فاصله گرفتن از سیاست و انجام کار علمی به انسان شرف می دهد

خبرگزاری شبستان: دانشمند حق ندارد علم را شغل خود بداند. دانشمند باید در خدمت دانش باشد چون اگر در خدمت دانش باشید در خدمت شرف انسان هستید. فاصله گرفتن از سیاست و انجام کار علمی به انسان شرف می دهد.

بنابر گزارش خبرگزاری شبستان، مراسم رونمایی از دو کتاب تألیفی و ترجمه ای عماد افروغ با عنوان های «شرحی بر دیالکتیک روی بسکار» و «دیالکتیک و تفاوت» نوشته آلن نری شب گذشته ۲۷ بهمن ماه  با حضور نویسنده و مترجم این آثار و چهره هایی چون رضا داوری اردکانی، حمید پارسانیا و ... در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.

 

بنابر این گزارش، رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم طی سخنانی گفت: چند وقت پیش آقای دکتر افروغ این دو جلد کتاب را برای من فرستادند ولی من به خاطر وقت کمی که داشتم و اینکه الان دیگر پیر شده ام و خیلی نمی توانم مطالعه کنم فرصت مطالعه کل اثر را نداشتم و فقط وقت کردم مروری بر روی آنها داشته باشم. با این حال خیلی خوشوقتم که با شیوه فکری که جناب افروغ به آن توجه کردند و گسترش دادند آشنا شدم.

 

وی افزود: اینکه ایشان قصد دارند نظریات روی بسکار را به ملاصدرا تقریب کنند هم بسیار بجا و بحق است. به هر روی قصد من صحبت درباره بسکار نیست چون همان طور که آقای افروغ هم اشاره کردند زبان بسکار بسیار سخت است و من در مقامی نیستم که درباره آراء او بحث کنم.

 

 

داوری اردکانی در ادامه سخنانش اظهار کرد: ما امروزه در مرحله ای وارد شدیم که فکر می کنیم باید راه علم را بجوئیم و این بسیار جای سرافرازی دارد که همگام با علم پیشرفت کنیم اما باید این سوال را هم از خودمان بپرسیم که پیشرفت کنیم که چه بشود؟ با این پیشرفت قرار است چه چیزی به دست ما بیاید؟

 

وی با اشاره به اینکه کار بزرگ آقای افروغ انتشار این کتاب ها نیست بلکه کار بزرگ وی این است که هنوز دلش برای دانش می تپد و دنبال آن است، تصریح کرد: با اینکه من با وی درباره خیلی از مسائل از جمله اندیشه سیاسی ایشان توافق ندارم ولی دغدغه شان را می فهمم. آقای افروغ می توانست مثل بسیاری از افراد برود فلسفه علوم اجتماعی تدریس کند که شغل باارزشی هم است، ولی این کار را نکرد و سراغ علم رفت. بنابراین مطلب مهم این است که ما باید ببینیم داریم چه می کنیم؟ به کدام سمت می رویم؟ ما صحبت از نظم دینی می کنیم اما نمی گوئیم که چگونه این نظم برقرار می شود و بنیان نظری اش چیست؟

 

استاد بازنشسته فلسفه دانشگاه تهران بیان کرد: کار سیاستمدار با دانشمند فرق می کند، سیاست جای خودش را دارد ممکن است زمانی دانشمندی نظر موافق یا مخالف درباره موضوع سیاسی بدهد، ولی باید توجه کنیم که وظیفه دانشمند چیز دیگری است. احترام من هم به آقای افروغ این است که با وجود مخالفتی که با آرای سیاسی شان دارم ولی وی را یک دانشمند اخلاق می دانم و تا به حال از او بدی و بی اخلاقی ندیده ام.

 

وی افزود: افروغ به سراغ این رفته که بفهمد فلسفه چیست و این کار باارزشی است. توجه داشته باشید از دلِ هیچ فلسفه ای مستقیما سیاست به وجود نمی آید به بیان دیگر شما منطقا از «است» نمی توانید نتیجه «باید» بگیرید یا به عبارت دیگر از احکام خبری، حکم انشایی پدید نمی آید. برخلاف افروغ، من خوش بین نیستم اگرچه به خاطر اعتقاداتی که دارم هیچ وقت هم نمی توانم مایوس و ناامید باشم.

 

داوری اردکانی تأکید کرد: کار آقای افروغ من را امیدوار کرد که هنوز می شود کارهایی کرد چون ایشان سال ها کوشش کرده تا بنایی برای نظام تفکر اسلامی بسازد، این را از آثار او که به سراغ ابن سینا، خواجه نصیر و امروز هم روی بسکار رفته می توان فهمید. روی بسکار با اینکه به نظرم با عرفان ما آشنایی نداشته ولی روح تفکر هندی در بیاناتش وجود دارد.

 

 

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: خوشبختانه افروغ دانش را شغل خودش قرار نداده است چون دانشمند حق ندارد علم را شغل خودش بداند. دانشمند باید در خدمت دانش باشد چون شما اگر در خدمت دانش باشید در خدمت شرف انسان هستید. ضمن اینکه یکی دیگر از کارهای خوب وی این بود که از سیاست فاصله گرفت و خیلی آرام و بی سروصدا به گوشه ای رفت و سالها کار علمی انجام داد. چنین کاری به پیشرفت و شرف انسان کمک می کند.

 

چهره ماندگار فلسفه گفت: تا جایی که بتوانم آثار او را مطالعه و برایش آرزوی موفقیت می کنم، امیدوارم همچنان منشا آثار خوب باشد. ما امروز به کسانی احتیاج داریم که رابط میان فلسفه و علوم اجتماعی باشند آقای افروغ و پارسانیا هر دو مظهر این موضوع هستند. دانشمند علوم انسانی که به فلسفه بی توجه باشد سطحی می ماند، اهل فلسفه هم اگر به بیرون جامعه و علوم انسانی بی اعتنا باشند گرفتار مفاهیم و مفهوم سازی می شوند.

 

داوری اردکانی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: برای فهم و روشن شدن مسائل به موارد و مثالها احتیاج داریم، این مشکلی است که آثار بسکار هم دارد و خیلی درگیر مفاهیم است. ما باید بتوانیم و یاد بگیریم که یکدیگر را نقد کنیم، هیچ فلسفه ای حتی فلسفه ملاصدرا برای این نیست که به ما معلومات درست بدهد، باید در سایه فکر و به پشتوانه فلسفه ها تفکر کنیم و از آنها درس بگیریم.

 

کد خبر 524199

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha