خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اکوادور صاحب هفتاد و دومین اقتصاد تجاری دنیا است. این کشوردارای نود و چهارمین اقتصاد ترکیبی و پیچیده بر اساس شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) در دنیاست. در سال ۲۰۱۳ میلادی، اکوادور ۲۶/۶ میلیارد دلار صادرات و ۲۶/۷ میلیارد دلار واردات داشته است. تراز تجاری این کشور در سال ۲۰۱۳ م منفی ۲۹/۸ میلیارد دلار و تولید ناخالص ملی اکوادور در سال ۲۰۱۳ م ۹۴/۵ میلیارد دلار بوده است.
بنابراین گزارش، عمده محصولات صادراتی این کشور شامل نفت خام با ۱۳/۷ میلیارد دلار، موز با ۳/۰۵ میلیارد دلار، سختپوستان با ۱/۷۸ میلیارد دلار، ماهیهای فرآوری شده با ۱/۴۳ میلیارد دلار و صادرات گل شاخهای با ۷۸۶ میلیون دلار درآمد هستند. عمده محصولات وارداتی اکوادور شامل نفت با ۳/۴۲ میلیارد دلار، قطران زغال سنگ نفت به ارزش ۱/۹۶ میلیارد دلار، خودرو به ارزش ۸۰۱ میلیون دلار، داروهای بستهبندی به ارزش ۷۲۲ میلیون دلار و گاز به مبلغ ۶۱۶ میلیون دلار هستند.
بازارهای هدف صادراتی اکوادور کشورهای ایالات متحده امریکا با ۱۱/۱ میلیارد دلار صادرات، شیلی با صادراتی به ارزش ۲/۳۴ میلیارد دلار، پرو با صادرات محصولات به ارزش ۱/۹۵ میلیارد دلار، کلمبیا با ۹۱۴ میلیون دلار صادرات و روسیه با ۸۹۴ میلیون دلار ارزش صادراتی هستند. کشورهایی که اکوادور عمدهترین واردات خود را از آنها انجام میدهد شامل ایالات متحده امریکا با ۶/۷۲ میلیارد دلار واردات، چین با واردات ۴/۴۴ میلیارد دلاری، کلمبیا با ۱/۹۷ میلیارد دلار واردات، پاناما با واردات محصولات به ارزش ۱/۲۴ میلیارد دلار و مکزیک با واردات محصولات به ارزش ۱/۱۵ میلیارد دلار هستند.
این گزارش می افزاید: اکوادور و ایران طی سالهای گذشته با یکدیگر همواره روابط تجاری خود را حفظ کردهاند و اگرچه این روابط نوسانهایی داشته اما هرگز به طور کامل قطع نشده است. عمده محصولات صادراتی ایران در سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به کشور اکوادور شامل محصولاتی مانند ماشینآلات، و دیگهای بخار به ارزش ۱۲۹ هزار دلار، تجهیزات اپتیکی، فنی و پزشکی به ارزش ۱۲۲ هزار دلار، محصولات دارویی با صادراتی به ارزش ۷۹ هزار دلار، محصولات غذایی مانند غلات، آرد، نشاسته و محصولات لبنی به ارزش ۲۰ هزار دلار، تجهیزات برقی و الکترونیک با صادراتی به ارزش ۷ هزار دلار و فرش با ۷ هزار دلار ارزش صادراتی هستند. عمده محصولات وارداتی ایران از اکوادور در سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ نیز شامل موز به ارزش ۴ میلیون دلار، فرآوردههای غذایی به ارزش ۹۵ هزار دلار، گل رز به ارزش ۱۷ هزار دلار، چوب به ارزش ۱۲ هزار دلار و تمامی وسایل نقلیه مانند قایقهای پارویی به ارزش ۱۰ هزار دلار هستند.
بنابراین گزارش، پس از لغو تحریم ها رابطه ما با این کشور گسترده تر از قبل شده است و در همین راستا دفتر تجاری اکوادور در تهران بازگشایی شد. پایگاه اطلاع رسانی اتاق ایران در همین رابطه خبر دیدار دیگو اولستیا والنسیا، وزیر تجارت خارجی اکوادور با محسن جلال پور، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران دیداری داشت. بازنگری در تعرفه های گمرکی کالاهای اکوادوری و نیز تسهیل تجارت بین دو کشور را ضروری دانست. دیگو اولستیا والنسیا در این دیدار تاکید کرده که ایران هاب منطقه است. همکاری اتاق بازرگانی دو کشور موجب اتصال بخش های خصوصی و تسهیل دسترسی بیشتر به بازارهای اطراف ایران و اکوادور می شود. بخش زیادی از صادرات جمهوری اسلامی به اکوادور ماشین آلات و کالاهای صنعتی است و برگزاری همایش ها و حضور در نمایشگاه های دو کشور زمینه دستیابی به اطلاعات تازه درباره بخش های صنعتی را میسر می کند و انتظار می رود با همکاری اتاق های بازرگانی دو کشور در این زمینه گام های عملی برداشته شود. پروژه هایی مانند ذوب فلزات، اکتشاف و استخراج منابع معدنی، ساختمانی و پالایشگاهی به بهره گیری از تجربه فنی و مهندسی شرکت های ایرانی نیاز دارد. باید بانک های برای دو کشور یک خط اعتباری را برای تامین مالی در این زمینه ها ایجاد کنند.
در راستای افزایش تعاملات میان ایران و اکوادور؛ هیات بانکی و تجاری اکوادور با ولی الله سیف، رییس کل بانک مرکزی دیداری داشتند و سیف پیشنهاد افتتاح حساب مشترک بین بانک های مرکزی طرفین به منظور ایجاد مکانیزم مناسب بانکی را ارایه داد که مورد استقبال طرف اکوادوری قرار گرفت. روابط عمومی بانک مرکزی در این رابطه به نقل از ولی الله سیف نوشته است: "سابقه کشور اکوادور در ایران مثبت است و ظرفیت های مناسبی برای روابط اقتصادی دو کشور وجود دارد. با توجه به علاقه و سطح مناسب روابط سیاسی دو کشور شایسته است بستر اقتصادی نیز به همین میزان فراهم شود. ضمن آنکه با توجه به زمینه های اقتصادی دو کشور، فرصت مناسبی است با ایجاد ارتباطات عمیق نیازهای طرفین در زمینه های اقتصادی تامین شود. خوشبختانه برای گسترش روابط اقتصادی بین دو کشور اخیراً وزیر صنعت، معدن و تجارت کشورمان نیز موضع حمایتی اعلام کرده و امیدواریم با ترکیب کالایی مناسب در کنار افزایش حجم مبادلات دو کشور، روابط اقتصادی بیش از پیش گسترش و تعمیق یابد. بر این اساس بهترین مکانیزم بانکی، ایجاد و افتتاح حساب مشترک در بانک مرکزی طرفین است و از این طریق مبادلات کالایی دو کشور به صورت تهاتری انجام خواهد شد . در این مکانیزم لازم نیست هر معامله ای به صورت مجزا تسویه شود ، بلکه از طریق این حساب تحت عنوان بدهکار و یا بستانکار تسویه انجام می گیرد. در این حساب مبلغی به عنوان سقف مجاز بدهکار و یا بستانکار تعیین خواهد شد و اگر ترکیب کالایی با حجم مناسب و درست انتخاب شود ، امکان تسویه واردات و صادرات با خود کالا فراهم خواهد شد.
اکو استبان ملو، معاون رییس بانک مرکزی اکوادور نیز در این دیدار گفته بود که: "روابط بانکی ایران و اکوادور دیرینه است و در سال 2008 میلادی طرفین تفاهم نامه بانکی امضا کرده اند. در این تفاهم نامه همکاری های مالی بین طرفین مورد تاکید قرار گرفته بود، اما بدلیل وجود تحریم های بین المللی متاسفانه به صورت مناسب به مرحله اجرا در نیامد و اکنون امیدواریم با شرایط ایجاد شده و رفع تحریم ها، روابط بانکی دو کشور گسترش یابد. برای خرید ماشین آلات از کشور ایران لازم است، مکانیزم های مناسب برای طرفین مورد توافق قرار گیرد و با افزایش مدت زمان و مقدار این خط اعتباری در کنار ایجاد دفتر تجاری در تهران دو طرف در نهایت از این مبادله منتفع شوند."
یادآور می شود: ایران پیش از این برای صادرات کالاهایی مانند تراکتور، ماشین آلات کشاورزی، اوره و محصولات پتروشیمی، تجهیزات نفتی و خشکبار، اجرای برخی پروژه های نیروگاهی و صادرات دارو به اکوادور اعلام آمادگی کرده بود. افزایش همکاری بانکی دو کشور، آمادگی برای ایجاد خطوط تولید صنعتی، سیمان و راه اندازی کارخانه های تولید مواد لبنی از محورهای مورد استقبال دو کشور بوده است. همکاری تهران- کیتو می تواند بخش مهمی از بازار 12 تریلیون دلاری آمریکای لاتین را زیر پوشش قرار دهد و منافع بسیاری را نصیب دو کشور سازد. رقم مبادلات تجاری ایران و اکوادور در گذشته سه میلیون و 200 هزار دلار بود که با توجه به استقبال دو کشور برای توسعه همکاری، می توان سطح مبادلات را ارتقا بخشید.
اکوادور در شمال غربی امریکای جنوبی واقع شده است. پایتخت این کشور کیتو است. جمعیت اکوادور ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر و زبان رسمی آن اسپانیایی است. کشور اکوادور از سال ۱۸۳۰ میلادی مستقل شده است. گفتنی است؛ اکوادور پیش از این مستعمره اسپانیا و جمهوری کلمبیا بود. نیروی کار این کشور ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر است. از جمله شگفتیهای این کشور میانگین سنی جمعیت آن است که ۲۴ سال است. ۹۵ درصد از مردم این کشور مسیحی هستند و مساحت این کشور ۲۸۳ هزار و ۵۶۰ کیلومتر مربع است. ارز رسمی کشور اکوادور دلار امریکا است. اکوادور طی سالهای گذشته به طرز چشمگیری میزان بیکاری را در کشور خود کاهش داده و نرخ بیکاری را به کمتر از ۵ درصد رسانده است. همچنین نرخ ایجاد مشاغلی با امنیت شغلی بالا از ۳۹/۱۸درصد در دسامبر ۲۰۰۹ به ۴۶/۵ درصد در دسامبر ۲۰۱۵ رسیده است.
اکوادور عضو سازمان ملل متحد و سازمانهای دیگری نظیر نظام اقتصادی امریکای لاتین، سازمان انرژی امریکای لاتین و معاهدهاند است. این کشور دارای منابع نفتی غنی و زمینهای کشاورزی حاصلخیز است. محصولات اصلی و پرطرفدار صادراتی اکوادور نفت، میگو و موز هستند. به گفته کارشناسان نوسانات بازارهای جهانی تاثیر بسیاری بر اقتصاد و تجارت این کشور میگذارد. گفتنی است سهم صادرات غیرنفتی اکوادور بیش از ۸۰ درصد از کل صادرات این کشور را شامل میشود.
نظر شما