هالک بانک ترکیه از تحریم تا پساتحریم

خبرگزاری شبستان:فضای پساتحریم و ارتباط با سایر کشورها زمینه سرمایه گذاری و ورود شرکت های مختلف را به کشورمان فراهم آورده است؛ سرمایه گذارانی که بیش از پیش نیازمند شبکه های بانکی برای انجام مبادلات خود هستند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: فضای پساتحریم و ارتباط با سایر کشورها زمینه سرمایه گذاری و ورود شرکت های مختلف را به کشورمان فراهم آورده است؛ سرمایه گذارانی که بیش از پیش نیازمند شبکه های بانکی برای انجام مبادلات خود هستند از این رو ارتباط گسترده بانک های داخلی و بانک های خارجی نیز در چنین فضایی فراهم شده است و اخیرا هالک بانک ترکیه دیداری با مدیران عامل بانک ملت داشت.

 

بنابراین گزارش، روابط عمومی بانک ملت در این باره نوشته است: "مدیران عامل بانک ملت و هالک بانک ترکیه باهدف تسهیل مراودات و مبادلات تجاری، مالی و سرمایه گذاری دو کشور دیدار و گفت و گو کردند. علی فوات، مدیرعامل هالک بانک ترکیه، برای توسعه تعامل های بین المللی بانکی در صدر یک هیات عالی رتبه با علی رستگار مدیرعامل بانک ملت دیدار و درباره سیاست ها و خط مشی همکاری های بانکی بین المللی به بحث و تبادل نظر پرداخت. رستگار در این دیدار با برشمردن ویژگی های منحصر بفرد بانک ملت بویژه در بخش فناوری اطلاعات، به تشریح فرصت های سرمایه گذاری در ایران و حضور و مشارکت بانک های خارجی در زمینه های مختلف در کشورمان پرداخت. مدیرعامل هالک بانک نیز در این نشست به سابقه دیرینه همکاری ها با بانک ملت اشاره کرد و گفت: این بانک قابلیت های منحصر به فردی دارد."

 

این گزارش می افزاید: چندی پیش نیز مدیرعامل هالک بانک ترکیه دیداری با مدیرعامل بانک توسعه صادرات داشت و در این دیدار مدیرعامل بانک توسعه صادرات از آمادگی این بانک برای انعقاد قرارداد همکاری جامع با بانک یاد شده خبر داد. صالح آبادی در این باره اعلام کرده است که "این قرارداد می تواند کلیه خدمات متقابل حوزه ارزی را پوشش دهد. مدیرعامل بانک توسعه صادرات ضمن تشکر از همکاریهای هالک بانک ترکیه در دوران تحریم تشکر کرد و ادامه داده است که قصد داریم همکاریها بین دوبانک در دوران جدید نیز ادامه و گسترش یابد و در حوزه گشایش اعتبار و صدور ضمانتنامه ارزی نیز علاقمند به فعالیت مشترک هستیم."

 

یادآور می شود: هالک بانک ترکیه از جمله بانک هایی بوده که در دوران تحریم نیز همکاری هایی با ایران داشته است. تسنیم آذرماه سال جاری به نقل از حریت دیلی نیوز نوشته است: "آمریکا و اتحادیه اروپا در سال 2010، شروع به اعمال تحریم های تجاری علیه ایران کردند. پس از آن، محدودیت هایی در زمینه تراکنش ها و نقل و انتقالات مالی با ایران به مورد اجرا گذاشته شد. در مارس 2012، انتقال هرگونه پول به مقصد یا مبدا ایران از طریق شبکه بین المللی سوئیفت غیرممکن شد. به بیان دیگر، ایران دیگر قادر نبود هیچ گونه پرداختی انجام دهد یا ارزی را از کشوری دیگر دریافت کند اما یک در پشتی وجود داشت که هنوز برای کشورهایی مانند ترکیه که گاز طبیعی و نفت خام از ایران خریداری می کردند باز بود. ترکیه با ایجاد دو حساب بانکی در هالک بانک برای دولت ایران راه حلی را برای این مشکل پیدا کرد. یکی از این حساب ها به ارز خارجی و دیگری به لیره ترکیه بود.

 

از سوی دیگر، ایران قادر بود پولی معادل قیمت انرژی صادراتی به ترکیه را به عنوان سپرده در این بانک نگه دارد. راه حل دیگری نیز پیدا شد. ایران شروع به تبدیل لیره ترکیه و دلارهای موجود در حساب بانکی اش به طلا و انتقال آنها به داخل کشور کرد. ابتدا آنها طلا را از بازار بین المللی خریداری می کردند و طلا را به صورت فیزیکی به ترکیه انتقال می دادند. از آنجایی هم که یک طرف معامله یک شرکت ترک بود، هیچ محدودیتی در این باره وجود نداشت. بر اساس آمارها، میزان واردات طلای ترکیه به یکباره افزایش یافت. پس از آن، ایرانی ها این طلاها را از ترکیه به کشور خودشان انتقال می دادند. از نظر محاسبات تجارت خارجی، این به منزله صادرات طلا از ترکیه به ایران بود. اما معلوم بود که سود حاصل از این صادرات عاید ترکیه نمی شد. در نهایت، ترکیه از این طریق بدهی خود از بابت خرید نفت و گاز را به ایران می پرداخت.

 

آمریکا برای جلوگیری از این انتقال طلا، صادرات طلا به ایران را در جولای 2013 تحریم کرد. از این ماه، میزان صادرات طلای ترکیه به ایران که راهی غیرمستقیم برای پرداخت پول واردات انرژی از این کشور بود، متوقف شد. اکنون مشخص شده که امسال، طلا با استفاده از پول سپرده گذاری شده در حساب های ایران در ترکیه به این کشور صادر شده و بخش عمده ای از طلای وارد شده به ارزش حدود 13 میلیارد دلار، در ترکیه باقی مانده است. در مجموع می توان گفت، در طی سه سال گذشته، 8 میلیارد دلار طلا به ایران ارسال شده است و احتمالا همین میزان طلا هم در داخل ترکیه به دلیل محدودیت های ناشی از تحریم در انتظار ارسال به ایران است."

 

کد خبر 522218

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha