توسعه روابط ایران و هند از دهه ۱۹۸۰ تاکنون/احداث کارخانه تولید کود شیمیایی درچابهار

خبرگزاری شبستان:ایران و هند در دهه‌ ۱۹۸۰ با وجود چالش‌ها به ارتباط خود در زمینه اقتصادی ادامه دادند و امروز در راستای افزایش مراودات تجاری این دو کشور؛ هند بزودی عملیات احداث کارخانه تولید کود شیمیایی با خوراک گاز طبیعی در بندر چابهار را آغاز می کند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بعد از سقوط رژیم پهلوی فضای جدیدی در روابط ایران و هند ایجاد شد. عنصر مطلوب در انقلاب ایران برای کشور هند تاکید ایران بر هویت و استقلال خویش بود. هر چند که تفاوت‌هایی میان دو کشور در خصوص مسایل بین‌المللی و منطقه‌ای وجود داشته است، اما این تفاوت‌ها هیچگاه موجب مخدوش شدن روابط دوستانه میان این دو کشور نگردیده و هند از جمله کشورهایی بود که در زمانی اندک انقلاب اسلامی ایران را به رسمیت شناخت. چالش‌هایی چون جنگ ایران و عراق، عدم تمایل ایران به برقراری رابطه با کشورهای سکولار و نیز ناآرامی‌های کشورهای حوزه خلیج‌فارس تا حدودی در روابط ایران و هند اثرات نامطلوبی را بر جا گذاشت. هر چند که دو کشور در دهه‌ ۱۹۸۰ با وجود تمامی این مسایل در چالش‌ها به ارتباط خود در زمینه اقتصادی ادامه دادند. گرچه اعزام برخی گروه‌های مهندسی هندسی به ایران برای گره‌گشایی روابط دو کشور که باعث توسعه روابط آنها در سال‌های ۱۹۹۰ گردید را نمی‌توان نادیده گرفت.

 

بنابراین گزارش، در راستای افزایش تعامل هند با کشورمان؛ ابتدای سال جاری معاون وزیر بازرگانی هندوستان با هیئت همراه به دیدار رئیس اتاق ایران رفت و در این دیدار از تمایل کشورش برای انجام مراودات تجاری و اقتصادی با ایران خبر داده بود. روابط عمومی اتاق ایران به نقل از راجیوکر، معاون وزیر بازرگانی هندوستان نوشته بود که: "ایران مهمترین کشور صادرکننده نفت خام به هندوستان است و طی دوسال اخیر تجارت بین دو  کشور رشد چشمگیری داشته است که امیدواریم در آینده این روند ادامه یابد. افزایش همکاری‌های اقتصادی بین دو کشور را با در نظر گرفتن سه موضوع مهم در امر تجارت بین دو کشور تسهیل و ساده‌سازی روابط برای تبادل کالا، ترغیب فعالان اقتصادی به سرمایه‌گذاری در زمینه‌های سودآور و سوم بهره‌گیری از دانش فنی و مهندسی دو کشور در انجام پروژه‌های زیرساختی و صنعتی باید در دستور کار قرار بگیرد. حمل و نقل ریلی از طریق ایران به کاهش هزینه و زمان برای انتقال کالا و متداوم بودن آن به کشورهای حوزه دریای خزر کمک می‌نماید. حوزه هایی مانند محصولات کشاورزی، مواد غذایی و دارویی، گوشت و فرآورده های ارگانیک و خدمات مهندسی از بسترهای مناسبی برای توسعه روابط برخورداد هستند و وظیفه کمیسیون مشترک، شناسایی حوزه هایی از تجارت است که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته‌اند و در صورت نیاز باید از حمایت دو دولت برای تسهیل روابط بهره‌مند گردند."

 

این گزارش می افزاید: حال با رونق بیشتر روابط تجاری و اقتصادی کشورمان با هند؛ این کشور خواهان احداث کارخانه تولید کود شیمیایی درچابهار شده است. در این رابطه ایرنا به نقل از آنانت کومار، وزیر کود شیمیایی هند در گفت وگو با روزنامه انگلیسی زبان هندو گفته است: "هند یک شرکت سرمایه گذاری مشترک میان شرکت های گجرات نارمادا و کود شیمیایی راشترا برای احداث کارخانه کود شیمیایی درچابهار تشکیل داده است. این شرکت ها در نشست هایی سرمایه گذاری در چابهار را بررسی کرده اند. این مذاکرات به منظور تصمیم گیری در مورد قیمت گاز و مفاد قراردادهای مورد نیاز برگزار شده است. اکنون که تحریمهای ضد ایرانی برداشته شده، ما به نهایی شدن این قراردادها خوشبین هستیم.

 

بنابراین گزارش، ایرنا گزارش داده است که: "چندی پیش یکی از مقامات هندی گفته بود که این کشور به دنبال یک شریک ایرانی برای سرمایه گذاری 50 میلیارد روپیه ای (783 میلیون دلار) برای احداث کارخانه کود شیمیایی در چابهار است. هند شرکت دولتی راشتریا کمیکالز اند فرتیلایزرز، شرکت گجرات نارمادا والی فرتیلایزرز اند کمیکالز و شرکت گجرات استیت فرتیلایزرز را برای ساخت این کارخانه اوره سازی یک میلیون و 300 هزار تنی معرفی کرده بود. قرار است که یک شرکت مشترک اوره در چابهار ایران با استفاده از گاز طبیعی بعنوان مواد اولیه احداث شود. این منبع گفت که مقامات دولت هند به مقامات ایرانی گفته اند که آنان بدنبال امضای یک قرارداد گاز دراز مدت با قیمت مناسب برای تولید اوره هستند. مقامات ایرانی قبلا قیمت گاز طبیعی مورد نیاز این کارخانه را بطور تلویحی واحدی 2.9 (2 ممیز 9) تعیین کرده بودند."

 

این در حالی است که هند و ایران از سال 2013 تاکنون با یکدیگر در مورد امکان احداث یک کارخانه کودشیمیایی در ایران گفت وگو می کنند ولی این مذاکرات بر سر قیمت گاز متوقف شده است. مقامات هندی در نظر دارند که کارخانه مشترک بر مبنای شرکت کود شیمیایی عمان-هند (Oman-India Fertiliser Company-OMIFCO) در عمان، جایی که شرکت های هندی بطور اشتراکی با شرکت های محلی در تولید اوره سرمایه گذاری کرده اند احداث شود. 50 درصد از سهام شرکت کود شیمیایی عمان-هند در دست شرکت نفت عمان است و هر کدامیک از شرکت های هندی تعاونی کودشیمیایی کشاورزان هندی (Indian Farmers Fertiliser Cooperative-IFFCO) و شرکت تعاونی کریشاک بهارتی 25 درصد از آنرا در اختیار دارند. دولت هند یک قرارداد درازمدت را با شرکت کودشیمیایی عمان-هند برای خرید اوره امضا کرده است چون هزینه تولید اوره در عمان در مقایسه با آن در هند کمتر می باشد. هند سالانه به حدود 30 میلیون تن اوره نیاز دارد که حدود 22 میلیون تن از آن در هند تولید می شود.

 

یادآور می شود: اقتصاد هند چهارمین اقتصاد بزرگ جهان است. هند به‌رغم رکود اقتصادی جهانی با رشد اقتصادی متوسط بالاتر از ۸ درصد طی چند سال گذشته به یک قدرت اقتصادی تبدیل شده‌است. این میزان رشد نزدیک به رشد اقتصادی کشور همسایه آن چین است. طبق سنجشی که در مورد برابری قدرت خرید صورت گرفته، اقتصاد هند با داشتن تولید ناخالص داخلی (GDP) ۶۱۱/۳ تریلیون دلار، در مقام چهارم را دارد. با این وجود میلیون‌ها نفر هنوز در فقر شدید زندگی می‌کنند و درآمد سرانه ۷۲۰ دلار آمریکا برابر با ۳۶۵ پوند در سال است. مشکلات زیربنایی نیز در هند ادامه دارد.

 

اگرچه هنوز بیش از ۳۴٪ جمعیت هند کمتر از یک دلار آمریکا در روز درآمد دارند (رتبه ۲۲ دنیا) و حدود ۸۰٪ مردم با کمتر از دو دلار در روز زندگی می‌کنند، (رتبه ۱۶دنیا) و بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در زیر خط فقر زندگی می‌کنند، اما پیشرفت‌های اقتصادی عظیم این کشور در چند سال اخیر رشد اقتصادی هند را به رقم ۸٪ رسانده و کارشناسان پیش بینی می‌کنند، در سال‌های اینده هند به رشد اقتصادی ۱۰٪ در سال نیز دست خواهد یافت. اگر روزی نام هند فقر و تنگدستی را به یاد می‌آورد، اکنون پیشرفت‌های اقتصادی و رنسانس علمی این کشور توجه همگان را به خود جلب کرده‌است. مدت‌هاست که سرمایه‌گذاری‌های عظیم خارجی در این کشور امری عادی به شمار می‌آید و فروش کالاهای هندی در بازارهای جهان به شدت افزایش یافته‌است.

 

کارشناسان سرآغاز پیشرفت‌های اقتصادی هند را سال ۱۹۹۱ می‌دانند. در این سال مانموهان سینگ وزیر دارایی وقت هند، برنامه‌هایی را برای خروج کشور از اقتصاد دستوری به تصویب رساند و به تدریج به‌اجرا درآورد. از آن زمان به‌ بعد به‌ تدریج قوانین مالیاتیِ دست و پاگیر لغو شدند، قوانین صادرات و واردات کشور تعدیل شدند، امکان سرمایه‌گذاری خارجی فراهم آمد و امنیت سرمایه‌های داخلی تامین شد. مانموهان سینگ اکنون نخست وزیر هند است و توسعهٔ طرح‌هایی را که خود شروع کرده ادامه می‌دهد. تحلیل‌گران اقتصادی پیش‌بینی می‌کنند هند تا سال ۲۰۲۰ میلادی پس از آمریکا و چین سومین کشور صنعتی جهان باشد و درامد سرانه کشور به ۵۰۰۰ دلار یعنی دوبرابر میزان فعلی برسد.چین بزرگترین شریک تجاری هند است.

کد خبر 524528

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha