به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی مسجد مقدس جمکران، چهارمین نشست عملی تخصصی "آینده شناسی انقلاب اسلامی مبتنی بر آرمانهای مهدوی" چهارشنبه ۱۴ بهمن به همت بنیاد پژوهش و نشر مسجد مقدس جمکران با حضور جمعی از استادان و نخبگان حوزوی و دانشگاهی در سالن جلسات این مکان مقدس آغاز به کار کرد.
مقصد و خاستگاه انقلاب اسلامی، عصر آرمانی امام زمان(ع)
حجت الاسلام پورسیدآقایی، رئیس پژوهشکده مهدویت در ابتدای این نشست گفت: حوزه علمیه میتواند در مسیر ظهور امام عصر(ع) زمینهساز باشد، همچنین آموزش و پرورش، صداوسیما و همه نهادهای فرهنگی اجتماعی باید زمینه ساز ظهور باشند.
وی با طرح این پرسش که اندیشه آرمانهای مهدوی چه تأثیری میتواند در افق آینده انقلاب اسلامی داشته باشد، گفت: هر انقلابی قله و اهدافی دارد، خاستگاه و مقصدی دارد، مقصد و خاستگاه انقلاب اسلامی نیز عصر آرمانی امام عصر(ع) است.
ایجاد شاخصهای جامعه منتظِر راه رسیدن به جامعه آرمانی
رئیس پژوهشکده مهدویت تصریح کرد: قله ای که انقلاب اسلامی برای خود ترسیم کرده است، افق بلندی است و دور از دسترس ماست. بنابراین این افق را باید به گونه ای ملموس کرد که در دید ما قرار بگیرد، یعنی به جای این که جامعه منتظَر باشد، باید جامعه منتظِر ایجاد کرد.
حجت الاسلام پورسیدآقایی ادامه داد: جامعه عصر ظهور و یا جامعه منتظَر، مدخلی دارد که جامعه منتظِر جامعه ای است که در مدخل جامعه آرمانی است، بنابراین برای رسیدن به جامعه آرمانی اگر شاخصهای جامعه منتظِر ایجاد شود، زمینه لازم برای ظهور فراهم میشود.
حقیقت انقلاب اسلامی با حقیقت مهدویت پیوند دارد
حمید پارسانیا، عضو شورای انقلاب اسلامی در ادامه این نشست اظهارداشت: پیوند انقلاب با مهدویت تنها ناظر به آینده انقلاب و یا تصویری که انقلاب از آینده می دهد، نیست. بلکه انقلاب اسلامی ترسیمی که از آینده خود دارد، با مهدویت پیوند دارد.
وی تصریح کرد: ما در دعاهای روزانه که به هنگام نماز انجام می دهیم، از خداوند می خواهیم که خداوند این انقلاب را تا انقلاب امام زمان(عج) نگه دارد، یعنی انقلاب اسلامی تصویری که از آینده خود دارد، کاملا با انقلاب مهدی (عج) قرین است.
حجت الاسلام پارسانیا بیان کرد: واقعیتی که انقلاب اسلامی در آینده با انقلاب مهدویت دارد، این است که حقیقت انقلاب اسلامی با حقیقت مهدویت پیوند دارد، یعنی تصویری که از آینده خود دارد، با مهدویت ارتباط دارد.
فرهنگ مهدویت، کرامتخیز و وحدتساز است
عضو شورای انقلاب فرهنگی عنوان کرد: فرهنگ مهدویت، کرامتخیز است، این فرهنگ وحدتساز است، این فرهنگ منسجمکننده است و این انسجام در ذیل انسجامی است که در شعاع وجود حضرت مهدی(عج) است.
وی اظهارداشت: همان طور که حدوث انقلاب به لحاظ تاریخی با مهدویت پیوند خورده است. بقای آن نیز با مهدویت ارتباط دارد و تا وقتی که این امید، باور و اعتقاد وجود دارد، انقلاب اسلامی نیز پایدار می ماند و اگر چنانچه این کانون آسیب ببیند، انقلاب دوام نخواهد آورد.
منتظر حقیقی امام حقیقی را میشناسد
پورعزت، استاد تمام دانشکده مدیریت دانشگاه تهران همچنین اظهار داشت: منتظر حقیقی کسی است که میداند انتظار چیست، منتظر حقیقی تصویری زیبا و خردمند از آینده دارد؛ زیبایی کامل و خرد تام است.
وی با بیان این که منتظر حقیقی امام حقیقی را میشناسد، گفت: ما امامی را در ذهن خود ساختیم و منتظر آن امام هستیم، در حالی که امامی که ما منتظر هستیم، بر اساس ذهنیت ما شکل میگیرد و ما باید منتظر امامی باشیم که خصوصیات او در قرآن کریم است.
استاد تمام دانشکده مدیریت دانشگاه تهران تصریح کرد: انقلاب اسلامی ایران برای این به وقوع پیوست که طلیعه ظهور باشد، در این راه شهدای زیادی دادیم، بنابراین اگر قرار نیست که این انقلاب به انقلاب مهدی متصل نشود، ارزشی ندارد.
آینده موعود نه مستور است و نه غایب
پورعزت عنوان کرد: آینده موعود نه مستور است و نه غایب، این افق با چشمانی که افکار منحرف را در اطراف خود دارد، دیده نمی شود، این مسیر با آلودگیهای که از اطراف میگیریم، دیده نمی شود و در این حال و هوا حقیقت مستور میماند، در این صورت فرد، به دنبال امام حقیقی نیست. بلکه به دنبال امامی که خود ساخته است، میرود.
وی با اشاره به این که آرمانهای امروز ما راهبردهای جاری ما را میسازد، اظهارداشت: اگر قرار است که این جامعه به جامعه موعود متصل شود و به حقیقت زیبا برسد، باید زیبا فکر کند و زیبا بیاندیشد و مسلمان خردمند و عقلانی را معرفی کند.
برای رسیدن به اوج مواجهه اجتماعی، گریزی جز ذوب حوزه و دانشگاه نیست
فاتح راد، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف اظهارداشت: حوزه و دانشگاه باید در هم ذوب شود تا میدان برای توسعه معارف اسلام فراهم شود؛ برای آن که مواجهه اجتماعی به اوج برسد، گریزی جز ذوب حوزه و دانشگاه نیست.
وی بیان کرد: مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در سالهای اخیر بحث الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را متذکر شدند، همچنین توسعه ماندگار نیز یکی از بحثهای امروز است؛ در سال 90 سازمان الگوی اسلامی پیشرفت شکل گرفت که دارای 5 رکن است که البته افرادی نیز به آن نقد دارند، ما در الگو مبانی داریم که خدشه ناپذیر و مستحکم است، همچنین آرمان، رسالت مشترک مردم و جمهوری اسلامی ایران، افق، تدابیر و راهکار کلان ازجمله ارکان این سازمان است؛ نگاههای مختلفی به این الگو وجود دارد و هر کس میتواند در این زمینه تلاش کند و نظر بدهد.
فاتح راد گفت: اگر ما به فطرت خود توجه کنیم؛ به سمت بهبود و ظهور پیش میرویم و در این صورت است که امام زمان(ع) ظهور میکند.
حکومت اسلامی برای رسیدن به جامعه آرمانی و تمدن نوین اسلامی شکل گرفت
شجاعی زند، عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس در این نشست تصریح کرد: ما حکومت را در دست گرفتیم تا جامعه آرمانی را بسازیم، حکومت اسلامی یک واسطه است و جامعه اسلامی در اینجا یک هدف میانبر و واسط است تا بستری را فراهم سازد که رشد و تعالی فردی و اجتماعی را به دنبال داشته باشد و گامی در جهت تشکیل امت اسلامی و یا تمدن نوین اسلامی باشد.
وی عنوان کرد: اگر ما به حداقل ها اکتفا کنیم، درک درستی از انقلاب اسلامی پیدا نکردیم و هرگونه برداشتی به جز این ها آن را نازل می سازد.
بهترین برداشت از سخن رهبری درخصوص تمدن نوین اسلامی، تقویت بینش تمدنی است
عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس بیان کرد: بهترین برداشت از سخن رهبری درخصوص تمدن نوین اسلامی، تقویت بینش تمدنی است، به این معنا که اهداف بلند، نگاه کلان و اهتمام دائمی به آیات دینی داشته باشیم.
شجاعی زند یادآور شد: مخاطبان سخن رهبری در طرح تمدن نوین اسلامی می تواند صاحبان اندیشه و متفکران، دولتمردان و مسئولان، مردم ایران و یا مردم جهان باشند، اما با توجه به سخن رهبری مخاطب اصلی این پیام به متفکران صاحب تعهد متعلق است که نقش آنها در جامعه نقش اتاق فکر است.
وی تصریح کرد: تمدن ها اگر مفاهیم مناسبی برای معرفی ساختارهای آینده جهان داشته باشند، ساخته نمی شوند، بلکه خودشان از راه می رسند؛ انقلاب ها از راه رسیدند و کسی آنها را نساخت، برای هر انقلابی که شکل می گیرد، موج جدیدی از تئوری ها به وجود می آید، چون نظریه های قبلی برای انقلاب های قبلی بوده است.
نظر شما