اذعان رسانه های خارجی: سپاه پاسداران، قلب انقلاب

خبرگزاری شبستان:توانمندی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در عرصه های مختلف در سالهای اخیر بیش از پیش شده است موضوعی که کارشناسان و رسانه های خارجی نیز در سخنان و تحلیل های خود بارها و بارها بر این نکته تاکید داشتند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سازمانی نظامی است که در نخستین روزهای پس از انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ به فرمان بنیانگذار جمهوری اسلامی تشکیل شد. امام خمینی (ره) در دوم اردیبهشت سال ۱۳۵۸ طی فرمانی به شورای انقلاب اسلامی رسماً تأسیس این نهاد را اعلام کرد و شورای انقلاب با تأسیس شورای فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گام اساسی را در جهت سازماندهی این نهاد برداشت. سپاه نهادی نظامی و بازوی مسلح برای پاسداری از نظام جمهوری اسلامی است. قانون اساسی درباره سپاه می‌گوید: "سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در نخستین روزهای پیروزی این انقلاب تشکیل شد، برای ادامه نقش خود در نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن پابرجا می‌ماند. حدود وظایف و قلمرو مسؤولیت این سپاه در رابطه با وظایف و قلمرو مسؤولیت نیروهای مسلح دیگر با تأکید بر همکاری و هماهنگی برادرانه میان آنها به وسیله قانون تعیین می‌شود."

 

بنابراین گزارش، پس از انتصاب محمد علی جعفری به فرماندهی کل سپاه در سال ۱۳۸۶ نوآرایی‌های تشکیلاتی در سپاه روی داد. این نوآرایی‌ها شامل تشکیل سازمان بسیج مستضعفین و سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تشکیل ۳۱ سپاه استانی بود. در سالهای متوالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز به روز توانمند تر و با قدرت تر شده است؛ توانمندی سپاه در عرصه های مختلف موضوعی نیست که تنها در داخل کشور قابل لمس و احساس باشد بلکه کارشناسان و رسانه های خارجی نیز در سخنان و تحلیل های خود بارها و بارها بر این نکته تاکید داشتند.  

 

این گزارش می افزاید: فارس به نقل از پایگاه فارین پالیسی اینیشیتیو در این باره نوشته است: "رئیس‌جمهور اوباما بارها اعلام کرده که به مقابله کردن با تهاجم منطقه‌ای ایران در دوره پسابرجام ادامه خواهد داد اما تاکنون اعمال مجازات‌های تنبیهی تازه علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را رد کرده است. برای تضعیف این سازمان، دولت آمریکا باید سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در لیست سازمان تروریستی خارجی قرار دهد. سپاه پاسداران،‌ قلب انقلاب اسلامی ایران است و فلسفه وجودی آن حفاظت از آرمان‌های انقلاب اسلامی در داخل و خارج از ایران است.

 

این پایگاه در ادامه این گزارش دلخوری و نارضایتی شدید خود را از نقش پررنگ سپاه پاسداران در امور نظامی به ویژه برنامه موشکی ایران و همچنین مواضع منطقه‌ای ایران به ویژه در موضوعات مرتبط با سوریه، حزب‌الله لبنان،‌ عراق، یمن و دیگر مناطق ابراز کرده است. این پایگاه همچنین به دستگیری 10 نظامی آمریکایی در آب‌های جزیره فارسی ایران اشاره و تصریح کرد: «نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، اخیرا 10 ملوان آمریکایی را دستگیر کرد."

 

بنابراین گزارش، چندی پیش خبرگزاری دانشجو به نقل از اندیشکده آمریکایی «صلح در گزارشی پیرامون دکترین نظامی ایران نوشته بود: "جنگ بین ایران و عراق خلال سال‌های 80 تا 88 میلادی بسیاری از ابعاد دکترین نظامی ایران را پی ریزی کرد. برنامه ریزان نظامی ایران همچنین درس‌هایی را از تجاوز ائتلاف آمریکا به عراق و نبرد بین حزب‌الله لبنان و اسرائیل گرفتند تا بر اساس آن دکترین و راهبردهای خاص خود را تبیین نمایند. در این میان برای مقابله با چالش برتری نظامی برخی رقبا چون آمریکا، دکترین ایران تاکید بر جنبه‌های نبرد غیرمتعارف نمود که موجب تقویت ایران، از لحاظ جغرافیایی، عمق راهبردی و اشتیاق  عمو.می در پذیرش حتی تلفات آن نیز شده است. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز که موظف به حفظ کیان انقلاب اسلامی است ، در پی بازسازی عمده جهت افزایش ماندگاری و بقا است و به فرماندهان منطقه‌ای انعطاف بیشتری را در واکنش نشان دادن به تهدید‌های بالقوه می‌دهد.

 

اندیشکده یاد شده در زمینه دکترین نزاع‌های زمینی ایران نوشته بود: "سپاه پاسداران ایران در سال 2005 خبر از ادغام دفاع لایه‌ای انعطاف پذیر که به دفاع تکه تکه اطلاق می‌شود، داد. البته طراح آن کسی نبود جز سردار «محمد جعفری» که بعدا به سمت فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب شد. بر اساس این راهبرد دفاعی سپاه فرماندهی خود را بازسازی کرده و 31 مقر فرماندهی جداگانه را بنا کرده که یکی برای تهران و 30 مورد دیگر برای هرکدام از استان‌های این کشور است. هدف نیز توانمندی به فرماندهان برای تقویت یگان‌ها در سطوح داخلی و مقابله با هرگونه تهدید بالقوه داخلی و خارجی است.

 

این ساختار جدید کار را برای نیروهای متجاوز خارجی در کاستن از توان فرماندهی و کنترل ایرانیان  دچار مشکل خواهد ساخت، درسی که ارتش ایران از تجزیه عملیات آمریکا در افغانستان، عراق و حوزه بالکان گرفت. بر این اساس و با توجه به شرایط جغرافیایی ایران، سپاه پاسداران یگان‌هایی را در نقاط مختلف کشور فراهم کرده است که موجب آزار و اذیت دشمنان در انجام هرگونه عملیات می‌شود. ارتش نیز که ترکیبی از یگان‌های زرهی، پیاده نظام و مکانیزه می‌باشد خط اول دفاع  علیه تجاوکاران را شکل می‌دهد و نیروهای سپاه پاسداران از آن‌ها حمایت می‌کنند. البته در این میان نیروهای مردمی نیز که «بسیج» نامیده می شوند، هسته‌های مقاومت را شکل می‌دهند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقشه آماده باش بودن در زمان جنگ را برای نیروهای بسیج پی ریزی کرده که طرح «معین» نام دارد و در سناریوی یک تهاجم علیه کشور هر کدام از نیروهای بسیج  به تقویت یگان‌های منظم سپاه پاسداران مبادرت می‌کنند . نیروهای سپاه و بسیج ایران در رزمایش‌های خود از مجموعه روش‌ها و شیوه‌های چون نبرد غیر عامل ، عملیات استتار و عملیات اختلاف و فریب بهره می‌برند."

 

یادآور می شود: ساختار فرماندهی سپاه به شکلی است که در راس آن فرمانده کل قرار دارد. پس از او جانشین یا قائم مقام قرار می‌گیرد و پس از او نیز رئیس ستاد مشترک حائز اهمیت است که به طور مستقیم با فرمانده کل در بالا و با فرماندهان نیروهای پنج‌گانه در پایین مرتبط است. فرمانده کل سپاه مستقیماً توسط رهبری انتخاب می‌گردد و جانشین و فرماندهان ستاد مشترک و نیروها به پیشنهاد فرمانده کل و با تصویب و حکم رهبری انتخاب می‌شوند. سپاه پاسداران شامل ۵ نیرو با ماموریت‌های متفاوت است:

نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

نیروی هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

نیروی مقاومت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (بسیج)

نیروی قدس

و همچنین ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که مسئولیت هماهنگی و فرماندهی نیروهای پنجگانه را بر عهده دارد. دو ساختار دیگر در سپاه به نام‌های حوزه نمایندگی ولی فقیه و سازمان حفاظت اطلاعات وجود دارد که اولی کاملاً مستقل از ساختار فرماندهی و مستقیماً زیر نظر رهبری قرار دارد و دومی نیز تقریباً مستقل از فرماندهی است و فرمانده آن را رهبری با پیشنهاد فرمانده سپاه انتخاب می‌کند و فرمانده آن مستقیماً با دفتر عمومی حفاظت اطلاعات در دفتر رهبری و شخص رهبر مرتبط است و به او گزارش می‌دهد. محمدعلی جعفری با دسته‌بندی تهدیدات علیه جمهوری اسلامی به تهدیدهای نرم، نیمه‌سخت (شورش‌های مردمی بدون سلاح گرم، تهدیدهای اقتصادی-سیاسی داخلی و خارجی) و سخت (شورش‌های مسلحانه، جنگ داخلی و جنگ خارجی) وظیفه مبارزه با تهدید نرم را به بسیج غیرنظامی، نیمه‌سخت را به بسیج نظامی و سخت را به نیروی زمینی سپاه و بسیج نظامی محول می‌کند.

کد خبر 520132

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha