به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پرس تی وی؛ این 13 نفر متهم هستند که از موج ناآرامی سال گذشته که دهها نفر در آن کشته شدند حمایت میکردند.
به گفته مقامهای وزارت کشور تاجیکستان، در آن ناآرامیها که تابستان گذشته بین نیروهای امنیتی و هواداران معاون وزیر دفاع پیشین رخ داد و حدود دو هفته ادامه داشت بیش از 50 نفر کشته شدند.
درگیریهای تاجیکستان در نهایت 23 شهریور با مرگ عبدالحلیم نظرزاده، معاون سابق وزارت دفاع این کشور و 37 نفر از طرفدارانش در عملیات ارتش پایان یافت.
حکومت و مقامهای تاجیکستان در پی آن ناآرامیهای حزب نهضت اسلامی را به همدستی با او در طرح و اجرای کودتا متهم کردند.
پس از آن عملیات، در مجموع 199 نفر از فعالان حزب نهضت اسلامی و نزدیکان و وابستگان به نظرزاده بازداشت شدند. دیوان عالی تاجیکستان نیز با صدور حکمی فعالیتهای حزب نهضت اسلامی را «تروریستی و افراطگرا» خواند و این حزب را ممنوع اعلام کرد.در آن درگیریها، 14 نظامی ارتش تاجیکستان هم کشته شدند.
دولت تاجیکستان ادعا میکند نظرزاده عضو حزب نهضت اسلامی، مهمترین حزب مخالف دولت بود اما حزب نهضت اسلامی که یک حزب میانهرو در تاجیکستان شناخته میشود عضویت نظرزاده را تکذیب کرده است.
نظرزاده در جریان جنگهای داخلی تاجیکستان که از سال 1992 تا 1997 ادامه داشت علیه دولت این کشور میجنگید.
اما بر اساس پیمان صلحی که در سال 1997 بین دولت تاجیکستان و اپوزیسیون متحد تاجیک امضا شد، مخالفان با 30 درصد سهیمه وارد نهادهای دولتی شدند.
نظرزاده هم زمستان سال گذشته پس از 16 سال کار در وزارت دفاع، به عنوان معاون وزیر دفاع تاجیکستان منصوب شد.
اما آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل نگرانی خود را از ممنوع شدن فعالیت حزب نهضت اسلامی و دستگیری سران آن اعلام کردهاند.
گروههای فعال حقوق بشر نگرانند که اعضای این حزب در زندان شکنجه شوند.
منتقدان میگویند محاکمه این 13 نفر بخشی از تلاشهای دولت دوشنبه برای حذف اسلام از عرصه عمومی در تاجیکستان است.
نظر شما