خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: یک زن ایرانی رسما سفیر آمریکا در سوئد شد، ایران در حال تبدیل به کشوری پیشرفته، موگرینی بهار آینده به ایران می آید، بان کی مون میانجیگری پاکستان بین ایران-عربستان را خواستار شد از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
سنای آمریکا با صدور قطعنامهای کمک ایران به یافتن «لوینسون» را خواستار شد
سناتورهای آمریکایی روز جمعه به اتفاق آرا با صدور قطعنامهای خواستار کمک ایران برای یافتن «رابرت لویسنون» کارمند سرویسهای اطلاعاتی آمریکا، شدند.
لوینسون کارمند سابق افبیآی (اداره فدرال تحقیقات آمریکا) که به اذعان خانوادهاش در سال 2007 برای انجام یک مأموریت به سفارش سازمان سیا (آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا) راهی ایران شده بود، دیگر به آمریکا بازنگشته است.
بعد از مفقود شدن لوینسون چند تصویر و یک نوار ویدئویی از وی منتشر شد، در حالی که لباس زندانیان گوانتانامو را بر تن داشت. مقامات آمریکایی بر اساس صدای پس زمینه ویدئو و شواهد دیگر، میگویند این تصاویر در ایران ضبط نشده و احتمالا مربوط به افغانستان یا پاکستان است.
یک ماه قبل «جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اذعان کرد که بر اساس ارزیابیهای واشنگتن، لوینسون خارج از ایران است. همزمان یک مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، به رسانهها گفت که واشنگتن تصور میکند که لوینسون دیگر زنده نیست.
با این حال نمایندگان کنگره آمریکا و همچنین دولت این کشور، همچنان هر از چند گاهی با هدف اعمال فشار بر ایران، خواستار کمک ایران برای یافتن این فرد میشوند. تهران با تأکید بر اینکه از سرنوشت این لوینسون اطلاعی ندارد، تصریح کرده است که به دلایل انساندوستانه در صورت دریافت اطلاعاتی از وی، آن را در اختیار واشنگتن قرار میدهد.
ماه گذشته ایران و آمریکا بر اساس توافق مبادله زندانیان، شماری از اتباع یکدیگر را آزاد کردند. آزادی این افراد به بهانهای برای تجدید فشارها بر ایران بر سر مسئله لوینسون بدل شده است.
قطعنامه غیرالزامآوری که روز جمعه تصویب شد، از سوی «بیل نسلون» و «مارکو روبیو» که اولی دموکرات و دیگری جمهوریخواه استف ارائه شده بود. این قطعنامه با اشاره به قول ایران برای کمک به روند تحقیقات، ایران خواسته است به عنوان یک «حرکت انساندوستانه» مفقود شدن لوینسون را مورد بررسی قرار داده و نتایج را به آمریکا اعلام کند.
همزمان مجلس نمایندگان آمریکا هم در حال بررسی قطعنامه مشابهی است.
یک زن ایرانی رسما سفیر آمریکا در سوئد شد
سنای آمریکا روز جمعه بالاخره بعد از مدتها کش و قوس میان دموکراتها و جمهوریخواهان، با انتصاب چند مقام جدید وزارت خارجه آمریکا از جمله سفیر این کشور در سوئد موافقت کرد.
با تائید سنا، از این پس «آزیتا راجی» سرمایهدار ایرانیالاصل مقیم کالیفرنیا، به عنوان سفیر آمریکا در سوئد فعالیت خواهد کرد.
وی اولین ایرانی-آمریکاییای خواهد بود که به عنوان سفیر واشنگتن منصوب میشود. در آمریکا سفرا معمولا از میان حامیان مالی اصلی رئیسجمهور انتخاب میشوند. راجی هم از این قاعده مستثنا نیست؛ این سرمایهدار و فعال برجسته بازارهای مالی آمریکا، در سال 2012 در جریان رقابتهای انتخاباتی، با جمعآوری نزدیک به 4 میلیون دلار کمک مالی برای کارزار باراک اوباما، دومین حامی مالی بزرگ رئیسجمهور کنونی آمریکا بود.
راجی در ماه اکتبر سال 2014 از سوی اوباما برای انتصاب به عنوان سفیر آمریکا در سوئد نامزد شد، اما اختلاف میان گروهی از نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات، تائید نهایی وی را تا روز گذشته به تعویق انداخت.
تد کروز سناتور ارشد جمهوریخواه یکی از افرادی بود که مانع انتصاب راجی شده بود. وی به مدت 7 ماه از رأیگیری در مورد وی جلوگیری کرد، اما نهایتا روز جمعه با بیان اینکه این اقدام به اندازه کافی توجهات را به «بد بودن» توافق هستهای با ایران جلب کرده، اجازه داد رأیگیری سنا در این مورد انجام گیرد.
هرچند راجی به نام والدین خود اشارهای نکرده، اما گفته میشود که وی با «پرویز راجی» آخرین سفیر رژیم پهلوی در انگلستان که روابط بسیار نزدیکی هم با اشرف پهلوی خواهر شاه مخلوع داشت، رابطه فامیلی دارد. در برخی منابع وی دختر پرویز راجی و در منابع دیگر برادرزاده وی معرفی شده است.
راجی متولد 1961 است و تا سن 17 سالگی که والدینش ایران را ترک کردند، در تهران بزرگ شده است. وی درسخوانده اقتصاد است و تاکنون تجربهای در زمینه دیپلماسی و سیاست خارجی نداشته است.
طرح دو نماینده کنگره آمریکا برای تشدید فشارها بر ایران
یک نماینده دموکرات و یک نماینده جمهوریخواه در کنگره آمریکا به تازگی طرحی را تحت عنوان «قانون اجرای توافق ایران و پاسخگویی» در کنگره ارائه کردهاند که یک نقشه راه سهمرحلهای برای ایجاد موانع بیشتر در روند اجرای برجام به شمار میآید. این دو نماینده کنگره آمریکا که از دو حزب مخالف هستند مدعیاند که توانستهاند با ارائه این طرح حمایت هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات را در مقابل ایران بدست آورند.
«ست مولتون» (Seth Moulton) نماینده دموکرات ایالت ماساچوست در کنگره آمریکا و «رید ریبل» (Reid Ribble) نماینده جمهوریخواه ایالت ویسکانسین هستند که پیشنویس این قطعنامه را در کنگره مطرح کردهاند. این دو نماینده کنگره آمریکا در یادداشتی که در وبگاه «هیل» وابسته به کنگره آمریکا منتشر شده، درباره این طرح توضیحاتی را ارائه کردهاند.
متن کامل این یادداشت در ذیل آمده است:
زمانیکه درآمریکا درباره مزیتهای توافق هستهای ایران در پاییز گذشته صحبت میشد، نظرسنجیها از این امر حکایت داشت که میان مردم آمریکا شکاف وجود دارد. هیچ کس نمیخواست که ایران به سلاح هستهای دست یابد اما درباره اینکه بهترین راه برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای چیست، اختلافاتی وجود داشت. در کنگره نیز دموکراتها و جمهوریخواهان نظرات مختلفی درباره توافق هستهای ایران داشتند و حتی نمایندگان با دیدگاههای نزدیک به یکدیگر نیز در گنگره رأیهای متضادی را میدادند.
حالا که این توافق اجرایی شده است، هیچ مسئلهای درباره اینکه اگر این توافق اجرایی شود، وضعیت بهتر خواهد بود، دیگر مطرح نیست. و اقدامات اخیر ایران نیز کاملا مشخص کرد که ما به یک رویکرد دو حزبی نیاز داریم تا باعث شود ایران مسئولیت اقداماتش را بپذیرد.
در چند ماه گذشته، ایران به ما یادآور شده که همچنان دشمن آمریکا باقی خواهد ماند. ایران هم در ماه اکتبر و هم در ماه نوامبر، 2 موشک بالستیک میانبرد را آزمایش کرد که این اقدام در نقض آشکار قطعنامه 1929 شورای امنیت سازمان ملل و در تهدید متحدان ما در منطقه صورت گرفت. ایران از دولت «بشار اسد» در سوریه حمایت میکند؛ دولتی که صدها هزار نفر از سوریهای بیگناه را کشته است و باعث بوجود آمدن بحران انسانی پناهجویان در سراسر جهان شده که ما امروز با آن مواجهیم.
ایران همچنین به تهدید کردن اسرائیل به عنوان متحد دموکراتیک آمریکا و حمایت مالی از گروههای تروریستی ادامه میدهد. و اخیرا نیز یک گروه شبه نظامی تحت حمایت ایران سه پیمانکار آمریکایی را در بغداد گروگان گرفتهاند.
این مثالها به ما یادآوری میکند که دولت ایران حقیقتا چقدر خطرناک است و ما به همین دلیل باید فشارهای خود بر این کشور را افزایش دهیم تا مانع از رفتارهای بدتر از این شویم. ما باید به یاد داشته باشیم که توافق هستهای ایران، صرفا یک توافق هستهای است و نه بیشتر. این توافق به آمریکا اجازه میدهد که هر آنچه میتوانیم انجام دهیم تا مانع از این شویم که ایران دردسر دیگری درست کند. اقدامات ایران همچنین به ما یادآوری میکند که چقدر مهم است که از طریق تضمین اجرای سرسختانه توافق هستهای که حالا دیگر تصویب شده است مانع از دستیابی آنها به سلاح هسته ای شویم.
اخیرا، پیشنویس قطعنامهای دوحزبی را تحت عنوان «قانون پاسخگویی و اجرای توافق ایران» در کنگره مطرح کردهایم. این قطعنامه یک نقشه راه سه مرحلهای برای تضمین موثر اجرای این توافقنامه است که از یک سو مناسبات دوجانبه آمریکا با اسرائیل را تقویت کرده و از سوی دیگر با اقدامات دیگر ایران در جهت بر هم زدن ثبات مقابله میکند. این طرح در وهله نخست، از رئیسجمهوری آمریکا، کنگره و شرکای بینالمللی آمریکا میخواهد تا تضمین کنند آژانس بینالمللی انرژی اتمی، وزارت خارجه و وزارت خزانهداری آمریکا، ابزار لازم برای اطمینان حاصل کردن از اینکه نظارت و اجرای توافق هستهای به شدیدترین و کاملترین وجه ممکن صورت میگیرد را در اختیار دارند.
در مرحله دوم، از رئیسجمهور آمریکا خواسته میشود تا روابط این کشور با اسرائیل را تقویت کرده و از این نزدیکترین متحد واشنگتن در منطقه با تأمین منابع مورد نیازش برای دفاع در برابر اقدامات تروریستهای تحت حمایت ایران پشتیبانی کند.
این قطعنامه در پایان از رئیسجمهوری آمریکا و جامعه بینالملل خواسته است تا به مقابله با اقدامات مضر ایران فرای تهدید برنامه هستهای این کشور متعهد باشند.
در پایان این یادداشت آمده است: ما به عنوان یک کنگره دو حزبی – متشکل از دموکراتها و جمهوریخواهان - به ممانعت از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای پایبند هستیم. ما باید به طور قاطعانه در برابر تمام راههای دیگری که ایران، آمریکا و متحدان ما را تهدید میکند، بایستیم. ما در گذشته بر سر اینکه چطور این کار را انجام دهیم اختلافاتی داشتیم اما امروز مفتخریم که با طرحی جامع که ما را به اهدافمان خواهد رساند، در کنار یکدیگر ایستادهایم.
مهر:
ایران در حال تبدیل به کشوری پیشرفته/مرگ بر آمریکا آزار دهنده است
«اد رویس» رئیس کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا در جلسه استماع مجلس نمایندگان به انتقاد از رویکرد اوباما در قبال ایران پرداخت. وی با انتقاد از توافق به دست آمده بین ایران و کشورهای ۱+۵ بر سر برنامه هسته ای این کشور مدعی شد چنین توافقی، پیامدهای امنیتی جدی برای واشنگتن و همپیمانانش دارد.
به گفته وی با این توافق، ایران به نظام تجاری و مالی بین المللی وارد شده و محدودیت ها را کنار زده است. ایران همچنین با گرفتن دارایی های بلوکه شده خود و برداشته شدن تحریم ها به کشوری پیشرفته در منطقه تبدیل خواهد شد.
رویس در ادامه ادعاهای خود ایران را به تلاش برای براندازی حکومت کشورهایی مانند عربستان و بحرین متهم کرد. وی همچنین از ادامه برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی و ادعا کرد هدف از این برنامه، طراحی موشک هایی با قابلیت حمل کلاهک هسته ای است.
عضو جمهوری خواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت حتی اگر ایران همه انتظارات دولت اوباما را برآورده کند، در مدت چند سال، برجام آن را به کشوری برتر در خاورمیانه تبدیل خواهد کرد که تنها چند قدم از توانمندی ساخت سلاح هسته ای در سطح صنعتی فاصله دارد.
وی افزود: این درحالی است که ایرانی ها در روز جمعه همچنان شعار مرگ بر آمریکا سر می دهند و این آزار دهنده ترین بخش برای من است.
موگرینی بهار آینده به ایران می آید
خبرگزاری ایتارتاس اعلام کرد «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا این مطلب را روز جمعه در کنفرانس امنیتی مونیخ مطرح کرد. بر این اساس موگرینی در راس هیئتی متشکل از نمایندگان کمیسیون اروپا در بهار آینده به ایران سفر می کند.
بر این اساس وی قصد دارد در این سفر موضوعات مختلف از جمله همکاری ایران و اتحادیه اروپا و اجرای برجام را با مقامات ایرانی مورد رایزنی قرار دهد.
در همین راستا «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران روز ۱۵ فوریه (بیست و ششم بهمن) به بروکسل خواهد رفت.
بان کی مون میانجیگری پاکستان بین ایران-عربستان را خواستار شد
«نواز شریف» نخست وزیر پاکستان در تماس تلفنی با «بان کی مون» دبیر کل سازمان ملل، وی را در درجریان تلاش های دولت «اسلام اباد» برای حل تنش ایران- عربستان گذاشت.
بان کی مون نیز ضمن تقدیر از تلاش های نواز شریف گفت: با توجه به نقش کلیدی پاکستان در برقراری امنیت در منطقه و با در نظر گرفتن این که اسلام آباد روابط خوبی با هر دو کشور دارد، از شما و دولت اسلام آباد درخواست می کنم تا همچنان به تلاش های خود برای حل این بحران و بهبود روابط تهران ریاض ادامه دهید.
لازم به ذکر است که پس از اعدام آیت الله «شیخ النمر» توسط رژیم آل سعود و به دنبال اعتراضات گسترده در جهان به این اقدام، در ایران نیز در اعتراض به این عمل وحشیانه آل سعود، به سفارت عربستان در تهران تعرض شد و به دنبال این اقدام عربستان روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد.
پس از آن نواز شریف و «راحیل شریف» فرمانده کل ارتش پاکستان، با سفر به تهران و ریاض و دیدار و مذاکره با سران دو کشور خواستار حل این بحران و بهبود روابط دو کشور اسلامی همسایه شدند.
ایرنا:
رسانه کره ای: ایران کلید امنیت و موفقیت منطقه است
روزنامه «کوریا هرالد» کره جنوبی با انتشار ویژه نامه سی و هفتمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، از ایران به عنوان یکی از مهمترین اهرم های قدرت و اقتصاد در دنیا و وزنه ای بسیار مهم در منطقه خاورمیانه یاد کرد.
این ویژه نامه ضمن معرفی مقام های عالی کشور، از سیاست های تهران در دستیابی به توافق نهایی هسته ای تا توسعه اقتصادی کشور به عنوان حرکت های ارزنده و عبرت آموز یاد کرده است.
گزارش در ادامه به اظهارات رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر حسن همجواری با کشورهای منطقه و روابط بهینه با دیگر کشورهای جهان اشاره کرده و یادآور می شود: یکی از پیامدهای بارز این سیاست توافق هسته ای بود که ایران با شش قدرت بزرگ دنیا در جولای سال 2015 امضا کرد.
همزمان در این گزارش به نقل از بانک توسعه جهانی، ایران دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه لقب گرفته است.
«کوریا هرالد» می نویسد که تنها در سه ماه گذشته پس از آنکه توافقات گسترده ای میان ایران و قدرت های دیگر حاصل شد، بیش از 50 هیات خارجی به ایران سفر کرده اند که در نوع خود بی نظیر است.
رسانه کره ای از ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای با جایگاه بسیار مهم یاد کرده که علاوه بر داشتن بیشترین سواحل خلیج فارس، کنترل تنگه هرمز را نیز در اختیار دارد.
گزارش می افزاید: سالانه میلیون ها بشکه نفت از این تنگه به نقاط مختلف دنیا صادر می شود و این موضوع بر نقش و اهمیت ایران در دنیا افزوده است.
روزنامه «هرالد» در این ویژه نامه تاکید کرده که ایران به عنوان چهارمین دارنده ذخایر نفت و دومین ذخایر گاز جهان به تازگی طرح هایی را به ارزش 185 میلیارد دلار برای پنج سال آینده به جهان معرفی کرده است.
این رسانه، ارزش روابط تجاری دو کشور ایران و کره جنوبی را بالاتر از هشت میلیارد و 600 میلیون دلار در سال 2014 دانسته و آورده است؛ در روز 29 فوریه (10 اسفند) نیز کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و کره در تهران برگزار می شود.
روزنامه افزوده است که ایران به عنوان یک شریک مهم و بازار بزرگ برای کره جنوبی، نیازهای این کشور به انرژی و پتروشیمی و بسیاری مواد خام دیگر را برطرف می کند و قرار است طرفین در طرح های زیربنایی مختلف همکاری کنند.
هرالد تصریح کرد: ایران با وجود آنکه یک درصد جمعیت جهان را در اختیار دارد، صاحب هفت درصد از کل منابع طبیعی دنیاست و در سال گذشته میلادی نیز 5 میلیون گردشگر به ایران سفر کرده اند که رقم چشمگیری است.
روزنامه کره ای در این ویژه نامه به دلیل حضور ایران در خلیج فارس و دریای خزر و جایگاهش در خاورمیانه و آسیای غربی، از کشورمان به عنوان کلید موفقت و امنیت منطقه یاد کرده است.
برزیل در صدد افزایش پنج برابری مبادلات تجاری با ایران
دولت برزیل با لغو و پایان تحریم ها امیدوار است که تجارت با ایران را که در سال های اخیر تا 30 درصد کاهش داشته است، در پنج سال آینده تا سه برابر مبادلات کنونی افزایش دهد.
بر اساس آمار رسمی ، در سال گذشته مبادلات تجاری برزیل با ایران به لطف صادرات محصولات کشاورزی این کشور آمریکای جنوبی ، به یک میلیارد و 670 میلیون دلار رسید.
اکنون «دیلما روسف» رئیس جمهوری برزیل با صدور دستورالعملی روز جمعه تحریمی را که در چارچوب قطعنامه های تصویب شده از سوی سازمان ملل علیه ایران اعمال کرده بود، لغو کرد.
فرمان روسف حاکی از آن است که تحریم های اعمال شده از سوی برزیل از امروز بر اساس توافق به دست آمده از سوی ایران و کشورهای 1+ 5 و در چارچوب سازمان ملل ، لغو می شوند.
هنگامی که سازمان ملل قصد تحریم ایران را داشت ، برزیل با آن مخالفت کرده بود اما پس از تصویب تحریم ها از سوی شورای امنیت سازمان ملل ، مجبور شد که به تبعیت از تصمیمات این سازمان بین المللی ، به تحریم ایران بپردازد.
صادرات نفت ایران به اروپا به 300 هزار بشکه در روز رسید
روزنامه اقتصادی ویرتشافتس بلات در اتریش در خصوص لغو تحریم ها علیه ایران و افزایش فروش نفت این کشور نوشت : ایران صادرات نفت خود به اروپا را تا 300 هزار بشکه در روز افزایش داده است.
این روزنامه اتریشی گزارش داد: مشخص نیست که قبل از لغو تحریم ها صادرات نفت ایران به اروپا چقدر بوده است اما این کشور در تلاش است که با لغو تحریم های هسته ای سهم از دست رفته خود از بازار نفت را مجددا به دست آورد.
ویرتشافتس بلات با اشاره به سفر آقای روحانی به فرانسه و ایتالیا افزود: شرکت فرانسوی توتال بعد از سفر آقای روحانی به فرانسه طی قراردادی خرید بین یکصد و پنجاه تا دویست هزار بشکه نفت در روز را با هیات همراه رئیس جمهوری ایران امضا و اعلام آمادگی کرد که همکاری با ایران را در سایر زمینه های نفتی از سر بگیرد.
این روزنامه افزود : شرکت های ایتالیایی نیز رقابتی سخت برای ورود به بازار پررونق ایران پس از تعدیل تحریم ها را آغاز کرده اند و آمادگی خود را برای خرید نفت و مشارکت در ساخت پالایشگاه های ایرانی اعلام داشتند.
شرکت های ایتالیایی از جمله 'واندونه' , ˈدلافولیاˈ , ˈپرسزی والووله و ˈوی آر ویˈ در انتظار به نتیجه رسیدن تلاش های دیپلماتیک، به تماس های خود با طرف های ایرانی و زمینه سازی برای بازگشت به بازار ایران ادامه می دهند.
روزنامه ویرتشافتس بلات یادآوری کرد: پیش از لغو تحریم ها ایران روزانه 3 میلیون بشکه نفت صادر می کرد که با اعمال تحریم های شدید صادرات این کشور کاهش یافت.
پیشتر وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در حاشیه یکصد و شصت و هشتمین نشست سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در وین اعلام کرد، بلافاصله پس از لغو تحریم ها، تولید نفت ایران به میزان 500 هزار بشکه در روز افزایش می یابد و در مدت کوتاهی آن را به روزی یک میلیون بشکه در روز می رسانیم و برای افزایش تولید خود پس از لغو تحریم ها از هیچ کس اجازه نمی گیریم.
همچنین سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به ایتالیا و فرانسه در بهمن ماه 1394، به کشورهای عضو اتحادیه اروپا پس از 11 سال بود . این اولین سفر رئیس جمهوری ایران پس از اجرایی شدن توافق هسته ای برجام که در قالب یک هیات بلندپایه صد و پنجاه نفری متشکل از دو معاون رییس جمهوری، 9 وزیر، و تعدادی از معاونانشان و حدود 90 چهره اقتصادی و کارآفرین انجام شد تا عزم جزم ایران برای آغاز فصل جدیدی از مناسبات سیاسی و اقتصادی با جهان بعد از رفع تحریم ها و اجرای برجام را نشان دهد.
در جریان این سفر چهار روزه دولت ایران , چهارده سند همکاری به ارزش 20 میلیارد یورو با ایتالیا و بیست سندهمکاری به ارزش 30 میلیارد یورو با فرانسه به امضا رساند.
نظر شما