براساس طرح آمارگیری نیروی کار که به صورت فصلی و توسط مرکز آمار ایران انجام می شود، در پاییز امسال تعداد شاغلان کشور بیش از 22 میلیون نفر اعلام شده است که نسبت به سال گذشته بیش از 630 نفر به تعداد شاغلان افزوده شده است.
همچنین نرخ بیکاری با کمی کاهش نسبت به تابستان به 10.7 درصد رسیده است که استان های مرکزی و کرمانشاه به ترتیب بهترین و بدترین وضعیت در نرخ بیکاری را از آن خود نشان می دهند.
نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت 10ساله نسبت به تابستان 0.8 درصد کاهش داشته است که نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته با افزایش همراه است.
سهم اشتغال در بخش های خدمات با 49.8 درصد بیشترین سطح اشتغال در سطح کشور را دارد، صنعت با 32.6 درصد و کشاورزی نیز با 17.6 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند.
در استان زنجان نیز نرخ مشارکت اقتصادی 41.1 درصد و نرخ بیکاری 12.2 درصد می باشد که نسبت به میانگین کشوری رقم مطلوبی نیست و نیاز به تلاش مسئولان دارد.
همنچنین نرخ مشارکت اقتصادی در پاییز امسال 42.4 درصد و نرخ بیکاری در تابستان 8.6 درصد اعلام شده که نسبت به فصل تابستان گذشته افزایش داشته است.
آمارها حاکی است که برای پایین آوردن نرخ بیکاری در جامعه در کنار دولت باید از نسخه گارکشای دیگری بهره برد، اصل 44 قانون اساسی که توجه به بخش خصوصی را مورد تاکید قرار داده است، فرصت مناسبی برای کاهش نرخ بیکاری در جامعه ایجاد کرد، ورود بخش خصوصی و برعهده گرفتن بسیاری از کارهای اجرایی علاوه بر تبدیل کردن ارگان های دولتی به عنوان بخش نظاره کننده ، در کاهش نرخ بیکاری موثر عمل کرد.
در کنار این اصل مساله کارآفرینی نیز مورد توجه مسئولان قرار گرفت به شکلی که موسسات و مراکز علمی نیز به کمک دستگاه های متولی شتافتند و با آموزش مهارت های لازم برای کارآفرینی جوانان زمینه را برای اشتغالزایی آنان فراهم کردند.
به اعتقاد بسیاری از صاحبنظران جوانانی که وارد دانشگاه می شوند، تصور می کنند باید پس از فراغت از تحصیل برای کسب درآمد پشت میز نشسته و حقوق دریافت کنند و این درحالی است که چنین ظرفیتی نه تنها در ایران بلکه در هیچ کشوری وجود ندارد و نداشتن مهارت لازم این فارغ التحصیلان موجب افزایش نرخ بیکاری در جامعه می شود.
آمارها بیانگر این است که دانش و تخصص در دانشگاه ها منجر به اشتغالزایی کافی نمی شود و جوانان برای ورود به بازار کسب و کار شرایط لازم را ندارند و مهارت هایی نیاز است تا به اشتغالزایی دانشجویان کمک کند.
آموزش مهارت های اشتغالزایی از سوی موسسه علمی و کاربردی و آموزش فنی و حرفه ای بار سنگینی از دوش متولیان امر برداشت به گونه ای که جوانان با شرکت در این دوره ها علاوه بر کسب مهارت و دریافت تسهیلات به عنوان کارآفرین نه تنها برای خود شغل می آفریدند، بلکه زمینه اشتغالزایی افراد دیگری را نیز برعهده می گرفتند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی در استان زنجان در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان در زنجان اظهار کرد: کارآفرینان ویژگی ها و خصوصیات خاصی دارند که آنان را از بقیه افراد متمایز می کند.
احمد غریوی با یادآوری اینکه کارآفرینان افرادی هستند که دوست دارند آزاد عمل کنند و به امنیت شغلی خود باور پیدا کرده اند.
دنبال کردن جایگاه اجتماعی و فعالیت مثمر ثمر در جامعه از دیگر خصوصیات یک فرد کارآفرین است که بسیاری از جوامع تلاش می کنند با حداکثر امکانات و بهره برداری از دستاوردهای تحقیقاتی شمار بیشتری از افراد جامعه با ویژگی های کارآفرین را در جهت کارآفرینی آموزش دهد.
بانوان نیز به عنوان نیمی از جمعیت کشور به عرصه اشتغال وارد شده و بخشی از چرخه اقتصاد کشور به دست بانوان است.
معاون سیاسی امنیتی استاندار زنجان با تاکید بر مطلب فوق از تشکیل انجمن زنان کارآفرین در استان خبر داد و گفت: آمار فارغ التحصیلان بانوان که در مقایسه با آقایان از رقم بالایی برخوردار است، نشانگر ظرفیت بالقوه ای است که می توان از آن برای توسعه کارآفرینی در استان استفاده کرد.
به گفته شهبازی، با تشکیل انجمن زنان کار آفرین حضور بانوان در صنعت شتاب بیشتری میگیرد و در صورتی که انجمن زنان کار آفرین به دست زنان انجام شود در جذب بانوان و حضور آنها در بخش صنعت موفقتر عمل میشود.
این انجمن در استان زنجان در حال ثبت اطلاعات زنان کارآفرین استان است.
گزارش از نرگس سعادتی
نظر شما