افزایش ۲۰ درصدی صادرات نفت ایران/ آغازی جدید برای طلای سیاه

خبرگزاری شبستان:کشورمان پس از توافق هسته ای افزایش تولید نفت و به طبع افزایش صادرات این محصول را در دستور کار خود قرار داده است؛ ادعایی که مورد تایید بسیاری از کارشناسان و مراکز معتبر خارجی نیز است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صنعت نفت از مهم‌ترین صنعت کشورمان محسوب می شود. در سال ۲۰۰۱ ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. طبق برآوردهای مجله نفت و گاز، تا ژانویه ۲۰۱۱، ذخایر قطعی نفت ایران در حدود ۱۳۷ میلیارد بشکه بود که حدود 10 درصد کل ذخایر جهان است و همچنین ایران دارای ۱۰۴۵ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز طبیعی می‌باشد که حدود 16 درصد از ذخایر کل جهان است. تولیدات نفت و گاز ایران شامل گاز مایع، نفت کوره، گازوئیل، نفت سفید و نفتا می‌شود. کشورمان پس از توافق هسته ای و با برداشته شدن تحریم ها افزایش تولید نفت و به طبع افزایش صادرات این محصول را در دستور کار خود قرار داده است. سخنان پی در پی وزیر نفت و متولیان این حوزه در همایش ها و دیدارهای مختلفی که با مقامات کشورمان و مقامات سایر کشورها انجام داده اند خود گویای این امر است که ایران گام های اساسی را در حوزه افزایش صادرات نفت برداشته است. ادعایی که مورد تایید بسیاری از کارشناسان و مراکز معتبر خارجی نیز است.

 

بنابراین گزارش، وزارت نفت به نقل از خبرگزاری رویترز در این زمینه خبر داده است که: "اطلاعات بارگیری کشتی ها نشان می دهد که در ماههای ژانویه (11دی- 11بهمن) و فوریه (12بهمن- 10اسفند) سال جاری میلادی(2016 )، صادرات نفت ایران ٢٠ درصد بیشتر می شود. دو ماهه نخست سال جاری میلادی، صادرات نفت ایران یک پنجم نسبت به دوره مشابه در سال گذشته میلادی افزایش خواهد داشت. طبق برنامه های اولیه بارگیری نفتکش ها، مجموع صادرات روزانه نفت ایران در ماه ژانویه سال جاری میلادی یک میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه و در ماه فوریه این سال به یک میلیون و ٤٤٠ هزار بشکه خواهد رسید. مجموع صادرات نفت در دو ماهه یاد شده، ٢٠ درصد نسبت به ژانویه و فوریه سال ٢٠١٥ بیشتر است و بالاترین سطح صادرات ایران از فوریه سال ٢٠١٤ تا کنون به شمار می آید.

 

این خبرگزاری در ادامه به نقل از تونی نونان، مدیر ریسک شرکت میتسوبیشی نوشته است که قابل پیش بینی بود که ایران صادرات نفت خود را با بیشترین شتاب افزایش دهد؛ از نظر فیزیکی، ایران می تواند صادرات را افزایش دهد ، زیرا به ذخایر شناور، دسترسی خوبی دارند. همچنین به گفته یک منبع ایرانی، بیشتر نفت صادراتی ایران به مقصد هندوستان فرستاده می شوند، به گونه ای که صادرات روزانه نفت جمهوری اسلامی به هند، از ١٨٣ هزار بشکه در ژانویه ٢٠١٦ به ٣٠٠ هزار بشکه در فوریه افزایش پیدا خواهد کرد. پس از پایان تحریم ها، دولت ایران دستور افزایش ٥٠٠ هزار بشکه ای روزانه نفت را برای صادرات داد، و پیش بینی می شود ٢٠٠ هزار بشکه از آن، راهی بازار اروپا شود. افزایش چشمگیر صادرات نفت به اروپا در گرو حل پیچیدگی های مربوط به بیمه نفتکش های خارجی است. برنامه بارگیری نشان می دهد که در ماه فوریه سال جاری میلادی، صادرات نفت ایران به بازار آسیا، به یک میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه در روز می رسد، در حالی که این رقم در ماه ژانویه، یک میلیون و ٢٤٠ هزار بشکه است. مجموع صادرات روزانه نفت ایران به آسیا در ماه فوریه، ٥٠٤ هزار بشکه آن به چین و ٣٠٣ هزار بشکه آن به هند فرستاده خواهد شد.

 

این گزارش می افزاید: باشگاه خبرنگاران جوان نیز در همین رابطه گزارشی از فِرِد پلایگتن، خبرنگار شبکه تلویزیونی سی ان ان پس از حضور در عسلویه و بازدید از فعالیت های این مرکز منتشر کرده و آورده است: "با وجود قیمت پایین نفت و گاز در بازارهای جهانی، ایران تلاش می کند این مجتمع گازی خود را توسعه دهد. ایران قصد ندارد تنها در این مجتمع پالایشگاه های جدیدی ایجاد کند بلکه قصد دارد چندین کارخانه پتروشیمی و تاسیسات بندری هم در این منطقه ایجاد کند تا بتواند این مجتمع را به یکی از بزرگ ترین مجتمع های انرژی در جهان تبدیل کند. عملیات ساخت و ساز در دیگر پالایشگاه های مجتمع عسلویه هم ادامه دارد تحریم ها ضد ایران باعث شده است که طرح های این کشور با تاخیر مواجه شوند اما ایرانی ها هرگز تلاش های خود را برای توسعه متوقف نکرده اند. اکنون که اکثر تحریم ها علیه ایران از میان برداشته شده اند کسانی که مسئولیت این مجتمع کلان را برعهده دارند خواهان گسترش و تسریع این پروژه ها هستند. اما همانگونه که یکی از مدیران مجتمع عسلویه می گوید آنها همچون گذشته برای پیشبرد و اجرای این طرح ها بیشتر به منابع و امکانات شرکت های داخلی ایران متکی خواهند بود. ایران قصد دارد به بزرگ ترین صادر کننده نفت و گاز در جهان تبدیل شود. اکنون که اکثر تحریم ها ضد ایران از میان برداشته شده اند حوزه گازی پارس جنوبی و این مجتمع پالایشگاهی کلان نقش بسیار مهمی در راهبرد ایران در بخش انرژی های فسیلی دارند."

 

بنابراین گزارش، ایرنا در رابطه با افزایش صادرات نفت به نقل از مجله ژاپنی دیپلمات در مقاله ای با عنوان آغازی جدید برای صنعت نفت وگاز ایران به قلم نویسندگان شهیر و تمیم مومنی نوشته است: "برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) میان ایران و گروه 1+5 که در تاریخ 14 ژوئیه 2015 (23 تیر 94) امضا شد، یک نقطه عطف تاریخی برای این کشور است. برجام، زمینه ساز پیدایش فرصت های بی شمار برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی است، هر چند، مدتی طول خواهد کشید تا آنها با این فضای جدید خود را سازگار کنند. لغو تحریم ها، نگاه سرمایه گذاران جهان را به صنایع ایران به ویژه صنعت نفت و گاز معطوف کرده و بر اساس آخرین گزارش های معتبر جهان، ایران چهارمین ذخایر نفت و بزرگترین ذخایر گاز طبیعی جهان را دارد. برجام به طور کلی یک موفقیت دیپلماتیک است و آغاز جدیدی را برای صنعت نفت و گاز ایران به ارمغان می آورد. اواخر سال 2011 تولید نفت ایران روزانه 3.7 میلیون بشکه بود و در اواسط سال 2012 به 2.7 میلیون بشکه در روز رسید.

 

براساس این مقاله؛ برنامه جامع اقدام مشترک علاوه براینکه ایران را قادر به جذب شمار قابل توجهی از سرمایه گذاران خارجی می کند و به میدان های نفتی جان تازه ای می بخشد، بلکه مشوق اکتشاف و توسعه میدان های نفتی از جمله میادین نفتی دست نخورده دریای خزر، است و در عین حال بر اساس اعلام شرکت نفتی بریتیش پترولیوم انگلستان، ایران دارای بزرگترین ذخایر اثبات شده گاز طبیعی در جهان است. ایران در زمینه اکتشاف گاز از یک ضریب موفقیت 79 درصدی برخوردار است که در مقایسه با ضرایب 30 الی 35 درصدی بیشتر کشورهای گازی، ضریب بسیار خوبی محسوب می شود، اما با توجه به اینکه ایران دارای شمار زیادی از ذخایر شناخته شده توسعه نیافته و دست نخورده است، اکتشاف ذخایر جدید در اولویت نیست. بخش گاز ایران این مشخصه را دارد که در پساتحریم رشد چشمگیری را تجربه کند، به ویژه اینکه میدان گازی دور از ساحل پارس جنوبی، واقع در مرکز خلیج فارس، به جریان می افتد و این پروژه به طور چشمگیری تولید گاز ایران را افزایش خواهد داد و این کشور را به یکی از پیشتازان جهان در صادرات گاز تبدیل خواهد کرد. نخستین گام بلند ایران برای توسعه صنعت نفت و گاز در 16 ژانویه 2016 (26 دی 94) با لغو تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا ، برداشته شد و بر اساس برآوردها، 100 میلیارد دلار دارایی ایران که برخی از آنها از سال 1979 (سال پیروزی انقلاب اسلامی در ایران) در کشورهای مختلف جهان بلوکه بودند، در دسترس ایران قرار خواهند گرفت. ایران می تواند در کنار سیل سرمایه گذاری خارجی به این کشور، از دارایی های آزاد شده نیز در جهت رشد و توسعه، به ویژه در بخش نفت و گاز استفاده کند."

 

یادآور می شود: ایران تا پیش از تحریم ها، صادرات روزانه بیش از 2.5 میلیون بشکه نفت خام را داشت ، اما با تشدید تحریم ها میزان صادرات به یک میلیون بشکه در روز کاهش یافت. ایران قصد دارد در دو مرحله یک میلیون بشکه دیگر به ظرفیت تولید و صادرات نفت خام خود اضافه کند.

کد خبر 519701

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha