به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، تسهیل شرایط بازگشت پناهندگان ایرانی به وطن، درخواست ویزای ایرانی برای نظارت بر انتخابات!، اولین سفر انگلیسی ظریف با تحفه صدور ویزا از سرتیترهای مهم برخی از اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ایران قدرت بلامنازع منطقه و جهان در سی و هفتمین سالگرد انقلاب است
حجت الاسلام والمسلمین گواهی مسئول نماینده ولی فقیه در سپاه محمد رسول الله (ص) در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی شبستان راجع به دستاوردهای انقلاب اسلامی در عرصه سیاست خارجی گفت: در این زمینه می توانیم به گفته امام خمینی مبنی بر اینکه ما روزی در کشورمان نمی توانستیم به یک سگ امریکایی بگوییم تو باید اشاره کنیم.
وی افزود: اما امروز در دنیا ملت ما جایگاه خودش را پیدا کرده و جایگاهی که قبل از انقلاب داشت به عنوان یک کشور مستعمره تلقی می شد.
حجت الاسلام گواهی با اظهار اینکه جمهوری اسلامی ایران امروز یک کشور مستقل اثرگذار بر تمام کشورهای جهان است خاطرنشان کرد: امروز می توانیم بر دیدگاه تمام کشورهای جهان تاثیر بگذاریم و جایگاه ما به گونه ای است که پیشنهادات جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل مورد توجه ویژه قرار می گیرد.
وی همچنین به بیداریهای اسلامی در کشورهای منطقه اشاره کرد و گفت: این بیداری های اسلامی هم دستاوردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی است.
وی در پایان تاکید کرد: امروز جمهوری اسلامی ایران یک قدرت بلامنازع در جهان و منطقه تلقی می شود.
مقاومت دنیا علیه امریکا دستاورد انقلاب اسلامی است
مجتبی شاکری، کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار شبستان، درخصوص دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در 37 سال اخیر در عرصه سیاست خارجی گفت: مقاومتی که امروز در جهان علیه آمریکا ایجاد شده دستاورد ما در عرصه بینالملل است.
عضو جامعه ایثارگران با اظهار اینکه آنچه که در یمن، سوریه و لبنان به وجود آمده همان مقاومت علیه امریکاست افزود: همکاری ما با رزمندگان سوری، حزب الله لبنان و گروه مقاومت عراق این مقاومتها را رقم زده است.
شاکری افزود: ما درخصوص برجام هم توانستیم موفق باشیم اما این در حالی است که برجام را در قالب 9 فرمان 28 ماده ای مقام معظم رهبری تعریف کنیم.
وی افزود: پس می توان گفت: پس از 37 سال ما به قدرتی در منطقه تبدیل شده ایم و همین امر هم برجام را برای ما رقم زده است.
مهمترین دستاورد انقلاب موفقیت ما در منطقه است
حجتالاسلام حسین ابراهیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هشتم شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار شبستان راجع به دستاوردهای 37 سال انقلاب اسلامی در عرصه سیاست خارجی گفت: ما در سیاست خارجی ممکن است برخی ها بگویند مهمترین دستاوردمان مساله برجام بوده اما واقعیت این است که ما بیشترین موفقیت را در مسایل منطقه داشتهایم.
وی با بیان اینکه ما توانسته ایم در منطقه به موفقیتی در جریانات سوریه، لبنان و عراق، برسیم افزود: نمی شود با این حال گفت: برجام مهمتر از این موفقیتهای ما در منطقه است.
عضو جامعه روحانیت مبارز در ادامه خاطرنشان کرد: مدیریت ما در کشورهایی مانند عراق و سوریه مهمتر از برجام است برجام هم زاییده همین مقاومت ما در صحنههای مهم بین الملل و منطقه ای بوده است.
وی اظهار داشت: من معتقدیم برجام می تواند محصول مقاومت در سوریه و لبنان و یمن باشد.
عربستان سریعتر از مسئولین حج ایرانی دعوت کند
حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار شبستان مبنی بر اینکه با توجه به قطع روابط دیپلماتیک و سیاسی ایران و عربستان آیا وزارت امور خارجه برای تامین امنیت حجاج ایرانی برنامه ای در نظر دارد گفت: ما معتقدیم که مساله حج یک مساله دینی و جدا از مسایل سیاسی است که نباید با مسایل سیاسی درهم تنیده شود.
وی با بیان اینکه مساله حج یک واجب دینی است و از سوی همه مسلمانان ادا میشود. اماکن مقدس اسلامی افتخاری است که نصیب دولت عربستان شده و این افتخار منوط به انجام مسئولیت در این حوزه است.
وی ابراز امیدواری کرد: دولت عربستان به آنچه که اعلام کرده پایبند باشد و با دعوت هر چه سریعتر جهات ذیربط حج ایرانیان زمینه موسم حج را را فراهم کند.
تسهیل شرایط بازگشت پناهندگان ایرانی به وطن/صدور ویزا برای نمایندگان آمریکایی بررسی می شود
حسین جابری انصاری سخنگوی وزیر امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران ضمن تبریک ایام الله دهه فجر گفت: شعار اساسی انقلاب اسلامی استقلال،آزادی جمهوری اسلامی بود و امروز این میراث ارزشمند در زمینه استقلال کشور در چند دهه اخیر وضعیتی متمایز دارد.
وی با بیان اینکه به این مناسبت یاد امام خمینی (ره) و شهدای انقلاب اسلامی را گرامی می داریم افزود: امیدواریم راه این عزیزان پررهرو باشد.
جابری انصاری در پاسخ به اولین سوال خبرنگاران درخصوص سفر علی اکبر ولایتی به روسیه گفت: روابط ایران و روسیه روابط مستحکم و همه جانبه است و رفت و آمد مسئولین دو کشور هم امر عادی است که در دوره های زمانی مختلف ادامه دارد.
وی با یادآوری رفت و آمد مسئولین عالی مقام ایران و روسیه گفت: سفر آقای ولایتی هم براساس دعوت موسسه تحقیقاتی بین المللی استراتژیک روسیه انجام شده است اما در قالب این سفر دیدارها در سطوح عالی با مقامات روسیه انجام شد که به هر حال مسیر روابط ایران و روسیه پیشرفت کرد.
جابری انصاری در پاسخ به سوال دیگری راجع به اقدامات انجام شده از سوی وزارت امور خارجه راجع به بازگشت پناهندگان ایرانی در کشورهای مختلف به خصوص پناهندگان سیاسی توضیح داد: پیگیری امور اتباع جمهوری اسلامی ایرانی در سراسر جهان از جمله وظایف ذاتی در وزارت خارجه است و تمام نمایندگی های سیاسی و دیپلماتیک ایران در خارج از کشور این اقدام را جزو اقدامات اساسی قرار دادهاند.
وی افزود: در ذیل این عنوان طبیعی است که مساله انسانی پناهجویانی که به هر دلیل به کشورهای مختلف جهان راه یافتهاند از جمله موارد مورد اهتمام وزارت خارجه است و در دوره دولت فعلی هم این موضوع از جمله مسایلی است که جزو برنامه های وزارت خارجه محسوب می شود و امیدواریم زمینه تسهیل بازگشت اتباعی که مشمول این موضوع هستند فراهم شود.
وی اعلام کرد: وزارت خارجه این موضوع را قطعاً در دستور کار دارد و در مسیر تعاملی با نهادهای مختلف نظام جمهوری اسلامی ایران حداکثر تسهیلات ممکن در این زمینه را برای حل مسایل این افراد فراهم خواهد کرد.
سخنگوی وزیر خارجه درخصوص سفر مسئولین اتحادیه اروپا به تهران و رفت متقابل ظریف گفت: سفر اشمیت به تهران امروز و فردا درخصوص مذاکرات بین ایران و اتحادیه اروپا با معاون ذیربط وزیر خارجه خواهد بود.
وی افزود: بین ایران و اتحادیه اروپا توافق شده است که گفتگوهای دو طرفه به طور متناوب انجام شود و در این زمینه دو طرف قرار است هر 6 ماه یکبار گفتگوهای خود را تکرار کند و امروز و فردا گفتگوهای خانم اشمیت و آقای تخت روانچی در همین زمینه برگزار خواهد شد و به زودی یعنی در آغاز هفته آینده وزیر خارجه کشورمان راهی بروکسل شود. و این سفر در چارچوب توافقات ایران و اتحادیه اروپاست البته آقای ظریف همکاری های دوجانبه ایران و بلژیک را نیز در این سفر مورد توجه قرار خواهد داد.
جابری انصاری راجع به گفتگوهای جاری درخصوص حل بحران یمن اظهار داشت: گفتگوها برای حل بحران یمن با نماینده دبیرکل سازمان ملل انجام شده اما به دلیل سیاست خاص مداخله جویانه برخی کشورهای منطقه در این زمینه مشکلاتی بر سر راه گفتگوها ایجاد شده است.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران در یمن همواره بر این موضوع تاکید داشته که این بحران تنها به منطقه آسیب نمی زند بلکه منشاء بیثباتی جامعه بین المللی خواهد شد. تحولاتی که در روزهای اخیر در یمن رخ داد بیان کننده این موضوع است که جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید داشته که طرفین یمنی از خودخواهی و پیش شرطهای مطرح شده در این زمینه جلوگیری کند تا آینده کشورشان به آشتی بیانجامد و ادامه وضعیت بحرانی تنها تهدیدی برای منطقه و جهان است.
جابری انصاری راجع به تلاشها برای به دست اوردن استقلال در کردستان عراق گفت: سیاست ایران حفظ تمامیت ارزی تمام کشورهای منطقه است و ما معتقدیم تجزیه کشورها منفعتی برای ملتها نخواهد داشت و در چارچوب این سیاست امیدواریم زمینه های همبستگی ملی را برای همه اجزای کشور عراق فراهم شود.
سخنگوی وزیر امور خارجه در واکنش به درخصوص صدور ویزای ایران از سوی سه نماینده کنگره آمریکا و اعلام نظارت بر انتخابات داخلی ایران به عنوان هدف اصلی سفر این سه نماینده گفت: در نگاه اول این یک اقدام سیاسی تبلیغاتی و سیاست جمهوری اسلامی ایران به طور کامل بعد از پیروزی انقلاب اسلامی جلوی هرگونه مداخلات داخلی بوده است و استقلال ملت ایران بزرگترین دستاورد جمهوری اسلامی است.
وی اعلام کرد: موضوع درخواست صدور ویزای این سه نماینده در کمیته ویژه مربوط به درخواستهای روادید از سوی اتباع آمریکایی بررسی و پاسخ آن اعلام خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در ادامه راجع به اینکه آیا پس از صدور روادید بین ایران و انگلیس دو طرف به منظور تعیین سفیر به توافق خواهند رسید گفت: آینده روابط دو کشور براساس قانون مجلس شورای اسلامی و تصمیمات ملی کشورمان تصمیم گیری خواهد شد.
جابری انصاری درخصوص نگاه عربستان به سوریه پس از برجام گفت: برخی از این کشورهای منطقه احساس نگرانی از به ثمر رسیدن برجام کرده و در مورد سوریه سیاستهای نادرست اهمال می کنند که جمهوری اسلامی ایران خواهان پایان دادن به این سیاستهای عقیم است.
وی افزود: وضعیت سوریه وضعیتی است که باید با گروههای بین دو طرف سوری – سوری پایان یابد که در حال حاضر به خاطر موضع گیری برخی گروههای معارض پیش شرط های تعیین شده گفتگوها به نتیجه نرسیده است.
وی تاکید کرد: مسیر پایان بحران سوریه از طریق نفی تروریست از یک سو و پیگیری راه حل سیاسی براساس گفتگوهای سوری – سوری باید پیگیری شود و راه میانبر از اینکه گفتگوهای دو طرف سرعت یابد وجود ندارد.
موگرینی به دنبال اشمید می آید
هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صبح امروز وارد تهران شد.
وی که به منظور انجام مذاکرات در سطح بالا بین ایران و اروپا با طرف ایرانی خود یعنی مجید تخت روانچی به تهران سفر کرده قرار است دو روز در ایران باشد.
بنابراین گزارش، در این سفر دو روزه مذاکرات بین اشمید و تخت روانچی در خصوص موضوعات متنوعی در زمینه روابط دو جانبه ایران و اتحادیه اروپا از جمله در زمینه انرژی، تجارت، همکاری های مالی و بانکی، محیط زیست و مبارزه با مواد مخدر و حران های منطقه در عراق، سوریه، یمن و برخی دیگر مناطق بحران زده تبادل نظر خواهد شد.
اشمید همچنین به گفت و گو با سید عباس عراقچی همتای ایرانی خود در مذاکرات هسته ای می پردازد.
سید عباس عراقچی رییس ستاد پیگیری اجرای برجام هم در این مذاکرات ، روند اجرای برجام را با همتای اروپایی خود بررسی خواهد کرد.
پس از سفر اشمید به تهران نوبت به موگرینی می رسد که به ایران بیاید.
تاریخ دقیق سفر هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحایه اروپا به ایران هنوز مشخص نشده است ولی در آینده نزدیک انجام خواهد شد.
اما پیش از سفر موگرینی محمد جواد ظریف راهی بروکسل می شود تا به دیدار و گفت و گو با او بپردازد.
واکنش ایران به درخواست صدور ویزای نمایندگان کنگره چه خواهد بود؟
لی زلدین نماینده نیویورک، "مایکل پمپئو" نماینده کانزاس و "فرانک لوبی یندو" نماینده ایالت نیوجرسی در مجلس نمایندگان آمریکا که هر سه جمهوریخواه هستند، اعلام کردند برای سفر به ایران درخواست ویزا کرده اند.آنها هدف از سفر خود به ایران را دیدار با رهبری و مسئولان عالی رتبه ایران- بازدید از پارچین و سایتهای هستهای اراک و فردو- دریافت توضیحاتی درباره آزمایشهای موشکی اخیر بالستیک ایران- دیدار با زندانیان آمریکایی در ایران- دریافت توضیحاتی از مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درباره بازداشت کوتاه ملوانان آمریکایی در ایران اعلام کردهاند.
این سه نماینده کنگره آمریکا برای ورود به مرز خاکی جمهوری اسلامی ایران درخواست صدور ویزا کرده اند که پیش از واکنش رسمی ایران می توان پیش بینی کرد که این آرزوی مقامات آمریکایی هیچگاه برآورده نخواهد شد.
بنابراین مطلب، در طول زمان مذاکرات هسته ای مقام معظم رهبری بارها براین نکته تاکید داشته اند که خط قرمز روابط ایران و آمریکا همچنان حفظ شود و مذاکرات دو طرف به جز مسائل هسته ای در خصوص موارد دو جانبه دیگر نباشد.
همچنین رهبر انقلاب اسلامی پس از به ثمر رسیدن برجام اعلام کردند که هیچگاه هیچ مقام آمریکایی وارد ایران نخواهد شد.
علاوه براین ها، جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اقدام این چنینی که چند سال گذشته با درخواست صدور ویزا برای احمد شهید نماینده ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل همراه بود اعلام کرد که هیچ گاه دروازه های ایران را به روی کسانی که قصد سوء استفاده سیاسی از فضای داخلی ایران را دارند باز نخواهد کرد.
با جمع بندی چنین نکاتی می توان به این نتیجه رسید که هیچگاه پاسخ تهران به این درخواست ویزا مثبت نخواهد بود. زیرا این سه نماینده کنگره آمریکا هدف از سفرشان به تهران را نظارت بر روند اجرای برجام، نظارت بر اجرای انتخابات اسفند ماه و گفت و گو با آمریکایی هایی که در ایران هستند اعلام کرده اند.
درخواست ویزای ایرانی برای نظارت بر انتخابات!
برای نخستین بار در طول تاریخ جمهوری اسلامی ایران سه مقام رسمی آمریکا به منظور سفر به ایران درخواست ویزا داده اند. این اقدام در حالی انجام شده که این سه مقام که نمایندگان پارلمان آمریکا هستند از مخالفان اصلی امضای برجام بوده اند.
این خبر به شرح زیر در رسانه ها منتشر شده است: سه جمهوری خواه عضو مجلس نمایندگان کنگره آمریکا ادعا می کنند برای سفر به ایران تقاضای روادید کرده اند.
به گزارش ایسنا شبکه خبری بی بی سی فارسی بر اساس گزارش روزنامه آمریکایی “هیل” نوشت: “مایکل پمپئو” از ایالت کانزاس، “لی زلدین” از ایالت نیویورک و “فرانک لوبی یندو” از ایالت نیوجرسی اعلام کرده اند روز پنج شنبه هفته گذشته رسما از طریق دفتر حفاظت از منافع ایران در واشنگتن،برای سفر به جمهوری اسلامی درخواست ویزا کرده اند.
این سه نماینده جمهوری خواه مدعی شده اند بنا دارند برای مشاهده انتخابات آتی مجلس ایران، بازدید از مراکز هسته ای و همچنین ملاقات با یک زندانی آمریکایی به ایران سفر کنند.
هم زمان با درخواست روادید، این نمایندگان تندرو، نامه سرگشاده ای هم خطاب به مقامات ارشد ایران منتشر کرده اند و به طور مستقیم خواستار توجه این مقامات به درخواست سفرشان شده اند.
تحلیلگران رسانه ای معتقدند این سه نفر تنها راه پیش رویشان به منظور زیر سوال بردن عمل به تعهدات برجام از سوی جمهوری اسلامی ایران همین اقدام بوده است.
این افراد برای این قصد سفر به ایران کرده اند که می دانند جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه به آن ها اجازه ورود نخواهد داد و به دنبال بهانه ای هستند تا آن را به عمل به تعهدات ایران در اجرای برجام ربط دهند.
این گستاخی نمایندگان کنگره آمریکا تا جایی ادامه داشته که آن ها به خودشان اجازه داده اند هدف از سفر به تهران را نظارت بر انتخابات که امری کاملا داخلی و مستقلانه است اعلام کنند.
به گزارش شبستان، خصومت مقامات آمریکایی در طول به ثمر رسیدن برجام همواره نشان دهنده نگاه اصلی دشمنانه این کشور به جمهوری اسلامی ایران بوده و این اقدام را هم می توان در همان رویکرد دسته بندی کرد.
اولین سفر انگلیسی ظریف با تحفه صدور ویزا
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان چهارشنبه شب برای اولین بار راهی لندن شد تا سفر وزیر خارجه ایران بعد از ۱۶ سال به انگلیس رقم بخورد.
بنابراین گزارش، ظریف در این سفر دو روزه برنامه های فشرده ای را پشت سر گذاشت.
ظریف در اولین برنامه خود در سفر به لندن وزیر خارجه ایران و مارگوت والستروم همتای سوئدی او روز پنجشنبه در حاشیه کنفرانس کشورهای کمک کننده به مردم سوریه در لندن با یکدیگر دیدارکردند.
دو طرف درباره مسائل و همکاری های دو جانبه و منطقه ای با یکدیگر گفت و گو کردند.
علاوه براین، ظریف با بان کی مون دبیر کل سازمان ملل ملاقات کرد.
در این دیدار دو طرف به رایرنی درباره مسایل و تحولات منطقه همچنین سازوکارهای همکاری های منطقه ای پرداختند.
دراین ملاقات، وزیرامور خارجه کشورمان برحمایت جمهوری اسلامی ایران از روند گفت و گوهای دولت و مخالفان سوریه در ژنو تاکید کرد.
ظریف تنها راه حل خروج از بحران موجود در سوریه را راه حل سیاسی اعلام کرد.
وی هم چنین تاکید کرد، مبارزه با تروریسم درمنطقه باید توسط همه طرف های منطقه ای و بین المللی به طور جدی دنبال شود وهم زمان با روند سیاسی درقالب گفت وگوهای دولت و مخالفان براساس مصوبات بیانیه وین ٢ پیگیری شود.
وزیرامور خارجه کشورمان هم چنین استفاده ابزاری از تروریسم توسط هر طرف خارجی در سوریه را محکوم و ان را غیر قابل قبول دانست.
در این دیدار، اقای بان کی مون دبیرکل سازمان ملل نیز از نقش سازنده جمهوری اسلامی ایران در حمایت از روند سیاسی گفت و گوهای سوری - سوری قدردانی کرده و خواستار پایان تنش درمنطقه و یکپارچگی دولت های منطقه درقبال مبارزه با تروریسم شد.
همچنین وزیرخارجه ایران وشیخ صباح الاحمد الصباح امیر کویت درلندن با یکدیگر دیدارکردند.
دراین دیدار طرفین درخصوص مسائل وهمکاری های دوجانبه ومنطقه ای با یکدیگر گفت وگو کردند.
در برنامه دیگری، وزیر امور خارجه کشورمان روز پنجشنبه در سخنانی در کنفرانس کمک کنندگان به سوریه در لندن، گفت وگو را تنها راه حل پایان بحران سوریه خواند.
ظریف در سخنانی گفت: ما گفت و گوها را تنها راه حل پایان بحران سوریه می دانیم و همواره از طرف های خارجی خواسته ایم تا در روند دیپلماتیک همکاری کنند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در تمام گفت وگوهای ژنو، همواره خواستار آتش بس میان طرف های درگیر در سوریه بوده است.
ظریف با اشاره به کمک های بشر دوستانه جمهوری اسلامی ایران به آوارگان سوری تصریح کرد: ما خود را به ادامه کمک های بشر دوستانه متعهد می دانیم.
وزیر امور خارجه ایران گفت: با توجه به ابعاد گسترده بحران سوریه باید اقدامات بیشتری صورت گیرد.
در ادامه پنجشنبه وزیر امورخارجه کشورمان در سخنان خود در اندیشکده «چتم هاوس»، بر لزوم بازتعریف منافع منطقه ای برای رسیدن به امنیت تاکید کرد.
«محمدجواد ظریف» تصریح کرد: زندگی در جامعه جهانی یعنی اگر همسایگان ما در رنج هستند ما نمی توانیم دور خودمان دیوار بکشیم و در امنیت زندگی کنیم.
وی توافق هسته ای را نمونه ای از رهیافت بازتعریف منافع مشترک خواند و افزود: در گذشته غرب خواستار توقف کامل فعالیت سانتریفیوژهای ایران بود و این رویکرد در مذاکرات پیشین به نتیجه ای نرسید.
ظریف ادامه داد: اما در جریان مذاکرات اخیر تصمیم گرفتیم تا در چارچوب منافع مشترک گام برداشته و به همین خاطر به نتیجه رسیدیم.
وی توافق هسته ای را سرمایه ای ارزشمند برشمرد و تصریح کرد: این رویکرد باید درخصوص سایر بحران های منطقه ای تسری پیدا کند.
وزیر خارجه کشورمان همچنین درخصوص تنش های اخیر میان ایران و عربستان نیز گفت: عربستان سعودی نیازمند تعریف دوباره وضعیت منطقه و منافع خود است، همانگونه که ایران با این رویکرد توانست برنامه های هسته ای خود را به موضوعی مشترک و نه مورد رقابت دو رقیب مبدل سازد.
وی همچین آینده روابط میان ایران و انگلیس را مثبت توصیف کرد و افزود: دو کشور می توانند درخصوص موضوعات منطقه ای با یکدیگر کار کنند.
ظریف همچنین در پاسخ به پرسشی درخصوص محدودیت تحریم های آمریکا به عنوان مانعی برای گسترش همکاری های بانکی اروپا و ایران گفت: «جان کری» وزیر خارجه آمریکا در حاشیه نشست کنفرانس کمک کنندگان به سوریه به وی اطمینان داده است که محدودیتی برای تعاملات مشروع تجاری میان بانک ها وجود ندارد.
نظر شما