محمد شریفی نیا، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی (ص) العالمیه در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که اگر یک جامعه، کشور، فرهنگ یا گروهی از طرق مختلف از جمله بازی های رایانه ای، شبکه های اجتماعی، ماهواره ها و ... دچار اسارت فرهنگی شوند، این مساله چه عواقب سوئی در پی خواهد داشت، گفت: این سوال را با توجه به شرایط امروز باید در برخورد با پدیده های نوظهور پاسخ داد.
وی ادامه داد: در واقع باید تامل کرد اصولا برای دور ماندن از اسارت فرهنگی چگونه باید با پدیده های نوظهور برخورد کرد و چه اقداماتی در مواجهه و پیشگیری از عواقب سوء این ابزارها می توان در پیش گرفت ضمن آن که گریزی از رویارویی و ورود گسترده و روزافزون و در دسترس بودن آسان این ابزارها نیست و حضور آنها را عرصه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی نمی توان نادیده انگاشت، بنابراین آن چه در این میان مهم است، آماده کردن خود و ملت در مواجهه با چنین پدیده هایی است.
مدیر گروه راهنمایی و مشاور موسسه آموزشی اخلاق و تربیت با تاکید دوباره مبنی بر این که مواجهه با ابزارهای روز به ویژه شبکه های اجتماعی و ماهواره ها به طور حتم برای افراد اتفاق می افتد و این امری اجتناب ناپذیر است، تصریح کرد: آن چه در این میان مهم است، مصونیت سازی جامعه و اقدامات پیشگیرانه است.
وی تاکید کرد: به نظر می رسد مهم ترین نهادی که می تواند در این راستا تاثیرگذار باشد، نظام آموزش و پرورش است که اگر بتواند رسالت های خود را به خوبی به سرانجام رساند و از عهده آن ها برآید، بیشترین اقدامات لازم در این راستا صورت خواهد گرفت.
مولف کتاب "مبانی کاربرد روان شناسی در تعلیم و تربیت" اذعان کرد: اما مهم ترین اقدام برای مصون ماندن از اسارت فرهنگی به ویژه در مواجهه با ابزار روز، ایجاد و گسترش تفکر نقادانه است؛ در این پروسه افراد به گونه ای تربیت می شوند که هنگام مواجه با یک پدیده در قالب بیان و سخن، تصویر و فیلم و ....می توانند مواجهه ای درست و صحیح داشته باشند و از آسیب های احتمالی در امان بمانند.
وی یادآور شد: در تفکر نقاد، افراد دارای قدرت استدلال و منطق و به کار گیری آن خواهند شد و در برابر داده هایی که از کانال های مختلف دریافت می کنند، آن ها را با یکسری ملاک ها و معیارهای پذیرفته شده، مورد سنجش قرار می دهند و ارزیابی می کنند این مطلب یا سخن و تصویر، تا چه میزان معتبر و مستدل بوده و می توان به آن تکیه کرد و پذیرفت به دلیل این که این موارد اموری هستند که رفتار انسان ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
شریفی نیا تاکید کرد: بنابراین اگر قدرت نقادی در کودک، جوان و نوجوان و جامعه توسعه و گسترش داده شود، افراد را در برابر پدیده های مختلف به نوعی تجهیز کرده ایم و به گونه ای تربیت شده اند که می توانند رفتار عاقلانه ای منطبق بر ملاک های مقبول از خود بروز دهند و مواجهه ای منطقی و عاقلانه داشته و به تبع آن، امر مورد نظر را قبول یا رد کنند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی (ص) العالمیه در پایان خاطرنشان کرد: لذا در دنیایی که هیچ در و دیواری مانع از ورود انواع مطالب، مباحث، تصاویر، فیلم ها، سخنان و ... به ناب ترین لحظات زندگی افراد و خلوت گاه های آن ها نیست و نمی توان از حضور آن در عرصه زندگی ممانعت به عمل آورد، موثرترین ابزار منطق و تربیت متفکرانه و نقادانه و عاقلانه افراد است تا بتوانند بهترین برخورد را در پیش گیرند و از اسارت فرهنگی دشمن در امان بمانند.
نظر شما