حسین ابراهیمی مقدم،روانشناس در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان درباره ی حضور گسترده افراد در شبکه های اجتماعی گفت: شبکه های اجتماعی در کنار اینکه تهدید هستند می توانند فرصت نیز به شمار آیند.
وی با بیان اینکه فرهنگ استفاده از دنیای مجازی دارای اهمیت است افزود: آموزش یا فرهنگ سازی در این زمینه خیلی کم داریم، خود والدین که باید آموزش ها را به فرزندانشان ارایه دهند، اطلاعاتی ندارند.
زیرساخت های فرهنگی لازم در کشور وجود ندارد
این روانشناس تصریح کرد: از طرف دیگر در جامعه ما زیر ساخت های لازم در رابطه با بحث های فرهنگی وجود ندارد و ما تولید نداریم. در هر مقوله ای هر جا که تولید نداشته باشیم، حتما مصرف کننده خواهیم بود.
ابراهیمی مقدم خاطر نشان کرد: در فرهنگ نیز هر جا حرفی برای گفتن نداشته باشیم، هر حرفی بزنند ما کپی برداری می کنیم، اکثریت برنامه های ما در مقوله های اجتماعی وطنز کپی شده از شبکه های غربی است که در تلویزیونی نیز شاهد این برنامه ها هستیم.
خلاقیت در مقوله های فرهنگی و اجتماعی نداریم
وی ادامه داد:این مسئله نشان می دهد که خلاقیت در مقوله های فرهنگی و اجتماعی نداریم که باید صاحب نظران آسیب شناسی دقیق انجام دهند که جامعه حتی در تولید فکر نیز دچار کپی شده است که این موضوع نشان دهنده یک خلا است.
جوانان در شبکه های اجتماعی مصرف کننده الگو های کشورهای دیگر هستند
ابراهیمی مقدم تصریح کرد: در کشور تولید محصولات فرهنگی نداریم لذا وقتی جوان ما در شبکه های مجازی می رود آن هم مصرف کننده می شود و ا لگوهایی که تولید شده است را مصرف می کند.
خط قزمز استفاده از فضاهای مجازی در غرب مشخص است
وی با بیان اینکه میان شهروندان ایرانی با شهروندان غربی دراستفاده از شبکه های اجتماعی تفاوت هایی وجود دارد گفت : در غرب خط قرمز هایی وجود دارد و حد سنی برای نوجوانان تعیین شده که آنان می دانند در چه سطح، حد و شرایطی این مسیر را بپیمایند و این آموزش ها به والدین نیز داده شده است.
این روانشناس خاطر نشان کرد: در کشور های پیشرفته وقتی شبکه ها دیدن فیلم برای زیر 12 سال را ممنوع می کنند؛همه این موضوع را رعایت می کنند اما ما چنین فرهنگی در ایران نداریم. و پدر و مادر و جوان و نوجوان نیز نمی دانند چکار کنند.تنها سایتی داخلی که محصولات علمی و فرهنگی ارایه میدهد و می توان از آن اسم برد، سایت تبیان است که کمتر شناخته شده و مخاطب کمتری دارد.
باید در تولید محصولات فرهنگی و اجتماعی با توجه به نیازهای جامعه کار کنیم
وی خاطر نشان کرد: آیا باید یک نوع از پیراهن و کت و شلوار را بپوشیم، یک نوع غذا را بخوریم، بشر به دنبال تنوع در کنار تکامل است یکی از ویژگی ها لذت بردن از داشته هایی است که می تواند داشته باشد، باید در تولید محصولات فرهنگی و اجتماعی با توجه به نیازهای جامعه کار کنیم .
ابراهیمی مقدم با بیان اینکه فضای مجازی برای همه سنین می تواند جالب باشد گفت: چون بشر میل تکامل دارد در چنین فضاهایی که وارد می شود می تواند نداشته ها را ببیند و داشته ها می تواند فکر کند، مکانیزیمی داریم که فانتزی و تخیل باعث امید به زندگی می شود، در تخیل به سراغ چیزهایی می روید که ندارید و سعی می شود تا در ذهن به منصه ظهور رسانده شود، از اینکه در آینده چه خواهی داشت و شبکه های مجازی از این طریق تخیل و فانتزی ها به انسان امید به زندگی می دهد.
تخیلات در کشورهای جهان سوم موجب افسردگی افراد می شود
وی ادامه داد:در کشور پیشرفته این تخیلات به واقعیت می رسد اما در کشور های جهان سوم این تخیل ها افراد را دچار افسردگی می کنند اما چه تعداد از جوانان ما می توانند به تخیلات و آرز و هایشان برسند.
این روانشناس با تاکید بر اینکه در مقوله ی فرهنگ تولید نداریم بیان کرد: حدود و مرزها برای افراد جامعه مشخص نیستند، از طرف دیگر ما یک جامعه 70 درصدی جوان زیر 30 سال داریم که ، وقتی پاسخی برای نیاز های آن ها نداشته باشیم جذب فضای مجازی می شوند.
وی با بیان اینکه بمب انرژی جوان را در کشور داریم گفت: وقتی کسی مثل سالار عقیلی که در ایران جایگاه دارد، وسوسه می شود به شبکه من و تو که ماهیتش برای همه شناخته شده است برای مصاحبه شاید برای جهانی شدن می رود، از یک جوان 20 چه می توان انتظار داشته باشیم که هیچ ندارد و در فقر اقتصادی و فرهنگی به سر می برد.
و قتی هیچ تولیدی نداشته باشیم برایمان تولید می کنند
وی تاکید کرد:و قتی هیچ تولیدی نداشته باشیم برایمان تولید می کنند و این تولید نیز بر اساس نیاز ها شکل می گیرد. فقر فکری و اندیشه ای در جامعه وجود دارد، وقتی در جامعه برنامه ریزی صحیح فرهنگی و اجتماعی نداشته باشیم و متاثر از جو سیاسی روز برنامه های فرهنگی و اجتماعی هر روز تغییر می کند مشخص است که به تنها چیزی که توجه نمی شود تولید محصولات فرهنگی و رشد اجتماعی و فرهنگی شهروندان است.
علت رغبت جامعه جوانان و نوجوانان به فضای مجازی نبود خوراک فکری است
وی با بیان اینکه دچار یک بی برنامه ریزی و روزمرگی شده ایم خاطر نشان کرد: علت رغبت جامعه جوان و نوجوانان به فضای مجازی نبود خوراک فکری لازم و پاسخگو بودن به نیاز های عاطفی، فکری و اجتماعی ان ها است این برنامه ها را نه در آموزش وپرورش نه در دانشگاه ها داریم.
دنیای مجاز ی کار خود را انجام می دهد ما هستیم که عقبیم و برنامه نداریم
این روانشناس تصریح کرد: دنیای مجاز ی کار خود را انجام می دهد ما هستیم که عقبیم و برنامه نداریم .در کشور های پیشرفته بچه های ساعت محدودی را باید صرف استفاده از فضای مجاز ی می کنند و بازی فوتبال شنا و حرکات کششی دارند و ما در کشور چقدر وقت و پول داریم، یک گوشی برای فرزندنمان تهیه می کنیم فرزندمان 10 ساعت در تلفن همراه است .
وی ادامه داد: خیالمان از این بابت که فرزندمان سرگرم است، راحت است، در نتیجه یک بچه ای تربیت کرده ایم که مدام سرگرم تلفن همراه و تبلت است و ارتباط اجتماعی ضعیفی دارد و قتی وارد جمع می شود سلام کردن را نیز بلد نیست.
در کشوری که اقتصاد خوب نباشد مقوله فرهنگی و اجتماعی نیز خوب نخواهد باشد
ابراهیمی مقدم خاطر نشان کرد: جامعه دچار گسست شده است پدر چند شیفت کار می کند ، مادر اظطراب دارد و یک گوشی می خرد تا فرزندش را سرگرم کند، در کشوری که اقتصاد خوب نباشد مقوله فرهنگی و اجتماعی نیز خوب نخواهد باشد .چراکه نیاز های اولیه برطرف نشده است و باید برنامه ریزی شود تا امنیت شغلی شهروندان و تامین اجتماعی درست انجام گیرد و در کنار آن به نیاز عاطفی نیز پاسخ داده شود تا والدین بتوانند به وظایف خود که تربیت نسل آینده است به خوبی عمل کنند.
نظر شما