«کتاب سال» مرجع خوبی برای معرفی آثار شاخص است/ کاهش تولید کتاب در یک دهه گذشته

خبرگزاری شبستان:نسبت کتاب‌های برتر و کتاب‌های منتشر شده چاپ اول می‌تواند نسبت کتاب‌های مفید را نشان دهد؛ چنانکه در طول یک دهه گذشته نسبت کتاب‌های خوب به کل تولید کتاب کاهش را نشان می‌دهد زیرا به لحاظ کمی رشد خوب بوده اما به لحاظ کیفی راه درازی داریم.

به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم پایانی سی و سومین دوره جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و بیست ‌‌و‌سومین دوره جایزه جهانی کتاب سال عصر یکشنبه ۱۸ بهمن ماه با حضور «حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی» رئیس جمهور، «محمد نهاوندیان» رئیس دفتر رئیس جمهور، «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدرضا صالحی امیری، حجت‌الاسلام دعایی و حسام‌الدین آشنا در تالار وحدت برگزار شد.

 

جایزه کتاب سال مرجع خوبی برای معرفی آثار شاخص است

علی جنتی درباره جایزه کتاب سال گفت: جایزه کتاب سال مانند درخت پرباری است که در سی و سومین سال خود با متانت و به دور از هیاهوهای دیگر رویدادهای فرهنگی و هنری، به معرفی آثار شاخص پدیدآورندگان در عرصه میراث مکتوب می‌پردازد.

 

وی در ادامه تاکید کرد: یکی از نقاط ضعف حوزه نشر کتاب در کشور، کمبود و یا معرفی نشدن آثار فاخر و برتر به عموم مردم است و از این حیث جایزه کتاب سال مرجع خوبی برای معرفی آثار شاخص در حوزه های مختلف به شمار می رود.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد حوزه نشر در کشور توضیح داد: به برکت انقلاب اسلامی، تحولی شگرف در همه ابعاد فرهنگی کشور پدید آمده و حوزه تالیف کتاب نیز از این قاعده مستثنی نبوده و هر سال بر تعداد عناوین کتاب های چاپ اول افزوده می شود. تعداد عناوین کتاب‌های منتشر شده در کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون از مرز یک میلیون عنوان فراتر رفته که همزمان با هفته کتاب جشن انتشار این تعداد عنوان کتاب در کشور برگزار شد.

 

وی بیان کرد: در دولت تدبیر و امید بر خلاف برخی اخبار، تعداد عناوین چاپ اول در هر سال نسبت به سال‌های قبل افزایش یافته اگرچه در همین دوره تیراژ کتاب‌ها کاهش یافته است که این مسئله امروزه نه تنها ناشران و مولفان آثار را تحت تاثیر خود قرار داده، موجبات مشکلات فراوانی برای کتابفروشی ها شده است و برخی کتابفروشی ها در آستانه ورشکستگی قرار گرفته اند.

 

 

اجرای طرح عیدانه کتاب در آستانه نوروز

جنتی از اختصاص بخشی از یارانه در اختیار وزارتخانه متبوعش برای حل این معضل از صنعت نشر کشور خبر داد و گفت: یکی از طرح‌هایی که در آن، این یارانه‌ها به کتابفروشی‌ها اختصاص پیدا کرد، طرح «کتابفروشی به وسعت ایران بود» همچنین در آستانه نوروز یک طرح مشابه دیگر با عنوان عیدانه کتاب اجرا خواهد شد. یکی از گام های اساسی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت یازدهم مشارکت دادن بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در حوزه نشر و عرصه های دیگر  است که واسپاری تدریجی امور برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، به تشکل های نشر، از جمله اقدامات صورت گرفته در این راستا است.

 

وی همچنین افزود: صدور مجوز نشر و انتشار کتاب در نقاط مختلف کشور در حال توسعه است و هم اکنون در ۵ استان علاوه بر تهران مجوز نشر کتاب صادر می شود که این کار با هدف کاهش دغدغه های اهل قلم انجام شده است.

 

وزیر ارشاد به برگزاری جشنواره های پایتخت کتاب ایران و روستاهای دوستدار کتاب و تقدیر از مروجین کتابخوانی در کشور اشاره کرد و افزود: اینها از جمله اقدامات وزارت ارشاد با هدف هم افزایی ظرفیت های دولتی و مردمی در راستای هدف اصلی یعنی افزایش کتابخوانی در کشور است.

 

وی با بیان اینکه امسال برای اولین بار فراخوان سبز و داوری کتاب سال از طریق فضای مجازی صورت پذیرفته، خاطرنشان کرد: جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران جایزه‌ای معتبر و صاحب نام در تقویم رویدادهای داخلی و خارجی است. در جایزه کتاب سال کتاب‌های چاپ اول سال قبل داوری می‌شوند و ساز و کار داوری‌ها دقیق و کارشناسانه است. ما در داوری‌های جایزه کتاب سال از داوران و افراد خبره در هر رشته بهره گرفته‌ایم سامانه نیز با ساز و کاری کارشناسانه فعالیت کرد.

 

جنتی در پایان سخنانش به کتاب‌های برتر نیز اشاره کرد و گفت: نسبت کتاب‌های برتر و کتاب‌های منتشر شده چاپ اول می‌تواند نسبت کتاب‌های مفید را نشان دهد؛ چنانکه در طول یک دهه گذشته نسبت کتاب‌های خوب به کل تولید کتاب کاهش را نشان می‌دهد زیرا به لحاظ کمی رشد خوب بوده اما به لحاظ کیفی راه درازی در پیش داریم.

 

 

«محسن جوادی» دبیر علمی گزارشی از این جوایز ارائه کرد و در ابتدا با یادآوری سخن رئیس جمهور در مراسم دوره قبلی جایزه کتاب سال که تقدیر از نویسندگان را اقدامی شایسته دانسته بود، اما بر لزوم گسترش نقد کتاب ها هم تاکید کرده بود، گفت: خانه کتاب امکان نقد کتاب را در زمینه های مختلف در قالب ۱۲ فصلنامه نقد کتاب هموار کرده است. فراخوان سی و سومین دوره جایزه کتاب سال برای حدود ۶ هزار ناشر، ۶ هزار مولف و داوران دوره های قبلی این جایزه ارسال شده بود و پس از دریافت بیش از ۵ هزار و ۳۰۰ اثر به دبیرخانه این جایزه، مشخص شد که کتاب های مربوط به حوزه‌های فلسفه، روانشناسی و دین پرتعدادترین آثار بودند.

 

وی خاطرنشان کرد: پس از انجام مرحله اول داوری جایزه کتاب سال، ۲۲۴ عنوان کتاب به مرحله دوم راه یافت و در نهایت پس از برگزاری جلسات هیات علمی، آثاری به عنوان برگزیده و شایسته تقدیر انتخاب کردند.

 

دبیر بیست و سومین جایزه جهانی کتاب سال همچنین از بررسی ۲۵۲ اثر در دو حوزه مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی با همکاری بیش از ۹۰ داور داخلی و خارجی در این دوره خبر داد و گفت: بررسی ها در نهایت منجر به انتخاب ۹ اثر به عنوان برگزیده شد.

 

حاشیه:

* از جمله حاشیه های مراسم اختتامیه جایزه کتاب سال، فرش قرمز بدو ورود این سالن بود که برگزیده‌ها با عبور از آن با پوستر جایزه کتاب سال عکس یادگاری می‌‌رفتند.

 

 

کد خبر 521694

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha