سفر داود اوغلو به تهران/ایران بهترین توان موشکی خاورمیانه را دارد

خبرگزاری شبستان:ایران بهترین توان موشکی خاورمیانه را دارد،سفر داود اوغلو به تهران، رویارویی مستقیم ریاض با تهران در خاک سوریه،اهمیت برنامه موشکی ایران، رایزنی ایران و ترکیه پیرامون تحولات منطقه از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاریها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران بهترین توان موشکی خاورمیانه را دارد، سفر داود اوغلو به تهران، رویارویی مستقیم ریاض با تهران در خاک سوریه، اهمیت برنامه موشکی ایران، رایزنی ایران و ترکیه پیرامون تحولات منطقه از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

ایران بهترین توان موشکی خاورمیانه را دارد

کمیته نیروهای مسلح آمریکا امشب نشست استماعی با موضوع «تهدیدات جهانی» پیش روی آمریکا داشت.

در این نشست «جیمز کلپر» مدیر اطلاعات ملی آمریکا و «وینسنت استوارت» مدیر آژانس اطلاعات دفاعی این کشور حضور داشتند تا در مورد «تهدیدات جهانی» صحبت کنند.

کلپر در خصوص تهدیدات سایبری پیش روی آمریکا، گفت که تاکنن ایران، چین و کره شمالی در این زمره گنجانده می‌شده ولی حالا داعش هم علاوه بر نیروگیری از طریق فضایی سایبر، در این فضا به سایت‌های آمریکایی حمله می‌کند.

مدیر آژانس امنیت ملی آمریکا ادعای قدیمی آمریکایی‌ها در خصوص ایران را تکرار کرد و گفت که این کشور «با استفاده از بازوی تررویستی خود در لبنان یعنی حزب‌الله و گروه‌های که به صورت نیابتی از جانب ایران می‌جنگند، در حال تلاش برای بسط نفوذ خود در مطنقه است و هنوز هم بزرگ‌ترین حامی تروریسم دولتی است.»

کلپر یکی از تهدیدات پیش روی آمریکا را، مصرف روزافزودن مواد مخدر در میان مردم آمریکا دانست و هشدار داد که از سال 2010، ورود هروئین از مرزهای جنوبی، 2 برابر شده و تنها در سال 2014، ده‌ها هزار نفر به دلیل استفاده بیش از حد از این ماده افیونی، جان سپرده‌اند.

کلپر در بخشی از این نشست گفت توافق هسته‌ای با ایران، نتوانسته نظر رهبر جمهوری اسلامی ایران نسبت به آمریکا را تغییر دهد و وی همچنان واشنگتن را یک تهدید برای کشورش می‌داند.

وی با بیان اینکه ایران تاکنون تمام تعهدات خود در برنامه جامع اقدام مشترک را انجام داده، در پاسخ به این سوال که آیا نشانه‌ای مبنی بر حرکت ایران به سمت نقض توافق وجود دارد، گفت: «نه، تاکنون هیچ نشانه‌ای دال بر حرکت ایران به سمت نقض مشاهده نکرده‌ایم.»

کلپر ادامه داد: «رویکرد ما در قبال ایران، عدم اعتماد و راستی‌آزمایی است.»

یکی از سناتورها از وی پرسید که آیا ابزار نظارتی آمریکا برای بررسی عملکرد هسته‌ای ایران، به آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای محدود می‌شود؟ کلپر پاسخ داد: «مطمئناً خیر.»

جیمز کلپر در خصوص پناهجویان سوری هم صحبت کرد و ضمن تأیید نظر یکی از سناتورها، گفت که ابوبکر البغدادی عوامل تروریستی خود را برای عملیات در اروپا، در میان موج پناهجویان به سمت این قاره فرستاده است.

کلپر در خصوص اقدامات موشکی ایران گفت: «ایران برنامه موشکی بسیار خوبی دارد و کماکان روی آن کار می‌کند. این کشور از سال 2010 و تصویب قطعنامه شورای امنیت (سازمان ملل)، بیش از 140 فروند موشک آزمایش کرده که نیمی از این موشک‌ها در خلال مذاکرات با 1+5 شلیک شده است؛ این چالشی است که باید با‌ آن مقابله کرد. تحریم‌های مربوط به تست‌های موشکی و تروریسم این کشور باید کماکان اجرا شوند.»

جیمز کلپر درباره برنامه هسته‌ای ایران مجددا صحبت کرد و گفت که انتظار می‌رود با منقضی شدن زمان توافق هسته‌ای، ایران که دانش فنی هسته‌ای را به صورت بومی در اختیار دارد، مجدداً در پی ساخت سانتریفیوژ برود «البته رهبر ایران پیش از این اعلام کرده که این کشور در پی ساخت سلاح هسته‌ای نیست.»

در ادامه نوبت به ژنرال استوارت رسید. ژنرال به همکاری ایران و روسیه در سوریه اشاره کرد و گفت که حضور روس ها، محاسبات قبلی را کاملاً به هم ریخت.

وی افزود: «بشار اسد حالا نسبت به 6 ماه قبل، قدرتمندتر شده و از موضع قوی‌تری در پای میز مذاکرات حاضر می‌شود.»

ژنرال آمریکایی در خصوص روابط ایران و روسیه هم سخن و گفت و مدعی شد که ارتباط فعلی میان دو کشور، یک همکاری تاکتیکی است و ایران به دلیل رقابت با روسیه برای تبدیل شده به هژمون منطقه، روزی از روسیه دور خواهد شد.

وی همچنین مدعی شد که حمایت روس‌ها از اسد مانند حمایت ایران از رئیس‌جمهور سوریه نیست و «مسکو از هر رژیمی که منافعش را در سوریه تأمین کند، حمایت می‌کند.»

وینسنت استوارت باز هم به روابط ایران و روسیه پرداخت و برای اثبات تاکتیکی بودن ارتباط فعلی تهران-مسکو، گفت که ایرانی‌ها مایل به خرید سلاح و نوسازی تسلیحات خود هستند و روسیه گزینه‌ای است که این امکان را بدون پیش‌شرط برای ایران فراهم می‌کند.

سناتور «تام کاتن» هم از حاضرین در نشست کمیته خدمات نیروهای مسلح بود. وی ابتدا از ژنرال استوارت پرسید: «آیا با من موافقید که اشتهار به قدرت، بخشی از قدرت و جزئی از امنیت ملی ماست؟» ژنرال آمریکایی پاسخش مثبت بود.

کاتن ادامه داد: «پس از اینکه 10 ملوان آمریکایی در برابر سلاح ایرانی‌هاف زانو زدند و ایران از این واقعه فیلم‌برداری کرد، نظر شما درباره شهرت آمریکا به اقتدار در میان مردم خاورمیانه چیست؟»

ژنرال استوارت پاسخ داد: «فکر نمی‌کنم که همان یک حادثه نمایانگر دریافت دیگران از میزان قدرت ایالات‌متحده باشد ولی در 7 سال گذشته، هم‌پیمانان ما نسبت به تعهد آمریکا به امنیت خودشان، شک پیدا کرده‌اند.»

تام کاتن در خصوص عزم عربستان برای حمله زمینی به سوریه هم از ژنرال 3 ستاره نظرخواهی کرد.

استورات پاسخ داد: «کشورهای عربی می‌خواهند با رهبری عربستان و امارات، نیروی زمینی بیشتری را در سوریه ببینند. ارزیابی من این نیست که نیروی زمینی عربستان ظرفیت نبرد در سوریه را داشته باشد.»

کاتن در ادامه نظر جیمز کلپر در خصوص حضور روسیه در نبرد با تروریست‌ها در سوریه را خواستار شد.

کلپر گفت: «حضور نظامی روس‌ها می‌تواند اشتباه بزرگی باشد و اعزام نیرو به سوریه، جنگ افغانستان را به یاد مردم این کشور می‌آورد و به همین دلیل است که روسیه تاکنون از درگیری نیروی زمینی خود در این کشور اجتناب کرده است.»

سفر داود اوغلو به تهران

ابراهیم رحیم‌پور معاون آسیا و اقیانوسیه و مشترک المنافع وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که امروز (سه‌شنبه) وارد آنکارا شد، با فریدون سینرلی اوغلو قائم مقام وزارت امور خارجه ترکیه دیدار و گفت‌وگو کرد.

سینرلی اوغلو در این دیدار با ابراز خرسندی از رایزنی مقامات دو کشور اظهار داشت: ایران مهمترین همسایه ترکیه است و ما همواره به دیدار و مذاکره با مقامات جمهوری اسلامی ایران اهمیت می‌دهیم.

وی با اشاره به توافق بین ایران و گروه 1+5 افزود: ترکیه از موفقیت‌های اخیر ایران در مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها خرسند است و این موفقیت را تبریک می‌گوییم.

سینرلی اوغلو تصریح کرد: هم اکنون زمان آن است که با اتکا به مناسبات دوستانه در صحنه سیاسی و اقتصادی روابط و همکاری فیمابین را گسترش دهیم.

وی با اشاره به تماس‌های منظم مقامات عالیرتبه دو کشور افزود: علاوه بر برنامه منظم دیدار و سفر وزرای امور خارجه، برنامه دیدار و سفر داود اوغلو به جمهوری اسلامی ایران و تشکیل سومین اجلاس شورای عالی روابط بین دو کشور با حضور آقای روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران را در ترکیه در سال 2016 پیگیری و مجموعه همکاری‌های دو‌جانبه مورد علاقه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را گسترش خواهیم داد.

قائم مقام وزارت خارجه ترکیه گفت: در شرایط کنونی منطقه از دوران سختی عبور می‌کند و صلح و ثبات سوریه نیز برای همه کشورهای منطقه حائز اهمیت است.

وی تاکید کرد: با توجه به جایگاه مهم ایران و ترکیه باید با تعامل با یکدیگر نسبت به تسریع در روند برقراری صلح، امنیت و ثبات در سوریه همکاری کنیم.

سینرلی اوغلو با اشاره به همکاری های منطقه و بین‌المللی بین دو کشور ابراز امیدواری کرد تعامل و همکاری میان دو کشور ایران و ترکیه در چارچوب اجلاس‌های منطقه‌ای و بین‌المللی نیز توسعه و ادامه یابد.

در ادامه این دیدار رحیم پور معاون وزیر خارجه ایران با اشاره به جایگاه و اهمیت روابط فیمابین دو کشور و ضرورت توسعه رایزنی‌های منظم بین مقامات دو کشور پیرامون تحولات منطقه و عرصه بین‌الملل اظهار داشت: در خلال این سفر روند تحولات و روابط سال2015 را مرور و برنامه گسترش روابط و همکاری‌ها بین دو کشور در سال 2016 را مورد گفت‌وگو و تبادل نظرقرار خواهیم داد.

معاون آسیا و اقیانوسیه و مشترک المنافع وزارت امور خارجه ایران افزود: جمهوری اسلامی ایران برای گسترش روابط دوستانه با همسایه خود ترکیه اولویت قائل هست.

وی تصریح کرد: جمهوری ترکیه در جریان مذاکرات هسته‌ای نقش سازنده‌ای را ایفا کرده و ما از این بابت همواره قدردان ملت و دولت ترکیه می‌باشیم.

رحیم‌پور تاکید کرد: اکنون در دوره جدیدی که با اجرای برجام و لغو تحریم‌ها آغاز شده باید تلاش‌های خود را برای گسترش همه جانبه روابط فیمابین دو کشور در کلیه سطوح به کار بندیم.

در این دیدار طرفین همچنین پیرامون مهمترین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی گفت‌وگو و  نسبت به توسعه رایزنی و همکاری‌های بین دو کشور برای حل و فصل مسالمت آمیز مسئله سوریه تاکید کردند.

رویارویی مستقیم ریاض با تهران در خاک سوریه؛ موانع و چالش‌ها

اعلام آمادگی مقامات سیاسی و نظامی عربستان سعودی درهفته گذشته برای اعزام نیروی زمینی به سوریه جهت مقابله با آنچه که از آن به عنوان مبارزه با تروریسم یاد می‌شود، جنجال گسترده‌ای در جنبه‌های مختلف به پا کرده است.

روزنامه «السفیر» لبنان، در یادداشتی به قلم «مصطفی بسیونی» نویسنده و تحلیلگر مسائل منطقه‌ای به چالش‌ها و موانع پیش روی این اقدام عربستان پرداخت.

السفیر با اشاره به دلایل جنجال ایجاد شده در رابطه با این تصمیم عربستان سعودی می‌نویسد: پادشاهی عربستان سعودی که از زمان شکلگیری خود در جنگ‌های زیادی شرکت نکرده، امروز در یمن مستقیم وارد جنگ با این کشور شده و به صورت غیر مستقیم نیز در سایر درگیری‌های منطقه‌ای از طریق حمایت از گروه‌های درگیر، وارد نبرد شده است.

این روزنامه لبنانی، با اشاره به موانع پیش روی عربستان سعودی می‌نویسد: بودجه عمومی عربستان با بزرگترین کسری در تاریخ خود مواجه است؛ به گونه‌ای که مجبور شده است به اجرای سیاست‌های ریاضت اقتصادی روی آورد و احتمال دارد این سیاست‌ها، آثار داخلی داشته باشد، از طرفی هزینه‌های جنگ در یمن و هزینه‌ حمایت از طرف‌ها و سازمان‌های درگیر در منطقه زیاد شده است که این مسئله بار اقتصادی زیادی بر دوش عربستان خواهد گذاشت و این در حالی است که قیمت نفت به شدت در سراشیبی سقوط قرار گرفته است.

نویسنده این مقاله با بیان اینکه شرایط سوریه با یمن فرق می‌کند، یادآور می‌شود: در یمن عربستان با جنبش «انصار الله» که از طرف ایران حمایت می‌شود روبه‌رو است در حالی که در سوریه نیروهای ایرانی حضور دارند و سوریه نقطه درگیری میان چندین طرف است که شاید درگیر‌های بسیار شدیدتر از جنگ علیه داعش را ایجاد کند.

به گزارش السفیر، ورود نظامی عربستان به سوریه، به همان اندازه که بحرانی بزرگتر در تمام منطقه ایجاد می‌کند، شاید پایانی برای بحران سوریه نداشته باشد.

در این گزارش آمده است: این رویارویی ایران و عربستان اگر اتفاق بیفتد در شرایطی رخ خواهد داد که بحران اقتصادی عربستان شروع شده و در مقابل ایران از بحران اقتصادی خود پس از برداشتن تحریم‌ها خارج شده است؛ مسئله‌ای که بر صادرات نفت و آزاد کردن دارایی‌های بلوک شده ایران کمک کرده و پیش بینی نتایج این درگیری را سختتر خواهد کرد.

السفیر به نقش مصر در این رویارویی اشاره کرده، می‌گوید: اگر چه نقش هم‌پیمان مهم عربستان را در این دخالت زمینی نمی‌توان بعید دانست ولی موضع مصر در بحران سوریه با موضع عربستان متفاوت است و از طرفی شرایط داخلی مصر و خطوط مقابله با تروریسم در مرزهای شرقی و غربی گشوده شده است و شاید این امر به مصر اجازه ندهد در سوریه دخالت نظامی کند.

السفیر به سخنان «عویرى أنور عشقی» مدیر مرکز تحقیقات راهبردی و سیاسی ریاض که به تصمیم‌گیران سعودی نزدیک است، اشاره کرده که گفته است: تصمیم عربستان واضح است و آن مشارکت در اعزام نیروی زمینی در قالب ائتلاف بین‌المللی و نه تنهایی است، همانند آنچه در یمن رخ می‌دهد.

عشقی در مورد دخالت نظامی عربستان نیز گفت: دخالت ائتلاف بین‌المللی با مشارکت عربستان سعودی، علیه داعش خواهد بود و عربستان قصد مواجهه [با ایران] را ندارد ولی از این مواجهه هم فرار نمی‌کند، و همه کشورهای منطقه و در بین آن‌ها عربستان، از داعش آسیب دیده‌اند به استثناء ایران که این نیز دلیل دارد.

روزنامه السفیر در چرایی این تصمیم عربستان سعودی می‌نویسد: اعلام آمادگی عربستان برای اعزام نیروی زمینی به سوریه پس از آن صورت گرفت که گفت‌وگوهای ژنو-3 به شکست منتهی شد؛ ژنوی‌ که عربستان برای آن آرزوهای دور و درازی در سر داشت و شکست آن به معنای آغاز موج جدیدی از تشدید درگیری‌ها است، بویژه آنکه ارتش سوریه با حمایت ایران و روسیه پیروزی‌های گسترده‌ای و پی‌در‌پی در میدان نبرد به دست آورده است و به این معناست که مرحله دوم این درگیری‌ها، شاید آغاز جدیدی برای درگیری‌های بی‌پایان شود.

در همین راستا،‌ سرتیپ «جمال مظلوم» کارشناس نظامی به روزنامه السفیر گفته است: موضوع به همین سادگی نیست؛ چرا که اعلام آمادگی عربستان برای دخالت نظامی در سوریا با مشارکت 20 کشور عربی و اسلامی و گشودن اراضی خود برای آموزش نیرو، چیزی را مشخص نمی‌کند، نیاز است در این زمینه به خوبی تحقیق و بررسی شود.

مظلوم اضافه می‌کند: باید در این زمینه با قدرت‌ها بزرگ و همچنین ایران و ترکیه به توافق رسید و دخالت نظامی در سوریه خارج از توافق شاید منجر به تشدید بحران شود، از طرفی باید اهداف عربستان از این دخالت نظامی باید مشخص شود، آیا هدف عربستان از این تصمیم، برای ممانعت از درگیری‌هاست یا حفظ صلح و جنگ با داعش و یا حمایت از آرتش آزاد است، تعیین اهداف طرف‌های درگیر را مشخص می‌کند.

مهر:

اهمیت برنامه موشکی ایران/ برای توقف باید مذاکره کرد!

مجله آمریکایی نشنال اینترست که در زمینه سیاست خارجی و دیپلماسی پر آوازه است، اخیرا یادداشتی در خصوص برنامه موشکی ایران و چگونگی مقابله با آن منتشر کرده که در ادامه به آن می پردازیم.

نشنال اینترست در یاد داشت خود به بررسی اهمیت برنامه موشکی ایران پرداخته و می نویسد: اهمیت برنامه موشکی ایران را می توان از سه منظر بررسی کرد. نخست، با توجه به فرسودگی ناوگان هوایی نظامی ایران و تهدیدات باالقوه ای که تهران علیه امنیت ملی خود احساس می کند، توسعه برنامه موشکی این این کشور به تقویت بازدارنگی در مقابل تهدیداتی مانند آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی کمکی شایان می کند. دوم، توسعه برنامه موشکی ایران از اهمیت بسیار زیادی در نگاه مقامات سیاسی و نظامی این کشور برخوردار است و آنها حتی حاضرند برای تقویت این فناوری مانند صنعت هسته ای پول هزینه کنند. سوم، افکار عمومی ملت ایرانی بسیار طالب و مشتاق رسیدن به جایگاه ملتی مدرن، صاحب فناوری و پیشرفته هستند.

این مجله آمریکایی با اشاره به وضع تحریم های اخیر آمریکا علیه یازده شخصیت حقیقی و حقوقی ایران هشدار داده و می نویسد: فشار های ناشی از تحریم در مورد مساله هسته ای نتیجه ای معکوس داشت. یعنی با افزایش روز افزون تحریم های آمریکا علیه ایران، سرعت توسعه فناوری هسته ای، ساخت سانتریفیوژ ها و غنی سازی بیشتر در دستور کار حکومت ایران قرار گرفت. این مساله باعث شد تا توان هسته ای ایران به جایی برسد که دیگر به جز دیپلماسی و گفتگو با هیچ چیز قابل حل نبود.

نویسندگان این مطلب با اشاره به توانایی ایران در ساخت موشک سجیل 2، که بردی معادل2000 تا 2500  کیلومتر دارد به قدرت ساخت موشک های بالستیک در داخل کشورمان اعتراف کرده، به دنبال ارائه راه حلی برای مهار این روند بر آمده و ادعا می کند:  اکنون درها برای مهار برنامه موشکی ایران به شرط برداشته شدن تحریم های اعمال شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل باز است. رهبر و رئیس جمهور ایران به خاطر هزینه های ناشی از مساله هسته ای، اکنون به محاسبات فایده گرایانه روی آورده اند و اگر رئیس جمهور روحانی با همین رویه پیش رود، او و رهبر ایران آنقدر باهوش هستند که بتوانند هزینه های ناشی از بحران احتمالی جدید ایجاد شده ناشی از فعالیت های موشکی موشکی را تخمین بزنند. در نتیجه بر سر حل و فصل این معضل نیز مذاکره خواهند کرد.

نشنال اینترست در ادامه با تاکید بر لزوم وجود توافقی سودمند برای دو طرف می نویسد: تشویق ایران به محدود کردن برنامه موشکی اش نیازمند دادن امتیازاتی به تهران است. اما مشکل اینجاست که دولت های منطقه از جمله عربستان سعودی و اسرائیل همه فشار خود را بر آمریکا خواهند آورد تا از رسیدن ایران به توانایی ساخت موشک های هسته ای جلوگیری کند. اما وجود ایران بدون سلاح هسته ای امنیت کل منطقه را تضمین خواهد کرد.

نویسنده این مقاله در مورد نوع همکاری ایران و ایالات متحده در فضای به وجود آمده پسا برجام می نویسد: اولین اقدام مهم باید به توقف تولید موشک های با برد 2000 کیلومتر و یا بیشتر در ایران معطوف شود. ممکن است در فضای به وجود آمده، آمریکا حاضر باشد در بسیاری از زمینه ها مانند علوم، فناوری و حتی صنعتی با ایران همکاری کند. اما عدم همکاری ایالات متحده با ایران در زمینه تسلیحات و یا تقویت آن دسته از فناوری هایی که ممکن است ایران را قادر به ساخت موشک های هسته ای کند، امری مسجل است.

در پایان نیز، نویسندگان بر اهمیت استفاده از ظرفیت مذاکره و دیپلماسی در حل و فصل مساله موشکی ایران تاکید کرده و می نویسند:  تا همین چند سال پیش، رسیدن به یک توافق هسته ای با ایران تنها مانند خوابی طولانی به نظر می رسید. اما دو طرف با اراده سیاسی لازم بر سر یک میز نشستند و برجام رقم خورد. اکنون نیز ایالات متحده باید با تمرکز بر دیپلماسی سعی در حل و فصل معضل موشکی ایران کند.

لغو تحریم ها؛ فرصت مغتنم روسها برای سرمایه گذاری در ایران

روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی از سرمایه گذاری شرکت های روسی در ایران خبر داد و نوشت: بعد از اعلام برجام و لغو تحریم های اقتصادی روسیه اولین کشوری است که برای سرمایه گذاری در ایران پیشقدم شده است.

نیویورک تایمز نوشت: لغو تحریم های اقتصادی علیه ایران فرصت خوبی برای شرکت های روسی ایجاد کرده است تا سرمایه گذاری های گذشته خود را در ایران گسترش دهند.

به نوشته این روزنامه، با برداشتن تحریم های غرب و اجرای برجام شرکت های روسی، از جمله شرکت هواپیما سازی سوخو، کارخانه اتومبیل سازی لادا، شرکت غول آسای نفتی گازپروم، لوک اویل، و شرکت لوله سازی تی ام کی به سرعت روانه ایران شده اند.

نیویورک تایمز نوشته است که روابط سیاسی گرم بین دو کشور و آزاد شدن میلیاردها دلار پول های مسدود شده ایران، به شرکت های روسی امکان و برتری خاصی نسبت به شرکت های سایر کشورها اعطا کرده است.

این در حالی است که آمریکا تحریم های مرتبط با تروریسم علیه جمهوری اسلامی ایران و نقض حقوق بشر را لغو نکرده و از این رو شرکت های آمریکایی به جز فروش هواپیماهای مسافربری و خرید فرش از ایران برای فعالیت در بازار ایران با محدودیت روبرو هستند.

تکرار ادعاها در مورد برنامه هسته ای ایران از سوی پژوهشکده انگلیس

مرکز مطالعات استراتژیک بین الملل با ادعای مقامات آمریکا و اسرائیل درباره برنامه ایران برای دسترسی به سلاح هسته ای را تکرار کرد.

طبق ادعای رئیس این اندیشکده، توافق هسته ای ایران و قدرت های جهانی باعث شده است ایران تا ۱۵ سال آینده نتواند به سلاح هسته ای دسترسی داشته باشد.

جان چیپمن رئیس اندیشکده بین المللی مطالعات استراتژیک (IISS) می گوید مهمترین هدف توافق هسته ای در سال گذشته ایجاد مانع برای ایران در دسترس به سلاح هسته ای بود.

 موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک یک اندیشکده انگلیسی است که در سال ۱۹۵۸ در جریان جنگ سرد غرب با شوروی سابق تاسیس شد. در این موسسه مقامات ارشد اطلاعاتی نظامی کشورهای انگلیس و آمریکا عضویت دارند.

تسنیم:

رایزنی ایران و ترکیه پیرامون تحولات منطقه و روابط دو جانبه

ابراهیم رحیم‌پور، معاون آسیا و اقیانوسیه و مشترک المنافع وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با فریدون سینرلی اوغلو، قائم مقام وزارت امور خارجه ترکیه دیدار و گفتگو نمود. در این دیدار سینیرلی‌اوغلو با ابراز خرسندی از رایزنی مقامات دو کشور اظهار داشت: «ایران مهمترین همسایه ترکیه است و ما همواره به دیدار و مذاکره با مقامات جمهوری اسلامی ایران اهمیت می‌هیم.»

وی با اشاره به توافق میان ایران و گروه 1+5 افزود : «ترکیه از موفقیت‌های اخیر ایران در مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریم‌ها خرسند می‌باشد و این موفقیت را تبریک می‌گوییم.»

سینیرلی اوغلو تصریح نمود: «هم اکنون زمان آن است که با اتکا به مناسبات دوستانه در صحنه سیاسی و اقتصادی روابط و همکاری فی‌مابین را گسترش دهیم.»

وی با اشاره به تماس‌های منظم مقامات عالیرتبه دو کشور افزود:  «علاوه بر برنامه منظم دیدارو سفر وزرای امور خارجه، برنامه دیدار و سفر آقای داوداوغلو به جمهوری اسلامی ایران و تشکیل سومین اجلاس شورای عالی روابط میان دو کشور باحضور جناب آقای روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران را در ترکیه در سال 2016 پیگیری و مجموعه همکاری‌های دو جانبه مورد علاقه سیاسی، اقتصادی و فرهنگی راگسترش خواهیم داد.»

قائم مقام وزارت خارجه ترکیه گفت: «در شرایط کنونی منطقه از دوران سختی عبور می‌کند و صلح و ثبات سوریه نیز برای همه کشورهای منطقه حائزاهمیت است‌.»

وی تاکید کرد: «با توجه به جایگاه مهم ایران و ترکیه باید با تعامل با یکدیگر نسبت به تسریع در روند برقراری صلح ، امنیت و ثبات در سوریه همکاری نماییم‌.»

سینیرلی‌اوغلو با اشاره به همکاری‌های منطقه و بین‌المللی میان دو کشور ابراز امیدواری نمود تعامل و همکاری میان دو کشور ایران و ترکیه در چارچوب اجلاس های منطقه‌ای و بین المللی نیز توسعه و ادامه یابد.

در ادامه این دیدار رحیم پورمعاون وزیر خارجه ایران  با اشاره به جایگاه و اهمیت روابط فی مابین دو کشور و ضرورت توسعه رایزنی های منظم میان مقامات دو کشور پیرامون تحولات منطقه و عرصه بین المللی اظهار داشت : «در خلال این سفر روند تحولات و روابط سال2015 را مرور و برنامه گسترش روابط و همکاری ها میان دوکشور در سال 2016 را مورد گفتگو وتبادل نظرقرار خواهیم داد.»

معاون آسیا و اقیانوسیه و مشتر ک المنافع وزارت امور خارجه ایران افزود‌: «جمهوری اسلامی ایران به گسترش روابط دوستانه با همسایه خود ترکیه اولویت قائل هست.»

وی تصریح نمود: «جمهوری ترکیه در جریان مذاکرات هسته‌ای نقش سازنده‌ای را ایفا نموده و ما از این بابت همواره قدردان ملت و دولت ترکیه می‌باشیم.»

رحیم پور تاکید کرد: «اکنون در دوره جدیدی که با اجرای برجام و لغو تحریم‌ها آغاز شده باید تلاش‌های خود را برای گسترش همه جانبه روابط فی مابین دو کشور در کلیه سطوح به کار بندیم.»

دراین دیدارطرفین همچنین پیرامون مهمترین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی گفتگو و  نسبت به توسعه رایزنی و همکاری‌های میان دو کشور برای حل و فصل مسالمت‌آمیز مساله سوریه تاکید نمودند.

باشگاه خبرنگاران جوان:

ایران لپ‌تاپ رئیس سابق ستاد مشترک ارتش اسرائیل را هک کرده است

شبکه ۱۰ اسرائیل اعلام کرد که ایران به لپ‌تاپ شخصی" بنی گانتس" رئیس سابق ستاد مشترک ارتش این رژیم نفوذ کرده و اطلاعاتی از آن به دست آورده است.

ایران به لپ تاپ شخصی "بنی گانتس،" رئیس سابق ستاد مشترک ارتش این رژیم نفوذ کرده و اطلاعاتی از آن به دست آورده است.

ایرنا:

صادرکنندگان ایرلندی ازکوتاهی خود در ورود به بازار ایران پشیمانند

'سیمون مک کیور' رئیس اجرایی اتحادیه صادرکنندگان ایرلند می گوید : پاسخ کند و تاخیری نهادهای دولتی به لغو تحریم های اقتصادی ایران درماه گذشته به دیگر کشورها اجازه داد فرصت ورود به یک اقتصاد 360 میلیارد یورویی را از ایرلند بگیرند.

وی پرسید :' ما درمورد ایران چه می کنیم ؟' ما تنها کشور اتحادیه اروپا هستیم که ماموریت تجاری به ایران نداشتیم.

مک کیور گفت:'ما فرصت هایی برای شرکت های ایرلندی در آنجا در بخش مواد غذایی و نوشابه و لبنیات، مهندسی و فن آوری اطلاعات و ارتباطات می بینیم . ما این فرصت ها را در بخش اتومبیل سازی و لیزینگ هواپیما نیز مشاهده می کنیم'

وی افزود :' فرصت های زیادی در آنجا است. یک کشور80 میلیونی در مرکز یک منطقه اقتصادی 300 میلیون نفری. لذا، ما فکر می کنیم که سفارت ایرلند در ایران باید بازگشایی شود.'

به گزارش پایگاه اینترنتی 'آیریش اگزامینر'، مک کیور که درآستانه مجمع رهبری صادرات اتحادیه در کروک پارک سخن می گفت: به معاملات نمایندگان ایتالیا و فرانسه با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران درجریان دیدار از این کشورها در پایان ماه گذشته اشاره کرد.

یک سخنگوی وزارت امورخارجه ایرلند گفته است :'علاقه به فرصت های ایجاد شده پس از لغو تحریم ها علیه ایران همواره به قوت خود باقی است و دولت ایرلند هر آنچه که از دستش برآید برای بهره برداری از این فرصت ها انجام خواهد داد. '

با این حال به گفته وی، لازم به ذکر است که بخشهای صدور مواد غذایی و دارویی به ایران هرگز در معرض تحریم ها قرار نداشته است.'

روسیه می گوید ،ایران رقیب اصلی این کشور در بازار نفت اروپا است

یک مقام تجاری مسکو روز سه شنبه اعلام کرد که ایران در بازار نفت اروپا به یک رقیب جدی برای روسیه تبدیل خواهد شد.

ویکتور ملنیکف رئیس شورای تجاری روسیه و ایران در اتاق بازرگانی و صنعت روسیه در سوالی در مورد روابط کشورش و اروپا گفت : ایران یک رقیب قوی برای روسیه در بازار تیدروکربن ها خواهد بود. هزینه خالص تولید نفت تهران ، 2 تا 5/2 برابر کمتر از هزینه تولید نفت در بخش اروپایی کشور ما است.

به گفته ملنیکف ، ایران پیش از این در مورد ارسال نفت به اروپا به توافق رسیده است.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در 16 ژانویه با تایید رعایت توافق هسته ای ژوئیه 2015 از سوی ایران راه بازگشت این کشور به بازار انرژی جهان را هموار کرد.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک ، بیژن زنگنه وزیر نفت ایران پیشتر در ماه دسامبر گفته بود که ایران قادر به صدور نفت خواهد بود حتی اگر قیمت به زیر بشکه ای 30 دلار برسد .

وی اعلام کرد که پس از لغو تحریم های مالی و تجاری ایران ، تولید روزانه نفت ایران ظرف چند ماه به یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید.

کرواسی: لغو تحریم ها فرصتی برای توسعه روابط با ایران است

بلگراد-ایرنا- میرو کواچ وزیرامورخارجه کرواسی در نشستی با محمد ابراهیم طاهریان فرد سفیر کشورمان در زاگرب گفت که لغو تحریم ها فرصتی برای توسعه روابط و همکاری های اقتصادی بین کرواسی و جمهوری اسلامی ایران است.

وزیر امور خارجه کرواسی روز سه شنبه در این دیدار با اشاره به اینکه کرواسی و ایران دو کشور دوست هستند و با همدردی عمیقی که بین مردم دو کشور وجود دارد از برداشته شدن تحریم ها ابراز خوشحالی کرد و گفت: این فرصت همکاری نزدیکتری را بین ما فراهم کرده است و لذا می توانیم کار زیادی را در زمینه روابط اقتصادی و انرژی داشته باشیم و چشم انداز توسعه روابط خوب است.

محمد ابراهیم طاهریان سفیر جمهوری اسلامی ایران در کرواسی نیز در این ملاقات خداحافظی از حمایت مقامات کرواسی در طول ماموریت خود در این کشور درجهت توسعه روابط فی مابین تشکر و ابراز امیدواری کرد که روابط دو کشور در همه زمینه ها توسعه یابد.

سفیر ایران همچنین در این دیدار تاکید کرد : در دوره جدید دو کشور می توانند در موضوع انرژی همکاری داشته باشند و کرواسی می تواند به عنوان دروازه ورود گاز ایران به اروپا باشد.

طاهریان به همکاری های منطقه ای دو کشور اشاره کرد و گفت: علاقمند به ادامه همکاری ها هستیم خصوصا اینکه برای مقابله با پدیده افراط به همکاری همه کشورها نیاز است و افراط گرایی فقط مشکل خاورمیانه نیست و اروپا نیز بشدت متاثر از بحران های منطقه ای است.

سفیر کشورمان در کرواسی در ادامه این دیدار پیام کتبی تبریک دکتر محمدجواد ظریف را به مناسبت انتصاب اقای میرو کواچ در سمت وزیر امور خارجه به وی تحویل داد.

سنایی:بانک اطلاعات اقتصادی ایران و روسیه راه اندازی می شود

مهدی سنایی سفیرجمهوری اسلامی ایران در روسیه درهمایش«فرصت های تجاری ایران- روسیه» درمسکو گفت: درحال راه اندازی سایت اختصاصی اطلاعات اقتصادی درمورد ایران و روسیه هستیم و درهفته های آینده این سایت راه اندازی می شود.

وی افزود: برای تجار ایرانی قوانین تجاری روسیه، قوانین پایه تجاری، استان های مختلف در سایت منتشر می شود و برای تجار روس هم بخش روسی سایت در نظر گرفته شده که اطلاعات درباره ایران ازجمله قواعد کار در این کشور و شماره تلفن های ضروری قید می شود.

سفیرکشورمان خاطرنشان کرد: این گامی برای پاسخگویی به نیازهای تجار ایرانی و روس است که به توسعه روابط تجاری کمک می کند.

سنایی با بیان این که در شرایط مناسبی در روابط ایران و روسیه قرار داریم، اظهار داشت: روابط دو کشور درهمه بخش های سیاسی، امنیتی، دفاعی، اقتصادی و فرهنگی شرایط بسیار مناسبی را پیش رو دارد.

سفیر ایران در روسیه گفت : نکته دیگر این که در بخش های تجاری و اقتصادی با توجه به اراده مسئولان دو کشور و رایزنی ها در سال های اخیر زمینه های بهتری فراهم شده است. مجوزهایی که از طرف روسیه برای صادرات آبزیان ایران صادر شده بی سابقه است و بستر مناسبی را برای فعالیت های تجاری فراهم می کند.

وی ادامه داد: ازمجموع اسناد پایه و موافقت نامه هایی که بین دو کشور مورد نیاز است، از دو سال پیش 15سند را فهرست کرده ایم که بخش عمده این اسناد امضا شده است.

سفیر ایران یادآور شد: در حوزه تجاری و اقتصادی روابط دو کشور سه سند پایه امضا شده که شرایط برای توسعه همکاری های بازرگانی میان دو کشور را فراهم کرده است.

وی افزود: با امضای سند مربوط به گمرک، اسناد لازم درحوزه تجاری میان ایران و روسیه تکمیل می شود.

سفیر کشورمان با بیان این که شرایط مناسبی برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و روسیه به وجود آمده است، اظهار داشت: مهم این است که رییس جمهور و دولت روسیه علاقمند هستند که ایران در بازار روسیه فعال باشد و این کشور از ایران محصولات وارد کند.

سنایی گفت: الان درخواست تعرفه صفر برای برخی اقلام ازجمله خشکبار برای صادرات به روسیه شده است.

وی با بیان این که بین دو کشور چهل میلیارد دلار طرح های پاراف شده داریم، اظهار کرد: امیدوارم منابع مالی برای اجرای طرح های صنعتی تامین شود.

حضور ایران در بازار روسیه هم به نفع ایران و هم این کشور است. نمی خواهم بگویم تمام مشکلات حل شده اما عموم مشکلات میان دو کشور حل شده است.امیدواریم از این فضا و شرایط حداکثر استفاده شود.

سنایی خطاب به تاجران ایرانی حاضر درهمایش گفت : امیدوارم این سفر شما سفر کارشناسی است و بتوانید با طرف مقابل روابط برقرار و سنجیده عمل کنید. کالاهای قابل عرضه کم نیست. برنامه های برای صادرات گسترده میوه و مواد غذایی به روسیه در دست اجرا است و در آینده شاهد توسعه مبادلات بازرگانی خواهیم بود.

درهمایش«فرصت های تجاری ایران- روسیه» نمایندگان دهها شرکت بزرگ ایرانی و نیز برخی مقام ها و کارشناسان بازرگانی روس شرکت داشتند.

ایران و روسیه پروتکل سرمایه گذاری در طرح های اقتصادی امضا کردند

«محمد خزاعی» معاون وزیر اقتصاد و دارایی ایران و «سرگئی استورچاک» معاون وزیر دارایی روسیه پروتکل سرمایه گذاری در طرح های اقتصادی مشترک میان ایران و روسیه را امضا کردند. این پروتکل روز سه شنبه در جریان مذاکرات هیات های ایرانی و روس به سرپرستی خزاعی و استورچاک امضا شد.

در این پروتکل 15 بندی میان ایران و روسیه گشوده شدن اعتبار صادراتی دولتی برای پروژه های اقتصادی و صنعتی پیش بینی شده است.

معاون وزیر اقتصاد و دارایی ایران و معاون وزیر دارایی روسیه در این دیدار بر توسعه همکاری های دوجانبه در عرصه های اقتصادی و لزوم مشارکت بیشتر و تلاش در این زمینه تاکید کردند.

دو طرف در مورد تامین مالی طرح های صنعتی و مشارکت برای تامین منابع مالی ان میان دو کشور گفت و گو و تبادل نظر کردند.

«محمد خزاعی» معاون وزیر اقتصاد و دارایی ایران در پایان این دیدار به خبرنگاران گفت: مذاکرات امروز صرف نظر از مباحثی که در ان مطرح و مورد بحث قرار گرفت آغازی برای همکاری های آینده ایران و روسیه در حوزه های مختلف بود.

وی مذاکرات مسکو را مهم و سازنده خواند که در فضای توام با اعتماد و دوستی برگزار شد و طرفین بر مشارکت با یکدیگر تاکید کردند.

مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه نیز در این دیدار حضور داشت، به خبرنگاران ایرنا و صدا و سیما گفت: در مجموع در روابط دو کشور نزدیک به چهل میلیارد دلار پروژه های توافق شده و این توافق ها که امروز پاراف و نهایی شد برای راه اهن گرمسار اینچه برون و نیروگاه حرارتی بندرعباس بسیار مهم است.

وی گفت: توافق صورت گرفته مساله اساسی یعنی تامین منابع مالی را برطرف می کند و به همین دلیل انچه که در مسکو اتفاق افتاد بسیار مهم و آغازی برای مسیر جدید و گشایش در زمینه های جدید و اتفاق مهمی در روابط دو کشور است.

مسکو و تهران از چند ماه پیش برای واگذاری وام 5 میلیارد دلاری به ایران برای اجرای طرح های اقتصادی و صنعتی با مشارکت روسیه مذاکره می کنند و این موضوع در جریان دیدار سه ماه پیش «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه به تهران هم مطرح و مورد بررسی قرار گرفت.

«علی اکبر ولایتی» مشاور امور بین الملل رهبر معظم انقلاب و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام هم که به تازگی به مسکو سفر کرده است در پایان دیدار خود روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به قراردادهای توافق شده میان دو کشور گفت: در زمان حاضر در زمینه های مختلف حدود 40 میلیارد دلار قرارداد همکاری میان مقامات دو کشور پاراف شده که در انتظار تامین اعتبار از سوی طرف روسی است.

وی افزود: البته در ملاقات های انجام شده با مسئولان عالی دولت و همچنین رئیس جمهوری روسیه قول های مساعد در جهت تامین اعتبارات مورد نظر داده شده است.

بیانیه شرکت راه آهن دولتی ایتالیا درمورد همکاری با ایران

شرکتهای خارجی پس از لغو تحریمهای اعمال شده علیه ایران در ارتباط با برنامه هسته ای در ماه گذشته مشتاق به بهره برداری از فرصت های اقتصادی هستند.

'رناتو ماتسونچینی'مدیر اجرای شرکت فروی این توافقنامه را با محسن پور سید آقایی معاون وزیر حمل و نقل و رئیس راه آهن ایران در جریان سومین ماموریت تجاری ایتالیا به تهران طی ماه های اخیر امضا کرد.

دربیانیه فروی آمده است : این توافقنامه یک اعتبار صادراتی پنج میلیارد یورویی (65/5 میلیارد دلاری ) را از جانب ایتالیا به شرکت راه آهن ایران در بر می گیرد.

این بیانیه می افزاید : گروه اف اس در مورد خطوط راه آهن سریع السیر و متعارف از جمله برنامه کامل پرسنل آموزشی به راه آهن ایران کمک خواهد کرد.

این شرکت گفت : اف اس در 'خط مقدم ' برنامه ریزی و احداث خطوط راه آهن سریع السیر بین شهرهای تهران و همدان و اراک و قم قرار خواهد داشت.

در بیانیه خاطرنشان شده است که ایران در صدد توسعه شبکه راه آهن خود به 25 هزار کیلومتر از ده هزار کیلومتر فعلی است و 7500 کیلومتر آن در دست احداث است.

ماه گذشته ، ایتالیا برای حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در تلاش برای برقراری مجدد مناسبات تجاری به دنبال پایان تحریم ها فرش قرمز پهن کرد.

 

کد خبر 522418

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha