به گزارش خبرگزارش شبستان از قم، امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب اسلامی، همواره در سخنان خود این انقلاب را به ظهور امام زمان (عجّلاللهتعالیفرجه) گره می زدند، از جمله آن حضرت در جایی از سخنرانی خود فرمودند: «ما به خواست خدای تعالی بر دشمنان بشریت و اسلام پیروز خواهیم شد و امید است که نصر خدایی و فتح مسلمانان نزدیک باشد»؛ همچنین ایشان فرمودند: «پیروزی ما را خدا تضمین کرده است ما حکومت اسلامی تشکیل میدهیم و پرچم را به صاحب پرچم میسپاریم»، «این انقلاب امانتی است که باید بدست شما به صاحب اصلی آن سپرده شود»، «تمام دستگاههایی که الان در کشور ما به کارگرفته شدهاند باید توجه به این معنا داشته باشند که خودشان را مهیا کنند برای ملاقات حضرت مهدی عجّلاللهتعالیفرجه».
بنابراین ما در جامعهای زندگی میکنیم که میتوانیم در جهت زمینهسازی ظهور حضرت ولیعصر (عجّلاللهتعالیفرجه) گام برداریم، اما ما برای این که زمینههای ظهور امام زمان (عجّلاللهتعالیفرجه) را فراهم کنیم، چه باید بکنیم؟ در این خصوص، حجت الاسلام و المسلمین مرتضی آقامحمدی، نویسنده و پژوهشگر دینی در گفتگو با خبرگزارش شبستان در قم، با بیان این که بدون دریافت درست از شرایط دوران پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 نمیتوان به چرایی انقلاب اسلامی پی برد، عنوان کرد: برای این که انقلاب اسلامی را تحلیل کنیم، هم لازم است که شرایط زمان انقلاب درک شود و هم شرایطی که انقلاب اسلامی در آن شکل گرفته است، مورد بررسی قرار بگیرد؛ در آن دوران در فضای بیرون از کشور و در فضای جهان اسلام از جمله مصر و جریان بیداری اسلامی در عربستان باید در نظر گرفته شود، همچنین شرایطی که در ایران بود و گفتمانی که امام خمینی (ره) دارند، مهمترین و بهترین منبع است که بدانیم انقلاب اسلامی چرا و چگونه شکل گرفت و آیا انقلاب اسلامی ایران با مهدویت ارتباط دارد یا نه.
انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) مبتنی بر معارف شیعه است
مبلغ بین المللی حوزه با بیان این که انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) مبتنی بر معارف شیعه است، اظهار داشت: از اوایل قرن جاری و در دهههای بعد، سلطه شوری بر کشور ایران سنگین بود و کمونیستها و حزب توده از جمله فعالترین گروهها در ایران بودند، همچنین جریانهایی نیز با مصر در ارتباط بودند؛ در آن شرایط یاران امام خمینی (ره)، گفتمان آن حضرت را در آن زمان دنبال میکنند و در نهایت این گفتمان تبدیل به گفتمان اصلی میشود و انقلاب اسلامی به ثمر میرسد.
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی یادآور شد: انقلابهای دیگری که در طول تاریخ رخ داده است، پدیدههای اجتماعی هستند تا به رفاه و آزادی بیشتر برسند؛ در سالهای اخیر، در جهان اسلام نیز تحرکاتی به وجود آمده است که برای کسب آزادیهای اجتماعی و رفاه بوده است، اما اگر نظر امام خمینی (ره) را به عنوان نظریه انقلاب اسلامی مورد توجه قرار دهیم، میبینیم که امام راحل (ره)، انقلاب اسلامی را یک مرحله میداند و آن، یک هدف غایی و نهایی نیست، به طوری که تئوری ولایت فقیه و مصلحت در فقه را برای رسیدن به ولایت مصلح جهانی معرفی میکند.
وی بیان کرد: ولایت فقیه به معنای اداره کشور و اجرای قوانین اسلامی و تحقق بخشیدن به قانون حاکمیت الهی به دست فقیه جامع شرایط از طریق تشکیل حکومت در زمان غیبت امام زمان(عجّلاللهتعالیفرجه) است؛ در این راستا مهم ترین آرمان امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی، براندازی نظام سلطنت و ایجاد نظام دینی بود.
هدف اصلی آرمانخواهی شیعه، برقراری عدالت الهی در جامعه است
پژوهشگر مطالعات اسلامی بیان داشت: امام راحل (ره)، مبارزه با ظلم و دفاع از مظلوم را به عنوان یکی از آرمانهای انقلاب اسلامی معرفی میکند، همچنین برخی آرمانهای انقلاب اسلامی، فضایل اجتماعی از جمله مبارزه با فساد، منع تبعیض و ایجاد جامعه ای مبتنی بر ارزشهای اجتماعی هستند، برخی آرمانهای انقلاب اسلامی، مسائل اقتصادی از جمله غارت بیتالمال است که امروز باید بازخوانی شود، زیرا گاهی مردم چیزهایی میبینند که با آرمانهای انقلاب اسلامی منافات دارد.
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی تصریح کرد: یکی از اهداف انقلاب اسلامی، تلاش در جهت پیشرفت اقتصای، ایجاد خودکفایی و ریشه کن کردن فقر در جامعه بود، اما همه این آرمانها و اهداف انقلاب اسلامی، هدف واسط هستند و هدف نهایی نیست، بلکه هدف، چیز دیگری است و خواسته نهاییتر و غاییتری مطرح میشود.
وی یادآور شد: بین آرمانخواهی شیعه و جریانهای اسلامی دیگر، تفاوتهایی وجود دارد، از جمله این که هدف دیگر جریانهای اسلامی، اقتدار است و برای آنها مطلوب این است که به زمان صدر اسلام برگردند و اقتدار اسلام، همه دنیا را فرا بگیرد، در حقیقت، هدف جریانهای اسلامی دیگر، داشتن یک حکومت مقتدر است، اما هدف اصلی آرمانخواهی شیعه، جریان عدالت است.
نویسنده کتاب «نجوای شبانه» عنوان کرد: امام علی (علیهالسلام) شیعه را به عدالت تعریف میکند، اصلیترین عنصر و مولفه وجود امام علی (علیهالسلام)، عدالت است؛ لذا میبینیم که یکی از مباحث فضایل امام علی (علیهالسلام)، عدالت آن حضرت است.
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی با بیان این که قیامهای شیعیان رویکرد عدالت محور دارد، اظهار داشت: اقتدار و قدرت در آرماخواهی شیعه مطرح نیست، بلکه آنچه که مهم است، عنصر عدالت است؛ در انقلاب اسلامی نیز، امام خمینی (ره) اهدافی را که مطرح میکند، در پایان تصریح میکند که هدف نهایی انقلاب اسلامی برقراری عدالت است.
هدف نهایی امام(ره) در پیروزی انقلاب اسلامی، گسترش عدالت بود
وی تصریح کرد: امام خمینی (ره)، 4 سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی در صحیفه نور، جلد 16، صفحه 45 میفرماید: «هدف انقلاب اسلامی، هدف پیامبر گرامی اسلام (صلیاللهعلیهوآله) است، ما با صبر و تحمل انقلاب اسلامی را به پیش میبریم تا گسترش عدل الهی و اسلام عزیز»؛ هدف پیامبر گرامی اسلام (صلیاللهعلیهوآله) گسترش عدل الهی در جامعه بود و از منظر امام خمینی (ره) آنچه که هدف غایی است، برقراری عدالت الهی در جامعه است.
مبلغ بین المللی حوزه تأکید کرد: امام خمینی (ره) فقط برای اقتصاد و پر کردن شکم مردم مردم قیام نکرد، اگرچه اینها نیز در جامعه اهمیت دارد، اما هدف نهایی امام خمینی (ره) گسترش عدالت بود، اگر این هدف نهایی در جامعه پیاده شود، رفاه مردم و دیگر مسائل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی جامعه نیز رفع میشود.
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی یادآور شد: اگر ما سیر سخنان مقام معظم رهبری (مدظله) را ملاحظه کنیم، میبینیم که هر زمان که این آرمان انقلاب اسلامی در جامعه کمرنگ شده است، مقام معظم رهبری (مدظله) پررنگ به این مسأله پرداخته است و بر بحث عدالت تأکید داشته است.
وی ادامه داد: آیت الله خامنهای (مدظله) در سالهای مختلف به مسأله عدالت در انقلاب اسلامی اشاره داشتند، از جمله ایشان در تاریخ 12 مرداد سال 84 فرمودند: «عدالت شعار اصلی و هدف بزرگ انقلاب اسلامی بوده و هست»؛ همچنین در تاریخ 18 اردیبهشت 84 فرمودمند: «عدالت هدف پیامبران الهی است، هدف انقلاب اسلامی نیز بوده است».
نویسنده و پژوهشگر دینی اضافه کرد: خداوند در آیه 25 سوره حدید میفرماید که ما همه انبیای الهی را فرستادیم و به آنها کتاب آسمانی دادیم که عدالت را پیاده کنند، این قسط و عدالت به معنای عام خداوند، عدالت در رابطه با حیوانات، محیط زیست، انسانها و ... است؛ امروز آلودگیهای زیست محیطی به حدی افزایش یافته است که ما نسبت به محیط زیست عدالت را رعایت نمیکنیم، در حالی که هدف انبیا و اولیای الهی، عدالت در همه ابعاد، بوده است.
تا مردم ظرفیت پذیرش عدالت را نداشته باشند، امام زمان (عج) ظهور نمیکند/ پذیرش حق و عدالت، دلهای آماده میطلبد
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی تصرح کرد: امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری (مدظله) تأکید دارند که هدف اصلی انقلاب اسلامی، عدالت است و عدالت خواهی در جریانهای تشیع وجود دارد و از همین جاست که انقلاب اسلامی به ظهور گره میخورد.
وی عنوان کرد: ما در انقلاب اسلامی، تمرین عدالت داریم، به طوری که تا مردم ظرفیت پذیرش عدالت را نداشته باشند، امام زمان (عجّلاللهتعالیفرجه) ظهور نمیکند؛ اگر قرار بود که مردم با اجبار و قهر و غلبه، حضرت مهدی (عجّلاللهتعالیفرجه) را بپذیرند، دلیلی نداشت که غیبت صورت بگیرد، هدف غایی این است که انسانها به مرحله پذیرش حق برسند و دلها ظرفیت پذیرش عدالت را داشته باشد.
نویسنده کتاب «نجوای شبانه» گفت: شاید اجرای عدالت سخت نباشد، اما پذیرش عدالت سخت است، زیرا با پذیرش عدالت ممکن است که منافع شما تهدید میشود، بنابراین پذیرش حق و عدالت، دلهای آماده میطلبد.
انقلاب اسلامی ایران آغازی برای تمرین عدلپذیری بود/ با شعار و پوستر و برنامه نمایشی نمیتوان عدالت را در جامعه گسترش داد
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران آغازی برای تمرین عدلپذیری و حقپذیری بود و ما هر چه از این مسأله دور شویم، تهدید اصلی برای انقلاب اسلامی است و هر چه به این سمت حرکت کنیم، آن هدف غایی که رسیدن جامعه به جامعه آرمانی است، محقق میشود و این مهم با شعار ایجاد نمیشود.
وی بیان داشت: برخی اشخاص بودند که خط مشی سیاسی آنها با امام راحل (ره) متفاوت بود و اختلاف سیاسی داشتند، اما امام خمینی (ره) را به خوبی میشناختند، آنها در برخی مصاحبهها تصریح کردند که امام خمینی (ره) فردی با انديشههاي بلند الهي بود که با تلاش هاي صادقانه خود، مسير تاريخ را دگرگون كرد و تحولات عظیمی در ایران و جهان ایجاد کرد، اگر مسئولین ما این نقش را در جامعه داشته باشند، در جامعه نیز سرایت میکند و اگر روش دیگری را پیش بگیرند، با شعار و پوستر و برنامه نمایشی نمیتوان عدالت را در جامعه گسترش داد.
مبلغ بین المللی حوزه عنوان کرد: یکی از زنان قریش از طایفه بنی مخزوم، سرقتی مرتکب شد، مردم قریش اسامه ابن زید را برای شفاعت نزد پیامبرگرامی اسلام (صلیاللهعلیهوآله) فرستادند، حضرت رسول (صلیاللهعلیهوآله) فرمودند: آیا درباره حدی از حدود خدا شفاعت میرسد؟»؛ رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) در سخنرانی پس از نماز مغرب فرمودند: «همانا آنان که مقابل شما بودند هلاک شدند، در میان آنها اگر شخص بزرگی مرتکب سرقت میشد او را رها میکردند و اگر شخص ضعیفی مرتکب سرقت میشد حد را بر او جاری میکردند، به خدا سوگند اگر فاطمه دختر محمد مرتکب سرقت میشد البته دستش را قطع میکردم»؛ سپس دستور داد آن زنی که مرتکب سرقت شد، دستش قطع شود؛ بنابراین چشم پوشی از گناهان بزرگان جامعه باعث سرخوردگی، وردگی و ناامیدی بستر جامعه و افسارگسیختگی قدرتمندان میشود و این مسأله باعث میشود که نظام حاکم بر جامعه از بین برود.
کسی میتواند عدالت را اجرا کند که در درون خود به کرامت انسانی برسد
حجت الاسلام و السملمین آقامحمدی اظهار کرد: امروز مقام معظم رهبری (مدظله) و همچنین امام خمینی (ره) یک الگوی بسیار کم نظیری در دوران معاصر هستند که مسئولین جامعه میتوانند از آنها تبعیت کنند.
وی تصریح کرد: انقلاب اسلامی برای این تحقق یافت که عدالت را تمرین کند و جامعهای را تقویت کند که آماده و پذیرای عدالت حضرت مهدی (عجّلاللهتعالیفرجه) شوند و این مسأله محقق نمیشود، مگر این که افرادی را در این مسیر تربیت کنیم.
نویسنده و پژوهشگر دینی با اشاره به این که امام خمینی (ره) به تربیت صحیح افراد در جامعه تأکید داشتند، گفت: تا زمانی که انسانها در مسیر ظهور امام عصر (عجّلاللهتعالیفرجه) تربیت نشوند و این مقوله مهم عدالت را اجرایی نکنند، ظهور امام عصر (عجّلاللهتعالیفرجه) فرا نمیرسد و کسی میتواند عدالت را اجرا کند که در درون خود به کرامت انسانی برسد.
انقلاب اسلامی ایران بستری برای پذیرش حکومت حضرت مهدی (عج) است
حجت الاسلام و المسلمین آقامحمدی تأکید کرد: آرمان انقلاب اسلامی ایران، آرمانی مبتنی بر عدل است و آرمانی که عدلخواه است و این بستری برای پذیرش حکومت حضرت مهدی (عجّلاللهتعالیفرجه) است و این مسأله محقق نمی شود مگر این که جامعه اسلامی به کرامت انسانی دست پیدا کند.
وی بیان کرد: کسی که میخواهد به آرمانهای انقلاب اسلامی پایبند شود، لازم نیست که شعارها و ورودهای جناحی داشته باشد، بلکه باید در راستای اهداف انقلاب اسلامی حرکت کند، به عنوان مثال، پزشک و یا کارمندی که در جامعه کار میکند، اگر با مخاطبان خود با کرامت نفس برخورد کند، در راستای آرمانهای انقلاب گام برداشته است و این بسیار بهتر از حرکتهای نمایشی و شعاری است.
نویسنده کتاب «نجوای شبانه» در پایان گفت: اگر تکریم انسانها فارغ از شغل آنها در جامعه صورت بگیرد، یک حرکت انقلابی ایجاد میشود و این افراد هم به آرمانهای انقلاب اسلامی پایبند خواهند بود و هم زمینهساز ظهور حضرت مهدی(عج) خواهند بود.
تهیه و تنظیم: زهرا قربانی
نظر شما